måndag 25 april 2022

Lycka är små- och storblommiga dubbla rosa Million Bells



En hel låda med lycka 

Lycka är en hel låda med dubbelblommande Million Bells som ska få flytta in i mormors soffa som blivit en årlig tradition vid det här laget. Tog enbart rosa i år och blev så lycklig att dom fanns hos Katrinebergs Handelsträdgård i skogen vid Frövi där jag brukar fynda dom, fast i fjol hade dom inga i sitt sortiment så jag fick leta på annat håll. Vet ju att Katrinebergs plantor håller hög kvalité och blommar prunkande hela sommaren ända till frosten tar dom sent på hösten så jag känner mig lycklig. 


 

Finns även en större variant

Hittade för första gången en större dubbelblommande Million Bells som jag inte sett tidigare. Så nu blir det både små och storblommiga Million Bells i mormors soffa till sommaren. Det kommer att bli maffigt tror jag när plantorna klär in hela soffan. Fast det känns som att jag aldrig köpt sommarblommor så här tidigt någon gång - nu får dom husera i växthuset tills det blir garanterat frostfritt under nätterna, i morse hade vi nästan 4 minus här. Huuua - det var kallt när jag cyklade till jobbet.  




Tacksam och täckande

3-4 plantor brukar klä in hela soffan och jag plantera dom i hängamplar utan själva hänget då i surfiniajord. Million Bells är väldigt täckande och klär snabbt in soffan. Blomman är också så tacksam för man behöver aldrig plocka överblommat - åtminstone gör inte jag det. I år blir den som sagt helrosa - hoppas det blir snyggt med både små och stora blommor. Nu är det bara soffan som skall hålla också - tror den fick sig en knäck när tallriset från den knäckta tallen rasade över den, lite rehabiliteringen kanske den kräver inför säsongen.


   

 
Bortglömt insektsbad

Något annat som gör mig lycklig just nu är insektsbadet som jag helt glömt bort att jag köpt och hittade av en slump i en kasse i Trädgårdsateljén. Inköptes på vår höstresa till Mariefred där vi på hemvägen passerade Gecko Trädgårdsbutik - ett eldorado för prylar till trädgården. Nu pryder det rostiga rosenrabatten där det just nu är mest med insekter som söker sig till vårblommorna som snart har blommat över. 

Allt går så snabbt just nu och snart blommar de röda tulpanerna i rabatten medan jag klipper och klipper och krattar och krattar lite överallt. Man nästan ser hur det växer i rabatterna och jag vill göra om hur mycket som helst i långa perennarabatten för i år skall den verkligen bli så där prunkande som i mina drömmar. Skall ösa på med nävor och ta bort massor med jättedaggkåpor som brett ut sig hejdlöst och fylla upp med ettåringar. Siktet just nu är att ha klippt ner allt gammalt och rensat allt ogräs till första helgen i maj när skopan med hästgödsel landar på garageinfarten. Jobbar enligt devisen "lite i taget så kommer man igenom till slut". 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en skön vecka !
Kram/Isa

måndag 18 april 2022

Jättevas med snödroppar, levande bevis på att det hände och avklippta skönheter

 

Jättevas eller ?

Jag plockade av de små snödropparna som spridit ut sig en och en och inte bildat någon tuva i rabatten nu när jag håller på med nedklippningen av perenner i långa perennrabatten. Man vill ju inte kliva på de små godingarna och krossa dom. Skall nog även gräva upp och flytta de små plantorna till ett bättre ställe där dom kanske trivs. 

Vasen ser jättestor ut - vilket roligt perspektiv det kan bli beroende på hur man fotar. Hihi. Ställde upp den minsta vas jag hittat på en list i växthuset för att få med snödropparna underifrån på bild så man ser hur vackra dom är.  



Nästan för varmt

Vilken fantastisk påskhelg vi haft - helt magisk med värme och sol, glada fjärilar som dansat över rabatterna och våryra småfåglar som kvittrat oavbrutet. Vi har suttit på baksidan och ätit både lunch och fikat under parasollet - till slut har det nästan varit för varmt vilket varit ett angenämt problem efter förra veckans snösmocka som känns som en helt annan värld just nu. Hände det verkligen ?

De gamla lövkorgarna jag fyndat på Vadstena Antik har varit/är suveräna att lägga klippet efter perennerna i innan den slutligen töms i komposttunnan. I vanliga fall brukar jag klippa klippet i små bitar som sedan får ligga kvar i rabatten som kompost men i år vill jag bli klar fort så jag kan rensa alla rabatter på ogräs innan hästskiten skall på.




Levande bevis på att det hände !

Sviterna efter snösmockan lever dock kvar i trädgården som ett levande bevis på att det verkligen hände och i torsdags hade jag besök av ett trädbeskärningsföretag - alla tallarna är skadade förutom den som ramlat över ruinen så allt skall bort. Kommer bli väldigt tomt i den hörnan där tallarna ändå stått för lite höjd och vintergrönt i trädgården men det skall bli spännande att se hur det kan bli i stället.

Jag har sågat bort massor med grenar från den fallna tallen och det ligger stora högar i trädgården som skall fraktas bort. Det saknas inte jobb i trädgården just nu kan man säga. Frågan är bara hur mycket kroppen orkar - vaknade 05.00 i morse och fick smörja in vänstra höften med Voltaren för den värkte så. Idag har jag gympat med Sofia för att få igång cirkulationen och hållt i gång i trädgården, får se hur natten blir efter allt klippande och krattande. 



Ett fat fullt med skönheter

Tidigt i morse gick jag runt i trädgården och klippte av lite vårblommor som fick bli flytande skönheter i ett kopparfat. Både narcisser, scillor och julrosor är så vackra tillsammans med några ljuva penséer i olika färgtoner. En fallen tulpan från makens påskbukett fick delta fast på nåder.




Säkert vårtecken

Det har varit så varmt att växthuset stått med öppna pardörrar hela dagarna - så ljuvligt. När man kan öppna pardörrarna på vid gavel då är det verkligen vår. Än har inte pelargonerna fått flytta in men det är bara en tidsfråga. Den engelska är den första att ta plats - det ser tomt ut på piedestalen där den brukar stå. Den ska bara få lite ny jord först så den kan sätta fart på blomningen som redan startat i Trädgårdsateljén. 




Minsta vasen i garderoben

Hur liten var egentligen vasen med snödropparna ? Ja, ungefär i tussilagostorlek, den minsta som finns i min vasgarderob.

I morgon är det jobbdag - den första på väldigt länge då jag haft en välbehövlig långledighet under påsk. Skall bli riktigt roligt att jobba igen för sedan väntar ju trädgården när man kommer hem. Hoppas det fina vädret fortsätter hela veckan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du haft en fantastisk påskhelg !
Kram/Isa 

torsdag 14 april 2022

Ha en riktigt härlig påskhelg !

 


Försmak av passionärslivet

Har varit ledig hela veckan och det är helt underbart - en försmak av passionärslivet som ger mersmak. Helgens snösmocka har nästan helt försvunnit och jag har börjat klippa ner perenner i rostiga rosenrabatten när det varit soliga dagar. Det är magiskt att få trädgårdera igen - som jag längtat. Allt trädgårdsarbete är roligt när man äntligen får sätta igång igen. 

"Det är det här som är livet" tänker jag där jag ligger på knä, klipper och njuter av solen och små yra bins surrande och fjärilarnas dans över scillorna i rabatten. Nu lever livet igen !

Ha en riktigt härlig påskhelg alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 9 april 2022

Rejäl snösmocka i ruinen med nedfallen avskydd tall

 


Kryper är det minsta dom gör eller gjorde

Alldeles vid ruinen växer det "kryptallar" som nog aldrig varit just kryp eftersom dom är ca 20 m höga och varje sommar har jag varit så arg på skatorna som bygger bo högst upp i träden och skiter på glasbordet nedanför samt alla barr som trillar ner i korgstolar mm. Skall man sitta och fika där får man alltid putsa bordet noga innan. 

Vi har till och med pratat om att ta ner dom men inte kommit till skott. På bilden syns dom inte men finns till höger och har i och för sig varit ett bra insynsskydd och skapat höjd i trädgården.



Naturens krafter

I går fick vi en rejäl snösmocka här i Örebro och man kan kanske säga att naturens krafter fixade så vi inte längre har några kryptallar som hänger över ruinen. Nu ligger i alla fall en av dom över ruinen och jag hoppas att den har hållt för tyngden av trädet. Så nu väntar ett digert arbete att få bort trädet men det får bli när det blir lättare att ta sig ut i trädgården och någon med motorsåg kan kapa och frakta bort. 

Tur i oturen att tallen ramla där den gjorde och inte slog sönder glasbordet som stått kvar ute i vinter. 



Rejäl snösmocka

Så här såg det ut i går direkt efter att snön vräkt ner hela natten. Till vänster om växthuset skymtar tallarna som inte rasat över ruinen utan fortfarande hjälpligt står upp. Tacksam att dom inte dråsat rakt in i växthuset. Tänk vad ett rejält snöoväder kan ställa till med. Bussarna var inställda, morgontidningen uteblev och det tog ända till kvällen innan snöplogen dök upp. Tog mig inte till jobbet efter en ordentlig snöskottning som knäckte kroppen - tur att naprapatbesök var inbokat under eftermiddagen. 

Blir intressant att inspektera skadorna på tallarna när snön ramlat av och man kan se bättre. Det hörnet av trädgården kommer aldrig att bli sig likt igen - på gott och ont. 



Längtar !!!

Våren i ruinen är ljuvlig när den första solen börjar värma och man kan sitta i korgstolen och  mellanlanda mellan alla trädgårdsbestyr och bara njuta. Längtar så efter det livet och kan bara hoppas att den sista snön för den här vintern har landat och att vi kan se fram mot våren nu. Och någon ledig hantverkare som vill förbarma sig över den nedfallna tallen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en skön och snöfri helg !
Kram/Isa

torsdag 7 april 2022

Sjukt bra planteringsbricka och hur många ggr har jag egentligen snubblat på tangenterna den här vintern?

 

Tacksam för trädgårdsateljén

Är så sjukt tacksam och nöjd med trädgårdsateljén som blev precis som jag hoppats. Underbart att ha tillgång till den nu med alla frösådder, pelargonsticklingar som ramlar in och till vårblommorna.

 Fortfarande är det för kallt att hålla till i växthuset och allra helst den här galet kalla våren. Det är bara vintersådderna som huserar där och huttrar i sina lådor - en del har kommit upp så smått men jobbar mest neråt med rötterna vilket jag är tacksam för. Tids nog när värmen kommer - kommer dom att sätta fart uppåt istället.



Såå bra planteringsbrickor

Något annat jag också är sjukt nöjd med är planteringsbrickorna jag hittade på Biltema - fast dom anges nog som skobrickor om man går in och letar efter dom. Finns under avdelningen Hem och nr 15 ( i alla fall i Örebro). Jag hade tur att avdelning Hem fanns precis vid ingången och var bemannad annars hade det varit svårt att hitta dom i vimlet av varor och allra helst som någon vänlig själ lagt en dörrmatta över dom så dom inte syntes. 




Så bra komplement

Brickan passade precis till 11 vindruvsaskar och kommer att bli kanon till omskolningen i växthuset när det är dags. Rejäla plastbrickor som tål vatten och jord. Jag har annars alltid använt brickor fyndade på loppis men de här rymmer så mycket mer och blir ett jättebra komplement nu när jag skall dra upp så många sommarblommor till snitt. 



Snubblat på tangenterna igen

Har ju vintersått ca 20 godislådor men hade massor med andra fröer också, blev nästan chockad över hur mycket fröer jag hade. Har nog snubblat till på tangenterna alldeles för många gånger den här vintern. Har inte kommit mig för med att så några av dom förrän nu - brukar annars alltid så en omgång i mitten av mars. 

I dag kom följande i jorden:

Riddarsporre Misty Lavender från jordnärafröer. En fantastisk vacker blomma som nu är slutsåld hos företaget. Är både mörkergroende och vill stå kallt. 

Phlox Creme Brulee från samma firma. Också slutsåld hos fröfirman och mörkerälskande.  

Sommarrudbeckia Sahara har jag haft tidigare år och den är helt fantastisk. 

Slöjsilja var det ett antal år sedan jag hade så det skall bli kul att få in henne i trädgården igen. Hon blommade dock sent sist så hoppas hon är snabbare i år. 

Astrar kan jag inte få nog av så en bollformad Aster Lady Coral Lavender från Klostra är så välkommen. Den ser helt magisk ut på bilderna på hemsidan. 

Lövkoja Figaro Lavender är en nykomling som kommer bli fantastisk i buketter i sommar om den hinner blomma - det är en perenn. Annars tål hon att vänta på. 

Den vackra skira jungfrum Nigella Miss Jekyll White med dubbla vita kjolar dansar kanske också in i Blomstergården i sommar. 

Ytterligare en aster ville vara med och leka - Aster Towe Chamois med pionliknande persikofärgade blommor på stadiga stjälkar som toppad kan leverera upp mot 12 stammar. Blommar 90 dagar efter sådd så början av juli och resten av sommaren blir perfekt. 

En borstnejlika i olika toner samt myskmalva Appleblossom såddes också och den förstnämnda får man ha lite tålamod med då den är en bienn istället och kanske bara bildar rosetter i år. 



Där drömmar gror

Fröerna från Jordnära Fröer kom så vackert inslaget med devisen "Där drömmar gror" och det gör dom ju verkligen när det gäller oss trädgårdsnördar. Oavsett hur många gånger vi misslyckas så drömmer vi bara vidare och fortsätter att så fröer och drömmer om den överdådiga blomningen som just i år skall bli precis så där vi drömmer om. 

En del fröer får jag direktså i vår så snart jorden reder sig för jag kan inte dra upp hur många som helst som skall skolas om och beredas plats. Kommer att ha plantor överallt till slut. Maken brukar ha så roligt åt mig när det blir för många plantor som skall tas om hand när jag nästan svär över dom. Han glömmer aldrig när jag svor över att jag sått för många Blomman-för-dagen som skulle avhärdas och kånkade dom ut och in från förrådet varje dag innan vi hade växthus. Jag glömde en ute som blev bortglömd på fönsterblecket och tänk att det var den bortglömda som blommade först av alla plantor. Så man skall nog inte omhulda dom för mycket. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - lycka till med dina sådder !
Kram/Isa

tisdag 5 april 2022

Kryddoft i köket och längtan efter egenodlad basilika med fröer från Franchi

 

Dök ner bland de doftande kryddorna

Lite tilltrassliga och i ett överflöd dök kryddorna upp på Plantagen och jag bara dök ner bland godingarna. Älskar färska kryddor och vill bara stryka över dom med handen för att sedan dra in doften och bara njuta. De är inte bara goda i matlagningen utan tillför så mycket trivsel med sin ljuvliga uppenbarelse. 



Startat säsongens kryddodling

Så nu har säsongens kryddodling startat med inköpta plantor av kryddtimjan, dragon och rosmarin satta i de gamla konservburkarna med tomater på som är öppna i fel ände så texten är upp och ner (smällar man får ta när man fått dom). Allt behöver inte vara perfekt. Operfekt är charmigt tycker jag. Tills vidare får de stå på brickbordet i köket innan det är dags att flytta ut vid uteköket på baksidan. 




Längtar efter egenodlad Basilika

Sedan drar jag upp flera andra sorter från frö - främst Basilika med fröer från Gourmet Garage/Franchi. Man får massor med fröer i stora färggranna påsar som räcker hur länge som helst - bara att plocka med dessa vackra underbara fröpåsar gör en lycklig. Bra grobarhet och basilikafröerna brukar gro snabbt i växthuset - sedan har jag basilika till mozzarellasallad eller pesto hela sommaren. Grön lycka för både gom och doftsinne. 

HÄR hittar du mitt recept på en riktigt god pesto ! 
HÄR hittar du buffelmozzarellasallad med basilika ! 
 


En dag i taget så är vi där

Idag sniffar jag lite extra på timjanplantan för att få lite trädgårdsfeeling - snön låg vit i hela trädgården i morse och vintern har tillfälligt återvänt. Njuter också av somriga bilder från gamla köksträdgården där solrosor, kryddor och linnétagetes prunkade i sommarvärmen. Åhh - längtan är så stor nu !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa

lördag 2 april 2022

Vårlig rostig kakburk full med vårblommor

 

Underbar dag

Idag har det varit underbart soligt väder trots eller tack vare nästan 10 grader minus i morse. Trodde aldrig att det skulle bli så varmt att man kunde sitta ute på baksidan utan jacka och solen värmde ordentligt. Helt ljuvligt. 



Stökig ateljé

Nu är det riktigt stökigt och ett kreativt kaos i ateljén. När jag har mina zoombiliknande dagar brukar jag pigga upp mig själv med att slinta på knapparna på datorn och vips kommer det hem kartonger med förväntansfulla dahliaknölar och pigga pelargonsticklingar vilket hände under veckan. 

Dessutom har maken äntligen tagit bort gipset och vi kunde åka på en liten turné i dag vilket resulterade i fler ljuva vårblommor och välbehövliga jordsäckar. Att göra ett besök på Plantagen var som att uppleva Trädgårdsmässan när man varit isolerad hemma i snart 2 månader. Underbart att kunna handla och bara fylla bilen när man enbart haft tillgång till cykel så länge. 



Härligt rostig och patinerad

Jag hittade en kakburk under planteringsbordet i Blomstergården som stått ute i ur och skur i flera år och blivit härligt rostig och patinerad som fick bli en vårlig kruka för blommande narcisser och andra medsystrar. Kakburken var nog röd från början och jag tänkte jul när jag ramlade över den på Myrorna.

 


Saxifraga bildar en rejäl tuva och är långblommande - en trevlig vårlig favorit som man blir glad av.



Bäst att flytta in i värmen

Man kan fortfarande skönja att det varit blommönster på kakburken. Tycker mig ana lite gula blomster lite varstans - passar ju bra tillsammans med de gula narcisserna. Den får nog flytta in i förrådet till kvällen så blommorna inte dukar under i kylan för det brukar alltid bli kallare just här än vad de anger i väderleksprognosen. 



Bouillabaisse till middag

Känns skönt att utnyttjat dagen eftersom det verkar vara snöväder på gång till veckan. Tur att jag inte klippt ner perennerna eller rosorna än - dom har fortfarande ett skydd mot kyla och snö. Det får vara så tills vädret blir stabilare. Hoppas kunna utnyttja påskledigheten till att klippa i rabatterna. 

Nu skall jag plocka ut en doftande citronpaj från ugnen, börja hacka lök och skrubba musslorna inför kvällens Bouillabaisse - mums !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra!
Kram/Isa