onsdag 28 juli 2021

Surr i Bigården, Jungfruhirs och ett trevligt sammelsurium



Blomsterflor på Norrvikens trädgårdar

På vår väg ner till årets ljuvligaste årliga semester på Österlen for vi över Halmstad i år för maken skulle besöka en häst på vägen så då passade det ju så bra att även åka en sväng förbi Norrvikens Trädgårdar i Båstad. En av mina stora inspiratörer, Hanna Wendelbo hade skapat ett blomsterflor på temat "Surr i Bigården" i parken och den ville jag inte missa när man ändå var i närheten. 

Nu åkte vi ner en söndag så det var extra många besökare i parken och inte helt lätt att fota. Samtidigt var det roligt att så många hade hittat dit och var intresserade. Många barnfamiljer till min stora förvåning.




Ett trevligt sammelsurium

Det var ett helt underbart blomsterflor Hanna skapat för våra bevingade vänner. Ett trevligt sammelsurium av växter som mängder av olika sorters rosenskära, skir slöjsilja, sprakande jättevädd och lysande rudbeckia.




Här syns en del av växterna Hanna planterat - verkligen en lista att bli inspirerad av till nästa sommars myllrande blomsterglädje. 



Magi och ljuv musik

Den här kombinationen tilltalade mig lite extra - rosenskära Cosmos Xanthos, en ljuvlig ljusgul pigg skönhet tillsammans med klinten Black Boy. Det uppstår magi och ljuv musik i det oväntade mötet. Båda får gärna flytta in i Blomstergården nästa år.




Blir inte alltid som man tänkt sig

När jag planerade lådorna i Blomstergården under vintern så var det ju något sånt här jag ville ha, men sen när jag satte ut plantor och sådde så gjorde jag inte så i alla fall. Varför vet jag inte. Huller om bullermetoden skall absolut anammas i fortsättningen, då blir det levande på plats också. I år är det mer struktur i Blomstergården med olika sorter i egna grupper. Och jag väntar fortfarande på att bl.a. astrar, dahlior och rosenskäror skall knoppas och börja visa sig - den som väntar på något gott väntar alldeles för länge i det här fallet. 




Graciösa plymer

Fast gräset Jungfruhirs har slagit ut i graciösa plymer som kommer att bli helt underbara i buketter när allt annat kommit i fatt och blommar. 



Hungrig och väntar på leverans !!

Hon slår ut som i fontäner och "duschar" sin omgivning med skönhet. Henne drog jag upp massor av plantor av så det känns kul att kunna strössla med i kommande framtida buketter. I brist på eget får jag nog ge mig iväg till en självplock för sommarblommor för att stilla hungern så länge. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

tisdag 13 juli 2021

Nu börjar solarna lysa i Blomstergården

 

Dags för flytt

Rugosarosorna som spritt sig från rosenhäcken bakom Blomstergården tar över mer och mer och det är nog dags att flytta fram ängeln på sin piedestal till en annan plats. En mer framstående plats där hon kan ha överblick över sina domäner och kasta ett vakande öga på växterna. Nu skyms hon rejält med rosengrenarna hängande över överkroppen så ansiktet försvinner i grönskan. Hon förtjänar verkligen att flyttas fram i ljuset och få sola sig lite.



Lyser som solar

Blomstergården är ett av de ställen i trädgården jag känner att jag inte riktigt hunnit med och det får bli som det blir i år. Det är i alla fall underbart att solrosorna och zinniorna har börjat blomma. De lyser upp hela gården med sin blomsterglädje och solrosorna har rejäla och kraftfulla knoppar så det finns hopp om många solar de kommande veckorna. Underbart. 



Pastelliga skönheter

I år fick jag aldrig ner några fröer av sommarrudbeckian Sahara men den här vackra zinnian påminner om Sahara och är minst lika välkommen. Flera år i rad har jag sått zinnia tidigt vilket jag aldrig kommer att göra igen, flera plantor har dött drunkningsdöden - hon tål att väntas på och skall sås sent då blir hon som vackrast.




Ta det som ett hot lilla vän

Är så glad över min rostiga blomsterbåge till Blomstergården fast tyvärr är jag inte helt övertygad om att klockrankan kommer att sätta knopp i år och klä in den med sina ljuvliga purpurfärgade blomster. Jag håller tummarna och matar henne med både hönsgödsel och nässelvatten. Till hösten ska en ros få flytta in för det har hela tiden varit andemeningen och sätter inte klockrankan knoppar så ryker hon i september. Ta det som ett hot lilla vän. 



Hade föredragit lila/rosa men är lika glad ändå

Jag drog upp egna plantor från frö av lobelia och blandade olika sorter - egentligen älskar jag dom lilafärgade men nu blev det blått för hela slanten. Är lika glad för det. 



Går i väntans tider

Den blå färgen blev ju en kontrast mot de lilafärgade Stjärnöga i de stora olivkrukorna framför växthuset. I bakgrunden är rosenskäran på gång i sitt degtråg i Blomstergården - ingenting är som väntans tider, går flera rundor varje dag och spanar och snart, mycket snart spricker den gula dubbla sommarrudbeckian upp - en nykomling i gården för i år. 




Lite rufsigt och vilt är det i min trädgård - precis som jag vill ha den. Älskar när växterna nästlar in sig i varandra och tar plats och får växa fritt. 




Ute på nya vägar

Rosa svartögat har satt ordentlig fart och har klätt in hela klättertornet och letar sig nya vägar. Funderar på att ta fram en sänggavel som står bakom växthuset så hon skall få något mer att klättra på. Den är inte så hög men ganska bred så jag är osäker på om den passar,  får mäta och testa.

Här har det regnat och åskat igen under dagen och jag blir helt utslagen av åska - det blir bara värre med åren verkar det som. Ligger i en hög på sängen och försöker överleva medan åskan mullrar över himlen. Hoppas det blir lugnt nu när den dragit över.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa

söndag 11 juli 2021

Bordsarrangemang i loppisfynd och mousse med hallonspegel



Arrangemang i loppisfynd

I helgen hade vi gäster i växthuset och det var så roligt att strosa runt i trädgården och plocka blommor till små arrangemang - eftersom växterna i Blomstergården inte börjat blomma än med några få undantag fick man var lite uppfinnelserik för att få ihop något. 

 


Första men inte sista gången

Det var första gången som jag knölat ihop ett knyte av hönsnät, letat upp en vacker loppad skål och försökt skapa något som skulle bli ett vackert bordsarrangemang. Det var jätteroligt att skapa och stoppa ner blommor från trädgården så det skulle täcka hönsnätet och få en vacker form i skålen.





Så roligt att skapa

Daggkåpan var på gränsen till att bli nedklippt men fick audiens till buketten för att fylla ut med sina spretande blommor. Färgstark broksalvia, tuff väddklint och skir malva var andra blommor jag hittade samt Stjärnflocka som växer på flera ställen i trädgården och som man kan strössla med i buketter. 




Lagom höjd

Några outslagna tandpetarsilja fick sätta livet till för att täcka lite hål i hönsnätet och några vallmokronor fick flytta in som bidrog med lite majestätisk hållning.  Det blev precis lagom höjd på arrangemanget på bordet för att man skulle kunna se varandra vid middagen. 



Ny favoritefterrätt

Till efterrätt hade jag hittat ett nytt recept som jag modifierade om lite för att passa alla allergier. När vi smakade av "smeten" innan den stelnat tyckte maken att den var smaklös och smakade mjöl trots att jag preppat den med både äkta vanilj och honung. Så det var med bävande hjärta jag bar ut brickan till våra gäster - nu blev det ändå en succé och kommer att bli en favorit den här sommaren. Den var jättegod och lite läskande och dessutom så snygg med hallonkanten som speglade sig genom glaset.

 


Hallonmousse med spegel

225 gr frysta hallon ( ett paket ligger på 250 gr och var i minsta laget då det knappt räckte till hallonspegeln på de 4 glasen). 
4 gelatinblad
1/2 dl. vatten
4 dl kvarg 10 % vanilj ( jag använde Oatlys turkiska yoghurt i stället och tillsatte äkta vanilj och honung)

1. Koka upp hallonen. Tryck ut hallonen genom en sil så kärnorna fastnar. Tag tillvara den släta sås som bildas. Låt det kallna.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.

3. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i lite vatten. Det får inte bli för varmt.

4. Blanda sedan ner gelatinet i hallonsåsen. Blanda kvarg med 3/4 av hallonsåsen. Häll upp i fyra glas. Låt stå kallt minst 2 timmar.

5. Häll på resten av hallonsåsen (som jag blandade med florsocker) och garnera med färska hallon och mynta (tog en nobless med mörk choklad i stället). 

Det är så skönt med mat som man kan förbereda i förväg och sedan bara plocka fram och dekorera vid serveringen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa


tisdag 6 juli 2021

Rosa svartöga, efterlängtad Norgeresa och fönsterbåge som klättertorn

 

Först nu har den kommit igång på allvar

I år hittade jag inga rosa svartöga utom i ampel på Bona Trädgård ganska tidigt på säsongen, ja det var så tidigt att jag fick lov att lyfta in dom i huset och sedan trivdes dom inte alls när dom fick komma ut igen så det har tagit en tid för dom innan de kom igång på allvar. Nu har den på uteplatsen på baksidan kommit igång på allvar och levererar sina ljuvliga rosatonade blommor. 



Skall klä in fönsterbågen

Rosen tror jag är en Gardinia, i alla fall är den köpt som det men jag tror det är någon annan ros. Tanken var att den skulle klä in den gamla fönsterbågen (utan fönster) som jag satt fast på armeringsjärn för att bli ett klättertorn för rosor - nu kanske den får sällskap av svartögat som gärna virvlar in sig i vad som helst den kan klättra på. 




Tar några år att etableras

Man får ha tålamod med rosor, det tar några år innan dom etablerat sig på sin nya växtplats. Jag är glad för varje rosenknopp som visar sig och vill blomma. En dag hoppas jag att även de här rosorna kommer att blomma överdådigt. 



Favoritcafét efter vägen

Vid helgens efterlängtade resa till Norge och besök hos barn och barnbarn för första gången på 1 och ½ år där glädjetårarna sprutade när vi kunde ses och kramas igen stannade vi på hemvägen vid vårt favoritcafé efter vägen - Esters Café i Årjäng. Hos Ester kan man mumsa ljuvlig glass från glasscaféet och sitta i en härlig trädgård, fynda på inredningsavdelningen på övervåningen eller botanisera bland plantorna längst ner i trädgården. Dessutom kan man även äta lunch och fika om man vill. 



Fanns några kvar

Jag hittade de absolut sista exemplaren av robusta, grova kuddfodral i vackert mönster som blir så snygga i korgstolarna på baksidan. Köpte två olika och ångrar att jag inte tog det tredje också. Hade famnen full av kuddar ändå när jag kom till kassan eftersom de sista exemplaren satt på kuddar. 



Magisk helg med barn och barnbarn

Både jag och maken är fullvaccinerade sedan 3 veckor tillbaka och hämtade hem covidpass från nätet inför resan till Norge. Vi hade ingen aning om vad som väntade vid gränsen och om det var kö in i Norge men vi var nästan ensamma och det gick hur smidigt som helst för politi att scanna covidpassen och kolla legitimation (för säkerhetskull hade vi passen med oss). Det var med en lättnads suck vi åkte vidare in i Norge och mot Oslo. Det var underbart att få mötas och kramas efter så lång tid. Helgen var magisk med bad i Oslofjorden i värmen, skaldjursafton på altanen, långa samtal i utefåtöljerna och lek med barnbarnen. Jag vill tacka livet som återvänt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

fredag 2 juli 2021

Clarie möter purpurlila stäppsalvior i nya rabatten

 

Funkiorna lyser upp

Nu blommar det för fullt i nya rabatten på framsidan, den som jag anlade förra sommaren. Funkiorna lyser verkligen upp medan kantnepetan nu har blommat över sitt första flor och redan behöver klippas ner. 



Explosion av stäppsalvior

Stäppsalviorna jag släpade hem från Engelska trädgården i fjol har vuxit sig kraftfulla och höga och är som explosion av purpur mot det gula staketet och de vita rosorna. Är glad att jag släppte in lila och inte behöll rabatten vit - nu är den precis som jag vill ha den.



Saknar fjolårets jätteverbenor

I fjol var rabatten invaderad av Tandpetarsilja och jätteverbena - i år har tandpetarsiljan frösått sig överallt och är på frammarsch medan jätteverbenan inte alls ville vara med. Jag har en planta i rabatten av jätteverbenan och den har jag köpt - så olika det kan bli mellan åren.  Trodde absolut att hon skulle komma tillbaka och frösådde ingenting heller så i år blev jag utan egenuppdragna. 



Blommar på långa stänglar

Broksalvian som jag dragit upp från frön och strösslat med i trädgården i både lådor, degtråg och rabatter blommar nu med små, små förtjusande blommor längst ner på stänglarna medan toppen går i purpur. 





Penséerna utbytta - brukar överleva till midsommar

Den gamla damcykeln försvinner lite i grönskan och de överblommade penséerna i cykelkorgen är nu utbytta till dubbelblommande små petunior - Blomstermarken på cykelvägen hem från jobbet hade så lämpligt 50 % på allt under veckan så det var bara att slinka in, botanisera runt och sedan fick maken hämta leveransen på hemvägen från sitt jobb. De ljuvliga penséerna brukar stå sig till midsommar och sedan har de små kämparna verkligen gjort sitt för blomsterprakten i trädgården.




Knoppiga Clairerosor

Austinrosorna har satt knopp och börjat blomma men syns knappt i grönskan ändå har jag försökt att klippa fram dom, får bli mer klippning till veckan om det finns energi till det. Några bilder med ljuvliga knoppar blev det i alla fall. 




Knopparna skimrar i gult och antar sedan vita toner som fullt utslagna, så stämningsfullt tillsammans med Stäppsalvian. 




Välkommen juli !

Veckorna mot efterlängtad semester går fort nu och redan har vi hunnit in i juli - vart försvann maj och juni kan man undra. En blinkning så är vi mitt i sommaren.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa