fredag 30 mars 2018

Jätteverbenan får bli varpen i min sommarväv



Hon kom till slut

Tänk att hon ville gro till slut - jätteverbenan. Det är första gången som jag driver upp den här skönheten. Har provat några ggr tidigare och bl.a. glömt bort sådderna i kylskåpet som möglat eller misslyckats på något annat sätt. I år hade jag gett mig fasen på att lyckas.

Först åkte sådden in i frysen en vecka sedan har sålådan åkt mellan köksfönstret under värmelampan och den goa undervärmen i badrummet. Och till slut stack hon upp sina groddar och lyckan var total !





Det kommer fler !!

4-5 st groddar tittade upp först och det är dom jag skolat om nu. Sedan har det kommit ytterligare ca 20 st i omgångar som nu får gosa till sig under värmelampan innan det är dags för dom att få egen kuppe. Så nu planerar jag rabatter för fullt.

 I fjol satt vi nya sockelskivor runt huset vilket medförde att landen runt huset demolerades totalt. En del växter har vi flyttat till perennarabatten, en gavelrabatt las igen helt medan jag har tänkt att söderrabatten mot växthuset skall få bli en rabatt med enbart sommarblommor som kan få olika uttryck varje sommar. Det skall bli jättekul att göra iordning den till våren.


Här syns färgen på huset som kommer att bli bakgrund till rabatten


En växt att gödsla med

Jag tänker mig kryddtagetes i framkant som på bilden, den gula varianten som jag har fröer till i överflöd och har dragit upp från frö i många år. Dom kan man "gödsla" med i rabatten eftersom jag driver fram många. Ett gräs vill jag också ha och har sått ett gäng som började komma upp redan efter bara några dagar. Grass Pennisetum Feathertop (Svanfjädergräs) som har fina ludna vippor och blir ca 60 cm hög.

Dessutom tror jag att ringblommor kan bli fint till, en variant i olika gula och orange toner som blir ganska hög. Kanske blir det någon cosmos också - fröerna är redan sådda. Eller också blir det något helt annat - inspirationen får spira och gro och växa fram.





Inspiration på hög nivå

Stadsträdgården har alltid så vackert komponerade rabatter som inspirerat mig. Här har man en grön bakgrund i form av en häck. Hos mig får jag ta hänsyn till den gula färgen på huset och komponera om lite.




Väven får växa fram

Det är ju också väldigt effektfullt med svartkål/grönkål i rabatten som bryter av både i färgton och form. Har fröer så vi får se om det blir några sådana inslag också. Nu när jag skriver inslag kommer jag att tänka på en väv som man sätter upp varpen till. Rabatten blir min varp som jag fyller med olika inslag så det blir en färdig väv med ständigt återkommande inslag - det kommer att bli så spännande !


Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 28 mars 2018

Påskpyntat i växthuset




Högtidsstund i växthuset

Idag har jag äntligen haft en högtidsstund i växthuset och fixat till trädgårdsbordet med lite påskpynt. Visserligen var det en helt annan bild jag sett framför mig med en prunkande julros som ståtade i korgen och som hög och pampig skulle vara huvudnumret. Nu fanns det ingen julros i handelsträdgården utan det fick bli det som fanns. Narcisser, klöver och penséer. Inte så dumt det heller.





Kyliga nätter

I morse hade vi nästan 11 grader kallt här så det är ingen idé att sätta ut några växter. Istället får dom kampera i växthuset där det är riktigt varmt när solen ligger på dagtid. Hoppas nu bara att värmen dröjer sig kvar i muren nattetid så dom håller sig vid liv.




Tålig klöver

Jag tror inte klövern tyckte om att jag obarmhärtigt delade på den men jag hoppas den hämtar sig. Den brukar göra det och tål lite tuffa tag.





Huvudsaken man får uttrycka sig

Jag sparade ringarna till ektunnan när den kraschade efter massor av år av utomhusliv och nu fick jag användning för en av de rostiga ringarna. Jag gör det enkelt när jag dekorerar - det blir inte så mycket finlir eller avskalat och vackert. Nej, jag är mer personlig i mitt uttryck och det är själva skapandet som är det viktiga - att ha en stund av må-bra-utan-prestation.





Arvegods

Den söta lilla påskskålen med lock som kommer från mitt föräldrahem fick tillfälligt flytta in på bordet. Den fylls nog upp med godispåskägg och får flytta in till soffhörnet i påsk. En god bok och lite chokladägg när man myser under ullfilten är inte helt fel när kylan slår till när kvällen kommer.





Hon har följt mig genom livet

Min madonna är med på påskbordet som alltid. Tröttnar aldrig på henne. Inget bord utan henne. Och inget växthus heller. Hos min farmor och farfar när jag växte upp fanns det alltid madonnor i stora rummet på hyllan ovanför gungstolen och kanske betydde hon något för mig redan där och då som följt med genom livet.


Kruka på fot samt ägg på bordet kommer från Sofias Bod


GLAD PÅSK

Nu hoppas jag på riktigt fina dagar i påsk så man kan vara i växthuset och göra i ordning, gå långa promenader i solen och bara njuta. Åhhhh så skönt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och hoppas du får en riktigt trevlig påsk !
Kram/Isa

tisdag 27 mars 2018

Pelargoner överallt



Många sticklingar blev det

Det är lätt att slinta på knapparna så här års när abstinensen är stor efter små blomstrande vänner.  Jag slant rejält den här gången och klickade hem hela 21 sticklingar från olika sorters pelargoner från odla.nu.

Tänkte fylla upp växthuset rejält i sommar samt inreda en kär väns balkong så alla små plantor kommer nog till användning. Med alla andra pelargoner här hemma kan man nog säga att det är pelargoner i varje hörn just nu. Mest på mitt kontor och i köket där vi har många fönster och stort ljusinsläpp med bra förutsättningar för att driva upp små plantor innan det är dags för växthusvistelse.





Några i taget

Håller på och hämta mig efter en maginfluensa som slog till under helgen och då är det skönt att kunna ta hand om de små plantorna i mån av ork. Några stycken i taget blir dom omskolade till lerkrukor och jag kan vila mellan varven och ändå tanka lite trädgård.





Olika sorter

I den här vändan blev det både änglapelargoner, doftpelargoner och rosenknoppspelargoner. Prinsessan Filippa rosenknopp gick ju inte att motstå eftersom ett älskat barnbarn heter så. Dom pelargonerna var riktigt kraftiga och kommer att växa till sig snabbt.

Änglapelargonen Velvet Duett har jag haft tidigare och älskar den, liksom doftpelargonerna Orange Fizz och Cola. En ny bekantskap är däremot hängpelargonen Toscana Decora Stellena som skall få bästa hängplatsen i växthuset i sommar.




Jag har ju slintit på knapparna tidigare och för en del år sedan såg sticklingarna ut så här i juni.





Växte på sig

I september såg sticklingarna ut så här. Så dom kan växa till sig mycket på en sommar. Flera av dessa har jag kvar fortfarande som rosenknoppspelargonen Appelblossom och stjärnpelargonen Stjärn Fireworks Bicolor som är oerhört tacksam att ta sticklingar av.





Längtan är stor

Här har vi Velvet Duett i blommande tillstånd. Tidigare sticklingar längst upp till vänster och lite större plantor på bilden under.

Åhh - vad jag längtar tills det blir riktig vår och sommar igen ! Under tiden får man hålla till godo med att plantera om små sticklingar och så fröer till sommarens fröjder för att få jord under naglarna och insättning på må-bra-kontot!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 25 mars 2018

Årets pelargon och lite annat från Nordiska Trädgårdar.




Alltid lika kreativa

Floristutbildarna brukar alltid vara påhittiga på mässan och årets monter var inget undantag. Man hade satt snittblommor i uppborrade böcker och kombinationen var både oväntat och kreativ. Dom hade fått överblivna böcker från ett bokförlag som dom hade tömt på blad och sedan fyllt med oasis.




En både oväntad och rolig idé !




Spar på allt

Insektshus kan ut se ut hur som helst och blir alltid ett kreativt inslag i trädgården samtidigt som man värnar om trädgårdens minsta. En trätunna liknande den på bilden hade jag i många år i trädgården tills den en dag gav upp och ramlade ihop i delar. De rostiga ringarna sparade jag dock och kanske kommer dom till användning till påsk. Har en idé och blir den bra kommer den i senare inlägg.






Pelargonträd

Alltså - har ni sett vilken imponerande pelargon ! Den är som ett helt träd och heter också Knapaträdet. Jag har skickat efter en stickling från odla.nu som står i köksfönstret på tillväxt och har fått sin första blomknopp. Skall bli riktigt roligt och se i sommar hur stort mitt pelargonträd blir !

Vill du se vilken pelargon som blev vald till Årets Pelargon på mässan - kolla HÄR ! Den fanns överallt på hela mässan och jag köpte med mig ett nytt exemplar hem - en riktig favorit !




Vill ut och rensa

Det var allt från Trädgårdsmässan för i år. Härligt med en riktig injektion trädgård - den lever jag länge på. Dessutom vann jag ett trädgårdsset i trädgårdsföreningens lotteri på hemvägen - och rensjärnet hoppas jag att jag kommer att få användning för i påsk, ser verkligen fram mot att påbörja årets ogräsrensning och nedklippning av gamla perenner.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Nu finns Trädgårdsfägring - en samlingsplats för nordiska trädgårdsbloggare, länka ditt inlägg du också ! DS.

lördag 24 mars 2018

Balkongerna på Nordiska Trädgårdar




Överdådig grönska och pampig inredning

Inspirationsbalkongerna brukar var det första jag vill se när jag kommer till mässan - och det viktigaste.  Alltid lika roligt och se hur olika man kan inreda 10 kvm. En balkong som blev en klar favorit var Slottsbalkongen där vi också fick en pratstund med stylisten som hjälpt till med färgsättningen. Här var det en skön blandning av vackert patinerat, överdådig grönska och pampig inredning. Kreatör Marco Lehtojoki.





Annan storlek på balkongerna

I år har man format om storleken på balkongerna mot i fjol när jag deltog med en balkong. Dessutom hade varje balkong en tydlig markering för dörr och fönster så alla balkonger skulle ha samma förutsättningar. På den här balkongen fanns flera ståtliga fairys från Ulriksdals slottsträdgård, praktfulla krukor och gammaldags fågelburar.





Annorlunda färg

Den här vackra och ovanliga ranunkeln fanns till salu på mässan som jag stod och höll i och ställde tillbaka på hyllan. Nu ångrar jag mig att jag inte köpte jätteexemplaret.





Juryns val

Den här balkongen "Växthusdrömmen" vann juryns pris - skapad av Willab Garden/ Hanna Schagerlöv och Rebecca Strömblad. Kreatörerna presenterar den som "att se möjligheterna istället för begränsningarna gjorde att drömmen om ett växthus blev sann".






Det är tur att det finns växthus i alla varianter även om jag personligen saknar det patinerade och känslan av själ.





Vackrare än plast

Egna såkrukor gjorda av grönskande tapet hittade vi på en annan balkong - en idé jag tänker anamma vid omskolningen i vår. Mycket vackrare än plast !





Här ligger de vackra krukorna på rad och väntar på att små sötnosar skall flytta in.





På den här balkongen fanns också en vacker växttapet skapad av blomsterkreatören Hanna Wendelbo-Hansson.





Egen oas

Vilt och spretigt visade Nora Trädgård upp på sin balkong som nästan var omgärdad av grönska och man fick kika in genom dörröppningen.




En dos trädgård för hälsan

Kreatören menar att man kan skapa sin alldeles egna oas med både stora och små medel som får oss att må bättre.

Det var en liten glimt från mässan. Jag var alldeles uppfylld efter besöket - otroligt vad en dos trädgård kan göra för hälsan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 22 mars 2018

Antikträdgården vann mitt hjärta på Nordiska Trädgårdar




Uppbyggd runt ett rostigt lusthus

Det fanns många vackra idéträdgårdar på Trädgårdsmässan, men "Antikträdgården" vann definitivt mitt hjärta. Trädgården är uppbyggd runt ett rostigt lusthus och hela tiden kan man hitta roliga och överraskande saker. Den är skapad med mycket hjärta och själ och är lite rufsig och patinerad - precis sånt som jag faller för.





Härliga detaljer

Såg du den roliga klockan på dörren på föregående bild ?  Här finns det härliga detaljer som bidrar till stämningen. Gillar också att dörren har trasiga rutor och dom hängande krukorna med pip fyllda med taklök.




Så vackra insektsbon och så enkla. I det enkla bor det vackra som Ernst brukar säga.





En sån här maffig blomtallrik är inte så svår att göra och passar jättebra nu till påsk.





Vackra trädetaljer och blommande stolar

Den här idéträdgården är skapad av Läjets Trä & Trädgård/Daniel Andersson och det märks på alla vackra trädetaljer som det här bordet. Levande, rustikt och vackert.

Lägg också märke till den blommande stolen. En nästan likadan hade jag under flera år ute i trädgården och fyllde varje vår med vårblommande växter. Nu är jag sugen på att leta upp en liknande stol igen och plantera i.




Stämningshöjare

Vatten som forsar från det rostiga stupröret ner i den vackra kopparspannen bidrar till stämningen och talar till sinnena.




Fler trädetaljer

Det är mäktigt vad naturen kan skapa som sedan människan jobbar vidare på. Härlig installation där trä är huvudpersonen.





Vackra pardörrar

Vackra pardörrar med mycket patina. Ruffigt med massor av genomtänkta detaljer och trä som genomgående tema. Me like.





Trångt i gångarna

Det var mycket folk på mässan och stundtals väldigt trångt i gångarna. Tur att man kunde smita undan till någon servering i B-hallen och hämta lite kraft emellanåt. Sedan sov jag gott i bussen på väg hem med Glanshammars Trädgårdsförening. Ett stort Tack till Å, min barndomskamrat för en väldigt trevlig dag på mässan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - det blir fler inlägg från mässan i kommande inlägg.
Kram/Isa

tisdag 20 mars 2018

Blommande rosmarin ger ny energi




Svalt och ljust med panoramafönster

Utanför klubbhuset vid golfbanan på mitt jobb har vi haft rosmarin i stora krukor och blomsterbänkar under förra sommaren. Nu under vintern har både bänkar och krukor flyttats in i en tom restaurang där det är både svalt och ljust för växterna med stora panoramafönster ut mot golfbanan. Och nu blommar en av rosmarinbuskarna !





Tassar in och tankar doft

Rosmarinen har verkligen växt till sig och blivit som stora buskar. Jag brukar tassa in här ibland när jag varit till skrivaren och hämtat rapporter. Det är så påfyllande att dra med fingrarna och känna den ljuvliga doften - sedan är man redo att återgå till siffrorna igen.





Rosmarin och röda pelargoner

Det växer röda pelargoner mellan rosmarinplantorna. Det skall bli kul att se hur lådorna kommer att se ut i sommar när pelargonerna också kommer igång på allvar.





Klarar vintern i växthuset

Jag har alltid rosmarin i en zinkhink i köksträdgården under sommaren och övervintrar den i växthuset. Konstigt nog brukar den klara vintern trots köldgrader och kallväxthus.





Hoppas på blomning i år igen

I fjol blommade den för fullt när den fick komma ut i värmen i juni. Nu står det en ny rosmarin i växthuset och väntar på våren och sommaren. Det skall bli kul att se om den också blommar när den får lite sol på sig. Skall nog skotta mig ner till växthuset och kolla läget tror jag !





Massor av kryddor

Så underbart det ska bli när man får börja i köksträdgården igen. Håller på och planerar lådorna för fullt nu. Kommer att bli ännu mer blandning av ätbart och sommarblommor. Är ju ingen riktig odlare utan lägger mer vikt vid det estetiska.

Nu ryker jordgubbsplantorna som inte levererat de senaste åren till förmån för grönkål och ännu mer kryddtagetes. Och massor av kryddor naturligtvis. Kanske blir det även en hel låda full med dahlior. Blev så inspirerad av Gardenflows inlägg om sina vackra dahlior!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 18 mars 2018

På besök hos Åsby Hem & trädgård




Snabbesök och bara njöt

I helgen har vi besökt Åsby Hem & Trädgård i Hallstahammar, det blev ett snabbesök för vi var på väg till senaste lilla barnbarnets första födelsedagskalas. Jag tassade runt en stund och bara njöt av miljön och alla växtlighet.





Djungelstämning

Längst in råder det djungelstämning med höga palmer och tät växtlighet som förstärks genom de små bambuhyddorna. I ena hörnet dyker King Kong själv upp som jag valde att inte fotografera då jag var mer intresserad av att tanka växtkraft och lyssna till den milda musiken som strömmade ur högtalarna.





Vackert i rotting

Djungeltemat fortsätter i korgar, hattar och vackra rottingbord. Härligt med citronträd och färska kryddor att dra handen över.




Massor med växter

Det finns massor med växter att välja mellan och under helgen hade man 50 % på alla orkidéer som fanns i alla möjliga storlekar och färger. Även en hel del unika pelargoner dök upp på olika ställen som jag redan glömt namnen på. Prisnivån är ganska hög men har man tur pågår olika erbjudanden.





Här finns även en hel del inredning som vackra solhattar och ljuslyktor.





Kan aldrig få för många

Snyggt att sätta solhattarna på väggen. Ångrar att jag inte köpte några. Solhattar är som vattenkannor i zink - man kan aldrig få för många. Pryder alltid sin plats.




Med alla sinnen

Interiörerna lockade inte så mycket den här dagen - efter en snabb genomgång sökte jag mig snabbt tillbaka till "djungelavdelningen" igen. Efter en lång vinter utan grönska var det UNDERBART att bara vara där och ta in hela miljön med alla sinnen.





Åsby Hem & Trädgård har också en stor avdelning med suckulenter och kaktusar i olika storlekar.




Återbesök snart igen

Jag köpte faktiskt inte med mig något alls den här gången, men hoppas få återkomma snart igen. Konstrunda till påsk lockar i området och då kanske det har blivit lite varmare också så växterna klarar hemtransporten i bilen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

PS. Jag är som vanligt INTE sponsrad av företaget jag skriver om utan skriver bara om det jag själv gillar och besöker. Jag har också rensat bort bloggar i min blogroll som till övervägande del har sponsrade inlägg då jag inte är intresserad av att besöka såna bloggar. Däremot lägger jag gärna till både gamla och nya trädgårdsbloggar som har intressanta och inspirerande inlägg - skriv gärna en kommentar så kikar jag in !  DS