torsdag 27 oktober 2022

Operation tömning av trädgård pågår - hur i hela friden skall jag få plats med allt ??!

 

Måla eller inte ?!

Jag var tvungen att ta bort det spröjsade fönstret jag hade på köpmannadisken i Trädgårdsateljén för när jag fotade där så speglades jag själv i rutorna - lite irriterande - hehe. Så nu är fönsterluckorna från växthuset inplockade istället - dom som jag eventuellt skulle måla om. Tror ändå jag väntar till våren innan jag beslutar mig för ommålning. 

I och för sig kan jag testa på baksidan och blir det inte bra får dom vara som dom är. Nu när jag kom på att jag kan testa på en sida fick jag lust att omedelbums springa ut i ateljén och måla om dom. Tänkte mig samma kulörer i Annie Sloans kalkfärger som jag målade om den andra loppade fönsterluckan från i somras. Se HÄR !  Så det blir en radikal förändring ! 



Ljuvlig liten ängel

Den lilla rostiga ängeln från Gecko Trädgårdsbutik hade jag nästan glömt bort att jag hade så nu fick den pryda en fönsterlucka. 




More is more är mitt motto

Jag är ingen minimalistisk människa utan ledordet är nog snarare more is more, men jag omger mig bara med saker som jag verkligen gillar och mår bra av som den gröna franska kannan - ett minne från antikmarknaderna i Angers. Yngsta sonen bodde där under några år men har nu slagit ner sina bopålar i Köpenhamn istället så nu ser jag fram mot julmarknad och förhoppningsvis en och annan loppis i den danska huvudstaden i november. Danskarna är ju också duktiga på design, färg och form så det skall bli kul. 



Hemligt rum i trädgården

Annars pågår operation "plocka-in-och-tömma-trädgården" lite pö-om-pö så häromdagen befriade jag korgstolarna i ruinen från alla lianer som Sommer Snow snärjt in dom i. Till nästa år skall jag nog placera den här sittgruppen någon annanstans i trädgården för vi har inte suttit där en enda gång i sommar. 

Ser framför mig två sköna vilstolar istället med ett litet bord för tekoppen och litteratur där man kan smyga undan och vila några minuter mellan varven. Yes, skall kolla på blocket till nästa säsong. Får ställa dom längre ut i ruinen så kan klematisen få växa och klä in ruinen som den vill. Ruinhörnan är som ett hemligt rum i trädgården där man kan gömma sig lite och försvinna från omvärlden. 



Hur skall jag få plats med allt ?!

Fönsterluckorna som stått i solrosängen i sommar har jag också plockat in i ateljén där dom får bidra med sin Frankrikekänsla och dölja stökiga hyllplan. Att tömma ateljén på allt som inte hör dit har inte hunnits med i år - det får bli vårens projekt för garaget måste gås igenom och rensas först innan jag kan flytta allt dit.

Hur jag skall få plats med allt i ateljén nu när stora krukor skall in för vintern, alla pelargoner och allt annat är en gåta. Mina målarprylar kommer inte att få plats utan jag huserar dom i mitt kontor/kök/gästrum. När maken är på jobbet invaderar jag köket och målar så det är lite logistik att få undan allt tills han kommer hem. Han är inte så förtjust att äta bland alla målardukar och målartuber. Hihi. 



Smycke i solrosängen till nästa år

Till nästa år skall nog inte fönsterluckorna pryda solrosängen då jag ser den stora krukan från "En liten bit av medelhavet" där dom stod i år. Där kommer den att göra sig bra bland alla solrosor som förhoppningsvis ska växa i ängen nästa år. I år försvann krukan till slut bakom alla pionbuskar. Den förtjänar att synas som ett smycke för den är så vacker. Nu skall den med plockas in för vinterförvaring - hoppla, undra var jag skall ställa den. Konstigt nog fick allt plats i fjol så det skall väl gå i år också. 



Idéerna flödar

För ett kort ögonblick fick jag en idé om att flytta väggen till garaget så jag får en större ateljé - den får jag suga på tills vi tömt garaget på "onödiga" ting någon gång i framtiden. Det flyger så många idéer omkring i dessa dagar som passerar hjärnan så jag blir alldeles snurrig. Vill göra om allt och överallt. Kreativiteten flödar så jag blir alldeles matt. Det nya skapande livet har börjat !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 20 oktober 2022

Solrosorna torkade så himla snyggt - krans med solrosor

 

Har helt snöat in på torkat material

Är ju helt inne på torkat material den här hösten och ser skönhet överallt - på morgonpromenaden tittar jag mer i dikena efter torkade snyggingar än på vägen där jag går. Så härligt att gå på skattjakt i naturen nu och jag ser så mycket som jag aldrig SETT tidigare. Det är som att ögonens hinna har skalats av och öppnat upp för naturens magiska under. Så tacksam.



Torkat så himla snyggt

Har låtit solrosorna jag plockade på egenplock Hos Emmas Lilla spa och butik stått och torkat i vasen och idag klippte jag av dom för att använda i kransar mm. Dom har torkat så himla snyggt mot dom som står kvar i solrosängen. 




Rostiga änglavingar

De läckra små rostiga änglavingarna kommer från Sofias Bod som har så mycket roliga och annorlunda ting - hennes bod är helt magisk och liknar inget annat. 




Mitt vinterparadis

Är så otrolig tacksam över trädgårdsateljén nu när växthuset är igenbommat för säsongen och skall väckas till nytt liv i vår. I ateljén är det gott och varmt att stå och pyssla på arbetsbänken och jag kommer att tillbringa massor av tid här närmaste halvåret. 




Inte helt lätt

Hade en vision om att använda späcknålen till att sätta på solrosorna på kransen och till en början gick det galant innan alla skaften började gå av och solrosorna bara ramlade av - tur att det finns små märlor att nita fast dom i stället.  




Vild variant

Det blev en vild variant av krans med örnbräken (har jag lärt mig att det här torkade materialet heter) med inslag av solrosor, änglavingar och en spretig rosett. Så härligt med lite kreativ verksamhet och skapa något med händerna.  Lite sånt varje dag är en garanterad insättning på må-bra-kontot som ger lite extra energi till vardagliga göromål som tvätt och städ. 

Nu skall jag fortsätta att tömma växthuset och städa på förrådshyllorna i ateljén så jag får plats med allt som skall in före vintern. Ordning och reda är så välkommet. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 18 oktober 2022

Sista rosorna, igenbommat växthus och fönsterjakt igen

 

Reparationsresan fortsätter till våren

Idag kom äntligen de efterlängtade snickarna och efter att ha börjat riva i de ruttna snickerierna var det bara att konstatera att växthuset var i sämre skick än vi anat. Nu är hösten så långt gången att det inte var någon idé att fortsätta utan vi fick skjuta på hela renoveringen till våren när det även går att måla, ta bort glasrutorna på taket och byta krönlisten.



Jakten börjar igen

Halvmånefönstret på gaveln mot Blomstergården måste tyvärr bytas så nu inleds jakten på ett nytt - skall bli kul att leta material igen även om det inte är kul att det gamla har ruttnat. Det känns trots allt väldigt bra med snickarna som vet vad dom gör och att material redan ligger i garaget som jag målat idag. 




Lever på drömmen

Reparationsresan har börjat även om det blir uppehåll till våren. Snickarna satte igen med plyfa där dom tagit bort fönster och hakade även av pardörrarna på framsidan och satt igen öppningen. Dom dörrarna skall en finsnickare komma och hämta för renoveringen så även dom kommer att vara som nya till våren. Det ser inte så snyggt ut just nu men jag kan leva med det eftersom jag vet att det kommer att bli så bra till våren. 




Njuter av de sista

I trädgården fortsätter några av rosorna att sätta knopp och idag klippte jag av några knoppiga stjälkar. Det är bättre att njuta av dom i vas inne än att de skall stå i rabatten och fara illa i blåst och regn. 




Ändrat färg under hösten?

Är lite överraskad över färgtonen på rosorna som annars är vita och nästan drar åt det ljusgula hållet men som nu har utvecklat en lite aprikosrosa ton. 




Sommartonen

Här är Claire Austin i blom i juli i vildvackra rabatten i den rostiga stolen och jag har nästan svårt att förstå att det är samma ros men så tacksam att hon fortsätter att blomma. 

Till våren skall hela växthuset tömmas och få en omstart och jag ser så fram mot det äventyret - växthus 2.0 är i startgroparna. Så spännande. Och jag får vara med på heltid. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en härlig höstvecka !
Kram/Isa

fredag 14 oktober 2022

Klipp ovanför växthustaket, ny krans och tom trädgård

 

Aldrig varit så tomt

Nu har vi plockat bort allting runt växthuset för första gången på 12 år, alla blommande pelargoner är intagna och alla råa textilier har tvättats. Nu väntar vi bara på att snickaren skall bli frisk och dyka upp med ett gäng brädor som skall målas. Äntligen skall ruttna snickerier bytas ut och till våren hoppas jag ha ett nyrustat växthus som skall målas överallt. Och som skall hålla i många härliga år !




Vuxit enormt

Det stora trädet bakom växthuset har vuxit enormt under de här 12 åren sedan vi byggde växthuset och i sommar har stora grenar hängt över växthustaket och slagit mot taket när det blåst. 



Nu kan jag andas ut

Idag har ett trädbeskärningsföretag gästat trädgården och tagit bort grenarna som hängde över taket - så tacksam. Jill och Tindra från Jill Rogersdotter gjorde som vanligt ett imponerande snabbt och proffsigt jobb. Dessutom jätteroligt att snacka trädgård med likasinnande - härligt med människor som pratar "samma språk" som en själv.

Nu slipper jag oroa mig för att grenarna ska slå på taket i höststormarna. Så skönt. Dessutom finns ett visst grenverk kvar som skyddar från solens kraftigaste strålar och som silar solstrålarna ner i växthuset. 




Kransar vidare

Jag fortsätter att stå ute i det vackra vädret och binda kransar - snart är det ruggigt, mörkt och ogästvänligt så det gäller att passa på så länge det går. Sedan är jag en periodare - har jag börjat binda kransar så fortsätter jag gärna med fler. Ibland har jag ingen lust alls. Så det skiftar. 



Skir krans

Idag blev det en med thuja, torkad hortensia, ljung, spansk mossa och lavendel. En skir krans som inte kräver så mycket material på en tunn ståltrådsstomme. 



Nu äter vi räkmacka

Dagen klarade sig från regn och just nu sitter maken och skalar färska räkor till kvällens räkmacka - är det räkmackans dag så är det. Vi toppar surdegsbrödet med lite riven pepparrot, rom och västerbottenost. Mumsfilibabba. Ett gott glas vitt vin till är inte heller fel - lite får man fira att man jobbat sista dagen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fin helg !
Kram/Isa

onsdag 12 oktober 2022

Trädgårdsateljén proppad med pelargoner

 

Växthuset tömd på pelargoner

Hastigt och lustigt hörde snickaren av sig och skulle dyka upp för renovering av växthuset så då bestämde jag mig för att tömma växthuset på alla pelargoner så han fick fritt spelrum. Nu är Trädgårdsateljén full med pelargoner och även köket och mitt kontor. Har knappt varit i ateljén på hela sommaren - bara lastat in grejer som inte skulle stå någon annanstans så nu är det röjning och städning som gäller. Herre gud vad pryttlar jag har ! 




Får fortsätta blomma ett tag till

Låter blommorna vara kvar ca en månad till sedan kanske det är dags att klippa av dom så plantorna får gå i vintervila för att ladda om för nästa säsong.



Fyndade kontorsstol

För en tid sedan fyndade jag en äldre kontorsstol på Auktionshuset här i stan som jag egentligen tänkte ha på hemmakontoret men den funkar inte att sitta i och skriva på datorn så den fick flytta ut i ateljén istället. Perfekt att sitta i när man pysslar och lagom höjd till arbetsbänken.




Hon fick plats

Den stora Mårbackan baxade vi in i hörnet på arbetsbänken där jag hoppas att den skall trivas i vinter. Har aldrig tömt växthuset så här tidigt tidigare men det känns helt ok när jag vet att växthuset kommer att vara i bra skick i vår istället när nästa säsong sätter igång och jag är passionär på heltid. Jippie !




Förberedde redan förra året

Är så glad att jag förberedde redan förra hösten med inköp av arbetsbänken och målning av ateljén (förrådet) för att kunna tillbringa tid i vid pensioneringen. Här kommer jag att spendera mycket tid i vinter och maken har tröttnat på att mina målargrejor invaderar köksbordet så nu smider jag planer för att få in dom i ateljén istället. Har en plan och vi får se om den går i lås och att maken kan tänka sig att ta en tur på okända vägar för att leta skatter som matchar arbetsbänken. Ganska lång tur men som tur är finns en travhäst han gärna besöker och kan locka vid regnbågens slut. 



Rädd om den patinerade köpmansdisken

Jag vill inte hålla på och måla på den här 1800-talsdisken men däremot kan jag binda kransar, så fröer och plantera om pelargoner på bänken. Så jag tänker mig två avdelningar i ateljén - en för trädgård och en för målning. Hoppas på att den drömmen går i uppfyllelse lagom till min 66:e födelsedag senare i oktober. Man kan alltid skicka ut en önskan i Universum. 



En ny tid väntar

Idag har jag jobbat sista dagen och har bara avtackningen kvar i slutet av månaden - det känns lite konstigt, vemodigt och jätteskönt på en och samma gång. Jag tycker fortfarande att det är roligt att jobba men känner ju också att jag inte riktigt orkar som tidigare och att jag är piggare när jag är hemma så det är precis som det skall vara. Allt har sin tid. Nu är det en ny tid som väntar. Så spännande.

På lördag väntar en heldag med meditation, skogsvandring och djupavslappning - skall bli ljuvligt. Hoppas bara att det vackra vädret fortsätter.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en fin vecka !
Kram/Isa

måndag 10 oktober 2022

Så roligt att skapa krans av torkad strutbräken

 

Kär i torkat naturmaterial

I år har jag upptäckt strutbräken eller vad dom heter i skogen som ett oerhört vackert material att plocka till kransar och dessutom bor jag ju på landet och har nära till skogen för att plocka dom. Så vackert med det här torkade växtmaterialet som finns i överflöd just nu.




Hela skogen är full av dom

I dag var kroppen med mig och det var strålande väder redan på morgonen så det var bara  att ladda cykeln med nyladdat batteri och segla iväg. Helt underbart. Är så tacksam att jag bor på cykelavstånd till både jobb, stad och skogen. Och att jag bor i ett land där det bara är att gå ut i skogen och plocka naturmaterial. Tack, tack, tack. 





Njöt vid planteringsbordet

När jag kom hem stod jag ute i trädgården vid det rostiga planteringsbordet vid ruinen och skapade min krans, så ljuvligt. Har också plockat av nypon och vackra löv men valde ändå att bara använda torkad strutbräken till kransen. 




Rufsig och yvig

Riktigt yvig, rufsig och levande ville jag ha min krans på min stora metallring och det blev den också - nu är det bara ett band som skall till som jag inte hittade just nu, tänker mig en stor rosett av säckväv  och vet att jag skall ha det någonstans. Får leta i gömmorna.



Vilken fantastisk givande dag

Tänk vilken fin höst vi har, jag bara njuter av lediga dagar och det vackra vädret. Tankar kropp och själ för att ta fram i vintermörkret. Strosar runt i trädgården, gräver ner en perenn som stått i sommarkruka, plockar torra blad och överblommat från pelargonerna i växthuset och spelar panflöjtsmusik. Vilken fantastisk givande dag en vanlig vardag, tänk att man får ha det så här bra.

I morgon är det jobbdag och på onsdag är det sista arbetsdagen för mig i det här yrkeslivet även om jag valt att fortsätta som ekonomikonsult på timmar lite då och då när jag behövs. Det känns jätteroligt och ikväll börjar fortsättningskursen på Mera Skaparglädje då inspirationskontot för målning fylls på - helt underbart.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - önskar dig en fin vecka !
Kram/Isa

onsdag 5 oktober 2022

Värmande design, naturligt måleri och rasslande fröpåsar


Ullvärme för rumpan

Nu när man kanske inte hänger i trädgårdsmöblerna längre är det skönt att plocka ut en tunn kudde med det nya sittunderlaget jag hittade hos byggnadsvårdsbutiken Ovolin i Karlslund vid en cykeltur i det vackra sensommarvädret för en tid sedan. Underbar tur genom Hästhagen med Svartån som slingrade sig i solskenet. Och sedan kunde jag botanisera hos Ovolin i lugn och ro - dom har så mycket fina och roliga ting som man kanske inte hittar någon annanstans. Saker med själ och en mening. 



 

Lätt att flytta ut

Mitt sittunderlag är i ylle och kommer från Klippans yllefabrik och är så vackert komponerat i mönstret. Gillar också att den röda kanten bryter av och ramar in. I vanliga fall sitter jag på det inne på mitt hemmakontor i en skön korgstol framför datorn. Tänkte det var bäst att ladda inför vintern i fall man måste dra ner på värmen. En skön höstig trädgårdsdag är det lätt att bara ta kudde+sittunderlag med sig ut i trädgården. Det är härligt att kunna slå sig ner några minuter mellan varven för mer brukar det inte bli. Alltid är det något som pockar på och vill ha lite omvårdnad. 




Allt annat upphör att existera

Nu kunde jag inte hålla mig längre utan var tvungen att kliva in färgernas värld igen oavsett hur armen/axeln/handen mår. Väl där känner jag ingen smärta överhuvudtaget utan är så inne i nuet och hur färgerna vill samtala på duken att allt annat upphör att existera. Det är så roligt att plocka levande schabloner och spreja  på duken och se vad som framträder. 



Behöver inte bli nått

Har riktigt snöat in på den här metoden och har inga hämningar att det skall bli snyggt utan vill att det skall se levande ut och hur alla energier rör sig. Lite som det som händer i världen just nu som är svårt att greppa. Ett väldigt skönt sätt att släppa ut alla känslor på duken lite hur som helst i ett flöde utan tankar på vad det skall bli. 



Mer inspiration

På måndag startar uppföljningskursen till Skaparglädje med Anna Karolina på nätet och det skall bli så himla kul att bli inspirerad igen av denna sprakande kvinna som förmedlar solsken i kvadrat genom sin starka personlighet och engagemang. Dessutom har jag skickat efter mängder med schabloner från Amazon som dimper ner i brevlådan vilken lycklig dag som helst. I vinter kan det ju vara svårt att plocka naturliga från naturen.



Planerar för nästa år

Ett rasslande kuvert landade också i brevlådan häromdagen med efterskickade vackra fröer från Florea till nästa sommars blomning i solrosängen - nu tror jag att jag är fulladdad till nästa år med fröer och kanske toppar jag med utfordring av solrosfröer till fåglarna för någonstans läste jag om en som fått en hel häck med solrosor efter att fåglarna tappat solrosfröer på marken efter matning med helt vanliga solrosfröer till fåglarna. Kan det vara så enkelt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig !
Kram/Isa 

söndag 2 oktober 2022

Höst på riktigt, klipper till och fåglarna förser sig

 

Höst på riktigt

En helt fantastisk september har nu passerat och den "riktiga" höstmånaden oktober har gjort entré. Vilken sensommar vi har haft - är så bortskämd med soliga, varma dagar när man till och med kan stå ute i trädgården och måla. Har inte haft en tanke på att hösten skulle slå till förr eller senare med frostnätter men än har vi klarat oss vilket jag är så tacksam för. 



Oroväckande få insekter

Det är nu de stora spindlarna brukar invadera växthuset och det är tur att man inte är spindelrädd. Det är ok att dela trädgården med alla insekter och småkryp - det är ju deras värld som vi människor besöker. I år har det varit väldigt få insekter i växthuset - det brukar surra av mängder av insekter under taket, ibland hör man inte sina egna tankar när man sitter och läser i solstolen i hörnan i växthuset. Tragiskt att insekterna har minskat så. Och oroväckande. 




Fåglarna försåg sig

Fåglarna har i alla fall försett sig upptäckte jag häromdagen när alla bären i Aroinaträdet helt plötsligt var försvunna. Hade sparat alla klasarna till en frostknäpp för då smakar dom bättre men fåglarna hann före. Det är ju deras trädgård också så det är helt ok. 



Fick ett klipp

Under veckan har jag klippt i de rufsiga silverpäronträden som växt sig vildvuxna under sommaren. Klippte dom rejält i våras för dom tål att klippas i även om det inte är JAS-månader. Dom tillför så mycket charm framför växthuset tillsammans med lavendeln som också fick sig lite topping liksom rosenhäcken som spretade lite väl mycket. Så skönt att få lite ordning i trädgården - lite klipp kan göra så mycket för helhetsintrycket. 



Vill kliva in i den världen igen

Har inte målat de senaste veckorna eftersom skadan i armen/axeln/handen fortfarande spökar och ser så fram mot att få stå i växthuset igen och gå in i färgernas magiska värld. Allt annat försvinner precis som i trädgården när man sätter igång - det finns bara jag och färgerna och duken. En underbar värld att kliva in i. En värld man behöver extra i dessa oroliga tider. 

Idag regnar det och det ser ut att bli dagsregn så det var tur att vi tömde en hel del krukor med sommarblommor i går när solen sken och sedan blev det en tripp till Västerås för att fira ännu ett barnbarn som fyllde år - så mysigt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en härlig helg !
Kram/Isa