tisdag 31 oktober 2023

Dags att flytta in pelargonerna från växthuset

 

Håller ut så länge det går

Jag brukar hålla ut så länge det bara går för att behålla mina älskade pelargoner i växthuset, men till slut måste även jag ge mig för vädrets makter och det är bättre att ta det säkra före det osäkra och flytta in dom i säkerhet i Trädgårdsateljén, innan kalla frostnätter obönhörligt slår till. Det är många år jag inte hunnit få in alla innan kylan slår till och de sista godingarna förvandlas till stelfrusna statyer som står i givakt på fönsterbrädan. 



Engelsk raring

Den engelska pelargonen har blommat på bra sedan jag klippte ner henne totalt mitt i sommaren - hon stack i väg för mycket och behövde en rejäl putsning. Hon är en av mina mest långlivade pelargoner och varit med mig sedan 2015.  



Både vemodigt och skönt

Det är både lite vemodigt och samtidigt skönt att tömma växthuset på pelargonerna - växthuset är inte detsamma utan mina pelargondamer. Skönt ändå att november snart gör entré med sitt lugn och stillhet. Under resten av året är jag inte så förtjust över tanken på november men när den väl är här är den ganska skön. Ingen annanstans i världen finns det så många nyanser av grått som i Sverige en riktigt grå novemberdag. Det kan också ha sin tjusning.



Hann innan snöovädret

Många skottkärror med pelargoner blev det mellan växthuset och trädgårdsateljén innan alla var på plats. Ca 40 st pelargoner i olika storlekar tar en del utrymme så det är packat i ateljén och flera fick flytta in i huset. I år vill jag spara ALLA godingar. Jag hade tur som hann innan det började snöa för i går morse vaknade man upp till en vit värld. 




Min allra bästa favoritpelargon

En del av favoriterna har jag tagit sticklingar från så nu har jag flera plantor av samma i fall någon skulle falla ifrån. Princess Filippa älskar jag - egentligen är alla rosenknoppspelargoner helt ljuvliga fast den här klappar mitt hjärta lite extra för. 




Estelle är också en riktigt goding

Pelargonen i mitten av bilden har också kommit att bli en av mina favoriter - Estelle. Hon är helt magisk när hon blommar med väldigt stora helt runda blomklasar i ljuvaste rosa toner med mörkare mitt. Tålig, blomrik och en pelargon som kan följa med i generationer vilket är en underbar tanke att de pelargoner jag drar upp nu kan bli moderplanta till en framtida stickling till barnbarnen. 




Ljuvliga färgtoner

Visst har hon ljuvliga färgtoner ? Blommorna står sig väldigt länge och blomklasarna blir jättestora. En pelargon att njuta av länge. Har haft några olika favoriter under åren som du kan läsa mer om HÄR, HÄR och HÄR.

Nu hoppas jag att alla pelargondamer skall trivas i sitt vinterviste och överleva vintern. Själv myser jag mest inne i soffhörnan med en kopp grönt tee, lägger pussel och beställer nya fröer till nästa års blomning. Och drömmer vidare om kommande somrar tillsammans med pelargondamerna i växthuset. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Hej Isa!
    Du har många fina pelargoner, jag har inte lyckats med dem så bra, men då jag började ta in dem i växthuset har det blivit bättre. Gillar Estelle och så har jag Mårbacka, de verkar vara ganska lättskötta. De Engelska brukar jag också ha men i år blev det ingen ny och den gamla ville inte blomma lika fint som den brukar. Nu blir det svåra, att lyckas övervintra dem.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa