lördag 29 januari 2022

Nu börjar pelargonerna väckas till liv igen

 


Bjuder på en blek variant

Pelargonen Estelle bjuder på en liten blek blomma så här i januari på hyllan på mitt hemmakontor. Hon tillsammans med 2 st likasinnade blommade alldeles bedårande i växthuset i fjol. Skickade efter 3 st sticklingar från odla.nu ifjol - brukar alltid bli någon planta när man slinter på knapparna när det frestande nyhetsbrevet dimper ner i brevkorgen.  Hoppas mycket på henne i år. 




Alla klarade sig i år

Jag har plockat in nästan alla pelargonerna från trädgårdsateljén efter att adventsljusstakarna åkt upp på vinden igen efter julröjningen. Ljuvligt att ha dom i köksfönstret igen, plocka torkade blad och måna om dom. De flesta planterade jag om i fjol och tänkte bara toppa med u-jord eller kogödsel upptill i krukorna i år och vara flitig med gödningen istället. Klipper nog inte heller så mycket bara torrt och sånt som verkligen stuckit iväg. 

Lika många står i fönstret på kontoret och utspridda på hyllor totalt ca 35-40 st. Alla som jag plockat in från växthuset i höstas har faktiskt klarat vintern bra. 




Vem är vem ?

Här syns Estelle längst upp till vänster i växthuset i somras liksom min absoluta favorit rosenknoppspelargonen Princess Filippa på stora bilden. Just nu innan pelargonerna sätter i gång att blomma har jag ingen aning vilken som är vilken för det är ett fåtal som har namnskylt. Vissa känner man igen på bladverket andra inte så det blir en överraskning när de börjar blomma vem som är vem. 



Finns så många olika sorter

Slutar aldrig att förundras hur många olika sorter det finns och ständigt hittar man nya favoriter. Ser fram mot att botanisera hos Bona Trädgård när dom öppnar för säsongen och allt som hägrar där framme. 



Förtjusande trofasta gamla vänner

Älskar verkligen mina pelargoner och njuter av att gå runt och prata med dom och plocka torkat och överblommat. Det är som en meditationsstund och jag ser verkligen fram mot när det är dags att bära ner dom till växthuset igen i vår och fylla upp med lite hemtrevnad för dom tillför så mycket. Mina förtjusande gamla trofasta vänner.

Idag regnar det och blåser här och man har ingen som helst lust att gå ut förutom en tripp till måleributiken och fylla på med färgtuber, kol, papper och annat roligt för här målas det varje dag och det är så himla roligt. Ser framför mig ett behagligt passionärsliv med måleri och trädgårderande varje dag så småningom. Just nu får jag en glimt av det sköna livet. Ljuvligt. Vaknar med ett leende varje morgon.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

onsdag 26 januari 2022

Kollar vintersådder, myser i växthuset i solskenet och drömmer om våren

 

Myste i solskenet bland gamla blomblad

Jag var in i växthuset i dag i solskenet och bara njöt av att sopa upp gamla, torkade blomblad som smugit sig kvar på fönsterbrädor, tegelgolv och det slitna skrivbordet efter de skräpiga pelargonfröknarna. En glimt från den sommar som varit och den som komma skall. Klematisen hängde där torkad på sin stege och väntar på nedklippning om någon månad och kommer att komma igång igen med nästan onaturlig växtkraft. Det var nästan lite vår i luften vilket kändes helt knasigt i slutet av januari då det brukar vara kallt och snöigt men alldeles, alldeles ljuvligt. 




Stelfrusna vintersådder

Passade på att titta till vintersådderna som står i Blomstergården så dom inte torkar ut när det inte är någon snö att skvätta på dom men dom hade nog med fukt och dessutom är dom stelfrusna så det lär dröja innan dom tinar upp vilket också är meningen med stratifieringen . Tids nog får dom komma in i växthuset. 




Ännu fler

Flyttade ut ytterligare godislådor med vintersådder som Zinnia peaches and cream mixed - en dubbel zinnia som jag inte haft tidigare och som ser helt underbar ut i pastelliga toner och med ett litet rufsigt utseende. Visste inte ens om att jag hade henne i frölådan. 


Ringblomma "Snow Princess"


Ljuvliga sommarblommor

Stockrosor fick jag från en läsare i utbyte av fröer till Poppy Love - både den dubbla Chaters Salmo Pink och enkla varianter. Älskar rosa stockrosor så den ska jag strössla med i trädgården även om jag får vänta till nästa år att njuta av blomningen. Ringblommor, olika rosenskära, höstvädd och malvor kom också ner i vintersåderna. 


Kan bli många av en sort.
Sommarslöjan hade jag överallt i trädgården ifjol och den var så tacksam i buketter. 


Tacksam hur det än går

Och fler väntar där ute i trädgårdsateljén - hur skall det här sluta, kommer att bli hur många lådor som helst med vintersådder. Allt kommer ju inte att ta sig det vet jag av erfarenhet och risken är att man kommer att få massor av få sorter när man egentligen vill ha några av många sorter men jag är tacksam för det som blir.




Ser fram mot våren i trädgården

Ljuvligt att drömma om en sommar som väntar där framme och att solen värmde ansiktet idag. Det finns hopp även i år. Ser så fram till den här våren i trädgården när jag har gott om att verkligen ta hand om den - jobbar mer nu när det är mycket jobb och jobbar mycket mindre när trädgårdssäsongen börjar, en win-winsituation både för mig och min arbetsgivare.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - snart är vi igenom och kommer ut i solskenet och en begynnande vår vinter!
Kram/Isa

fredag 21 januari 2022

Pigga och nyfikna Valdemar

 

Äntligen blommade Valdemar

Kombinationen kantnepeta och klätterrosen Valdemar blev en vacker kombo i rostiga rosenrabatten i somras även om kantnepetan tog för sig lite väl mycket. Får hålla efter henne i sommar så Valdemar får lite plats för sina vackra rosa små ljuvliga blommor. Han blommar ju inte så länge eller remonterar så det gäller att njuta medans det pågår. 



Engångsblommande

Dom här bilderna togs vid blomningen i början av juli och sedan satte rosen fart på grenverket så till sommaren får jag tänka till på hur jag ska lösa det med blomställningen så rosen får något stöd att klättra på. Det är väl först nu som den har etablerat sig ordentligt sedan planteringen för ca 3 år sedan och skjuter fart på grenverket. Jag införskaffade 2 st Valdemar vid ett av våra årliga återkommande besök på Österlen hos Engelska trädgården. 




Valdemar bjuder upp Poppy Love till dans

Valdemar matchade fröken vallmo Poppy Love på ett utmärkt sätt - båda i en rosa nyans jag älskar. Tröttnar aldrig på rosa - det är den dominerande kulören i min trädgård tillsammans med lila som humlor och bin lätt hittar till. Rosa får mitt hjärta att sjunga och min själ att dansa.




Smög sig in

Det har smugit sig in en självsådd Malva längst med gavelväggen i rostiga rosenrabatten och den har fått vara kvar - kommer den igen till sommaren tror jag att jag skall flytta på den men den har väl slagit sig ner just där av en anledning, att den trivs just precis där. 





Pigga och nyfikna

Tycker Valdemarsrosens små blommor är så charmiga där de växer i stora klasar. Dom ser så pigga och nyfikna ut. Hoppas dom blir många fler till sommaren. Alla som vill är inbjudna. 





Hoppas även på Valdemar II

I långa perennarabatten  har Valdemar II inte utvecklats lika bra men har i alla fall tagit sig. Den har en hel armeringsmatta att klä in vilket jag hoppas skall ske till sommaren.




Växt ur sin klätterställning

I oktober spretade grenarna högt ovanför klätterställningen och blomningen är ett minne blott. Kantnepetan är nedklippt i omgångar och kommer snabbt tillbaka igen med ett nytt flor. Får fundera till hur jag skall lösa klätterställningsfrågan. Antingen får jag sätta dit en armeringsmatta mot väggen eller helt enkelt gräva upp den etablerade rosen (då vet man inte hur det går) och plantera honom vid den rostiga portalen till Blomstergården där det ändå skall planteras en ros. Det är sånt där man funderar på när man bläddrar bland alla foton den här tiden på året.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktigt trevlig helg !
Kram/Isa

måndag 17 januari 2022

Kliver in i färgernas magiska värld

 

Vårblommorna lyser upp

Blir så glad varje gång jag går ut i köket sedan jag flyttade ut julen från brickbordet och inhandlade lite vårblommor. Dom lyser verkligen upp köket och varslar om att våren finns där framme och väntar på oss. Så trösterikt.




Små vita skönheter

Dom här skönheterna kostade bara 15kr/styck och passade precis i den rostiga lådan jag fyndade till jul. Den passar ju att ha framme hela året och fylla efter säsong. Nu har jag glömt vad dom här små godingarna heter men det spelar ju ingen roll, huvudsakligen att man njuter av dom. 




Passar i flaskorna

Papegojtulpanerna som har en tendens att bli lite tunga i huvudet passade bra i flaskorna i den franska flaskhållaren som jag hittat från ett besök på en fransk antikmarknad. I dessa tider känns det närmast som ett mirakel att drömma sig tillbaka till och längta till. Någon gång i framtiden kommer det absolut att ske igen. 




Färgglädje

Primula i glädjefulla färger vill jag alltid ha den här tiden på året. Den är så full av liv även om den inte håller så länge så är den färgstark och ger så mycket just nu.





Vill bara måla

Något annat som också är fullt av liv och färg kom med posten häromdagen - nämligen boken till min digitala målarkurs, "Skaparglädje" med Anna Karolina Larsson . Så omsorgsfullt inslagen.  Helt magisk bok och kursen är fantastisk. Så roligt tror jag inte jag haft på flera år. Kursen går ut på att ta klivet in i färgernas värld och bara vara där utifrån sitt hjärta. Att bara måla utan att bry sig om vad det ska bli för det behöver inte bli något. 

Jag hittade en tapetrulle ute i förrådet från när huset byggdes som jag klipper bitar från och målar på - då kan man bara leka och leka tänker jag göra i fortsättningen av det här livet. Dessutom målar man inte med pensel utan med allt möjligt annat som spacklar, tandborstar, svampar - så rolig och spännande resa.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - lev ditt liv från hjärtat och gör det som ger dig energi och glädje !
Kram/Isa

lördag 15 januari 2022

Investering att köpa tulpanchock till sin fru

 

Så värd en egen dag

Tulpanens dag i dag 15 januari - så härligt och det är den verkligen värd, den här fantastiska blomman som livar upp januarimörkret med sin friskhet och krispighet. En touch av våren som man så väl behöver den här tiden. 



Uppträder i olika skepnader

Det finns ju så många olika skepnader hon uppträder i och en del blir man verkligen förundrad över som den här skönheten på bilden. Maken gillar ju att förära mig tulpanchocker och det här en av alla maffigheter han överraskat mig med under åren. 




Får ett långt tulpanliv

Är det mildväder under vårvintern överlever hon i veckor i växthuset där det är lagomt kyligt för ett långt tulpanliv. Just de här tulpanerna hade flera knoppar på varje stjälk som slog ut efter hand. Så roligt att följa. 



Fransiga skönheter i grupp

Det finns ju fransiga skönheter också som gör sig så bra i grupp i den loppade soppterrinen. Tror vi haft fisksoppa i den en gång för länge sedan och därefter är det tulpaner som gäller varje vinter och vår. 



Dubbla favoriter

De dubbla är nog mina favoriter alla kategorier - som står länge och slår ut sakta. Står dom inne i huset försöker jag ställa ut terrinen i förrådet (numera trädgårdsateljén) där det är svalare så håller dom längre.




Famnen full av inslagna blombuketter

Maken insisterar att köpa blommor till sin fru inte är en kostnad utan en investering och jag är så tacksam att jag har en man som tänker så klokt. Blir lika glad varje gång han står där i dörren med famnen full av inslagna blombuketter och det är dags att öppna härligheten och bli överraskad.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - njut av livet och krispiga tulpaner !
Kram/Isa

söndag 9 januari 2022

Är i gång med vintersådderna

 

Är igång i ateljén

Hastigt och lustigt stod jag plötsligt ute i trädgårdsateljén och vintersådde sommarblommor - helt underbart att vara igång. Ateljén har blivit precis som jag tänkt mig - ett väldigt bra substitut till växthuset under vinterhalvåret. Här kan jag bre ut mig och låta allt stå framme, lyssna på bra musik och sätta på terassvärmaren om det skulle bli kallt om benen.



Alla vinner på ateljén

Maken åkte frivilligt till närmaste godisbutik och inhandlade tomma godislådor för 2kr/styck så jag skulle kunna komma igång med vintersådderna. Förmodligen ville han ha mig ur vägen så han kunde titta på sport på TV i lugn och ro. Så på sätt vinner vi båda på att jag har en ateljé att hänga i när inte växthuset är tillgängligt  - hihi. Han borrade till och med hål både i botten och på locket åt mig i lådorna. 



Värdefulla tips av Sara

Det var underbart att stoppa fingrarna i jorden igen och bli jordig under naglarna. Jag sådde i den jorden jag hade lagt upp ett lager av i ateljén. Innan jag satte igång kollade jag igenom Sara Bäckmos Youtube-film om vintersådder - väldigt bra och pedagogiskt med massor av tips. 



Både nykomlingar och gamla favoriter

Här är en del av sorterna jag sådde i lådorna samt egna fröer av jätteverbena och blomstermoroten Dara. Det var lite lustigt att Sara Bäckmo sådde mina Asterfavoriter i filmen nämligen Silvery Rose och Silvery Blue. Den blå är ny för året och den rosa hade jag i fjol i Blomstergården och den var fantastisk i buketter. 




Astrar i massor

Kommer att bli massor av olika sorters astrar i Blomstergården kommande säsong eftersom de sorter jag hade var så tacksamma i buketter. Har ytterligare 3-4 olika sorter som skall ner i godislådor samt fröer på väg in från Klostra som meddelade i dag att de jag satt på bevakning nu fanns att klicka hem som Tower Chamois och Lady Coral Lavendel 



Maken får rycka ut igen

Jag fyllde 10 lådor och ställde sedan ner dom i Blomstergården på ett av borden. Det hann bli mörkt innan jag var klar så det gick inte att fota. Jag hällde snö på dom och det känns så roligt att vara igång. Maken får nog göra en ny sväng till Godisbutiken och inhandla minst 10 st nya lådor för jag har massor med fröer som väntar på att sås.

Till veckan är den långa julledigheten slut och vardagen väntar - fast inte riktigt som den var innan jul eftersom jag gått ner till 25 %. Känns fantastiskt ! Dessutom väntar en digital konstkurs som startar i morgon som det skall bli jätteroligt att ge sig hän åt. Ser fram mot att kliva in i färgernas värld och bara leka. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

fredag 7 januari 2022

Rosa färgtema framför växthuset igen ?

 


Checkar varje dag

Längtar så efter växthusliv och är tacksam att vi i alla fall har kommit in i januari och det nya året. Har egentligen inte så bråttom utan njuter av varje dag och allra helst en sån här dag med vindstilla, sol och runt 4 minusgrader. 

Så vackert med det lilla snötäcket som bäddar in trädgården och gör den ljus och tilltalande. Går nästan varje dag en runda i trädgården och allra helst i växthuset för att checka av att allt är som det ska. Så bra att ha två pardörrar för under vintern går det alltid att komma in genom de gröna på gaveln. 



Några månader går fort

Om några månader kan vi njuta av växthusliv igen och ljuvliga små penséer på den lilla stegen vid pardörrarna. Känner längtan i fingrarna efter att få stoppa dom i jorden och plantera de små liven med de förtjusande charmiga ansiktena. På bordet i växthuset brukar det vid den här tiden trängas massor av fröplantor som skolats om. Snart är det dags för att dra igång vintersådderna men först skall jag städa bort julen inne i huset och röja upp på arbetsbänken i trädgårdsateljén så jag kan hålla till där med jord, fröer och vindruvsaskar. Åhh så underbart.




Zinkvattenkannorna kom aldrig in

Det mesta står kvar ute framför växthuset fast fontänen plockar vi alltid in även om själva piedestalen den står på får stå kvar. Den är alldeles för tung och klarar utelivet bra liksom de stora olivkrukorna. I år fick jag aldrig in alla zinkvattenkannor vilket grämer mig lite - hoppas dom inte blir runda i botten och får svårt att stå. Sätter mitt hopp till en dag med plusgrader och energi i tanken.




Tema för sommaren ?

Så här års börjar jag alltid fundera vad jag ska plantera i de höga olivkrukorna. Vad jag än planterar blir jag inte riktigt nöjd. Vill ha både det som väller över kanten och det som buskar till sig i mitten och växer mer upprätt. Lobelia är ju bra men vill gärna ha den lila/rosa och den brukar vara svår att hitta ute på handelsträdgårdarna om man nu inte drar upp den själv. Och de fröer jag hade trodde jag skulle bli lila men blev blå istället. Fick några plantor med lila/rosa så det skall det bli till sommaren - tror till och med att jag har fröer i frölådan om jag har tur. 




Fortsätter att dra upp sommarblommor

Dessutom kom jag på att jag drog upp egna plantor av småblommiga petunior i fjol vilket blev lyckat så det skall jag göra även i år och sedan måste ju rosa svartögat från Bona trädgård få flytta in igen för den är ju helt fantastisk. Eller också blir det en sommarflox som Blushing Bride i olivkrukorna. Den verkar ju helt ljuvlig och den har jag fröer till. Ja - nu vet jag i alla fall vilket färgtema jag vill ha - rosa, rosa och rosa. I alla olika nyanser. Haha - jag tror rosa är ett återkommande färgtema varje år. 




Rosa rosor i kruka - yes !

Rosa rosor kanske skall få flytta in i flera krukor eller i olivkrukorna - kanske skall ha rosor som tema säsongen 2022?  Ja ni hör ju - det är inte lätt när det finns så mycket vackert att välja mellan. Förmodligen kommer jag att låta mig charmas vid besöket på handelsträdgården och så kommer jag hem med något helt annat. Det blir en överraskning vad som till slut kommer att planteras i krukorna.





Utöka kruksamlingen

Kruksamlingen skall i alla fall bli större till sommaren och enbart terrakottakrukor. De tre i olika storlekar bredvid olivkrukan fyndade jag på försommaren i fjol i en pop up-shop på Mariebergs köpcenter liksom klätterställningen. Skall nog flytta fler terrakottakrukor hit framför växthuset på båda sidor så det blir en ordentlig krukträdgård. Det är så bra att ha många bilder att studera under vintern för då ramlar oftast allt på plats både hur man inte vill ha det och hur man vill ha det.




Börjar plocka med fröpåsarna

Slutsatsen är att fler terrakottakrukor, rosor och rosa sommarblommor utgör grunden i krukträdgården framför växthuset.  Det får jag ta med mig när jag skall vinterså fröer så jag får många plantor av egenodlat - det är så roligt att strössla med många plantor man dragit upp själv. Dessutom blir det billigt. Så roligt att börja plocka med fröpåsarna och ana känslan av liv därinne. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

tisdag 4 januari 2022

Svirat om på bordet till trettonhelgen

 

Ny uppdukning

Fick blodad tand efter nyårsuppdukningen så nu fortsatte jag med en ny dukning inför trettonhelgen på samma bord - tur att jag är långledig och kan fortsätta att leka. I princip allt åkte av bordet utom duken och blomsterarrangemanget som flyttades till en ny vas där hyacinterna gjort sitt och buketten uppgraderades med krispiga rosa tulpaner och sirlig vaxblomma istället. 




Bedårande Chrysanthemum

Tog en tur till min närmaste blomsteraffär - Blomstermarken på cykel genom skogen och fyndade flera knippen med tulpaner, vaxblomma och en alldeles bedårande Chrysanthemum  i vårliga toner. Vaxblomma är jag alldeles kär i och skulle gärna odla men har aldrig hittat några fröer till just den här sorten. Odlade däremot en större variant med blålila blommor i somras i Blomstergården. 



Marianne Westmans design

Nu fick Mon Amie-tallrikarna komma fram istället och linneservetterna kommer den här gången från Himla. Servettringarna tror jag att jag hittat på Indiska någon gång för många år sedan. Det är så roligt att plocka fram ur gömmorna och hitta saker som passar ihop. Mönstret på servettringen passar ju ganska bra ihop med mönstret på Marianne Westmans vackra tallrikar.



Formgivare Joy Sandén

Tallriksunderläggen Särö samt brickan är designad av Joy Sandén - en fantastisk formgivare som slog igenom som 94-åring när Jessica, hennes dotter hittat hennes handmålade mönster på vinden och letade samarbetspartners för att mönstren skulle komma ut i produktion vilket sedan skedde med tapeter via Sandberg Wallpaper. Nu finns hennes design i egen produktion som textilier mm. Jag hittade mina tallriksunderlägg, sjal och bricka i Allas Shop som tyvärr nu är stängd. 




Den som spar hon har

På min sakletarunda hittade jag gardinomtag som är jättegamla men som nu fick komma fram ur gömmorna och pryda vasen och bordet. Man behöver ju inte alltid använda dom som gardinomtag - roligt när saker får ett annat syfte än det tänkta.




Grunden i blomsterarrangemanget

Eukalyptuskvistarna har torkat lite sedan förra uppdukningen men det syns ju inte så dom får fortsätta att utgöra grunden i blomsterarrangemanget.




Färgstarka glasunderlägg

Ytterligare en designer fick bidra till trettonhelgens dukning nämligen Carolina Gynning med sina glasunderlägg. Dom passar att plocka fram ibland när man vill stunsa till dukningen med en rejäl färgklick. 




Allt blir inte som man tänkt sig

Nu fick vinglasen från serien Line komma fram på bordet och till trettonhelgen räcker det nog med enbart ett sorts glas. Har också dragit ner på antalet ljus på bordet för under nyårsafton höll jag på svimma av syrebrist då alla tända ljusen drog till sig allt syre. Vi fick skyndsamt släcka och öppna fönstren. 

Allt blir inte riktigt som man tänkt sig en sådan där kväll - maken fick åka till läkarjouren när hans astma hastigt blev värre (vi fick plocka bort alla doftande hyacinter) och ingen medicin fanns hemma. Så det blev en tidig kväll för hans del och jag trodde kriget hade slagit till vid 12-slaget när alla började smattra raketer runt husknuten - det var faktiskt riktigt obehagligt. Hoppas trettonhelgen blir lugnare.




Återvunnet glas

Alla glasvaserna på bordet är tillverkade av återvunnet glas - älskar det där lite ojämna glaset som skimrar i gröna toner. Vaserna står på en sjal som är designad av Joy Sandén - min älsklingssjal som nu fick vara med att pryda bordet - den har ett liknande mönster som brickan och tallriksunderläggen. Får se hur länge den får ligga där, har inte bestämt mig för om jag tyckte det blev bra eller inte. Så där är det ofta att jag testar, plockar om eller bort eller till innan det känns bra, att allt harmonierar.

Dessutom har jag dukat för 4 för annars hade bordet sett så tomt ut men det blir nog bara jag och maken vid bordet i dessa tider. Bordet ser mer inbjudande ut när det är uppdukat för 4 personer. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktigt trevlig trettonhelg !
Kram/Isa