lördag 31 december 2022

Mitt 2023 skall vara smakrikt, fräscht och inbjudande

 

Ett oskrivet blad

2023 – jag smakar på det nya året som snart gör entré. Just nu ligger det som ett oskrivet vitt blad framför oss – så tomt, så vitt, så förväntansfull på vad vi kommer att fylla det med - för vad som än händer där ute i stora vida världen kan vi fylla våra egna år och värld med det absolut bästa för oss.




Smakrikt, fräscht och inbjudande

Jag känner efter i gommen hur 2023 smakar och hur jag vill att den skall kännas. Doften av fräsch basilika letar sig in och mängder med andra kryddor som blandas med varandra och vill dansa tillsammans. Ljuvlig kombo. Jag vill att mitt 2023 skall vara smakrikt, fräscht och inbjudande. Det kan betyda precis vad som helst men mest känner jag att det står för en nystart. 




Pilgrimens ledord blir mina 2023

Min själ längtar efter att vandra långsamt under 2023 – de nyinköpta graningekängorna med melerade snören väntar redan i hallen. Omsorgsfullt utprovade för att traska runt i tystnad och andlighet.  Till hösten väntar sedan trippen på Camino France och jag har lång tid att förbereda mig. 

Att vandra de 11 milen till slutmålet av Camino de Santiago kommer att gå som en dans och ledorden för att gå in i pilgrimsfasen som långsamhet, frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, andlighet och delande får bli min nya ledstjärna. Plan B är att om kroppen strejkar lifta med bagagevagnen mellan etapperna. I absoluta nödfall. 

Jag vill ha ett kravlöst 2023 där jag snarare rensar bland alla ägodelar än fyller på med nya. Så skönt att uppleva friheten när man rensat ut och slängt eller gett bort till någon annan som behöver just den saken bättre än jag.  Ju mindre prylar ju mer bekymmerslöshet och möjlighet att fylla på med frihetskänsla och enkelhet.  



Frihetskänsla att måla och skapa

Att stå i trädgården med färger och staffli och få skapa på duken det som vill komma fram och ut lockar något oerhört. Jag känner mig så fri när jag står med fötterna stadigt i Moder Jords mylla och målarpenseln i handen omgiven av grönska och rosenbuskar som doftar. Kan inte tänka mig en mer välkomnande plats att måla på. Mitt inre, färgerna och naturen smälter ihop till något som framträder på duken och som kanske kommer att pryda den nya tavelväggen inne i vardagsrummet. Dessutom gillar alla mina barnbarn att måla och rita så det skall bli underbart att fortsätta utforska målandet i deras kreativa sällskap. 




90-talet vill ha tillbaka sina tapeter

Jag pratade i början om att 2023 känns som en nystart och en nystart skall även flytta in i vårt hus under året som kommer. Det är många år sedan som vardagsrummet fräschades upp och soffor och schäslonger är nötta, trasiga och nedsuttna. Hela rummet behöver tapetseras om, taket målas och nytt möblemang som matchar de stora vita bokhyllorna fylla rummet. Sofforna har ändå hållt i 20 år och tapeterna är från 90-talet så det är nog hög tid för ett vardagsrum á la 2023 utan att det kolliderar med mina nya ledord.




Nystart för växthuset

2023 är också året när mitt älskade växthus skall repareras och förnyas. Kommer att avpollettera snickarna som till slut dök upp för sent i oktober efter lång väntan och började med att riva delar av växthuset så att fönstren står oskyddade i vinter och kommer att fara ännu mer illa än innan. Ber en bön om att finsnickaren som gjorde ett kanonjobb med pardörrarna vill åta sig även reparationen av fönstren runt om, den halvt om halvt rivna gaveln (som jag haft så mycket ångest över) och taket. Växthuset är hjärtat i trädgården som allt samlas runt och mitt hjärta går sönder när det far illa. 




Odla mer grönt

Nu när jag är hemma på heltid vill jag ta matlagningen till nya nivåer och kulinariska utflykter – det är där örtkryddorna kommer att få fritt spelrum. Odlandet av grönt kommer att hamna i centrum säsongen 2023 tillsammans med snittblommor som jag vill plocka stora fång av och frossa i. Livskvalité på hög nivå. Jag kan börja direkt – har massor med fröpåsar i arkivet och den lilla odlingsstationen med lysrör står redo att börja jobba. Snittblommorna får dock vänta tills det är dags i vår. Dom tål att väntas på. 




Blir viktigare och viktigare med åren

Jag vill sätta vänskapsband och kärlek till mina nära och kära främst under nästa år. Mina gamla vänner som varit med på hela resan betyder så oerhört mycket för mig – dom vet allt om mig och finns där både i glädje och sorg. Alla trevliga möten och långa middagar där tiden upphör att existera är guld värda. Vi skrattar, gråter och delar livets vedermödor med varandra. Precis som de senaste 50 åren. Så tacksam att ni finns. 




Lyx att äga sin egen tid

Det är trots allt trädgården som mitt fokus kommer att ligga på 2023 där jag kan tillbringa all tid och det ska bli underbart. Att rå om sin egen tid och dag känns enormt lyxigt och den kan börja tidigt. Blir glad i hjärtat bara av att tänka på det. Oavsett vad som händer där ute i stora vida världen kan vi skapa vårt eget paradis på jorden på just vår lilla plätt vi fått till låns. Känner mig nära livet när jag rensar ogräs, plockar buketter och drar upp fröer. Så härligt - snart är vi där i säsongen 2023 !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas dina drömmar går i uppfyllelse under 2023 !  
Kram/Isa

torsdag 29 december 2022

Några sommarfavoriter bland alla fröpåsar

 

Längtar efter rasslande fröpåsar

Mellandagarna är sådana där dagar när habegäret efter rasslande fröer i brevlådan gör sig påmind så idag la jag nästa års säsongs första fröbeställning till Impecta. Helt plötsligt kunde jag inte leva utan den ljuva Tandpetarsiljan Green Mist som jag missade i fjol - hon måste helt enkelt få invadera rabatterna igen och bre ut sina näpna blomflocklar till min stora lycka. 




Stortrivs i vildvackra rabatten

Hon brukar ta sig utomordentligt bra som vintersådd i växthuset och stortrivas i vildvackra rabatten på framsidan. Ja - kanske till och med lite för bra. Med sitt spretiga dilliknande bladverk som fyller så bra i buketter kan man plocka hur mycket som helst av henne utan att det märks.  




Lägre kompaktare variant

Jätteverbenan är en annan favorit som jag inte heller kan vara utan - fast nu har jag skickat efter fröer till en lägre, kompaktare sort som heter Vanity . Tänkte blanda egna fröer med henne och se vad det blir. Hon kostar ganska mycket att köpa som planta på handelsträdgården så när man sår henne själv och drar upp från frö kan man istället frossa i plantor för en billig peng. Så prisvärt att dra upp egna plantor. 

 



Charmiga Klockrankan

En annan skönhet som jag inte heller hade i somras och som jag saknade är Klockranka. Hennes ljuvliga klockor från ljusaste gult till mörkaste purpur är oemotståndliga och så charmiga. Till sommaren skall hon få klä in planket i Blomstergården som hon gjort tidigare säsonger. Har man tur börjar hon blomma i juli och fortsätter till frosten sätter stopp.





Ljuvliga skönheten Slösilja

En annan ljuv skönhet som fyller bra i buketter är Slöjsilja - henne drog jag upp i somras och hon blommade tidigt och vällde fram i degtrågen i Blomstergården. Hon lutade sig tryggt mot kastanjestaketet som gärna fångade upp hennes långa spiror. 




Ett måste i rabatten

Blomstermoroten Dara bara måste man ha i rabatterna och i buketter - en ståtlig dam man gärna välkomnar år efter år. Hon uppträder i så många olika skepnader och färgställningar och överraskar en hela tiden. Frösår sig gärna men för att vara på den säkra sidan vintersår jag henne också. Underbar tillsammans med jätteverbenan - dom dansar så vackert tillsammans. 




Skir och spretig

Ett sommargräs missade jag i somras så till säsongen 2023 skall gräset Jungfruhirs återigen få invadera degtrågen i Blomstergården för den är helt magisk i buketter. I somras dök hon plötsligt upp under farstukvisten på framsidan som en påminnelse - blev så glad att se henne. 

Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet att visa alla mina sommarfavoriter som har en tendens att bli fler och fler för varje år. Nu måste jag gå igenom alla fröpåsar så jag inte missar någon favorit. Ett roligt och lagomt ansträngande pyssel så här i mellandagarna med en förkylning i kroppen. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädda om er, coronan härjar fortfarande!
Kram/Isa

lördag 24 december 2022

måndag 19 december 2022

Drömmer om ljuvliga nävan Ballerina

 

Drömmer om små ljuvliga blomsteransikten

Idag har det vackra snötäcket som prydde hela trädgården försvunnit eller smält ner till en riskfylld isbana på vägen. Håller mig inne och drömmer om ljuvliga små blomsteransikten som den ljuva nävan Ballerina i långa perennarabatten - hon som inte blommat så bra de senaste åren. Bilden är från 2015, hennes högtidsperiod. Kommer på nu att jag nog skulle ha grävt upp plantorna och delat på dom. Det skulle jag ha gjort i höstas. Vårblommande på hösten och höstblommande på våren brukar man säga. 



 

Gifter sig så vackert

Ballerinan börjar blomma tidigt och brukar hålla ut ända i september. Hon gifter sig så vackert tillsammans med silverarvets små vita förtjusande blommor. 



Mängder med nävor tänker jag mig

Nu skall det bli nya plantor av den här förtjusande skönheten till våren. De gamla plantorna gräver jag upp och sätter i krukor under sommaren istället. Victoria på Sanda Cottage tipsade så bra om att plantera perenner i sommarkrukorna istället för sommarblommor så kan man gräva ner dom i rabatten när hösten kommer istället för att plantorna slängs. Något som jag anammat i krukorna framför växthuset under sommaren 2022 och till kommande säsong ska det bli fler - mängder med nävor tänker jag mig. 



Fast sommarblommorna är ju också så förtjusande 

I krukan med välkomstskylten tronar nävan Patricia som jag släpade med hem på flyget från London och som blommade oavbrutet hela sommaren. Fast sommarblommorna är ju förtjusande dom med så det blir nog en mix som vanligt till sommaren. 



Påfyllande med en dos sommarbilder

Mitt i julstöket är det så påfyllande att grotta ner sig i sommarbilder som en påminnelse om vad som väntar där runt årshörnet när mörkret börjar vika undan för ljuset igen. Underbart att tänka på att om bara några dagar vänder det igen och vi går mot ljusare tider. Får nästan rysningar när jag tänker på det!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - snart väntar säsongen 2023 !
Kram/Isa

lördag 17 december 2022

Kreativt julpyssel á la Karolina och tre julkrukor på rad

 

Kreativt kaos

Haft ett härligt kreativt kaos på köksbordet under veckan när jag pysslat med de inspirerande adventspaketen från Anna Karolina Skaparglädje. Varje söndag kl. 10.00 öppnas ett nytt spännande okänt paket i FB-gruppen och vi pysslar tillsammans eller bara tar in Karolinas härligt smittande kreativitet och pysslar sedan själv i lugn och ro efter sändningen vilket jag gjort under veckan.  




Duttat med färg på vackra schabloner

Så himla härligt och roligt att dutta med färg på vackra schabloner och skapa vackra kartonger till julklappar - ett fantastiskt återbruk. Avkopplande tills jag efter några dagar med köksbordsinvasion kände för att plocka bort allt och återfå lite lugn. Ibland kan man få en överdos av kreativitet och skaparglädje. Väldigt uppskattat av maken som åter kunde äta frukost i lugn och ro på morgonen utan att dela bordet med mängder av färgtuber, drivor av poscapennor och ark med schabloner.




Vita allergifria

Idag begav jag mig istället ut i trädgårdsateljén för att plantera lite hyacinter i 3-pack som stått i en kasse sedan helgen. Blommorna är vita så inte maken får allergichock av doften. Dom doftar knappt alls om man inte sticker näsan i dom för att få en liten pust. 




Kronan briljerar

Jag pyntade krukorna med lite allt möjligt som jag sparat från tidigare jular. Bland annat har jag sparat vallmokapslar som jag sprayat med guld och prytt med lite glitter - den vackra kronan kommer fram på ett fint sätt och får briljera. 




Plockade inte tillräckligt i år igen

Mossan räckte precis för att täcka jorden för när snön och kylan kom fick jag köpa mossa i butiken för den mossa jag själv plockat räckte inte till. Tänk att man blir lika överraskad varje år när vintern gör entré. 




Tre på rad

De här krukorna kommer från Nittsjö keramik och står i vårt vardagsrumsfönster men det är lättare att fota dom i ateljén där ljuset är bättre. Kommer bli vackert när hyacinterna växer till sig och börjar blomma - förhoppningsvis räcker dom hela jul- och nyårshelgerna. Mina har en tendens att bli bruna när dom blommat ett tag. Kanske torkar dom i inomhusvärmen om jag glömmer att vattna.

Vill du veta mera om Nittsjökrukorna hittar du ett inlägg HÄR om de klassiska skönheterna. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en skön helg !
Kram/Isa

onsdag 14 december 2022

Utegran och installation lyser upp i decembermörkret

 

Ljusslinga så länge

I helgen var vi och köpte gran av idrottsföreningen i området och nu är den på plats i en zinkbalja på uteplatsen på baksidan av vårt hus så vi ser hela härligheten från köket och vardagsrummet. Dock hittade jag inte julgransbelysningen utan slängde på en ljusslinga i stället så länge. 



Pyntade damen på plats

Den pyntade provdockan har fått flytta ut på fontänens piedestal och fått en skir ljusslinga runt sin kjol så länge tills jag shoppat batterier till en längre som klär in hela hennes kjol. Så stämningsfullt att kika ut på den glittrande granen och den balklädda damen. 



Stol med hjärta

Den loppade rostiga stolen flyttades upp från Blomstergården och förärades med ett juligt hjärta som jag har två av.




Hopplock som vanligt

Plockade ihop lite allt möjligt som vanligt - hade en kälke i garaget som var lite skamfilad som vi fick lappa ihop innan den gick att plocka ut. Den rostiga grisen från Eklaholm är ett stående inslag i många installationer i trädgården.




Frusit fast i kylan

Mycket har ju frusit fast i kylan och går inte att rubba som torvblocken och kullerstenarna bakom växthuset som jag tidigare använt som julklappar med band/snöre runt samt den rostiga damen som sitter fast i rostiga rosenrabatten. Är nöjd ändå för tillfället med hopplocket och att jag hittade ledljus från förra året att stoppa in i ljuslyktan från IKEA som stått pall för det krävande utelivet i många år. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 11 december 2022

Provdockan redo för julbalen i sin barriga klänning

 


Påklädningen klar

Jag hade en längtan efter att klä den lilla provdockan i gjutjärn igen men vet att det tar ett antal timmar med "påklädningen" innan hon står där redo för julbalen. Igår fick jag feeling efter att vi köpt utejulgranen där de nedersta grenarna kapades av och jag plötsligt stod där med famnen full med doftande granris. Mmmm. 




Lager på lager

Hon ser ganska så tanig ut där hon stod i underkjolen innan påklädningen till galastass hunnit så långt. Det är ett tålamodsprövande arbete att knyta fast alla grenar i lager på lager och dessutom runt om hela dockan. 



Blandar riset

Jag blandade granriset med enris för att få till lite volym och variation - jag ville att hon skulle få en riktigt bullig och vackert formad kjol. Att hela härligheten skall bort när våren kommer får jag ta då, nu är det fokus på att skapa något vackert att ställa vid granen och glädjas åt.




Maken överraskade med fika

Efter flera timmar i ateljén har allt ris till slut kommit på plats och en liten kottdekoration stuckits i vid midjan. Maken kom ut efter ett tag och serverade en fikabricka som ett väldigt välkommet avbrott i allt bindande. Det var handskar på eftersom enriset sticks en del. Som tur var har jag ett par väldigt smidiga handskar som står emot sticket. 



Vackrast med naturligt pynt

Det naturliga är det vackraste tycker jag - eventuellt kommer fler kottar att få pryda hennes kjol också. Jag provar mig fram till vad som känns mest smakfullt. Och lagomt.



Så kul att skapa

Så kul att se undan för undan hur balklänningen och den fina silhuetten växer fram - fantastiskt roligt att skapa. 



Allt på plats - kanske

Här har den gröna mossan fyllt upp livet och en guldig rosett omfamnat klänningen - yes nu är hon snart redo för julfirandet. Kanske tillför jag något mer och en ljusslinga runt hela kjolen blir det absolut, precis som tidigare.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - idag skall utegranen på plats och i nästa inlägg kommer bilder när den pyntade damen dansar ut och intar utelivet.

Kram/Isa

fredag 9 december 2022

Ljusbordet i köket i olika skepnader genom åren

 

Snabba ljus i zinkhink

Ljusbordet eller brickbordet i köket har smyckats lite olika till advent genom åren och här kommer en kavalkad av hur det sätter sig ut. 2015 satsade jag på levande ljus i zinkhink nedstuckna i sand och en enorm ljusslinga lite slarvigt slängd som inramning. Det var så mysigt att tända ljusen även om de små ljusen brann väldigt snabbt. Alldeles för snabbt. 




Blingigt år

2016 hade jag snurrat in mig på guldiga toner och målade den gröna granen som jag skickat efter för många år sedan vilket jag ångrar nu. Hade gärna behållt den gröna och intakt. Julgranskulor i en glasburk tillför lite bling samt pärlband.



Traditionellt

Till julen 2017 bytte brickbordet utseende igen och jag plockade in ett gammalt fönster där glasrutorna rykte att hänga i fönstret för att tillföra lite charm. Julen 2017 gick i röda toner med silvriga inslag.




Silver och vitaste vitt

Till julen 2018 behöll jag den silvriga inriktningen och fyllde ishinken med sand och ljus samt plockade fram den silvriga vasen och bordsdekorationen från sent 1800-tal. Silver och vitaste vitt gick hand i hand på brickbordet den julen. 





Gick all in utomhus istället

Till julen 2019 hittar jag inga bilder från brickbordet utan istället gick jag all-in på en installation utomhus istället - den var väldigt rolig att skapa kommer jag ihåg. Det var den vintern jag hade hur mycket enris mm som helst att binda och skapa av. Tyvärr blåste dörren ner och ljuslyktan som hängde på den gick sönder och den har jag saknat. Får leta på loppis efter en ny. Något liknande skulle jag gärna skapa igen. 




Alldeles för snabb

Till julen 2020 skapade jag ett växthus av pepparkaksdeg som tyvärr inte håller ihop så många timmar. Tillräckligt för att jag skulle hinna fota det i alla fall. Satt på taket för snabbt som dessutom var för tungt. Dessutom skulle jag inte ha tänt en ljusslinga innan växthuset svalnat och satt sig, men vem kan vänta. Inte jag i alla fall.




Rostigt tema

Till julen 2021 blev det ett rostigt tema med rostig låda med vita hyacinter och rostiga granar och inplockad ljuslykta från trädgården. Små ljusslingor fick lysa upp lite här och där. Stämningsfullt.




Återbrukade vaser

Till den här julen har jag inte fixat till något på brickbordet än utan de återbrukade vaserna som jag samlar på har fått stå kvar samt några flaskor med ljusslingor i där batteriet sitter i korken - så smidigt och behändigt. Får se om jag bara lägger till en ljusslinga och några ljusinsatser till flaskorna - ljuskransen som hänger i fönstret sprider också mycket härligt ljus. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du hittade inspiration i något av åren !
Kram/Isa