lördag 26 mars 2022

Besök på Norrvikens Trädgårdar

 

Snabbesök

På vår resa ner till Österlen i somras stannade vi till vid Norrvikens Trädgårdar i Båstad, mest för att Hanna Wendelbo hade anlagt och skapat en blomstergård vid parken som jag var nyfiken på. Parken är stor och jag hann bara med en bråkdel vid vårt hastiga besök. Skulle vilja återkomma och kunna strosa runt en hel dag för att verkligen insupa allt.



Tagetes och grånat trä

Det är något visst med tagetes i stora tunnor i grånat trä. Just den här sorten kan jag inte vara utan och trätunnor har jag alltid drömt om men tycker dom är för dyra - istället har jag satsat på zink som är betydligt billigare och som också tillför charm.



Anlades redan 1905

På Norrviken som anlades för över 100 år sedan av visionären Rudolf Albelin trängs det vilda sida vid sida med det strikta och klippta vilket ger en härlig kontrast. Här hittade Rudolf som var både trädgårdsmästare och pomolog förutsättningarna för att skapa de trädgårdar han längtade efter från världens alla hörn. Från italienska barockträdgårdar till renässansträdgårdar och japanska trädgårdar. 



Kanske fortfarande vakar över trädgården

I ett av växthusen hittade jag Rudolfs glasögon och plånbok som en påminnelse om mannen som en gång skapade Norrviken och som kanske fortfarande går runt mellan trädgårdarna och håller ett vakande öga över anläggningen. 




Hatten väntar

Kanske är det till och med hans hatt som ligger där på korgstolen i växthuset och väntar meden käppen har placerats bredvid. Älskar att smyga runt där trängseln inte är så stor och botanisera. 




Underbar hängande träinstallation med kryddskyltar ? hängandes från taket i ett av de mindre växthusen.



Ståtlig hortensiahäck

Vid den magnifika vattenparken blommade hortensiahäcken överdådigt och där var trängseln av besökare tät så jag fotade bara hastigt när jag passerade. I bakgrunden skymtar det lilla vitvattentemplet - vatten skall tydligen rinna nerför sluttningen  genom dammar varav namnet Vattenparken.



  

Så vackra

Designen av lyktorna med emblemet med ett vackert N i mitten var lika skickligt skapade som resten av parken. Dom stod på höga stenpiedestaler som omgav stenbänkar - så vackert och pampigt.




I Villa Abelin ligger restaurangen som frontas av en vacker renässansträdgård. Här var det ljuvligt att ströva omkring. På sensommaren blommar tusentals Madonnaliljor i bäddarna och sprider sin doft över trädgården.




"I gläntornas ljus"

I ett av växthusen hade bl.a. Gunnar Kaj tolkat 2021-års tema Skogens år i utställningen "I gläntornas ljus" med en magnifik blomsterinstallation på ett av borden. 

Mitt tidigare inlägg från Hanna Wendelbos blomsterutställning hittar du HÄR och hennes eget inlägg om Bigården på Norrviken hittar du HÄR.  Till sommaren 2022 skapar Hanna en ny blomsterutställning på Norrviken där årets tema är passion.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra.
Kram/Isa 

söndag 20 mars 2022

Fågelbon av torkad lobelia, uppsnyggning av fulhörnan och energiryck i finvädret

 

Snart dags för nedklippning

Det har snart blivit dags att klippa ner klematisen Sweet Summer Love som täcker in hela gaveln i växthuset. Det blir en utmaning i år eftersom vi brukar hjälpas åt jag och maken och nu sitter han fortfarande med foten i gipspaket efter sin halkolycka men det skall nog gå bra - klippte ner en del redan i höstas och tog in klematisen på bredden.  

Här kan man också skymta den höga trästegen genom allt klematisris som vi dessutom ändå fick kapa av för att den skulle passa. Hur fick vi fick hem det Blocketfyndet är fortfarande en gåta.  



Skulle välta hela gaveln

Klematisen är ju maffig när den blommar och det är så roligt att följa den på färden från totalt nedklippt till att ha klättrat hela stegen till taket på växthuset och lämna efter sig tusentals ljuvliga doftande blommor på vägen mot toppen. Från början hade jag tänkt att plantera ett blåregn i växthuset vilket hade varit jättemaffigt när blomklasarna hade hängt ner från takstolarna men när jag förstod hur stora rötterna kan bli fick det bli klematis istället. Såg för min inre syn hur blåregnsrötterna välte hela gaveln på växthuset - haha.



Energiryck i det vackra vädret

I natt har det inte varit lika kallt som tidigare och när jag gick en promenad runt 08.00-tiden i morse värmde solen redan då. Det var ljuvligt. Solen värmer upp växthuset också och det är så mysigt att sitta där en stund och filosofera och bara njuta. 

Sedan blev det uteliv och första riktiga trädgårdsdagen för i år och nedklippningen av klematisen fick vänta till en annan dag. Fick plötsligt ett energiryck i det vackra vädret och tog tag i fulhörnan på utsidan av gaveln till växthuset - den jag aldrig fotograferar för den ser så hemsk ut. 


Hittade till slut en höstbild där stenarna skymtar i bakgrunden. Planteringsbordet är ett verkstadsbord jag hittade på Blocket och som jag målade benen på med favoritfärgen. Just nu är bordet belamrat med godislådor med vintersådder. Och allehanda bra-att-ha-pryttlar.

Fulhörnan fick en rejäl städning

Efter växthusväggen samlas allehanda krukor, korgar, krukfat, gamla jordpåsar och rostiga zinkhinkar utan botten som jag inte nänns göra mig av med. Dessutom massor med olika sorters sten på en murken lastpall som av någon anledning hamnat utanför lastpallen. Nu klippte jag buskarna ovanför lastpallen som brett ut sig och flyttade in alla stenarna så man kom förbi om man mot all förmodan måste in bakom växthuset vilket kanske firman jag kontaktat för omläggning av växthustaket vill göra. 

Hoppas verkligen dom återknyter och dyker upp för jag är lite orolig för taket när glasskivor rutschat av flera gånger. I och för sig är det mot gavlarna där taket är extra utsatt för väder och vind men det skulle vara lugnande om en yrkesman gick över taket och gjorde en bedömning nu när säsongen snart sätter igång. 




Hänglobelia förvandlades till fågelbon

Medan jag ändå höll på att röja och solen strålade klippte jag ner sommarblommor från de stora olivkrukorna framför växthuset som fått stå kvar sedan i höstas. Nu återanvände jag hänglobelian från krukorna till att sno ihop fågelbon till påskpyntet. 



Vackert och användbart

Älskar när man kan tillvara ta och använda sig av det torkade i trädgården till något som blir vackert och användbart till något helt annat. Den överblommade och torkade klematisen kanske blir en krans till påsk när jag får energi att klippa ner den. 




Räckte till fler

Lobelian räckte till 3 olika små fågelbon för påskägg att pynta upp med när det blir dags. Än är det ju flera veckor kvar till påsk och den efterlängtande påskledigheten. 




Värmen fortsätter - jippie !

Vilken ljuvlig dag det blev idag - trodde aldrig att solen skulle vara så varm att jag fick gå in och byta till den lila vårjackan. Vårens första fjäril fladdrade förbi och fyllde mitt hjärta med vårliga bubblor och det bästa är att nu skall det vara varma och soliga dagar hela veckan. Finns hopp att det sätter fart på mina vintersådder - jippie !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

torsdag 17 mars 2022

Bubbelgumsrosa tulpaner, rostiga marchaller och sprudlande vårblommor

 

Själen tinar upp i ett värmande blomsterhav

Det har varit svinkallt de senaste dagarna och jag har varit helt genomfrusen när jag cyklat hem från jobbet - det är då cykeln alldeles av sig själv svänger av vid Blomstermarken för att själen behöver tina upp i ett värmande blomsterhav. När jag langar upp blomsterkassen på arbetsbänken i trädgårdsateljén full med vårblommor då fylls hela systemet på med ny härlig, bubblande energi.


Höga på lök

Bubbelgumsrosa höga tulpaner på lök kan ju göra vem som helst sprudlande glad - dom är verkligen ett löfte om våren som nalkas trots den bitande kylan och ondskan som härjar i världen. 




Fått stå på rostning

Den rostiga marchallen har fått stå ute och rostat till sig ordentligt och blev så snygg rostad att den nu skall få pryda någon installation - kanske med ett litet spirande frö. Hålet är ju inte så stort men något skall nog kunna gro där. Har flera som står ute på "rostning" och som kommer att sparas.




Fantastisk balkong

Såg den här idén för många år sedan på Linda Schiléns fantastiska balkong på Nordiska Trädgårdar som fortfarande är en av mina absoluta favoriter bland mässans balkonger. HÄR kan du se ett inlägg från hennes kreativa, inspirerande och konstnärliga balkong. 




Mellanlandning för senare utflytt

Vårblommorna fick mellanlanda på arbetsbänken i ateljén så kan jag sedan i lugn och ro plantera i krukor och zinkbaljor för senare utflytt i växthus, farstubro och när kylan gett sig även utomhus att njuta av. 

I år blir det nog ingen resa till Nordiska Trädgårdar även om det hade varit jättetrevligt efter de senaste årens uppehåll. Orken tryter och det blir för många intryck på en och samma gång. Satsar på nästa år istället då jag kan gå all-in som passionär. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra.
Kram/Isa

söndag 13 mars 2022

Drömmer, längtar och planerar vårens trädgårderande


 
Kalla nätter

Vi har haft riktigt kyliga nätter en längre tid nu och fördelen är ju soliga dagar men följden blir att ingenting händer i mina vintersådder i växthuset och de små penséerna kämpar varje natt för sin överlevnad. Abstinensen är svår nu efter trädgårdsliv och när jag går mina dagliga rundor i trädgården kliar det extremt i de gröna fingrarna att få börja klippa ner gamla torkade perenner och rensa rabatterna från ogräs. Det där med att var sak har sin tid är tufft att acceptera just nu.



Längtan är stor nu

Tänk när det börjar se ut så här i godislådorna - vilken lycka, fast det lär nog dröja till början av maj precis som det ska. Går varje dag och ruskar av dropparna som bildats på insidan av locken till alla lådor och kollar envist ner om möjligen någon liten grodd har trotsat kylan och sticker upp sitt efterlängtade lilla gröna huvud. Än så länge ser det ut som solrosorna Ms Mars kommer först - groddarna trycker strax under jordytan och blir det tillräckligt varmt kommer dom att sticka upp - så efterlängtade.  Även om det är tidigt än för de små liven. 



Dom är på gång

I fjol såg tulpanerna i zinkbaljan ut så här i slutet av mars - då hade de fått tillbringa vintern i garaget och kom upp med en väldig fart ganska tidigt. Nu har dom stått hela vintern i växthuset och börjar precis korsa jordytan så man ser att dom är på gång. Jag satte ner en massa tulpaner i 2 zinkhinkar och en balja och har helt glömt vilka sorter så det blir en överraskning när de börjar blomma. Blir spännande att följa. 



Blommande Ms Mars

Här blommar Ms Mars i köksträdgården för några år sedan i den stora zinkbaljan och till sommaren skall hon nog få flytta in på den soldränkta uteplatsen på baksidan där kryddor, solrosor och lavendel skall få bidra med väldoft och trivsel. 



Skall äntligen invigas

Det efterlängtade uteköket var kraftigt försenat i fjol och kom först sent på hösten - skall bli så roligt att inviga det i vår och äntligen få ordning på uteplatsen med mängder av rosmarin, basilika, oregano och timjanplantor nära till hands där vi grillar och lagar mat. Gärna planterade i gamla konservburkar med tomater på som de på bilden på planteringsbordet i dåvarande köksträdgården. Fick ett gäng från den lokala pizzerian för ett antal år sedan. Visserligen öppnade i botten men tillför ändå en del charm.  Underbart att planera och drömma om.

Helgen inleddes med förkylning istället för Orsaresa och adderades med tandvärk och trötthet i kubik så det är bara att vänta in sig själv och drömma om kommande grönskande trädgårdstider att hämta kraft från och ringa tandläkaren i morgon bitti.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

onsdag 2 mars 2022

Vårens första installation i växthuset

 

Våren första installation

Idag tog jag en ledig dag och när solen började värma skuttade jag ner till växthuset för att skapa vårens första installation på det vita gamla skrivbordet som bara stått där och väntat hela vintern - helt underbart att känna att solen värmer och växthuslivet börjar. Det bästa liv som finns.



Cykelkorgen full med ljuvligheter

Igår när jag cyklade hem från jobbet efter att ha gått i mål med revision och årsredovisning belönade jag mig själv med ett besök på Blomstermarken som så lämpligt ligger efter min cykelväg hem om jag väljer stora vägen. 

Att botanisera bland små ljuvliga penséeansikten var som att kliva in i en helt annan värld - den gröna och blomstrande som nu ligger framför oss. Magiskt. Jag lastade cykelkorgen full med ljuvligheter och cyklade genvägen hem genom skogen med den långa härliga nedförsbacken och var hemma på ett ögonblick. 




Rostig misse

Den rostiga katten fyndade jag vid höstens på-fyllar-resa till Mariefred i en av alla små mysiga butiker i stan. Nu är första gången den fått komma fram och det är alltid roligt att ha något nytt att dekorera med.




Fyllde upp med torkade växter

Det som är allra roligast med att skapa installationer är att gå på skattjakt och se vad som passar ihop och vilket tema som skapats. Eftersom jag enbart kunde frakta begränsat med vårblommor hem på cykeln fick jag helt enkelt fylla upp med det som fanns till hands vilket visade sig vara torkade växter från i höstas som den här kransen med torkad hortensia och humlekottar.  




Torkad stensöta i rostiga toner

Jag hittade också en halvgjord halmkrans i växthuset där jag bundit stensöta som jag plockat med hem från skogen och sedan inte orkat göra klart. Nu fick den pryda den stora krukan som fick flytta in i kransen och de torkade stensötabladen är ju så vackra med den lite rostiga färgtonen som var lätt att plocka upp med allt det rostiga som de här rostiga bladen. 



Den här rostiga prydnaden passade ju bra tillsammans med stensötans blad runt krukan. Den fyndade jag också vid Mariefredsresan när vi stannade till vid Gecko Trädgårdsbutik som var rena rama paradiset för rostälskare. 




Gick på skattjakt

Miscantusgräset som blommade så vackert i höstas vars vippor torkat och står kvar i perennarabatten fick naturligtvis flytta in när temat var torkade växter. Det var bara att ta sekatören och klippa av några grässtänglar. Sedan ville jag ha något som klängde på fönsterluckorna och kom att tänka på murgrönan som växer i Blomstergården - den fick bidra med lite grönt, slingrigt och ostyrigt. Den rostiga lådan med de vita blommorna har stått i köket på brickbordet och fick nu flytta ner i växthuset för att lysa upp skrivbordet. 




Älskad klöver

Jag älskar oxalis - klöver som har så vacker färgsättning i bladverket och som håller hela säsongen. Köpte två olika - en ljus och en mörk. Klöver passar i vilken kruka som helst och hänger så där snyggt över kanten.



Skickar ljus, värme och kärlek

Köpte även några rostiga sticks vid Gecko-besöket - så användbara. Hyacinter säljs  nu ut på handelsträdgårdarna och hade jag haft möjlighet hade jag köpt massor i de här läckra färgerna. De doftar underbart. Krukorna får stå i växthuset ett tag innan det är läge att placera dom utomhus. Såg också att tulpanerna som stått i zinkbaljor i växthuset hela vintern nu börjar komma upp - så kul att följa. 

Nu är vi inne i mars och den ljuvliga våren börjar visa sig och solen värmer även om det är mörka krafter som härjar i världen och människor som flyr sina hem så kan vi skicka ljus, kärlek och värme från våra hjärtan - positiva energier som fylls på och verkar för det goda i världen. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa