torsdag 24 februari 2022

Lyckan bor i en säck med jord i ateljén

 

Var förutseende i höstas

Jag var förutseende redan i höstas och laddade upp med en säck med U-jord i trädgårdsateljén för att möta vårens behov av omplanteringar och påfyllning i krukorna. Så skönt med en rejäl påse med bra jord att använda när man behöver och bara kunna lämna där på golvet när man känner att man har lust att avvika. Känns lyxigt efter alla år när man invaderat köket korta stunder den här tiden på året. 

I regel brukar de stora säckarna ligga ute på handelsträdgårdarna och vara stelfrusna den här tiden och man får köpa småpåsar istället som inte räcker någonstans. 



Överraskade med att överleva

Idag var det den stora krukan med hortensia som jag aldrig trodde skulle överleva vintern som fick lite välbehövlig påfyllning med näringsrikt tillskott. Hon har stått mörkt i garaget hela vintern där vi slängde in krukan i höstas för att inte själva krukan skulle frysa sönder i vinter - som bonus tackade madammen som bodde i krukan med att börja visa små gröna efterlängtade blad till min stora förvåning. Nu har hon fått komma fram i ljuset i ateljén och börjat bli lite vattnad för att komma igång ännu mer. Så roligt. 




Här är hon i full blom framför växthuset i somras. Kanske blir det en repris i sommar nu när hoppet finns. Kommer jag ihåg rätt är hon en mors-dags-blomma från maken så det är extra roligt att hon klarade vintervistelsen.



Doften av jord

Det var underbart att vara ute i ateljén en stund och få pyssla med lite jord även om det bara blev en kruka just den här gången. Orken tröt efter en dag med revision i siffrornas värld - man hamnar nästan i ett läge där man lägger sig i fosterställning och bara gråter av trötthet när man kommer hem. Min hjärna pallar inte med när allt skall gå snabbt och frågorna sprutar och väntar på svar. Herre gud vad man utsätter sig för - helt frivilligt. Det är då det är skönt att känna doften av jord och mötas av ett oväntat besök av en groende Hortensia i ateljén, plocka med några fröpåsar och drömma om små gröna groddar som snart sticker upp sina små huvuden i godislådor. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra i dessa tider och skicka varma, kärleksfulla tankar ut i världen till medmänniskor som vaknade upp till en annan hemskare värld i dag. 

Kram/Isa

lördag 19 februari 2022

En vit värld omfamnar trädgården, en olycka händer så lätt och längtan är stor nu

 

Vaknade till en vit värld

Det var härligt att vakna till en vit inbäddad värld efter en intensiv vecka med bokslutsarbete och slita-sitt-hår-arbete med sista årsredovisningen i mitt yrkesliv. Även om jag "bara" skulle jobba 25 % har det blivit betydligt mer i dessa siffertider. Men snart så lagom till vårsäsongen sätter i gång i trädgården kommer de lediga dagarna att rada upp sig som vackra pärlor på ett glimrande pärlhalsband. Jag längtar ....




Den färgglada världen är inte så långt borta

Ibland får man lov att påminna sig att det kommer att se ut så här i trädgården om några månader, känns väldigt avlägset en sån här snöig vacker vinterdag. 

Våren är i alla fall närmare än man kan tro - igår gick jag runt och kikade om några tulpaner hade vågat sticka upp ovanför jordytan och det fanns flera modiga som var på väg. Sånt ger hopp. 



 

En olycka händer så lätt

Idag var en av få dagar den här vintern som jag skottat snö - tycker om att skotta upp raka kanter på framsidan så det ser prydligt ut. Maken halkade precis här förra veckan när han skulle iväg till jobbet och bröt foten så nu sitter han inne och har foten i ett bastant gipspaket. Ett felsteg i kombination med halka och olyckan är framme på ett ögonblick. Så lätt hänt och sedan 6 veckor som handikappad och  vardagen blir något knöligare. Vi tar en dag i taget, beställer hemtransport av mat och jag har insett hur mycket maken gör hemma egentligen nu när han inte kan. 



  

Struktur i trädgården

Det är nu när snön fallit som man ser och uppskattar strukturen i trädgården i form av träd, buskar och staket. Är så imponerad av klotpilen som vuxit sig så stor och rund sedan planteringen 2014. Rosenbuskarna får jag nog kippa en del till våren och förmodligen har jag satt dom för tätt också. Therese Bugnet blommar överdådigt varje sommar och är så uppskattad. 



Vildvuxen hemlig del

Man ser knappt växthuset bakom klotpilens yviga krona och får huka sig för att komma fram mellan trädet och rosenhäcken, det är som att kliva in i ett hemligt rum där innanför i ruinen. Jag gillar det. En massa fingerborgsblommor har frösått sig under pilen och i rabatten framför dörren som kommer att blomma till sommaren på långa vajande stänglar - det skall bli ljuvligt att njuta av. 



Längtan är stor nu

Längtar så efter växthusliv och är in och smakar på det en stund varje dag den senaste tiden, sätter mig korgstolen blickar upp mot himlen och bara känner på tystnaden där inne och bara är. Ibland får jag nästan nypa mig i armen att växthuset finns och att det är mitt - fortfarande efter 12 år känns det som en saga. En saga som skall få massor av kärlek till våren när växthuset skall rustas och målas för framtiden, en framtid med oceaner av tid för växthusliv.



Planering pågår

Uppslagna pardörrar mot den doftande lavendelrabatten, porlande från stenfontänen bakom pardörren och vacker avslappningsmusik från CD-spelaren i hörnet inne i växthuset är verkligen växthusliv för mig. Planeringen för vilka sommarblommor som skall få äran att pryda de höga olivkrukorna som flankerar växthuset pågår - får se vad det landar i.  Idéerna sprakar. 



Även den rostiga längtar

Den rostiga damen står fortfarande på sin plats i rostiga rosenrabatten och banne mig om hon inte ser fram mot våren hon också även om hon har sällskap i rabatten av allt annat rostigt som soluret i sin mjölkkruka och rostiga stolen där rosen Leonardo da Vinci brukar kråma sig.



Skrotar bara runt i solskenet

Idag blir det en återhämtningsdag där jag bara skrotar runt och gör det som faller mig in så jag orkar med att ro projekt årsredovisning i hamn till revisionen på onsdag. Blir nog en promenad i det vackra solskenet som nu dränker växthuset eller möjligen att jag släpar ut en korgstol i hörnan i lä bakom huset och bara hämtar ny kraft och energi i solen. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

onsdag 9 februari 2022

Välkomnar rudbeckian Goldilocks tillbaka till sommaren

 

En ny favorit

En favorit bland egenodlade sommarblommor i fjol i Blomstergården var Rudbeckian Goldilocks som levererade vackra blommor på stadiga stjälkar nästan hela sommaren.  Den karaktäristiska svarta konen i mitten för rudbeckiorna ger henne ett tydligt utseende. Sommaren 2021 var hon en nykomling som gärna får återkomma i sommar.



Egentligen skulle hon bli så här 

Egentligen var det så här hon skulle bli och som jag hade förväntat mig och det hade naturligtvis varit jättetrevligt om hon hade levererat dubbla kronblad i mängder men jag är absolut nöjd med det utseende hon åstadkom. Det måste vara påfrestande att producera så många kronblad. 




Stadiga stjälkar i blomsterfakiren

Tack vare hennes stadiga stjälkar var hon perfekt att använda till arrangemang i blomsterfakiren som kräver lite styrka i stjälkarna för att kunna stå bra och hålla upp blomhuvudet. Blommor med veka stjälkar är svåra att använda i blomsterfakiren. 



Lyser upp ett arrangemang

Hon lyser verkligen upp ett arrangemang med sina solgula lite gladlynta blommor med den avvikande uppstickande knoppen. Vacker tillsammans med jungfruhirs, flox, kärleksört, tandpetarsilja och vildfänkål. 



Blev många plantor

Jag fick många plantor som jag strösslade i en stor zinkbalja i Blomstergården samt i flera av degtrågen. Har ändå fröer kvar som jag kan så av i år för att få nya skördar till nya buketter till sommaren. Har dock inga illusioner att hon skall leverera blommor med dubbla kronblad till sommaren som på fröpåsen utan det blir till att jaga nya fröer i så fall från en annan leverantör och hoppas på bättre tur. Fast jag är ändå nöjd med hennes utseende och välkomnar henne gärna tillbaka sommaren 2022 i Blomstergården.




Livar upp med gult

Tycker det livar upp och blir glad av den gula färgen som sticker ut lite i lådorna. Har flera olika solrosor som skall sås och gula rosenskäror i olika nyanser. Framför växthuset vill jag ha gula solrosor i år för att förstärka Provencekänslan för längtan till Frankrike är stor nu.




Drömmer och längtar

Vill kunna plocka in stora buketter av glädjefulla solrosor till sommaren att njuta av i växthuset - det känns som en hägring den här blåsiga, iskalla februaridagen, men underbart att drömma om och längta efter.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

lördag 5 februari 2022

Vintersådda godingar som Magic Night och Isaac House

 

Vintersådd goding

En sommarblomma/perenn jag inte haft så mycket tidigare är olika slags vädd. En vacker vävarväxt som tillför en hel del både i buketter och rabatter och som lockar till sig fjärilar och andra insekter. Den här vädden fångade jag hos den Engelska trädgården på Österlen. 

Tror den tillhör väddsläktet praktvädd och heter Magic Night - den har jag i alla fall vintersått i en godislåda nere i Blomstergården. Den kan nog tillföra lite dramatik i sommarens buketter tillsammans med dahlior, astrar och zinnior och lite spretigt gräs. 



Långblommare ...

Vädd finns ju i så många olika färgsättningar och utseende att man blir alldeles snurrig. Grekvädd blommar från juli och långt in på hösten. 



.. som brer ut sig

Vädd kan bre ut sig och bilda stora bestånd och liksom flyga över rabatten som i Engelska trädgårdens breda blomsterbårder.



Formgiven plantering

Formgivaren Hanna Wendelbo använde både Jättevädd och Praktvädd i sina sommarblomsplanteringar på Norrvikens trädgårdar i somras även om dom kanske inte syns så bra på bilden. 



Egenuppdragna

Själv drog jag upp den perenna väddklinten Greater Knapweed för ett antal år sedan och den har spritt sig och bildat stora ruggar i ruinrabatten där den lockar till sig bin och humlor. Lite tistelliknande gör den sig bra i buketter - både knoppig och utslagen. 



Hoppas på en ny favorit

Fast årets favorit tror jag kommer att bli höstvädden Isaac House som är dubbel i vitt och olika blå nyanser och jag hade nog inte trott den var en vädd om jag inte visste om det. Blommorna får veckade vackra kronblad och påminner lite grand om vallmon Amazing grace i sin färgsättning och personlighet. Se HÄR hos impecta. Den har jag också vintersått - får se hur det går. Plockar in lådorna i växthuset i mars när solen börjar lysa så får den det varmt och mysigt och kan börja gro. 

Längtan är stor nu efter trädgårdslivet fast nu är vi i alla fall inne i februari som är en kort månad och innan vi hinner blinka kommer mars och knackar på. Tills dess får man plocka med sina fröpåsar, måna om pelargonerna och drömma om prunkande rabatter och ljuvligt trädgårdsliv som hägrar där framme.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra.
Kram/Isa

onsdag 2 februari 2022

Årets första tulpanchock, färgstarka överlevare och tulpaner i blomsterfakiren

 

Lever fortfarande

Tänk att i år har jag lyckats hålla liv i de små förtjusande primulablommorna i flera veckor - annars brukar de krokna ganska snabbt och jag räknar dom nästan till snittblommornas hållbarhet. Dom är ju helt ljuvliga att njuta av den här tiden på året. 




Flitig med vattenkannan

Jämn fuktighet vill dom ha så jag är där med vattenkannan och fyller på väldigt ofta och plockar bort någon överblommad liten hängig stackare så att de små knopparna under får plats att komma upp till ljuset. Kommer nya knoppar hela tiden och det är så trevligt att följa med på resan allra helst som dom bli så glada och sträcker på sig när de blir lite ompysslade. 




Årets första tulpanchock

Något annat som är trevligt just nu är årets första tulpanchock - den här gången överraskade maken med  papegojtulpaner i en häftig orange ton. En färg som verkligen lyser upp rummet och gör en glad.




Svala nätter i trädgårdsateljén

Soppterrinen har stått ute i Blomsterateljén under nätterna där det är svalare för att tulpanerna skall hålla längre men de här stora blommorna blir väldigt tunga i huvudet och nickar lätt. Dom nickade ännu mer när jag bytte vatten och snittade om dom i går så då fick jag dela upp tulpanerna i andra högre vaser. 



Nickar och hänger

Tycker att tulpanerna fortfarande är vackra fast dom är hängiga - det hjälper inte med kvistarna som är nedstuckna i soppterrinen när själva blomman är för tung för stjälken trots kortade stjälkar.  



Njuter och kommer ut som en ny människa

Några tulpaner som råkade gå av fick flytta in i en blomsterfakir i en skål från Greengate och pryda köksbordet på så vis har jag färgstarka tulpaner lite överallt i huset som lyser upp. Ljuvligt så länge det varar.

I dag skiner solen här och det är jättevackert väder som jag njöt av när jag cyklade hem från stan efter ett välbehövligt frisörbesök. Mitt korta hår växer snabbt och förlorar frisyren helt när det gått 2 månader sedan sista besöket. Daniel på Pure Salong i Örebro är fantastisk med saxen, dessutom är lokalerna pampiga i en gammal byggnad med stuckaturer, högt i tak och enorma ljuskronor. Fåtöljerna som man sjunker ner i vid tvätten har ett fotstöd som åker ut och man får ryggmassage medan håret blir tvättat - alltså jag bara njuter och kommer ut som en ny människa. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa