lördag 30 oktober 2021

Småförälskad i Uno, Mariefred och trädgårdspynt

 

Toppenvistelse på Gripsholms värdshus

Maken fyllde 60 i april under pandemin så då blev det inget firande så när jag sedan fyllde 65 i måndags slog vi till på en vistelse på Gripsholms Värdshus i Mariefred. Ett fantastiskt ställe som vi gärna återvänder till när det skall lyxas till lite i livet. Vi blev så väl mottagna och servicen var verkligen toppen - dom hade full koll på alla mina allergier och servade enbart sånt jag kunde äta till vår välkomstmiddag på 4-rätter på födelsedagens kväll.


Vi lämnade mobilerna på rummet så det blev inga kort tagna från restaurangen

Bästa platsen

Sedan fixade vår toppenservitris bästa bordet åt oss kvällen efter vid Uno Svenningssons spelning i värdshusets restaurang - jag ville gärna sitta i ett hörn så jag slipper sorl från alla håll och vi satt i hörnet snett bredvid scenen, 2 meter från Uno. Alltså - vilken kväll det blev. 

När man sitter så nära blir det verkligen närkontakt med artisten och jag blev småförälskad i Uno efter alla mysiga låtar där man kunde större delen av texterna. Till slut kokade hela lokalen och vi rockade loss till sista låten - alla hade nog ett uppdämt behov av att få njuta av sång och musik efter den långa pandemin. En underbar kväll att minnas i djupet av sitt hjärta.



Mariefred levererar

Den lilla charmiga trästaden Mariefred levererade verkligen en ovanligt solig vardag i oktober. Här serverades varm choklad i alla möjliga konstellationer som kunde avnjutas under infravärmare efter gågatan. Små mysiga butiker avlöste varandra som man kunde botanisera i. I en hittade jag jättefina sjalar till ett fantastiskt pris (175kr). 

Som tur var kom innehavaren fram till mig när jag utbrast "vilka vackra sjalar och vilket bra pris" - det var då hon bad mig titta en gång till och jag upptäckte att det inte stod 175 kr utan 1.750kr ! Dom var handgjorda och som ett konstverk och det var tur att jag inte kom hela vägen till kassan som andra tydligen gjort före mig. Jag var inte ensam om att se fel pris, ändå tittade jag flera gånger och läste fel varje gång. Huua - låt det aldrig hända igen. De dyra sjalarna fick snällt stanna på sin hylla. 




Färgstarkt med livsglädje

Stallarholmen med Gula Industrihuset där konstnären Lena Linderholm håller till ligger alldeles i närheten av Mariefred så vi tog en tur dit. Tyvärr var det stängt men utanför på väggen hängde det här vackra färgstarka tyget som en väggbonad. Så himla vackert.



 
Trädgårdspynt i mängder

På hemvägen i regnet i onsdags åkte vi förbi Gecko Trädgårdsbutik - jag får deras nyhetsbrev och har många gånger dreglat över alla vackra rostiga trädgårdspynt och tänkt att en dag måste jag åka dit och botanisera. Den dagen kom i onsdags - waoo så mycket som rymdes i butiken. Man fick gå varv på varv för att inte missa något. 




Snirkligt, patinerat och rostigt

Efter många varv handlade jag till slut några små saker som det här vackra lövet som absolut inte gick att motstå. Älskar när det är lite snirkligt, patinerat och rostigt. Kommer bli så bra i kommande installationer i trädgården. Dessutom var det ett bra pris och jag såg rätt på en gång. 




Trädgårderar igen

Idag är första dagen jag är i trädgården på en vecka - har grävt upp dahliorna i solskenet och planterat tulpanlökar i zinkbaljor och hinkar. De här som jag skickat efter från Zetas för ganska länge sedan kommer jag inte ens ihåg hur de skall se ut så det blir en överraskning när de kommer upp. 

Zinkhinkarna/baljorna ställde jag sedan in i växthuset där de skall få vinterförvaras. Ifjol hade jag dom i garaget och då kom dom upp alldeles för tidigt. Håller tummarna för att det skall funka i växthuset. 

Efter några värkdagar är det skönt med en lugn helg på hemmaplan och bara ta saker i sin egen takt. Efter lite trädgårderande blir det nog en skön stund under yllefilten med en bra bok och en tupplur. Allt har sin tid. I morgon är en annan dag.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

lördag 23 oktober 2021

Compact living i Trädgårdsateljén

 

Behövs möbler som sväljer pryttlar 

I Trädgårdsateljén behövs möbler som sväljer massor av förvaring så den gamla patinerade blomsterbänken åkte tillbaka till växthuset när jag ramlade över en helt annan hylla/rullvagn på Blocket. Har tittat på den här rullvagnen i flera år men sen tog den slut i lager på Ellos och behovet uppstod egentligen först nu när den så lämpligt dök upp bland annonserna. Vi tog en liten kvällstur till Kumla under veckan och hämtade hem den.



Lite i taget

Här får jag plats med lite allt möjligt och har passat på att tömma krukor och borsta ur och plockat in i dag i det fina vädret. Plockar lite i taget från växthus och trädgård.



Hoppas få plats med alla pelargonerdamer

De älskade pelargonerna plockas nu också in undan för undan och på rullvagnen får de plats i dubbla rader. En hel del står inne i köket, de största är kvar i växthuset och andra på arbetsbänken för att klippas ner lite - en del har växt sig lite för spretiga för vinterförvaringen. Det kommer att bli proppat i Trädgårdsateljén i vinter och det återstår att se hur jag löser det.




Hattar runt i vanlig ordning

Här pågår allt samtidigt - nedklippning av pelargoner, bindning av enriskrans och inplockning blandat med nedklippning av sommarblommor i Blomstergården och tömning av krukor. Min vana trogen hattar jag runt efter vad kroppen tycker är ok att göra. Kan nog säga att trädgårdsateljén är invigd på riktigt nu - känns fantastiskt. 




Compact living

I andra änden av Trädgårdsateljén har vi ställt in ett bokskåp som åkte ut i garaget förra hösten när vi investerade i nya bokhyllor. Nu har det hittat sin plats och skall rymma kannor, loppade skålar, vaser och glasflaskor. Har kommit en bit på väg och diskat massor av flaskor idag. Det är verkligen compact living i ateljén men en korgstol måste jag klämma in för mellan varven måste jag hämta andan och vila.

Bokskåpet köptes för väldigt många år sedan när jag råkade vinna 10.000kr på Handelsbankens vinnarkonto och dom ringde från banken och gratulerade. Det hann snurra dollartecken i ögonen på mig precis som på Joakim von Anka innan jag hörde summan jag vunnit. För vinsten köptes 2 st bokskåp varav det andra är på driven efter en skilsmässa. Också väldigt många år sedan. Funderar på att måla det när jag på allvar går i passion. Det är då också allt i hyllan till vänster bara skall innehålla trädgårdspryttlar och sånt som tillhör en ateljé. 




Första frosten svepte in

Första frosten tog allt i Blomstergården och jag har börjat rensa degtrågen och tömma gården och den rostiga portalen. Nästa helg skall fontänen tömmas, skuras och plockas in för vinterförvaring liksom alla trädgårdsmöbler. Ett steg i taget görs trädgården redo för vintervilan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

tisdag 19 oktober 2021

Höstens förgänglighet känns ganska skönt


Acceptera tidens gång

Hösten pockar på mer och mer och det känns faktiskt ganska skönt när allt går till vila och det gör inget att frosten tar de vilda sommarblommorna som kämpat i Blomstergården eller i krukorna framför växthuset. Att bara följa med i naturens kretslopp, acceptera tidens gång och förgänglighet känns ganska skönt. Har för längesedan gett upp att vattna krukorna i trädgården - allt har fått klara sig ändå. Och nu är det dags för tömning. 



Som ying och yang

Utan hösten och vinterns viloperiod kan inte heller sommarens härliga grönska och blomstring existera. Som ying och yang. Det ena kan inte existera utan det andra. Så tänker jag för att kunna välkomna hösten och vintern och känna förnöjsamhet med säsongen som varit och att den är över. 



Höstens stillhet

Älskar höstens stillhet, klara luft och vackra färgsättning även om kroppen reagerar starkt på höststormarna, alla snabba väderomslag och allt regnande. Frosten har varit på snabbesök de senaste morgnarna och intagit alla dahlior som nu är dags att gräva upp, lägga på tork och bädda ner för sin långa vintersömn.




Omfamnar stolen

Rosen Claire Austin kämpar på i vildvackra rabatten på framsidan vid den höga rostiga stolen och har för första gången omfamnat den - precis som jag drömt om. Det här är bara början, ser fram mot när hon verkligen brer ut sig och väller runt den.



 

Det skira möter det robusta

Det är något speciellt med kombination rost och rosor, det skira möter det robusta och i det mötet uppstår ljuv musik. Som så mycket annat i trädgården är det kontrasterna som gör det. Något att ta med sig när planeringen för nästa års blomstring i Blomstergården skall planeras.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

torsdag 14 oktober 2021

Trädgårdsateljén börjar ta form

 

Äntligen på väg igen

Trädgårdsateljén har stått still i flera veckor men häromdagen kom elektrikern och drog om elen så nu jag har lyse och eluttag vid arbetsbänken. Har känt att det är först nu som jag kan börja rådda och inreda när elen är klar. Det är så himla roligt att börja plocka in från trädgård och växthus och i år skall ingenting behöva stå ute i vinterkylan och fara illa. 

Hann i och för sig inte riktigt klart med målningen men nästan alla väggar och alla hyllor är målade 2 gånger så jag kan faktiskt leva med att jag missat på några ställen som bara jag vet om. 





Blir ljuvligt i vår

Den patinerade blomsterbänken som stått i växthuset har fått flytta in tillsammans med pelargoner. Tidigare fanns en fönsterbräda under fönstret men jag är osäker på om jag vill ha ha upp den igen. 

Den gamla planteringsbaljan som säkert har 25 år på nacken kommer att bli så bra att jobba i på arbetsbänken - ser mig själv redan stå där i vår och plantera om pelargoner. Rena drömmen att slippa hålla till i köket på diskbänken och drälla med jord och krukor.





Skrubbad gris

Var tvungen att skrubba den lilla rostiga grisen med vingar ren från jord och pyttesniglar som tyckte det var en alldeles utomordentlig idé att tillbringa vintern inkrupen i grisens innanmäte. Den bor under trädgårdssäsongen i rostiga rosenrabatten.  Lite grann har kommit upp på väggarna och mer väntar. Lite i taget växer ateljén fram. 




Hade lite allt möjligt i gömmorna att plocka fram och inreda med. En rostig skylt med själ platsar alltid. 



Mys med flammor

Elkaminen med flammor plockade jag in nu från växthuset för det börjar bli ogästvänligt därute - nu vill jag in i värmen och mysa så det är klart att en korgstol också måste finnas i ateljén så man kan sjunka ner där mellan allt pyssel. 



Gräv där du står

Måste avsluta med en bild på hur det såg ut i ateljén innan den blev ateljé och var ett förråd och fullpackad med grejer. Det är min fasta övertygelse att man kan "gräva där man står" och skapa något man drömt om av det man redan har. 

Att det skulle bli ateljé i förrådet har jag drömt om och affirmerat i flera år men då såg bilden i mitt huvud lite annorlunda ut med pardörrar ut i trädgården där nu arbetsbänken står. Det var när jag fick syn på arbetsbänken på Vadstena Antiks facebooksida som bitarna föll på plats och allt var självklart hur ateljén skulle se ut.



En ny fas i livet väntar under nästa år

När jag börjar trappa ner på mitt arbete i vår kommer jag att hänga mycket i ateljén istället och jag ser fram mot att bli passionär och ge den skapande sidan ännu mer utrymme.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

lördag 9 oktober 2021

Lavendeldoft ända från Provence



Hinner med andra floret

Jag brukar aldrig hinna med att plocka lavendelbuketter av första floret som kommer under juli så jag är så glad att det alltid kommer att bli ett till flor oavsett om jag klippt bort det överblommade eller inte även om det inte är så rikblommande som det första. Några små buketter går det alltid att få ihop.



Det var en hållare för lock

Den gamla loppade kastrullockhållaren (en läsare upplyste mig om vad det var jag hade hittat i ett tidigare inlägg) passar så bra att hänga små lavendelbuketter på i växthuset. Eventuellt får den flytta in i trädgårdsateljén senare i höst. Att bli välkomnad med lavendeldoft när man kliver in där är inte så dumt.  



Vad doftar mest?

Det doftade fantastiskt när jag drog av bladen från stjälkarna och ibland undrar jag vad det är egentligen som doftar kraftigast - bladen eller blommorna? 



Oförglömliga lavendelminnen

Är så glad och tacksam att lavendeln trivs så bra i trädgården och sprider sig gärna - till och med efter stenmuren på framsidan där den kan hitta något litet hål i asfalten. Den vill verkligen ha det trångt om fötterna. 

Har oförglömliga minnen från Provences lavendelfält och besök på lavendel destilleri så den här blomman betyder mycket för mig. Köpte med mig en stor bukett lavendel från marknaden i Nyons 2007 som jag tog med mig på bussresan hem till Sverige - det blev verkligen en resa impregnerad av doft av lavendel. Underbart!

När jag kom hem blommade lavendelhäcken på framsidan för fullt men lavendel från Provence är ändå alltid lavendel från Provence. Längtar ständigt tillbaka och det känns härligt att försöka skapa en liten touch av Provence i trädgården. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa

PS. Det händer konstiga saker med texten ! En del ord har plötsligt bytts ut till andra även om allt varit rätt från början - är väldigt konfunderad över vad som händer. Någon mer som varit med om detta ? DS

måndag 4 oktober 2021

Stämningsfullt i mörkret, nyklippt häck och shit det hände igen

 

Mörkret överföll

Jag skulle bara ut i trädgården en sväng när batteriet till trimmern var fulladdat och trimma bort allt ogräs under den nyklippta häcken när mörkret överföll mig. Det blev mörkt på nolltid så det var bara att avbryta och invänta en ny dag med dagsljus istället. Det var riktigt mysigt när lamporna på växthuset tändes och lyste upp växthuset och trädgården. Och en del hann jag i alla fall med att trimma.




Ljus istället för värme

Elektrikern som var på snabbvisit förra hösten lämnade kvar en hängande glödlampa i uttaget till infravärmaren i taket i växthuset så nu är det bara att vrida på vredet så blir det ljust i hela växthuset. Det blev ljus istället för värme kan man säga och just nu uppskattar jag det. Dessutom hoppas jag på att en glasmästare kommer på besök i morgon. 



Det hände igen

Så här såg det ut i fjol 1 oktober och i dag när jag håll på att plantera och rensa ogräs i rostiga rosenrabatten såg jag plötsligt att nedersta rutan i raden på hörnet saknades och den andra hade gett sig iväg 1 dm. Jag blir så otroligt ledsen när det händer att rutorna ger sig av och slås sönder. Alltid efter oväder med piskande regn och storm händer det. Jag tänkte häromdagen - tro om jag skall kontakta glasmästaren att han får komma hit och gå över taket inför vintern.  Håller tummarna för att dom kan komma i morgon. Och att det inte regnar.




Proffsig hjälp

I fredags fick vi hjälp med att klippa den hatade berberishäcken som alltid står sist på att-göra-listan. Den sticks något oerhört och jag orkar inte riktigt med den så därför blev jag så glad när det låg en flyers i brevlådan på jobbet med info från ett nystartat trädgårdsföretag som gärna åtog sig  häckklippning. Jag nappade direkt och tog kontakt.




Supernöjd

Trevliga Karin och Julia från mor&dotter klippte häcken innan jag svalt lunchen och jag trodde dom skojade när dom ringde på dörren och meddelade att häcken var klippt och allt klipp tog dom med sig. Jättebra jobbat och jag är supernöjd. 



Ostyrig och stickig

Här syns delar av den förhatliga häcken som jag gärna hade bytt ut om jag haft överflöd med pengar. Nu har jag ju inte det så vi lär väl tampas vidare fast nu vet jag ju vem jag skall ringa när den börjar bli ostyrig och stickig nästa gång. Den enda fördelen med häcken är att den har en vacker höstfärg men det räcker inte för att bli förlåten för alla stick man fått. 

Vilken tur att det finns skickliga yrkesmänniskor man kan kontakta när man blir förtvivlad och behöver hjälp. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa