söndag 31 december 2023

Tillbakablick med framtidsdrömmar

 

Snart startar trädgårdsåret 2024

Nu äntligen startar snart trädgårdsåret 2024 och jag längtar så efter att få stoppa händerna i jorden och känna doften av den blöta myllan, jordiga stövlar som klampar runt i efterlängtande rabatter och vårrusiga lungor fulla av frisk luft. Underbart att tänka på !

Nu kan vi börja tumma på färgglada fröpåsar, låta oss frestas av frökatalogernas lockande sidor och förbereda för årets första vintersådder. I år skall trädgården bli så där prunkande som i våra drömmar. 




Förhoppningsfullt och knoppigt

Den första skira vackra grönskan i maj månad är nästan den bästa tiden på hela året. Allt är så förhoppningsfullt och knoppigt. Man har en hel säsong av trädgårdsliv framför sig, fåglarna är våryra och bina har börjar surra. Man känner riktigt hur hela trädgården vibrerar av liv. 




Varmt välkommen 2024

Tror aldrig jag längtat så efter ett nytt år som efter 2024. 2023 blev inte alls som jag tänkt mig förutom den totala reparationen av växthuset. Det känns fantastiskt att det nu står där nere i trädgården och är redo för nya äventyr. 2023 var verkligen prövningarnas år med många tuffa utmaningar. Är så glad och tacksam att vi tog oss igenom året tillsammans, jag och maken. 




Tillbakablick med framtidsdrömmar

Det är underbart att titta tillbaka i arkivet på alla bilder från säsongen 2023 och drömma sig framåt att så där kommer det att se ut igen i sommar. Så trösterikt en snöig, grå decemberdag som idag när huvudet bultar av förkylning och kroppen värker på årets sista skälvande timmar. I morgon ligger ett helt nytt blankt år framför oss redo att fyllas med glädjeämne, roligheter och lustfylldhet. 

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag alla - må 2024 uppfylla alla våra drömmar ! 
Kram/Isa

fredag 22 december 2023

God Jul alla trädgårdsvänner !

 


Blommönster med fransk text

Önskar alla fantastiska bloggvänner och läsare en riktigt GOD JUL med ett av mina målaralster. Har invaderat köksbordet igen med akvarellfärger som är helt nytt för mig och så himla roliga att skapa med. Naturligtvis blir det blommönster nu när man längtar efter trädgården som allra mest adderat med ett roligt tryck med fransk text.

Nu har det äntligen vänt och ljuset blir klarare för varje dag - vilken lycka. Texten till sången "Det strålar en stjärna" skildrar den här tiden så vackert tycker jag. 

Det strålar en stjärna förunderligt blid,
i öster på himlen hon står.
Hon lyste över världens oro och strid
i nära två tusen år.
När dagen blir mörk och när snön faller vit,
då skrider hon närmre, då kommer hon hit
och då vet man, att snart är det jul.

Ty julen är härlig för stora och små,
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.

Kram/Isa

onsdag 20 december 2023

Planerar och drömmer om uppgradering av Blomstergården

 

Högtidsstund varje vardag

Jag brukar titta på Trädgårdsmästarna på sjuan som sänder varje vardag kl. 11 - 12 för att dämpa trädgårdsabstinensen. Idag skapade Charlie en franskinspirirerad trädgård med mängder av doftande lavendel, kantnepeta som husets katt älskade att rulla sig i, ljuvliga rosor och en uttorkad stenig flodbädd med inslag av högt svajande gräs och zink med porlande vatten. Och min längtan efter att få skapa min trädgård ännu mer med fransk känsla slog till. Jag letade mig tillbaka i arkivet till 2012 när vi skapade den dåvarande köksträdgården. 



Uppgradering av Blomstergården

Till sommaren 2024 är det dags för uppgradering av Blomstergården eftersom degtrågen har gett sig i virket och även det stora planteringsbordet som säkert är över 25 år. Klart att allt tar stryk av att år efter år stå ute  i alla väder. Nu vill jag hitta tillbaka till känslan jag hade när vi skapade den här platsen från början. Jag älskar allt med Frankrike, buckliga zinkhinkar och doften av lavendel. 



Då var det så enkelt

Allt var så enkelt då minns jag och det vita stengruset så orört innan alla löv från trädet bakom växthuset släppte ner sina många löv. Rosenhäcken mot grannen håll sig på sin plats vilket den inte gjort de senaste åren utan kämpar för att ta sig in i Blomstergården. Och helst ta över. En lövblås är prio nr ett till våren för att återta makten och ansa rosorna rejält. 

Numer är den rostiga ställningen av armeringsjärn bakom trädgårdssoffan helt dold av rugosarosor och det var bara de första åren som luktärtorna hade en chans. 



Övervuxen madonna

2015 höll sig rosenhäcken någorlunda på plats. Numer får jag klippa bort massor av rosengrenar över madonnan för att hon överhuvudtaget skall synas. Häcken är underbar när den blommar så jag vill gärna ha kvar den men får klippa alla buskarna brutalt till sommaren.  Det åker upp på listan. 



Händig helt plötsligt

Istället för degtrågen i Blomstergården kommer jag och maken snickra rejäla odlingslådor och skräddarsy lådorna utifrån hur jag vill att dom skall stå i Blomstergården. Det skall bli kul att skissa upp det nya utseendet och se om vi går i land med att skapa lådorna. När det är maskiner inblandade visar sig maken helt plötsligt vara ovanligt händig. Jag kommer att måla lådorna svarta och spara de rostiga beslagen från degtrågen i fall de går att använda. Höjden på lådorna blir nog detsamma. 



Sörjer mitt älskade planteringsbord

Sökandet efter ett nytt planteringsbord till Blomstergården pågår ständigt och kanske ställer jag bara dit ett litet trädgårdsbord som på första bilden från första sommaren för att frigöra plats för odlingslådorna. Fast jag vet ju av erfarenhet vad bra det är med rejäla arbetsbänkar att bre ut sig på - gärna flera stycken i trädgården på olika platser. Det här IKEA-bordet har varit fantastiskt genom åren och jag sörjer att det inte finns att få tag på längre. Perfekt med hylla under, bra storlek och arbetshöjd. 

Härligt att börja drömma och planera inför säsong 2024! Vill du läsa mer om hur den här platsen tog form hittar du ett ( av många) inlägg HÄR, HÄR och  HÄR
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 14 december 2023

Auktionsfynd och ett knippe amaryllisar

  

Tillför så mycket

Lokala ICA-butiken hade extra-extra-pris på Amaryllis på snitt under en lucköppning och maken åkte dit och inhandlade 6 st pampiga röda julblommor. Annars brukar jag gynna Blomsterbutikerna men det här gick inte att motstå. 

Underbart att sitta under de vackra högresta blommorna under tidiga frukoststunder med levande ljus. Färska blommor tillför så mycket och abstinensen är stor nu efter alla buketter som jag plockat från den egna trädgården under säsongen. Man blir bortskämd med att alltid ha färska blommor på bordet.  



Kapade och nålade

Adderade några tallkvistar i den höga IKEA-museumvasen som är den enda höga vasen som amaryllisarna platsade i dessutom kapade jag dom ca 10 cm och nålade dom upptill. Det tog nästan 1 vecka innan dom slog ut för fullt och de flesta hade 4 st vackra knoppar . 



Vacker färgton 

Knopparna visar bättre vilken färgton blommorna egentligen har - så vacker röd nyans. 

Tyvärr orkade inte stänglarna med att hålla upp alla blommor när de slagit ut. En morgon när jag kom upp hängde nästan alla över vaskanten och jag fick klippa stjälkarna korta och byta vas så jag skulle nog ha kortat in dom ännu mer från början. Och kanske satt dit gummiband i nederkanten.  




Gjorde ett kap med is i magen

Jag gillar keramik från Upsala Ekeby och brukar hålla lite koll på auktionssajterna och nyligen hade jag tur när Örebro Auktionshus hade både vas och fat av Ingrid Atterberg på sin auktionssida som är en av mina klara favoritformgivare. Keramik från Uppsala Ekeby är så tidlös och ständigt aktuell. 

Har en vas av henne sedan tidigare - en Negrovas. Den här serien heter Corso och jag hade is i magen tills det var ca 1 minut kvar innan auktionstiden gick ut när jag la mitt sista bud och till min stora glädje gick det hem och setet var mitt för 250 kr. Ett riktigt kap ! 

Snart vänder det och vi går mot ljusare tider igen - längtar !!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 11 december 2023

Rost möter rost och lite glitter i ett jularrangemang

 

Satte julen på paus ett tag

Jag har satt julen på paus den senaste veckan och knappt gått utanför dörren annat än för att skotta snö. Har huttrat inne vid köksbordet över målardukar, färgglada akryltuber och sprudlande inkfärger tills nu. Idag återvände lusten att försöka ta mig ner till växthuset för att hämta den rostiga skålen från Claus Dalby och göra en julinstallation. 



Fick skotta mig in

Som den sanna entusiast jag är greppade jag snöskoveln och skottade mig in i växthuset - till min stora lycka går det nu att ta sig in genom de vita pardörrarna vintertid efter växthusreparationen. All snö har rasat av från växthustaket i omgångar och bildat en rejäl hög framför pardörrarna. 




Privilegium som passionär

Vi tog en sväng till ett folktomt Plantagen under förmiddagen och det var underbart att strosa runt i lugn och ro och kolla in utbudet. Ett privilegium man har som passionär.  Blir dock lika chockad varje gång över de höga priserna på växter och pynt. Kom ut med vita kottar, julros och 5 hyacinter - allt till extrapriser och kunde åka hem och börja fixa i trädgårdsateljén. 



Bra att ha ett lager

Spansk mossa hade jag ett lager av liksom lite blåbärsris och vackra grenar. Hade gärna haft lite härlig mossa i gömmorna men tyvärr hade jag inte hunnit plocka på mig lite innan snön och kylan kom. 




Rost möter rost och lite glitter

De rostiga granarna passar ju bra till en rostig skål och det glittriga bandet tillför lite glamour. Skålen tar ju lite plats och kommer nog att landa på köksbordet men då måste jag först röja undan alla målargrejor och där är jag inte än. Är fortfarande inne i ett skaparflow och målar tills det känns klart. 



En liten, liten gran

En liten rumsgran letade sig också tydligen ner i kundkorgen som platsade precis i julkrukan från Ulriksdals Trädgårdar. Det är nog det närmaste julgran vi kommer i år och det känns helt ok. Det känns mer och mer att julen är mest jul innan jul. Mysigt när man tänder adventstakarna som lyser upp i fönstren under decemberdagarna och gofikar varje adventsöndag. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 3 december 2023

Vackra frostrosor, pelargonsticklingar och ett dekorerat växthus

 


Som tjock kristyr på ett pepparkakshus

Snön har legat kvar sedan den kom för några dagar sedan och nu är det nästan 15 minus. På grund av kylan har även snön på växthustaket legat kvar och bildar nu en vacker snögirlang på sin väg ner.  Ser nästan ut som tjock spritsad kristyr på ett pepparkakshus. 

Går man in i växthuset är det alldeles mörkt och ganska ogästvänligt. Längtar redan till våren och sprudlande växthusliv igen !



Vackra frostrosor

Frosten på de gröna pardörrarna var supervacker när jag var in en dag under veckan -  naturens under och skönhet slår allt. 





Fortsatte klippa torkade blomblad

Eftersom det inte var så mysigt i växthuset traskade jag in i Trädgårdsateljén istället och fortsatte att klippa bort torkade blomblad på pelargonerna medan Sonja Aldén underhöll på CD-spelaren. Tror inte jag varit där ute sedan jag fick allergiattack vid senaste besöket. 



Får gosa fram vattenrötter

För att inte pelargonerna skall ta så mycket plats klippte jag ner en del och Mårbackan jag köpte i somras efter växthusrenoveringen fick släppa till ett helt gäng med sticklingar. Dom har jag ställt i glasvaser med vatten inne på fönsterbrädan där dom gosa sig i lugn och ro och skapa rötter till någon gång i januari när jag tänker plantera dom i jord. Fick så många fina pelargonsticklingar i fjol med den tekniken. 



Så vackra till favoritfärgen

Längtar efter att ha mängder med vackra Mårbackor nästa säsong i och runt växthuset  - gärna i zinkhinkar. Dess nyans är så vacker mot både den zinkgråa som den turkosa favoritfärgen som det kommer att bli mer av till sommaren. Härligt att börja i tid med att dra upp sticklingar ! 



En helt ny värld öppnade sig 

I övrigt har jag mest målat och blivit helt besatt av Mixed Media där man blandar urklipp från olika sorters tidningar med vackra servetter och gamla notblad som en grund på målningen. Botaniserade på Myrorna i veckan och hittade till min stora lycka både notbok och en gammal bibel att riva blad ur och använda i skapandet tillsammans med salt, ink, posca- och blyertspennor och kritor och allt man kan tänka sig. Så himla roligt och beroendeframkallande. 

Detta var ett första försök och test som inte är klart än. Någonstans måste man börja och ta ett första steg och prova sig fram - det är så jag lär mig. Kaffe och tee är också utmärkta att använda för att skapa en gammaldags look på sitt material.  

HÄR hittade jag vansinnigt mycket inspiration och  en helt ny värld öppnade sig !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fin 1:a advent !
Kram/Isa