tisdag 31 oktober 2023

Dags att flytta in pelargonerna från växthuset

 

Håller ut så länge det går

Jag brukar hålla ut så länge det bara går för att behålla mina älskade pelargoner i växthuset, men till slut måste även jag ge mig för vädrets makter och det är bättre att ta det säkra före det osäkra och flytta in dom i säkerhet i Trädgårdsateljén, innan kalla frostnätter obönhörligt slår till. Det är många år jag inte hunnit få in alla innan kylan slår till och de sista godingarna förvandlas till stelfrusna statyer som står i givakt på fönsterbrädan. 



Engelsk raring

Den engelska pelargonen har blommat på bra sedan jag klippte ner henne totalt mitt i sommaren - hon stack i väg för mycket och behövde en rejäl putsning. Hon är en av mina mest långlivade pelargoner och varit med mig sedan 2015.  



Både vemodigt och skönt

Det är både lite vemodigt och samtidigt skönt att tömma växthuset på pelargonerna - växthuset är inte detsamma utan mina pelargondamer. Skönt ändå att november snart gör entré med sitt lugn och stillhet. Under resten av året är jag inte så förtjust över tanken på november men när den väl är här är den ganska skön. Ingen annanstans i världen finns det så många nyanser av grått som i Sverige en riktigt grå novemberdag. Det kan också ha sin tjusning.



Hann innan snöovädret

Många skottkärror med pelargoner blev det mellan växthuset och trädgårdsateljén innan alla var på plats. Ca 40 st pelargoner i olika storlekar tar en del utrymme så det är packat i ateljén och flera fick flytta in i huset. I år vill jag spara ALLA godingar. Jag hade tur som hann innan det började snöa för i går morse vaknade man upp till en vit värld. 




Min allra bästa favoritpelargon

En del av favoriterna har jag tagit sticklingar från så nu har jag flera plantor av samma i fall någon skulle falla ifrån. Princess Filippa älskar jag - egentligen är alla rosenknoppspelargoner helt ljuvliga fast den här klappar mitt hjärta lite extra för. 




Estelle är också en riktigt goding

Pelargonen i mitten av bilden har också kommit att bli en av mina favoriter - Estelle. Hon är helt magisk när hon blommar med väldigt stora helt runda blomklasar i ljuvaste rosa toner med mörkare mitt. Tålig, blomrik och en pelargon som kan följa med i generationer vilket är en underbar tanke att de pelargoner jag drar upp nu kan bli moderplanta till en framtida stickling till barnbarnen. 




Ljuvliga färgtoner

Visst har hon ljuvliga färgtoner ? Blommorna står sig väldigt länge och blomklasarna blir jättestora. En pelargon att njuta av länge. Har haft några olika favoriter under åren som du kan läsa mer om HÄR, HÄR och HÄR.

Nu hoppas jag att alla pelargondamer skall trivas i sitt vinterviste och överleva vintern. Själv myser jag mest inne i soffhörnan med en kopp grönt tee, lägger pussel och beställer nya fröer till nästa års blomning. Och drömmer vidare om kommande somrar tillsammans med pelargondamerna i växthuset. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 24 oktober 2023

Rostigt höstmys i växthuset

 

Dags för höstmys

Den rostiga avlånga lådan har stått tom och undangömd i sommar men nu plockade jag fram den ur gömmorna för den passar perfekt för lite höstmys och senare fylls den med advent och jul när den tiden kommer. En väldigt bra låda som passar till det mesta - synd att blomsteraffären där jag köpte den inte finns kvar längre för dom hade mycket roligt i just rostigt material. 



Blåsten tog löven

Annat roligt material just nu är alla vackra höstlöv i höstens sprakande nyanser - från guldgult till mörkaste höstrött. Plockade en del på en morgonpromenad och la högen på den rostiga arbetsbänken utomhus i trädgården och blåsten tog dom naturligtvis och svepte iväg dom. Det blev ett fåtal kvar att använda. 




En lönnros blev det i alla fall

Det blev i alla fall en lönnros av de vackra kvarvarande bladen och nu hoppas jag att det finns fler kvar på träden så inte blåsten tagit alla med sig. De som sitter kvar på trädet är lättare att använda sig av när man gör rosorna än de som ligger på marken. 



Kreativ stund

Jag tog lite av det jag hade hemma till den rostiga lådan som små ljungplantor, kvistar från Bräken, småpumpor och lite röda bär. Det var härligt med en kreativ stund i växthuset. 



Rost gillar rost

Ett rostigt stick passar ju bra i en rostig låda. Just den här kommer från Gecko Trädgårdsbutik där jag botaniserade runt för några år sedan och hade jättesvårt att välja bland allt roligt. 




Smidd och stabil

Ljusinsatsen är smidd och stabil så den står stadigt i jorden i lådan. Det blir mer rostigt i det stora fatet för jag har sparat alla torkade solrosor från buketterna - de har torkat så vackert. Härligt att kunna använda dom en vända till.

I natt är det risk för nattfrost men jag är övertygad om att än är det ingen fara att låta pelargondamerna stå kvar i växthuset. Det är så trevligt så länge det går att ha dom kvar där. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 20 oktober 2023

"Glimmers" i äkta keramik att njuta av

 

Absolut sista buketten

Nu är sommarens absolut sista bukett plockad i trädgården. Jag slängde på mig vinterjackan som skydd mot blåsten som rister och skyndade ut för att rädda de sista solstrålarna som fortfarande blommar. Solrosorna har gjort sitt efter flera veckors blomning i vasen på matsalsbordet så det är välkommet med nya vackra blomster att njuta av. 




Som små solstrålar

Några ringblommor blommar fortfarande liksom de perenna små solrosorna och sommarblommorna i rött med gul kant i de stora olivkrukorna framför växthuset. Hittade även några viltblommande renfana som blommat om i rostiga rosenrabatten och deras bladverk som är så vackert.  




Annorlunda hantverk

Även några rosenknoppar från Claire Austin klippte jag av och stoppade ner i vasen som jag hittade på Österlen i fjol sommar. Älskar att den är så annorlunda och i gediget hantverk. Det fanns andra varianter också som jag velade mellan men i år var keramiken utbytt mot annat vid Backagårdens växthus och jag kommer inte ihåg vad keramikern hette. 



Sitter ihop

Alla vaserna sitter ihop och man behöver bara spola i vatten i en vas så sprider det sig till de andra. Dessutom älskar jag färgen som skimrar och inte är heltäckande. Får nog leta efter keramikern vid vårt nästa besök på Österlen för hen hade fler saker jag gillade.  




Hitta dina glimmers

Läste någonstans om uttrycket "glimmers" som är motsvarigheten till triggers och kan beskrivas som små stunder av lycka, trygghet och fridfullhet. Så känner jag när jag plockar blommor i min trädgård och arrangerar dom i vas. Min blomvas kommer att glimma på bordet hela helgen och ge härliga glimmers inombords. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du hittar dina "glimmers" att njuta av !
Kram/Isa

tisdag 17 oktober 2023

DIY klätterställning av gammalt fönster till rosorna

 

Fortsätter att blomma

Tänk att det fortfarande är några rosor som fortsätter att blomma och utmanar frosten och hösten. Underbart att dom har sån livskraft och trotsar vädrets och naturens makter. Just den här rosen blommade fantastiskt i början av sommaren och har nu laddat om. 



Som marsipanrosor

Knopparna ser ut som de ljuvaste marsipanrosor i härliga rosa toner - precis som en ros skall se ut. Dessutom har hon ett grönskande friskt bladverk som också bidrar. Det skall vara en Giardina men jag har misstänkt att hon varit felmärkt. 

Marsinpanrosor var det godaste jag visste på Prinsesstårtan när jag var liten. Eftersom jag var yngst fick jag oftast min vilja igenom och den åtråvärda rosen landade på min tallrik. Till min stora lycka. Nuförtiden är det den äkta varan som lockar istället. Till min stora lycka. 



Spelar ingen roll vad hon heter

Det spelar egentligen ingen roll vad hon heter bara hon gör sitt yttersta för att blomma flera ggr per säsong och verkar trivas på sin plats i rabatten på uteplatsen.



 
DIY klätterställning

Här är hon i mitten av maj 2019 som relativt nyplanterad vid klätterställningen jag skapat av armeringsjärn och ett gammalt fönster där rutorna gått sönder. 




Klättrar högre och högre

Här är dagens variant av rosen vid samma klätterställning som hållt bra genom åren och som det är lätt att knyta fast grenarna mot. Tänkte ett tag att sätta i kycklingnät i fönstret men det har inte behövts istället kan grenarna vandra in mellan istället. Kul när man kan tillvarata det man redan har. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


söndag 15 oktober 2023

Höstkrans av thuja och ljung

 

Roligt och avkopplande

Visst har det blivit några fler kransar under veckan - har kommit in i ett flow av kransbindning. Ibland blir det inga alls och ibland blir det massor. Går enbart på lustkänsla, det skall vara roligt och avkopplande.



Gick åt mycket ljung

Det har varit så skönt att stå i växthuset i blåsvädret och binda så kan man bara smita ut för att klippa lite av thujahäcken. Härligt när man har massor av material, annat var det med ljungen, det gick som vanligt åt mycket mer än jag trott. Fick hämta in en kruka från höstplanteringen på framsidan utöver de andra jag enbart köpt till kranstillverkningen. 



Tar några danssteg och sjunger

Nu måste jag nog köpa på mig fler halmkransar för dom börjar gå åt, alltid bra att ha några i lager när lusten pockar på. Och även spoltråd i flera olika färger och vackra band till rosetter. Det är så roligt att se kransen växa fram under ens händer medan Rickard Wolf sjunger om pojken på månen från CD-spelaren i hörnet av växthuset. Ibland tar jag några danssteg och sjunger för full hals. Mår så bra. 



Hoppas blåsten bedarrar

Satt fast några överblommade solrosor och päron från Silverpäronet med späcknålen som är så rolig att jobba med. Glömmer oftast bort den men idag kom den fram.

Det har blåst så mycket under helgen att något trädgårdsarbete inte är att tänka på - har mest kurat inne och bara tagit det lugnt. Hoppas att blåsten bedarrat idag och att man kan ta sig ut utan risk att blåsa bort.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 13 oktober 2023

Lycka är en maffig solrosbukett på bordet



Plockade fler

Underbara solrosorna gör mig så glad så vi tog en sväng till självplocket precis innan frostnätterna och plockade av ett fång till som jag adderade med mina egna perenna och några höga från Solrosängen. 


 


Pryder matsalsbordet

Nu pryder dom matsalsbordet och förgyller våra frukostar. Vågade inte ha dom ute i urnan pga frostrisken. Har förlorat flera vaser på det sättet som frusit sönder, även i växthuset som ändå klarar ner till ca 5 minus. 

Istället plockade jag fram farmors gamla kantstötta kanna och placerade dom i. Genom den känner jag farmors närhet som älskade blommor och hade en fantastisk trädgård. HÄR kan du se ett inlägg från min älskade farmors trädgård där hon och jag möts när jag är ca 25 år. 



Ljuvlig knopp

Den här solrosknoppen tycker jag är helt fantastisk - den kommer faktiskt från min egen odling så några riktigt sköna godingar levererade i alla fall. Naturens magiska under.




Lycka att plocka 

Vilken lycka det är att få njuta av en riktigt maffig blomsterbukett på bordet som är egenplockad. Kände jag mig som ett väldigt lyckligt barn när jag traskade runt bland de höga solrosorna på självplocket och fick välja ut de allra vackraste. Dessutom en billig blomsternöje.

I helgen skall vi röja i trädgården, i garaget så vi får in trädgårdsmöblerna och gräva ner de sista rosorna som står i zinkhinkar. Några vändor blir det också förmodligen till ristippen och kanske hittar jag en/granris där som får följa med hem till vintervackert i de stora olivkrukorna framför växthuset.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa  

onsdag 11 oktober 2023

Hon kom till slut - klockrankan jag väntat på !

 

Vad väntar hon på ?!

I flera månader har jag kikat på knopparna på Klockrankan och undrat vad hon väntat på eftersom knopparna aldrig slagit ut. Dag efter dag har dom sett likadana ut medan grannens planta som hon fått av mig blommar för fullt och är jättekraftig. Min satt jag i en gammal brandspruta med gammal jord medan hennes sitter direkt i jorden mot husväggen.




Äntligen blommar hon

Nu först har den bestämt sig för att det var tid att blomma när frostnätterna redan kommit så i år är det nog kört att få egna fröer. Det tar tid att utveckla kapseln som fröna bor i. Glad ändå att hon bestämde sig för att blomma till slut. Välkommen vackra du - nästa år får du gärna göra entré tidigare, helst i juli !




Det har funnits andra tider

Det har funnits tider när hon klätt in hela portalen till Blomstergården och blommat välvilligt redan i juli. I år blev det så bråttom att få ut alla småplantor när växthuset skulle renoveras så i år blev det som det blev. 



Vacker tillsammans med rost

I år var det luktärtor som fick klä in portalen men nästa år kanske Klockrankan är på plats igen för hon är vacker tillsammans med rost och planterar jag henne från båda håll så blir det bra. Har ju alltid tänkt att jag skall plantera en klätterros vid portalen men har fortfarande inte kommit till skott. Vill ju gärna gräva ner rosen i så fall och det är det där att jag inte riktigt orkar med att gräva där det inte redan är en rabatt.

Härligt att planera och drömma om nästa säsong - sedan kanske det blir något helt annat när idéerna ploppar upp i vintermörkrets abstinens.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 9 oktober 2023

Lyckad skattjakt på morgonpromenaden



Gått på skattjakt

Idag vid morgonpromenaden i det fantastiska vädret plockade jag kransmaterial lite överallt efter vägen. Mycket roligare att promenera när man är på skattjakt. Jag startade i grannens trädgård (med tillåtelse) och plockade av några kvistar med Hortensia. 




Bland torkad Bräken

Landade i växthuset med mina skatter där jag sedan tidigare plockat en stor bukett med torkad Bräken som det bara är att plocka av i urnan till mitt skapande. Så härligt att stå i växthuset och binda. 




Går fortfarande åt dubbel så mycket

Jag startade med kransringarna som hänger på var sida om pardörrarna på framsidan av växthuset - det gick som vanligt åt mängder med mer material än jag trott. Vet ju att man måste plocka dubbelt så mycket som man tror för att få ihop till en krans. Men tror att jag gör det varje gång. 




Övergivna nyponbuskar

Hittade både torkade blommor efter vägkanten och nypon på stora buskar - taggiga så det var tur att jag alltid har sekatören i fickan. Ser mer och mer för varje gång jag går morgonpromenaden och idag upptäckte jag ett stort träd eller förvuxen buske med mängder av vackra nypon. Övergiven efter vägen som inte hör till någons trädgård. Vilken lycka.


 

Blev klar till slut

Fick klart kransen till slut och nöjd kunde jag hänga upp den på sin plats vid pardörrarna - nu återstår bara den andra på andra sidan men jag måste nog plocka mer material innan jag börjar med den.

Var frost i natt och det var både handskar och pannband på vid morgonpromenaden och det skall nog bli lika kallt i natt. Hösten är här på allvar. De tjockare förstärkta fritidsbyxorna åkte på i morse och ersatte Maya Freyas träningstights. Bara en tidsfråga innan graningekängorna blir aktuella. Tidens gång.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 6 oktober 2023

Hur gick det med solrosängen den här säsongen ?

 

Solrosdrömmar

Det var ju så här jag ville att mina solrosor i solrosängen skulle se ut och jag drömde om att plocka stora fång och fylla upp krukorna i trädgården. Jag fick åka till självplocket istället och plocka solrosor för att få ihop till en maffig bukett. 



Så fina solrosor

Tur det finns alternativ på nära håll när ens egna odlingar fallerar. Älskar solrosor och på självplocket hos Emmas Butik och Emmas lilla SPA finns en hel äng med solrosor att botanisera i - öppet jämt och man kan swisha 10kr/solros (3 för 2). 



Lyser upp hela trädgården

Solrosorna i urnan lyser upp hela trädgården där dom kikar fram och jag uppskattar gult väldigt mycket den här tiden på året. Som en glädjechock som möter en när man kliver ut i trädgården. 




Flera hundra fröer

Jag sådde mängder (flera hundra ) frön i solrosängen av en sort som blir ca 50-80 cm och det har kommit upp enstaka efter den här konstiga sommaren som först var supervarm i juni och sedan regnade bort. 



Ynklig solrosäng

Det blev en ynklig solrosäng på den här sidan ängen och solrosorna var inte speciellt vackra heller så den här sorten kommer jag inte att så någon mer gång.




Växer bättre i sängen

Däremot har dom perenna solrosorna Lemon Queen i den rostiga barnsängen växt något enormt i sommar. Trodde att dom skulle sticka upp en bit ovanför sängen men dom är säkert 2 m. Vilket även stod på etiketten ser jag nu efteråt. 



Mängder med små blommor

Blommorna är små men många, jättefina och man kan klippa av en stor buskig bukett så dom har verkligen levererat i sommar. Synd jag inte köpte fler plantor i våras innan Trädgårdsväxter stängde - saknar den nära handelsträdgården jättemycket med sitt rika utbud. 



Planerar inför nästa säsong

Nu funderar jag på att göra om solrosängen eftersom rönnen växt så enormt och skuggar delar av rabatten. Solrosor kan jag ju alltid åka till självplocket och plocka. Vill gärna ha en gul matta av något som trivs i rabatten och har en idé. 

Roligt att planera inför nästa säsong och drömma om kommande prunkande rabatter!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 4 oktober 2023

Kransinspiration från höstmarknaden på Gillberga Gård Antik & Vintage

 

Samlar på inspiration

I helgen var vi på höstmarknaden hos Gillberga Gård Vintage Gammalt & Nytt och på plats fanns också grannföretaget Gillberga Catering och Blomverkstad som hade skapat jättefina kransar. Är alltid lika roligt att samla på sig inspiration när man är på turné. Den här vackra kransen har en halmkrans som stomme. 
 



Skapad av vass

Den här kransen trodde jag var skapad av Miscantusvippor men den var gjord av vass och sedan dess håller jag utkik i dikena där det växer högt gräs/vass - blir något nytt att plocka på mina morgonpromenader. 





Härlig utflykt

På Gillberga finns mängder av roliga vill-ha-saker i en jättehärlig miljö. För dagen fanns det flera utställare och det blev torkade trattkantareller som följde med hem. Både jag och maken såg fram mot en biltur ut på något roligt efter att ha tillbringat tid på sjukhus och rehab i hemmet (för maken) den senaste tiden.




Återkommande vass

Vackra kransar hängde på ytterdörrarna och det är exakt likadana kransar jag köpt här tidigare och som hänger på växthuset. Jag har inte klätt mina än men samlar material och inspiration så det var kul att se hur dessa var skapade. Tror att vassen återkom även här.



Varför köpte jag inte ?

Tyvärr köpte jag inte den rostiga krukan på fot - den hade passat så bra nu med all ljung som flyttar in. Det får säkert bli ytterligare ett besök på Gillberga i höst.



Klurig idé

Det här tyckte jag var en så klurig idé i det vackra orangeriet - att hänga upp en stege i taket där krukor med växter kan stå och bidra med grönska och charm. 



 

Dessutom blir det något att hänga taklamporna i. Lite bökigt att vattna växterna men med slang med långt spridarhandtag går det nog bra. 



Köpte två för säkerhets skull

Något som jag däremot köpte med mig hem var nya vaser hos Emmas Butik och Spa. Hon hade så lämpligt 50 % på större delen av sortimentet så här på sommarens sista öppningsdag och jag har saknat runda vaser till sommarblommorna. Så för säkerhet skull köpte jag två. Så nöjd. Passar perfekt till sommarblommorna där fortfarande några få sorter blommar. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa