söndag 28 november 2021

Pimpad rostig lampskärm och adventspyntad farstukvist

 

Dukar upp på farstukvisten

I vanliga fall brukar jag gå bananas framför växthuset med att duka upp till advent och jul men i år valde jag farstukvisten på framsidan i stället så på förmiddagen var jag och maken ute och hängde upp ljusslingor. Det var fram med långa stegen, hammare och spik och tålamodet frestades på en aning när alla slingor försiktigt skulle trasslas ur så dom inte var trasiga redan innan vi fått upp dom. 



Så roligt att rådda runt med lite pryttlar som den enögda medfarna tomten, ladda batteriljus och små batterislingor i ljuslyktor och runt ljungen på marmorbordet.  



Pimpad till advent

Den rostiga lampskärmen fyndade jag för många år sedan på ett loppis i Hammenhög på Österlen. Den har periodvis hängt i trädgården med hängande rostiga fåglar och prismor som nu spridits för vinden. Till advent fick det bli röda hängande äpplen i snören och thujakvistar. 




VAR är den ?

Jag visste med mig att jag hittat en rostig kedja på någon loppis en gång i tiden men kan inte för mitt liv begripa var jag har lagt den eller hängt den. NU hade jag behövt den för att hänga upp den rostiga lampskärmen men jag hittade en kortare kedja så den kom upp i alla fall. Jakten fortsätter under veckan för jag vill att skärmen hänger längre ner och kanske begåvas med en egen liten ljusslinga.



Återanvänder igen och igen och igen

För säkert 30 år sedan hittade jag en mall till en snökrans i Året Runt och överförde den på en plastficka som jag använt många, MÅNGA gånger sedan dess. Perfekt med en mall på en plastficka som man bara kan spola av och använda igen och igen och igen. De här snökransarna gjorde jag redan i fjol och sedan har fönstret stått undanstoppat. 





Flyttar runt tills jag är nöjd

Jag kommer säkert att flytta runt alltihop och byta ut vissa saker som den gamla gröna trädgårdsfåtöljen mot en i rotting i stället under veckan som kommer. Det tar ett tag att rådda runt innan man är nöjd. Skulle vilja ha in mycket mer grönt också som någon liten gran eller tall. Nu tog jag mest det jag hade till hands och som fanns tillgängligt - dessutom var det riktigt kallt i dag så det bet i kinderna när man kom in igen.  





Tur att det finns torgmadammer

Allt behöver man ju inte göra själv heller. När jag hittade vackra lingonriskransar på torget så kunde jag inte motstå när jag vet hur mycket material det går åt till en tät krans och hur lång tid jag skulle få gå dubbelböjd i skogen med sekatören i högsta hugg för att plocka riset. Något jag aldrig hade orkat. Bandet är ett favoritband sedan 25-30 år som snart är helt utnött men vissa saker tillhör liksom advent och jul. Det har tunn ståltråd i kanterna så det är lätt att forma.






Snön är nog snart på väg

Nu är det bara snön som fattas men den är nog på väg i slutet av veckan tror jag. Jag har down-skiftat på jobbet så i fortsättningen jobbar jag bara 25 % vilket känns riktigt, riktigt bra. Nu när jag fyllt 65 börjar en annan fas i livet och livskvalité har blivit ett ledord. Man behöver ta hand om sig så man orkar göra det roliga i livet och fylla på energikontot. Och njuta av dagarna som går. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

söndag 21 november 2021

Rostigt tema på brickbordet i köket

 

Uppdukat på brickbordet

Temat med rost + grönt fortsätter in i köket på brickbordet där jag alltid brukar duka upp till advent. Ljusslingor och ljus är ett måste och är så trevligt att tända när man äter frukost till vardags i kökssoffan.  



Givande utflykt

Vi gjorde en utflykt under lördagen till Blomstermakeriet i Lindbacka Bruk där jag hittade massor med rostigt pynt till brickbordet. Ett fantastiskt ställe att botanisera på om man gillar rostigt. Den rostiga lådan har jag tittat på länge och nu slog jag till och fyllde den med vita hyacinter, mossa, ljusslingor mm.




Plockat fram ur gömmorna

Den fina rostiga lilla charmiga skylten med Merry Christmas har jag fyndat hos Sofias Bod och dom plockas fram till varje jul. Har flera stycken. Dom passar lika bra i kransar som i installationer.  Guldiga vallmokronor hade jag sedan tidigare i gömmorna och den rostiga ljusslyktan har tillbringat många år i trädgården för att få sitt rostiga utseende. 




Går åt batterier

Batteriljus köpte jag redan förra året så behöver man inte passa ljuset, dessutom har den timer att ställa in liksom de skira ljusslingorna som också fanns i förrådet med ljusslingor så jag slapp köpa nya. 





Rostig gran på pinne

Den rostiga granen på sticks fyndade jag också hos Blomstermakeriet - fanns i olika storlekar och jag ångrar att jag inte köpte fler. Så användbara och kan plockas fram till åtskilliga kommande jular. 

Lingonris och mossa plockade jag i skogen efter vägen där vi svängde in vilket var tur eftersom det skall bli ganska rejält med frostgrader i natt. Skönt att ha en kasse att plocka ifrån när man behöver till kransar och pynt. 




Mysiga advent

Nu skall det bara upp något i fönstret också. Rost, äpplen och grönt hade jag tänkt mig - hittade Ingrid Marie på torget i lördags. Får se vad det blir till slut.

Adventsstakarna har inte kommit ner från vinden än men de röda julgardinerna ligger på vänt i köket och fönstren är nästan färdigputsade så det finns hopp att det blir klart under veckan. Så mysigt med advent som lyser upp. Njuter av att titta in på alla upplysta gårdar när jag cyklar till jobbet om morgnarna.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

torsdag 18 november 2021

Svansgirlang av thuja med rostigt pynt

 

Det blev en svans

Jag fortsätter att skava på min vildvuxna thujahäck och tror aldrig tidigare att jag uppskattat thujan så som jag gör nu. Har varit så inne på tall och enris till kransar och pynt men man får ta det som finns och vara tacksam. I dag blev det en "svans" - hade en het annan idé i huvudet men ibland tar skapandet sina egna vägar. Den fick pryda dörren till trädgårdsateljén. 



Ungefär som en rävsvans

Jag tog helt sonika avklippta grenar i lagom storlek, la omlott och surrade fast med spoltråd undan för undan så det bildades en lång fyllig svans - ungefär som en rävsvans.  





Rostiga kronor funkar alltid

I min thujasvans hängde jag lite rostigt pynt jag fyndade på resan till Gecko Trädgårdsbutik - tycker rost är så vackert till grönt ris. Några små kvistar med röda bär fick också pryda svansen. 




Loppisfynd när orginalet gick i kras

Bredvid dörren hänger en keramikvas från Tolla Marianne på Sollerön som jag loppisfyndat för många år sedan. Köpte en likadan direkt hos Tolla på 70-talet som var helt i keramik - tyvärr gick den i kras men jag hann njuta av den under flera decennier. 



Var hittar man SMÅ röda äpplen ?

Är sugen på att binda fler svansgirlanger och pryda dom med kanderade äpplen - gäller bara att hitta små röda äpplen i lämplig storlek. Det har visat sig inte vara så lätt - sätter min lit till någon torgförsäljare inne i stan på lördag. Och håller tummarna. Mer rostigt pynt finns också i gömmorna.  




Barnsligt förtjust i naturmaterial

För några år sedan röjde en nyinflyttad granne i sin trädgård och jag fick så lämpligt mängder av enris. Pyntade upp i zinkhinkar framför växthuset  med rostiga detaljer och röda bärkvistar. Alltså vilken lycka det var - kan bli barnsligt förtjust över naturmaterial att pryda trädgården med vintertid. Även om enris sticks som satan - man får ha bra handskar när man skall hantera det. På så vis är det lättare med thujan. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

måndag 15 november 2021

Julkranspyssel inför advent

 

Julen är röd och grön 

För mig är julen röd och grön - älskar kombinationen julrött mot naturgrönt. Härligt att första advent närmar sig och man får skapa julkransar och hänga upp. Jag vill gärna hålla mina kransar ganska så clean utan en massa ditsatt pynt som tar fokus från det naturliga.




Återvinner rosetten varje år

Den vackra röd/vita rosetten återvinner jag varje år sedan en proffsig florist så skickligt snodde ihop den i en kreativ blomsterbutik under en julmarknad i Nora. Nu har jag ju glömt hur hon gjorde men vill jag ha en till hoppas jag hon finns kvar på samma ställe. 

Ser fram mot årets julmarknad för i år hoppas jag att den blir av. Brukar vara så mysigt i den lilla trästaden med små charmiga butiker och lockande marknadsstånd på bakgårdarna medan mörkret sänker sig och marschallerna lyser upp. 




En myt att den slutar växa

Thujahäcken på uteplatsen på baksidan har växt på sig en hel del sedan förra ansningen - att den skulle sluta växa på toppen om man kapade den visade sig vara en myt. Härligt när man kan vara självförsörjande på kransmaterial även om thuja kanske inte är mitt förstahandsval så känner jag mig rik ändå.





Kreativt kaos på arbetsbänken

På arbetsbänken i trädgårdsateljén råder ett kreativt kaos och jag är så glad och tacksam att jag har ett krypin att skapa i nu när vintern kryper närmare. På bänken kan jag bre ut mig och sedan lämna allt när orken tryter. Ibland blir det intensivt flera dagar i sträck för att sedan återuppta allt först om en vecka. Allt väntar så snällt precis där jag slutade sist.



Mycket lättare med metallstomme

Tänk så mycket lättare det är att skapa en krans på en metallstomme än en av halm som fordrar så mycket material att jag aldrig kommer igenom. Här har jag blandat thuja och trasselmossa som bidrar med lite vilt utseende på en rostig metallbåge som jag fyndade på Blomstermarken




Bilen får inte plats

De senaste veckorna har fokus legat på att städa igenom garaget, åka till tippen och få in trädgårdsmöblerna, vattenslangar och krukor inför vintern. Samtidigt ska cyklar och annat få plats och vara lättillgängligt. Tur att vi inte behöver köra in bilen under vintern också. Den hade garanterat inte fått plats.



Rena fönster är livskvalité

Nu ser jag fram mot mer skapande av kransar medan växthuset töms och går i vinteride - allt har sin tid och nu väntar putsande av fönster och uppsättningar av julgardiner i köket även om jag redan kommit en bit på väg. Brukar börja tidigt och tar ett fönster i taget - att sitta och betrakta rena fönster är verkligen livskvalité och man känner sig så nöjd.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

onsdag 3 november 2021

Laddar november med livsbejakande konst och symboler

 

Blev omedelbart förälskad

Jag såg dom dansande kvinnorna direkt jag kikade in genom skyltfönstret till den mysiga lilla butiken på hörnet i Mariefred vid en av våra promenader genom samhället och blev omedelbart förälskad. Så där vill jag också dansa mig genom livet och allra helst genom nästa passionärsfas i livet som väntar där framme. Bara ren och skär livsglädje. 


Det är här jag sitter och bloggar


Omge sig med livsbejakande symboler

Butiken var naturligtvis stängd och bara öppen under helgerna men det fanns ett telefonnummer att ringa så det ringde jag och fick prata med konstnärens man. Vi avtalade ett möte i butiken och jag hängde vid skyltfönstret för att se om det fanns fler dansande, livsglada kvinnor vilket det fanns. 

3 st tavlor ville jag ha till mitt hemmakontor att tanka energi från, sätta på en glad låt och bara dansa loss och "skaka rumpa". De där ofrivilliga zoombiedagarna skulle bli lite lättare att överleva med livsglädje från de här härliga kvinnornas optimism och livsaptit.  Det är viktigt att omge sig med stödjande konst, symboler och vackra ting som betyder något för en.




Kanske blir en målarkurs

Den duktiga konstnären heter Vivi-Ann Norén och butiken My Art Shop och jag fick även tillfälle att hälsa på henne när dom besökte samma konsert som vi med Uno Svenningsson på Gripsholms Värdshus. Hon håller även målarkurser och jag är jättesugen att delta i mitt nästa liv. 



Värmer hjärtat

På skrivbordet i mitt hemmakontor har jag också ett annat konstverk som betyder mycket för mig. En teckning från mitt äldsta barnbarn i Norge som jag fick när vi möttes första gången igen efter pandemin. Blir varm i hjärtat varje gång jag tittar på det. 




Gör livet lite lättare

Det här halsbandet är också en kär gåva - kan känna med vilken omsorg F har lagt ner när hon trätt upp alla pärlorna på tråden och format ordet "Farmor". Och så stolt och glad hon var när hon trädde halsbandet över mitt huvud. 

Grå november fordrar mycket livsglädje för att ta sig igenom det tunga täcket av dimma och mörker så det är bara att ladda med symboler som gör livet lite lättare.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa