tisdag 27 november 2018

Doft av lavendel, franska fönsterluckor och trädgårdshörnor



Drabbad av lavendellängtan

Helt plötsligt mitt i mörkaste november när jag en stark längtan efter lavendel. Kanske kom jag plötsligt på att lavendellunden framför växthuset nu är färdigplanterad och förhoppningsvis kommer att blomma och dofta för fullt nästa sommar.

Kanske var det boken " I min trädgård vill jag vara Karin" som väckte min längtan. Läser lite varje dag om hur Karin och Carl fyller sin trädgård i Lilla Hyttnäs med influenser från franska Grez. Ett trevligt sällskap i förkylningstider.  Det nämns dock ingenting om lavendel i boken utan det är min egen koppling till Frankrike som väcks till liv.






Skapa trädgårdsrum

Däremot skrivs det en del om att skapa rum i trädgården vilket inte behöver vara så krångligt eller svårt. Det räcker med att ställa en stol eller en skön fåtölj under ett träd så har man skapat ett litet avskilt rum och trädgårdshörna eller skilja av med ett lågt staket eller spaljé. Klart jag måste ha en skön korgstol i närheten av lavendellunden så man bara kan sitta där och och njuta av den.





Frankrikefeeling

Något som aldrig kom ut i trädgården i år var mina franska fönsterluckor som jag fyndade på en antikmarknad vid ett av våra Frankrikebesök och som sonen så omsorgsfullt fick paketera och skicka med posten hem till Sverige. Nu när jag fick Frankrikefeeling kom jag på var jag vill ha dom - apropå att skapa rum i trädgården.




Nu ser jag plötsligt var fönsterluckorna skall stå

Här till vänster om klotpilen har jag ibland haft en gammal rostig sänggavel och numer planterat en ros som knappt tagit sig - på den här platsen ser jag plötsligt  fönsterluckorna. Spjut för att sätta fast dom i marken står redan i förrådet, det var platsen som varit osäker.

Med fönsterluckorna på plats ser man inte in i ruinen förrän man rundat pilen och växthuset blir också lite dolt. Och jag har fått in lite mer Frankrike i trädgården och förstärkt ruinen som ett eget rum. Precis som jag vill ha det. Något som klättrar på dom kommer säkert också att planteras.




En liten trädgårdshörna omgiven av lavendel

Till våren byter jag ut den slitna trädgårdsstolen vid silverpäronträdet och ställer dit en skön korgstol istället gärna med ett litet runt bord bredvid som jag kan ställa tekoppen på och kanske en fotpall att vila fötterna på. En liten trädgårdshörna omgiven av lavendel från båda sidor med växthuset i fonden och den nya rostiga rosrabatten längs med huset att njuta av samtidigt som fontänen porlar lite i bakgrunden. Mmmmm - något att se fram mot.





Lätt att skapa

En fotpall att lägga fötterna på är lätt fixat med en upp och nervänd gammal äppellåda och en kudde sydd av en gammal jutesäck fyndad på loppis. Passar också in i den franskinspirerande stilen med doftande lavendel, gedigna fönsterluckor och knarriga inbjudande korgstolar.

Det finns mer som är inspirerat av Frankrike i trädgården - ruinen kom till efter en resa till Provence för många år sedan. Skriver mer om det i kommande inlägg.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 25 november 2018

Uppdukat adventsbord



Stämningsfullt och mysigt

Det är stämningsfullt och lite mysigt att duka upp ett helt bord till advent ute i trädgården. Detta gjorde jag för några år sedan. Det är mitt gamla planteringsbord från IKEA som varit med i många år som nu står nere i köksträdgården och hyser kryddväxter under trädgårdssäsongen.




Öser på 

Har öst på med många små ljuslyktor som det är mysigt att tända i skymningen. Tillsammans med mycket mossa, en sliten tomte som fått en patinerad luva med åren och växter som klarar några minusgrader håller bordet länge.




Nyser och fryser

Annars nyser jag mest de här dagarna och brottas med både förkylning och halsont. Kan Jang och honung är mina bästa vänner just nu. Det har inte blivit så mycket pysslande under helgen. Tur att man har flera tusen bilder i arkivet att plocka ur - det har ju tagits några under årens lopp.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig i förkylningstider !
Kram/Isa

lördag 24 november 2018

Snökransar, enkransar och andra vackra kransar



Krans på stan

Under årens lopp har man samlat på sig en del bilder på vackra julkransar. En del är fotade på stan som den här vackra kransen på bilden. Här är det nog ett proffs som varit i farten - den ser så tät ut och vackert komponerad med olika sorters barrväxter och material i ett vackert mönster.




Går åt massor med material

Närbild på skapelsen. Det skulle vara härligt att ha tillgång till så mycket material att man kunde binda en sån här krans för det går åt massor.




Ett minne blott

När vi hade en jätteen på tomten var det bara att gå ut och klippa det man behövde till en krans. Det saknar jag något enormt efter att den blåste sönder en vinter och vi fick lov att ta ner den.




Stickigt ris

Det var en riktigt gammal en med bär på kvistarna och säkert 10-15 m hög. Den stacks som sjutton när man band och klippte så man fick lov att ha handskar på sig men det är förlåtet för länge sen. Trädgården blev aldrig sig lik igen efter att den försvann. Helt plötsligt upptäckte jag hus jag aldrig sett tidigare i villaområdet. Den hade skyddat oss för insyn.




Snökransar

Kransar kan ju se ut på många sätt och en krans som hängt med mig i säkert 25-30 år är snökransarna som jag brukar spruta på fönstren till advent. Mallen har jag skurit ut av en gammal plastficka så den är bara att spola av och använda igen och igen och igen.




Många tillsammans

Att ställa massor med terrakottakrukor med mossa och levande ljus tillsammans blir så stämningsfullt och trevligt. Måste dock passas noga förstås.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en trevlig helg !
Kram/Isa

fredag 23 november 2018

Länksamling hos Isas Trädgård - lägg till ditt bästa julpyssel




Inspirera andra med ditt bästa julpyssel 


Tyckte det var dags för en julpysselsamling för oss kreativa bloggare igen. Senast det begav sig här på bloggen var 2012 (herregud vad tiden går !). Det finns ju såå mycket fint där ute i bloggvärlden - så många inspirerande kreatörers alster som är värda att visas upp.

Så lägg till ditt bästa julpysselinlägg ...stort eller smått ... det behöver inte vara nytt ... bara du har gjort det själv och vill inspirera andra. Gärna av återbruk.  Lägg gärna till flera och sprid budskapet via din blogg genom att kopiera bilden för länksamlingen och länka hit.

Klicka på rutan längst ner "Add your link" och lägg till ditt julpyssels bloggadress (ditt inläggs länkadress ), ditt namn eller rubrik på inlägget och din mailadress (syns ej) sedan väljer du bild. Hoppas jag får allt rätt nu - det var ju några år sedan jag använde mig av det här programmet. Hojta gärna till om det strular !

Yes - nu kör vi !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa



DIY - adventsljusstakar av gamla flaskor



Kärt återbesök

Till 1:a advent plockar jag fram mina dekorerade adventsflaskor igen. Dom är så enkla att placera och flytta runt, dessutom är det roligt med något man skapat själv. Har blivit en tradition att fira advent tillsammans med dom så det skall bli mysigt att plocka fram dom igen.




Fyndade flaskor

Så här såg dom ut från början - helt vanliga gamla färgade flaskor fyndade på loppis med en rolig botten.




Återbruk

Sedan har jag klippt ut annonser eller verser om jul från en gammal ICA-kuriren (som jag också naturligtvis fyndat på någon loppis) och klistrat på.




Festklädd madame

Med ett snöre om flaskhalsen och nummerskylt med adventsdag och ett sticks förvandlas den anonyma flaskan till en festklädd madame. Dessutom blir det ännu festligare med ett vackert spegelunderlägg att ställa flaskorna på. Fyndade på loppis - så klart.





Vårda Moder Jord

Man behöver inte köpa en massa nytt - det är mycket roligare och bättre för planeten att ta tillvara på det som finns istället och skapa något eget. Väldigt roligt att man valt "det återvunna plagget" till årets julklapp - en utmärkelse som verkligen ligger i tiden. Vi behöver vända köphysterin och landa med fötterna i myllan i stället och vårda Moder Jord.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och trevlig helg !
Kram/Isa

onsdag 21 november 2018

Julkrans med böjligt favoritband



Brysselkål som "bling bling"

Brysselkål har jag tydligen använt även tidigare som lite "bling bling" i julkransen tillsammans med rödlök. Kanske något som upprepas till årets krans. Fast nu hänger en idekrans redan på entrédörren men man kan ju alltid tillverka fler. Halmkransar har jag ju ett helt lager liggande på snickarbänken i växthuset. Värre är det med ris att binda med - om jag inte går ut och klipper lite på thujahäcken som dragit iväg.




Böjligt favoritband

Det här röd/gröna bandet var ett älsklingsband med böjbart ståltråd i kanterna så det var lätt att forma vackra rosetter. Flitigt använt under massor av år - nu är det blekt och nött och det är nog dags att införskaffa något nytt. Vissa saker till jul blir det tradition att använda - det här bandet var en sån sak. Tror jag till och med hade två.




Förälskad i brysselkål

Har blivit helt förälskad i brysselkål. Alltså inte att äta utan att pyssla med. Har några nya idéer på lut att testa. Kanske maken får kånka hem fler jättepåsar - hihi.





Sprider både värme och trivsel

Ser fram mot helgen att fortsätta skapa i växthuset tillsammans med nya elkaminen med fusklågor som sprider både värme och trivsel. Ibland tycker jag till och med att det doftar som från en riktig kamin.  Me like.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner
Kram/Isa

tisdag 20 november 2018

Girlang av brysselkål - DIY



Feelgoodstund i växthuset

Tänk så roligt man kan ha med en gigantisk påse med brysselkål. Bästa pysselmaterialet. Och billigt. Är ingen älskare av brysselkål annars men som pysselmaterial är den perfekt. Tog mig en feelgoodstund i växthuset tillsammans med kål, kamin med fusklågor och skön avslappningsmusik på CD idag på eftermiddagen medan det fortfarande var ljust.




Glad i min snickarbänk

Är glad att jag har en riktigt gammaldags snickarbänk i växthuset. Nu fick kålen precis plats i ett av hålen i snickarbänken och sedan gjorde jag hål i kålen med en spetsig ljusinsats. Det fungerade kanonbra. Sedan var det lätt att trä upp brysselkålen på ståltråden.




Grönsaker är så vackra

En liten ljusmanchett tog bara någon minut att göra. Älskar att använda levande material - det blir en helt annan känsla och grönsaker är så vackra att använda sig av.




Dalomkänsla

Gjorde en lång girlang och hängde över fönstret vid skrivbordet i växthuset. Som "tofs" använde jag mig av svartkål från köksträdgården och sedan tyckte jag att något rött skulle lysa upp girlangen. Fick lite Dalomkänsla av skapelsen. Kanske påminner den lite färgmässigt om den vackra Orsadräkten ( mina hemtrakter).




Just nu

Det är alltid lika roligt och påfyllande att fixa till lite på bordet i växthuset.
Girlangen får hänga här just nu och sedan när det blir kallare kanske den får flytta någon annanstans.





Liggande eller hängande

En liten krans som går lika bra att hänga fick pryda krukan. Just den här kransen trädde jag upp på lite grövre ståltråd och formade till en ring innan jag trädde på brysselkålen.




Skön meditationsstund

Jag har fortfarande ganska mycket kål kvar (och svartkål i köksträdgården) så det blir nog fler kransar eller girlanger under veckan. Det var en skön meditationsstund att göra hål och trä upp dom. När maken skulle iväg och handla häromdagen ropade jag efter honom köp massor av brysselkål och han kom hem med två jättepåsar så nu har jag pysselmaterial ett bra tag framöver - hihi.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 19 november 2018

I min trädgård vill jag vara Karin

Pressbild Carl Larssongården

Fortsätter inspirera och fascinera

Ibland kommer saker och ting bara i ens väg precis när man behöver det som bäst och det var precis det som hände under gårdagens superintressanta föreläsning av Elisabeth Svalin Gunnarsson och hennes bok " I min trädgård vill jag vara Karin". Jag älskar Karin Larsson och tycker det är så fantastiskt att hon fortfarande 90 år efter sin död fortsätter inspirera och fascinera oss. En influenser från början av förra seklet som känns hypermodern.

Elisabeths fantastiska bok kommer att vara min bibel i vintermörkret - en kär vän att hålla i handen när trädgårdsdrömmar skall förverkligas. Karins trädgård var lite rufsig med en färgkarta som kan liknas vid spretig sillsallad och hon ville ha den enkel, vacker och funktionell. Här kunde krusbärsbuskarna planteras sida vid sida med vallmoplantor och högväxta liljor.

Det tyska idealet vid den här tiden med perfekta gångar och klippta inramade häckar var ingenting som Karin ville ha i sin trädgård. Nej - hon målade istället sina rabatter med en bred färgpensel, ogräset var välkommet och trädgården skulle välkomna hela familjen, både barn och hundar.

Behövde man en uteplats att ställa trädgårdsmöblerna på hivade man helt sonika ut ett stort lass grus på gräset och vips hade man en härlig uteplats att umgås på. Det fick inte vara för perfekt utan istället hyllades det operfekta, vilket vi stressade nutidsmänniskor skulle behöva en stor dos av.


Pressbild Carl Larssongården

Vilt och enkelt

Karin välkomnade vilda blommor som gärna fick fröså sig i trädgården. Runt farstukvisten spände hon varje sommar upp tunna linor som fjärilskrassen fick slingra sig uppför och bilda skira draperier innan plantorna tog över helt och vällde åt alla håll och kanter.

Besökare har vittnat om att det fanns solrosor överallt. Det vill jag också ha i min trädgård - planerar för fullt vilka degtråg i köksträdgården som skall få vajande solar nästa sommar. Vill kunna plocka in stora fång med solrosor till den stora vasen vi köpte på IKEA-museum som kräver lite storvuxna blomster.

Enkla blomsterbuketter plockade Karin gärna in i små vaser från sin trädgård. Det kunde vara några Bellis och jordgubbsblad som fick förgylla ett bord - så anspråkslöst och smakfullt. Det skall vara en konstnärs blick för att komma på den kombinationen.


Pressbild Carl Larssongården


Fantastisk skatt

Jag kan tänka mig att det måste ha varit ett riktigt äventyr för Elisabeth att skriva den här boken och försöka lära känna Karin på djupet.  På resan har hon bl.a. botaniserat i blomsterrabatterna på Lilla Hyttnäs och rotat i lådor och skåp efter ledtrådar till Karins trädgårdsintresse.

Själv gjorde jag ett skrivarbete för 16 år sedan när jag gick en kreativitetslinje på en folkhögskola om just Karin Larsson som dock aldrig blev klart. Då besökte jag både Carl Larssongården och Karins barndomshem i Hallsberg, Bergööska huset. Där blev jag guidad av en förtjusande liten dam i Karinförkläde som dessutom  lånade ut en fullspäckad A4-pärm med renskrivna brev mellan Karin och Carl och Karin och hennes mor, Hilda. Minns att det var en fantastisk skatt att få ta del av.



Pressbild Carl Larssongården


Lika aktuell

Att Karins inredningsstil, design och konstnärlighet fortfarande är lika aktuell som för 100 år sedan vittnar den här aktuella affischen om. I Japan pågår just nu en utställning om konstnärsparets liv. Här hemma i Sverige har designen Gudrun Sjödén plockat upp influenser från Indien, Sydafrika, Japan och Norden i sin nya kollektion där Karins formspråk inspirerat till vackra tunikor mm.






Fängslande föreläsning

"I min trädgård vill jag vara Karin" är en mycket vacker bok som jag kommer att läsa ur varje dag i vinter. Började redan i går när jag kom hem från föreläsningen som Adolfsbergs Trädgårdsförening anordnat. Det är en sån där bok som man stryker över omslaget och blir lycklig över att ha i sin ägo. Elisabeths fängslande föreläsning var en väldigt trevlig ingång till boken - nu vill jag bara djupdyka rakt in i Karins trädgårdsvärld och bli besjälad !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 18 november 2018

Nu töms trädgård och växthus inför vintern



Zinkvattenkannor uppradade för vinterförvaring

Det är mycket bestyr med allt som skall plockas in från trädgården och tömmas innan vintern kommer. Alla vattenkannor vill jag gärna övervintra i växthuset, glömmer man någon ute så har man säkert en vattenkanna med rund botten i vår. Det har hänt flera ggr att vatten stått kvar i något bortglömt exemplar som sedan knappt kan stå själv när våren kommer.

Här är en del av samlingen av zinkvattenkannor som man aldrig kan få för många av. Det finns alltid plats för några till som maken brukar säga varje Österlensemester när jag står där och håller ännu ett eftertraktat exemplar i handen.




Direkt i tvättmaskinen

De sista textilierna plockades in från växthuset idag och kuddvar och duk åkte direkt i tvättmaskinen utan att passera gå medan dynor fick ligga på tork för den här tiden är det ganska rått och fuktigt i växthuset. Det lilla fårskinnet i korgstolen får däremot ligga kvar för än vill jag kunna smita in dit och sitta en stund för att bara vara och ta ett långsamt farväl.




Gjord av sten och väldigt tung

Den tunga fontänen skall tömmas och kånkas in varje höst och den här hösten har det ju varit så varmt så länge att den fortfarande har stått ute tills i dag när jag kände att nu börjar frosten smyga sig på och rätt som det är är det vinter. Själva piedestalen får stå kvar ute. Nu har jag skrubbat den runda delen där det blir en hel del avlagringar från vattnet under en trädgårdssäsong. Väldigt skönt att ha fått in både själva fontänen och det runda fatet i förrådet. Fick ta i från tårna för att orka lyfta varje del.




Förråd under vintern

Nu är alla pelargoner inplockade eller tömda ur sina krukor och växthuset får fungera som förråd för trädgårdsmöbler under vintern. Nu ser det inte lika inbjudande ut som på bilden men det gör ju ingenting. Snart är det dags att bomma till på riktigt men jag brukar hålla ut så länge det går. Man kan ju alltid binda kransar med kaminen påslagen. Riktigt mysigt det med. Och säkert kan jag inte låta bli att duka upp lite julstilleben på det gamla skrivbordet för lusten kommer säkert att slå till innan det blir riktig vinter.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 17 november 2018

Lycklig mix, mängder av fröer och kreativ insats på växthustaket



Fransiga, enkla och dubbla i en salig blandning

Äntligen har tulpanerna kommit i jorden. Jag köpte olika rosa tulpaner i omgångar, både dubbla, enkla och fransiga och sedan blandade jag alla tulpanlökarna och hoppas på en lycklig mix i vår när tulpanerna kommer upp och blommar. Sorterna är Double Princess, Foxtrot, Dallas och Pink impression. 




Vårglädje i trädgården

Jag grävde ner dom i nya rosenrabatten mellan rosorna så dom kommer i grupper då kan jag sätta annat framför så inte de överblommade tulpanstjälkarna syns. Det är det tråkiga med tulpaner att när de blommat över så är de inte lika roliga längre. Men när de börjar komma upp och blommar så sprider de mycket vårglädje i trädgården. Brukar gå varje dag och kolla. Och glädjas över varje ny knopp som visar sig.




Rosor, vallmo och fingerborgsblommor

Passade också på att sprida ut massor av vallmofrön, både dubbla och enkla, köpta och egenskördade. Massor av fingerborgsblommor vill jag också ha i rabatten även om det tar några år innan de blommar - höga, maffiga och i vackra pastellfärger i bakkant i rabatten.




Kreativ insats

Annars har jag mest klängt på trappstegen runt växthuset med trädgårdshackan i högsta hugg. Man får vara lite kreativ för att komma åt när man skall vika ner clips som en extra åtgärd för att hålla fast rutorna på hela växthustaket.




Yes - nu sitter dom där

Himla skönt att ha det gjort. Sedan kände jag på alla rutorna som sitter längst ner och nu känner jag mig lugnad att taket kommer att hålla i vinter. Det skulle förvåna mig om några rutor skulle få för sig att rutscha av nu när clipsen är på plats igen. Sedan ser kittet ganska bra ut runtom så nu hoppas jag att det bara var i det där hörnet som var extra utsatt av solen som rutorna rutschade av. Se förra inlägget.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - önskar dig en riktigt trevlig lördagskväll!
Kram/Isa

fredag 16 november 2018

Regnchock i växthuset



Dyblöt kudde i däckstolen

Tur att det finns duktiga hantverkare som kan rycka ut när man behöver dom. Tyckte väl att det var väldigt blött på tegelgolvet när jag klev in i växthuset under veckan efter några dagars bortovaro. Nu var det sent på eftermiddagen och det hade börjat skymma så jag kollade aldrig upp i taket - inte förrän dagen efter när jag kände på kudden i däckstolen som såg lite konstig ut och fann att den var dyblöt.





Hål i taket

Jag stod som ett fån med kudden i handen och fattade ingenting. Sen såg jag. Två rutor i taket var borta. Det hade regnat rakt in under flera dagar. Inte undra på att både kudden och täcket i däckstolen var dyngsura. När chocken lagt sig gick jag runt växthuset för att se vad som hänt.




Tur i oturen

Där fann jag glasrutorna uppfångade i en buske bakom växthuset. Dom låg helt prydligt. Hela. Ibland skall man ha tur när oturen är framme.




Uppfångade

Om nu glasrutorna på taket skulle få för sig att lossna från både clips och kitt och ge sig iväg så var det i just det här hörnet dom skulle göra det - där det fanns en buske som fångade upp dom. Och innan vintern kom så vi fick en chans att göra något åt det. Det hade inte varit roligt om det här hade hänt under vintern. Vi hade verkligen tur att det hände nu om det nu ändå skulle hända.




På plats igen med annat kitt

Jag var jätteorolig innan glasmästarna kom om fler glasrutor skulle ge sig iväg. Och jag vet inte om jag är särskild lugnad efter besöket heller även om dom saknade rutorna nu är på plats igen med ett helt annat kitt än vad som användes för åtta år sedan. Då användes kitt med silikon i och vad händer med silikon efter ett antal år - jo, det lossnar och man kan dra bort det. Även om det inte är så illa på taket. Än.




Solen inverkat

Så nu får vi gå över taket och vika upp alla clips och be en bön till alla gudar som finns att taket sitter kvar till våren då vi får ta ett beslut hur vi skall göra.  Vi har en teori om att där rutorna rutschat av ligger solen på från söderläge och att det kan ha inverkat på att rutorna släppt från kittet. Sedan har clipsen oturligt nog också vikt upp sig och inte hållt kvar rutorna.

Annars står växthuset ganska skyddat även om väder och vind sliter på det och det är dags att måla allt till nästa sommar. Priset man får betala för ett växthus i gammalt material med själ. Skulle inte vilja ha det på något annat sätt - njuter så mycket i mitt eget paradis på jorden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa