lördag 25 november 2023

Naturlig krans, allergiattack och glitter överallt

 

Glittret sprider sig

Skapandet av crepeblommor har fortsatt lite av och till eftersom glittret har en förmåga att sprida sig överallt, allra helst på golvet runt matbordet och vidare därifrån. 

Plockade en hel del granris och blåbärsris förra helgen när vi var på julmarknad i Dylta Bruk. Höll utkik när vi åkte genom skogsmarker och till min stora förtjusning hade man avverkat på ett ställe ( är annars INTE förtjust i avverkning av skog) och där fanns massor med ris att plocka från marken. 



Trivs tillsammans

Tänkte att blåbärsris och ljuslila anemoner skulle trivas bra tillsammans. Kanske blir det några fler utan glitter som får lysa upp blåbärsriset. Känner inte alls för att pynta upp brickbordet i traditionella jultoner den här julen utan vill ha något som också tillför trivsel efter jul. Annars tröttnar man fort. 



Svarade med allergiattack

Var ute i Trädgårdsateljén häromdagen och gav lite kärlek till pelargondamerna som svarade med en rejäl allergiattack när jag väl landade inne framför datorn igen. Klippte bort alla torkade blad från pelargonerna och det blev tydligen för mycket damm som min kropp reagerade på. Har alltid varit väldigt allergisk mot allt möjligt och det blir inte bättre med åren. Att jag skulle vara det mot mina pelargondamer var dock en nyhet. 




Trivs med klimatet

En pelargon som fortfarande levererar mängder med blommor är den engelska pelargonen som trivs med klimatet i ateljén på ca 10 grader. Ljuset är dock ett problem och lampor att sticka ner direkt i jorden kan vara en lösning för dom stora pelargonerna som står sämst till. 



Naturlig krans

Julstämning var det på en trevlig kransbindarkurs jag var på under veckan där det fanns mängder med bra material som jag annars inte har möjlighet att plocka som mjuken, idegran och alkottar. Trivs bäst med naturligt material i kransen och adderade bara ett juteband. Fyllde sedan på med en liten rostig fågel. Hittade ett set med 4 st rostiga fåglar med skruv i botten på nätet som man kan skruva fast i toppen av ett staket och liknande. Passar lika bra att stoppa i en krans den här tiden på året.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 23 november 2023

Solrosäng blir ringblommeäng med gräsligt inslag

 

Solrosäng blir ringblommeäng med gräsligt inslag

Idag blev det några timmar i trädgården till min stora lycka. Det var underbart att stöka runt lite och göra det där jag tänkt så länge men inte kommit till skott med - som att vinter/höstså ringblommor i solrosängen som kanske inte blir någon solrosäng nästa år utan en ringblommeäng med olika gräsinslag. Jag tömde alla öppnade påsar från frölådan plus ett gäng med Bull´s Eye, Pink Surprise och Yelow Colossal . Så det blir en salig blandning av sorter. Ljuvliga att plocka till buketter också. 



Tidig blomning (förhoppningsvis)

Har rensat efter hand på ogräs och jordförbättrat så nu håller jag tummarna för härlig blomning till våren/sommaren. Ringblommorna börjar ju blomma redan i juni och solrosorna på sensommaren så nu får jag förhoppningsvis tidig blomning och slipper vänta så länge. Det ljusgula är vackert till riktigt mörk purpur så får se om jag hittar något sådant gräs med vippor att samplantera med eller någon annan mörk växt som skulle passa. 



Oskyldig måne ?

Upptäckte att månen gjorde mig sällskap där på himlen och med 7 plusgrader ute var det jättehärligt väder och säkert den sista trädgårdsdagen för i år. Att lyktorna på växthuset tändes bidrog också till en skön stämning i trädgården. Månen blir inte full förrän 27 november men ett antal dagar innan brukar jag ha svårt att sova - det är många nätter jag stått och kikat ut genom fönstret och förbannat månen som lyser så vackert där på himlen. Den ser så oskyldig ut men oj vad den påverkar oss. 



Det blir som det blir

Har inte hängt upp några ljusslingor än på växthuset och vet inte om jag skall göra det heller. Får känna in om jag har ork och kraft att fixa det. Är väldigt trött den här hösten och känner att det får bli som det blir. Det blir jul och vinter i vilket fall. Mycket sjukdom i familjen har tagit på krafterna det här året.



 

Avslutade med lite växthusmys

Avslutade trädgårderandet med att landa i växthuset och tände ljus i den nyfyndade ljusstaken på bordet - så stämningsfullt och mysigt.  Finns en popup-butik på Mariebergs köpcentrum som har många roliga ting till trädgård och växthus till ett bra pris där jag brukar botanisera ibland. Annars brukar jag undvika shoppingcentrum och fokusera på gårdsbutiker och loppisar. 

Det har varit frostgrader hela tiden utom i dag så det har inte blivit så mycket mossa plockat så det blev lite allt möjligt i staken. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 14 november 2023

Snöpudrade zinkhinkar, geggigt slime och projekt på gång

 

Pudrad trälåda

I går var jag ute i trädgården några timmar eftersom det var sista tömningen av komposttunnan i dag för den här säsongen. Ville få i så mycket som möjligt innan snön skulle komma under natten. Hann klippa ner sommarblommorna i trälådan i Vildvackra rabatten och fylla upp med gran- och thujaris. Och i morse var lådan jättevacker när den pudrats med nattens nedkomst. 




Vill inte ha geggigt slime

Hostorna blir som ett geggigt slime när första frosten förvandlat dom till något man absolut inte vill ha i trädgården. Dom vill man helst inte ta i - jag tog kulveratorn och föste bort dom till komposttunnan. Så nu är det ett jordigt hål där dom växt. Fylls nog snart upp med snö och blir ett minne blott. 


 


Vacker form och vitkantade blad

I mitten av augusti ser rabatten helt annorlunda ut när hostorna växer för fullt och bidrar med sin vackra form och vitkantade blad till helheten. Den gamla damcykeln försvinner nästan i grönskan. 



Nakna och övergivna

Pionerna hann jag också klippa ner vars bladverk har en liknande tendens att bli blött och sladdrigt av frosten. Nu står växtstöden nakna och övergivna i mörka november. Övriga perenner i rabatterna får stå kvar till våren när det blir det stora klipparracet. 



Älskade pioner

Och man kan bara drömma om sommarens prunkande pionrabatt. I år fick jag aldrig hem något lass med hästgödsel för jag kände att jag orkade inte köra ut alla skottkärror i rabatterna vilket medförde att pionerna inte blommade lika kraftfullt som de brukar. Så nästa vår är det bara att ladda för ordentlig gödsling igen.




Snöpudras försiktigt

Alla årstider har sin tjusning och trädgården blir så vacker när den snöpudras så här försiktigt. Miscantusgräsets vippor drar ihop sig under det tunna snötäcket, rostigt pynt framträder ännu mer och thujariset i zinkhinkarna bidrar med vinterstämning.



 

Projekt på gång

Har fyllt en hel del zinkbaljor och hinkar efter husgaveln där jag planerar att fortsätta i dag om maken vill gå ut i blåsten och hjälpa mig att få upp blomlådor under fönstren och hänga upp ljusslingor mm. Har en bild i mitt huvud hur jag vill att det skall se ut - får se om jag lyckas omvandla den till verklighet. Det är så roligt att skapa olika miljöer i trädgården efter årstidsväxlingarna.  

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 10 november 2023

Glittriga blommor i bräkenbuketten

 

Glitter överallt

Jag har fortsatt att invadera köksbordet för skapande av pappersblommor nu adderat med glitter så nu har jag glitter överallt. Såg till och med hur det glittrade till på makens tröja när vi satt ute på restaurang och åt idag - fast jag sa inget !



Behöver vila

De här blommorna tar lite tid att göra eftersom dom skall vila/torka mellan limningarna men det är det värt. Man får träna på tålamod och långsamhetens lov. 



Ajaj - så varm limpistol

Efter att jag bränt mig en massa ggr på limpistolen övergick jag till limsticksvarianten istället som gick lika bra. Såg att det finns lågtempererade limpistoler som är små och behändiga så fortsätter intresset för det här blomsterskapandet så införskaffar jag nog en sån. 



Fick pryda upp Bräkenbuketten

Hittade den här beskrivningen som är till blommor på en adventskrans men jag hade en annan idé och plockade in Bräken från växthuset. Plockade en stor bukett under hösten och nu fick de glittriga pappersblommorna pryda upp buketten som jag adderat med några vippor från det höga Miscantusgräset i långa perennarabatten. Vipporna blir helt annorlunda när de kommer in i värmen - dom blir alldeles ludna. 



Älskar återbrukat glas

Satt buketten i den höga vasen av återbrukat glas från "En liten bit av medelhavet". Blev lite pampigt med den yviga buketten i den höga vasen.  Plockade in hela samlingen som stått i växthuset under sommaren. Dom är så vackra när ljuset faller in från fönstret - älskar oregelbundigheten i glaset. 




Samlar till vinterprojekt

De torra kvistarna på Bräken är sköra och inte alldeles lätta att linda ståltråd runt utan att brytas av men det gick till slut. Skall nog addera några fler gräsvippor och ljusslingor i vaserna - det här är bara början. Buketten får sätta stilen för brickbordet i jul. Så roligt att göra något man inte gjort förut. 

Det har ju regnat till och från i flera dagar så när det varit till har jag suttit vid köksbordet och skapat och när det varit från har jag försökt att klippa topparna på den höga thujahäcken på baksidan för att få material till hinkar och lådor. Samlar allt jag kan få nu. Har en del idéer för julpynt utomhus. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fin helg ! Nu skall jag njuta av makens goda plankstek med ett glas rött - det passar bra i höstrusket. 
Kram/Isa

måndag 6 november 2023

Pioner av crepepapper - klart beroendeframkallande !

 

Pysslar inne

Trädgården har fått vila den senaste veckan pga regn, blåst och snöoväder. Har knappt stuckit ut näsan utan trivs hellre inne i värmen och pysslar istället. Nu när det inte finns några blommor i trädgården att plocka in får man skapa dom själv istället att njuta av. För vackra blomster på köksbordet vill jag ha  hela året. 



Invaderade köksbordet

Har invaderat köksbordet med crepepapper i olika färger och skapande av blommor - så himla roligt och klart beroendeframkallande. Hittade ett så bra kit på nätet där det fanns allt man behövde för att komma igång. 

Så nu äter vi alla måltider i vardagsrummet (utan knot från maken !) eftersom jag brer ut mig på köksbordet. 



Är som en meditation att få skapa

Började med pioner med massor av kronblad i olika storlekar att klippa ut och forma. Det är som en meditation att mysa och koncentrera sig på klippningen och skapandet där vid köksbordet medan novembermörkret och höstregnet härjar där ute. Avslappningsmusik och tända ljus hjälper också till med stämningen. 



Tack för alla bra instruktionsfilmer 

Det finns väldigt bra filmer på nätet som i detalj visar hur man skall gå till väga. Det gör det mycket enklare att skapa blommorna innan man kommit så långt att man kan skapa mallar själv. 



Limmet tog slut

Det blev två pioner skapade under helgen och nu måste jag iväg och köpa mer av limmet Clear Multi Glue Gel innan jag kan gå vidare med vallmo, anemoner och andra godingar. Provade med annat lim jag hade hemma för papper mm men det var alldeles för rinnande, sedan fick ju limpistolen jobba, men till vissa delar behövs Multi Glue. 

Blir så glad över mina vackra pioner på köksbordet som lyser upp novemberträsket - vi behöver många ljusglimtar nu i mörkret.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa