onsdag 31 juli 2019

Blomstersmycke i rabatten



Vägrade komma upp

Nu har äntligen den gamla damcykeln kommit ut i trädgården, den här gången i perennarabatten. Planterade barrotade solhattar på försommaren som vägrat komma upp och har ett jättehål i rabatten. Synd för det var en ny grön variant - väldigt vacker.




Plockade fram ur gömmorna

Förra sommaren blåste cykeln omkull massor av gånger och det är väl anledningen till att den kommit ut så sent i år. Var tvungen att hitta en bättre plats för den så den står mer skyddat. Cykelkorgen gick sönder vid alla fallen så det var tur att man hade fler loppisfynd i gömmorna att plocka fram.




Sliter tills den går i bitar

Även om botten nästan försvunnit ur trälådan så funkar det alltid att ställa ner en ampel. Trälådan har varit med i många år och jag sliter på den tills den faller i bitar.




Som ett blomstersmycke

Gillar den här dubbla Million Bells skarpt som håller länge och har underbara färgnyanser. Dessutom behövde rabatten ett blomstersmycke för nu ser den inte så rolig ut. Har ett stort rensnings- och klippningsarbete framför mig för att få någon fason på den.




Förankrad cykel

Nu har vi ankrat  cykeln med ett armeringsjärn i rabatten så nu hoppas jag att den står stadigt resten av säsongen.

Inhandlade fler höstöga idag och planterat i rostiga rosenrabatten. Alla torkade vallmoplantor ryckte jag upp för det såg alldeles för skräpigt ut - inte alls som i mina drömmars land. Får besök av trädgårdsföreningar nästa vecka så nu är det bråda dagar i trädgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 30 juli 2019

Kär i gul Höstöga och ibland bara vet man



Ibland bara vet man

Tänk att den gamla loppade kopparkannan blev precis som jag tänkt mig med en ljusinsats med ett ljus i. Den här kommer jag att använda mycket har jag en känsla av. Ibland bara vet man när man ramlar över saker på loppis - DEN skall jag ha. Eller hur Fröken Grön ?




Har blivit kräsen med åren

Nu för tiden är jag en kräsen loppisfyndare. Saken måste vara ABSOLUT rätt innan den blir insläppt hos mig och passa in i den miljö jag byggt upp och skapat i växthus och trädgård. Och den här kannan är en sådan sak. Ett fynd för 60 kr. Jag älskar den.




Omfamnar allt i sin väg

Något annat jag också älskar är de nyinköpta perennerna till rostiga rosenrabatten. Den skira Höstöga som väver sig in med sitt rena växtsätt är helt enkelt underbar. Allra helst den gula. Den röda har ett mer upprätt växtsätt och väver inte så mycket. Medan den gula omfamnar allt i sin väg.




Vart tog regnet vägen?

Här har grävts i timmar i rostiga rosenrabatten och hittills har jag lyckats få ner 7 perenner av 10 inköpta. Bra jobbat för att vara mig. Det kom inte så mycket regn i natt och morse som jag hoppats på och som väderleksrapporten hintat om. Fick vara flitig med vattenslangen i stället och gräva i omgångar.




Ståtlig i bakgrunden

Nu blommar den uppdragna jätteverbenan överallt i trädgården och lockar till sig humlor och fjärilar. Den fyller ut så bra i bakkanten till rabatten och väver på sitt sätt.




Avancerad sommar

Tänk att sommaren har avancerat så snabbt att man kan tända ljus på kvällen, så oerhört snabbt det har gått. Snart väntar augusti med sina mörka kvällar, känns faktiskt mysigt på något sätt. Och då blir det lättare och lättare att gräva i tung lerjord för fler gula höstöga kommer det att bli i rostiga rosenrabatten. Är man kär så är man.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 29 juli 2019

Vävarväxter i rabatten, kloka ord och picknick vid en sjö



Blev upphämtad på jobbet

Vi skulle bara åka ut lite efter jobbet och parkera oss vid någon badstrand vid någon sjö för att få svalka och maken hämtade upp mig vid lunchtid på parkering på jobbet med picknickkorgen packad. Underbart att få bli upphämtad och styra kosan ut i naturen efter jobbet.

Vi njöt i skuggan vid en udde strax söder om Askersund även om jag började bli rastlös efter någon timme så jag traskade grusvägen fram till Stockhammars inredningsbutik som ligger strax intill. Vad jag hittade där kommer lite längre ner i inlägget.




Rea på sommaramplar

När vi åkte därifrån svängde vi in vid Kalles Trädgård i Askersund - vet sedan tidigare år att dom brukar rea ut sina sommaramplar för halva priset den här tiden på sommaren även om man får plocka en hel del överblommat. Den gamla damcykeln som prydde trädgården förra året har inte kommit ut än i år och nu tänkte jag plocka fram den. Då passar det bra med stora amplar att kamouflera i trälådor på cykeln.


Brännvinskaggen av koppar eller vad det är till höger fyndade jag också under helgen -
tänkte använda den som ljusstake. Härligt medfaren och patinerad.


En påminnelse på hemmakontoret

Skylten köpte jag på en loppis under helgen som skall hänga på mitt hemmakontor som en påminnelse. Sina erfarenheter som man lärt genom livet, kunskaper som man kämpat för och en nyfikenhet att lära mer kan ingen ta ifrån en. Jag hoppas att jag kommer att fortsätta lära mig nya saker så länge jag lever och behålla nyfikenheten på livet.





Den andra skylten för 30kr kommer från samma loppis och gick inte att motstå. Kan hänga i växthuset när jag har trädgårdsföreningar på besök tänkte jag.




Letade vävarväxter

Flera handelsträdgårdar vi passerade på hemvägen hade semesterstängt vilket jag har lite svårt att förstå när det är så kort säsong. Så vi besökte Trädgårdsväxter på hemmaplan och fyndade perenner till rostiga rosenrabatten.

Jag letade vävarväxter med avvikande färg mot rosorna och blev så nöjd med kantnepeta  "Walkets Low" samt Höstöga, både röd "Red Satin" och gul. Nu skall jag ställa ut dom i rabatten och efter regnet i morgon skall jag gräva ner dom på sin nya plats.




Jag dansar i regnet

På tal om regn föll jag för ännu en skylt på Stockhammars inredningsbutik som talade till mig. När det råkar storma runt en är det klokt att försöka behålla sin positivitet och vända det till något bra och behålla sin egen värdighet. Jag brukar aldrig köpa skyltar och nu blev det ett helt stim med kloka ord. Antagligen för att jag behöver det.




Ny bekantskap

Höstöga är en helt ny bekantskap för mig som har helt bedårande blommor och buskigt växtsätt. Blommar juli-september. Kommer att bli så bra i rabatten och kul med lite gult som dels tar upp husets färg och dels lyser upp i rabatten och framhäver de andra växternas färger.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och kom ihåg att dansa i regnet !
Kram/Isa

fredag 26 juli 2019

Rosa svartöga klär in olivkrukorna framför växthuset



Växterna flämtar i värmen

Puhh - det har verkligen varit varmt några dagar och värmen som sköljer över oss fortsätter än några dagar. Jag håller mig i skuggan och håller koll på plantorna i värmen - så fort någon ser ut att flämta lite extra stödvattnar jag så blommorna ska klara hettan samtidigt som jag lägger vattenflaskor på lager i kyl/frys att svalka mig själv med.




Rosa svartöga i olivkrukorna framför växthuset växer kolossalt just nu  - krukorna syns knappt under alla lianer som hon slänger ut och hon blommar oerhört kraftfullt.




Lång och intensiv blomning

Nu har jag stoppat ner extra blompinnar så nu hoppas jag att hon klättrar uppåt också. Varje dag (nästan) går jag rundor och plockar överblommat. Har nässelvatten på lut så snart ska hon få lite extra gödning så hon orkar blomma länge än. Det behöver nog grusnejlikan på trädgårdsbordet också för hon börjar bli brun - alltid lika svår att hålla vid liv hela sommaren.




Magisk fjärilsdans

Det har varit magiskt i trädgården i dag med alla fladdrande fjärilar, tror aldrig jag sett så många fjärilar i trädgården någon gång tidigare. Dom har lekt och visat upp sina danser och jag tror till och med dom smittade småfåglarna för dom började bete sig likadant - eller också ville dom göra mig uppmärksam på att vattnet i fågelbadet var slut.




Surr, surr, surr

Underbart med en levande trädgård. Jag har legat i skuggan med en bok och bara njutit av allt vackert dansande över lavendeln, ruinen och köksträdgården och känt mig så tacksam att de små liven vill komma och förgylla min trädgård. Surrandet i växthuset från hundratals små varelser låter som en hel orkester och i år kan vi verkligen inte klaga över att det är få insekter.




Hoppas fortfarande

Hoppas vi får njuta länge än av besöken i trädgårdarna. Det brukar dyka upp andra arter när solhattarna börjar blomma och dom är på gång nu även om många har försvunnit hos mig. Planterade barrotade gröna i början av sommaren men dom har inte visat sig än även om jag hoppas fortfarande.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 23 juli 2019

Vackraste rosen just nu - Kordes Moonlight



Överraskar hela tiden

Absolut vackraste rosen i trädgården just nu är Kordes Moonlight som har så många olika utseenden att man inte tror att det är samma ros. Hon slutar aldrig att överraska och när grannarna som brukar ta hand om trädgården när vi är bortresta kommer över är det till den här rosen dom i första hand styr sina steg - och jag förstår dom för hon är förtrollande.




I början av sommaren är knopparna ljust ljust gula och skimrar i rosa i ytterkanterna ....




..... för att senare på säsongen mörkna och till slut övergå i orange toner.




Byter utseende

Likt en skådespelare som ikläder sig olika roller kan den här madammen också skifta i utseende. Här är hon prasslande vacker när hon fäller ut sina kronblad och ibland undrar jag om det verkligen är hon eller har jag tagit fel på någon annan ros, men ingen annan ros ser ut som hon i trädgården.




Föll pladask

Jag tror det är tre år sedan jag föll pladask vid ett besök på Trädgårdsväxter, vår närmaste handelsträdgård och hon har växt på sig duktigt sen dess. Hon är härligt frisk i bladverket och levererar knoppar så det står härliga till.




Har fattat galoppen

Hon växer i lavendellunden här till höger vid vår gamla sänggavel och meningen är att hon skall klä in den helt och hållet så småningom och hänga så där vackert mellan spjälorna med sina bedårande blommor. Hon har fattat galoppen och gör sitt bästa för att motsvara drömmen. Dock är hon lite svårfotad vid sin gavel och på vissa bilder ser det ut som hon är instängd i en cell eller något.




Högväxt dam

Hon ska kunna bli 2.5 m hög så det finns gott om hopp för snyggt "gavelhäng" så småningom när hon blir lite äldre.  De spontana rosinköpen brukar bli bäst - att låta sig förledas av en härlig doft eller vackra blomknoppar som man absolut inte kan motstå, då har man många års njutning i trädgården sen.




Blommar hela säsongen

Hon är remonterade också så man kan njuta hela säsongen av hennes bedårande utseende. Tror bestämt jag måste bege mig ut och ta en pratstund med henne och ansa lite knoppar så det kommer fler. Och njuta !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 21 juli 2019

Surr i lavendeln, avklippta vallmokapslar och starka känslor



Upptar större delen av ingången

När vi anlade köksträdgården 2012 planterade jag en hel del lavendel vid ingångarna. Nu är det bara en kvar eftersom det visade sig vara alldeles för blött på vårarna för lavendeln som älskar torka. Det är en jättebuske som upptar större delen av ingången.

Tanken när jag planterade in lavendeln var att man skulle sparka till busken med fötterna när man kom farande för att frigöra doft så man klev rakt in i ett doftmoln av väldoftande lavendel. Det har fungerat väldigt bra fram tills nu.




Satt i godan ro i lavendeln

Min vana trogen gjorde jag likadant idag när jag kom i bra fart in i köksträdgården - men se det skulle jag inte ha gjort för nu är hela trädgården invaderad av surrande små bin och fjärilar. Och någon som satt i godan ro i lavendeln blev arg som ett bi och bet mig i smalbenet. Jag klandrar honom inte även om jag kanske råkade slå ihjäl honom i brådskan att bli fri från sticket.

Det vara bara in och hämta Salubrin och badda på så la sig smärtan ganska omgående. Så nu går jag väldigt försiktigt in i köksträdgården och tittar noga så det inte sitter någon liten varelse där som inte vill bli störd. I alla fall inte av mina raska ben.




Redan överblommad

Tyckte det inte var länge sedan lavendeln var skir och alldeles i början av sin blommande period. Helt plötsligt har den nästan blommat över i vissa delar av trädgården. Hur gick det till ?




Bosätter sig i gatan

På framsidan vid muren "hoppar" gärna lavendeln ner i gatan och bosätter sig. Det är omöjligt att försöka få upp den när den väl bestämt sig. Trångt om "fötterna" vill den ha - då trivs den.




Ser lite "tufsigt" ut

I lavendellunden framför växthuset har jag dragit upp all vallmo som frösått sig så lavendeln får plats att "andas" och ta sig för egentligen är det ju den jag vill ha där. Det ser lite "tufsigt" ut på sina håll efter vallmons härjningar och kanske får jag stödplantera in fler plantor, dessutom har en rosa planta förirrat sig in. Helst vill man ju ha samma färgnyans när man anlägger en lund full med lavendel.
Men nästa år - DÅ har alla plantorna växt till sig ( i alla fall i mina drömmar !).




Sparar kapslarna till andra behövande

De vackra vallmokapslarna har jag sparat så jag kan dela med mig fröer till andra behövande i vinter.

Idag känns det som höst här med regn och 18 grader. Sådana dagar brukar jag växla mellan att läsa böcker, lösa korsord och se på TV4 Play.





Stundtals riktigt obehaglig

The Cry var fruktansvärt spännande, stundtals riktigt obehaglig och kröp under huden på mig. Kunde inte sluta titta och flera ggr tog serien en vändning man inte kunde ana. Jag såg den på TV4 Play.

Boken "Bränn alla min brev" av Alex Schulman väcker samma känslor. Jag var tvungen att lägga den i från mig ibland för att smälta budskapet i den. Oerhört starkt berättat och en av de bästa böcker jag någonsin läst. Rekommenderas varmt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Har för mig att jag tagit gröna vallmokapslar tidigare år och det gått bra att torka efter, men jag kan ha helt fel. DS.

lördag 20 juli 2019

Hemlig dörr till litet trädgårdsparadis



Kånkade fram ur gömmorna

Den gamla patinerade dörren var egentligen tänkt på ett helt annat ställe i trädgården i sommar men vi har inte kommit till skott med den hörnan än så när jag tröttnat på klematisen som snor in sig överallt och inte klättrar utmed muren som jag vill kånkade jag fram den ur gömmorna.




Användbar

Den har varit med mig både på balkongutställningen och som bakgrund till ljusslinga och egengjorda pappersstjärnor i juletid i vardagsrummet. Fyndad på ett loppisställe mitt i skogen för många år sedan.




Hemlös lykta fick flytta in

Den loppade gamla ljuslyktan som helt plötsligt blivit hemlös när jag råddat om på annat ställe i trädgården fick flytta in på dörren tillsammans med en vacker hängare från Hansjö Lanthandel.




Växer hej vilt

Den gör sig bra mot den patinerade dörren - skogsklematisen Summer Snow. De senaste veckorna när jag inte ägnat den så mycket uppmärksamhet har den ränt iväg flera meter.




Hemlig dörr

Det ser ut som en hemlig dörr till ett litet sagoparadis där den står lutad mot muren omgiven av grönska och blommor. Man behöver bara kunna de magiska orden så öppnar den sig.




Leker vidare

Förhoppningsvis kommer klematisen att slingra sig ytterligare och klä in muren och dörren ännu mer. Och jag leker vidare i mitt paradis på jorden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 19 juli 2019

Snabba gäster i holken i år



Tack för i år

I år har vi haft svart/vita flugsnappare i holken i köksträdgården. Det känns fortfarande lite ovant att ha hela köksträdgården för sig själv för fåglarna flyttade ut för flera veckor sedan. Dom radade upp sig hela familjen på telefontråden och kvittrade "Tack för i år".




Fru flugsnappare har koll på läget

Är så imponerad över flygskickligheten hos flugsnapparen för den var snabb som vessla in i det runda hålet i holken. En gång blåste det så mycket att hon fördes av vindarna in i växthuset och vips så var hon ute igen. Andra småfåglar som kommit in i växthuset har haft ett himla sjå att hitta ut igen - men inte fru flugsnappare, hon hade verkligen koll på läget.

Både herr och fru flugsnappare var så snabba att det var omöjligt att fånga någon av dom  på bild.




Solrosorna på gång

De höga solrosorna är på gång i degtrågen och det skall bli så maffigt när hon börjar blomma för fullt. Kronärtskockorna däremot är lite tveksamma och tar gott om tid på sig. Och jag som sett fram mot att plocka av till ståtliga buketter. Det är första året med kronärtskockor så det är en ny erfarenhet.

Första jobbveckan avklarad och jag har lyckats behålla semesterfeelingen i kroppen. Nu skall det bli skönt med en helg i trädgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 18 juli 2019

Prasslande vacker stockros



Precis som kreppapper

Det var några år sedan jag hade den här skönheten i trädgården men i år är det dags. Drog upp från frön förra året och planterade ut i höstas. Hon är så härligt prassligt vacker den här madamen - precis som veckat kreppapper när man var liten och skulle pyssla.




Kommer inte undan rosten

Synd bara att stockrosrosten alltid slår till så dom blir kala nertill, men det kanske hör till. Den utsökta blomman kompenserar och i höst får man ta nya fröer - eller ska man göra det på en stockros med rost ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

måndag 15 juli 2019

Nu klättrar den igen - Sweet Summer Love



Klär in hela gaveln

Som en stor grön vägg tornar den upp sig på ena gaveln i växthuset - klematisen Sweet Summer Love. Är lika överraskad varje år hur mycket den drar iväg och klär in stegen så den knappt syns.




Hundratals små violetta blommor

Klipper ner den till ca 50 cm varje vår och nu svarar den med hundratals små violetta blommor som blommar ända till oktober. I år har jag med makens hjälp bundit upp den ordentligt - den har annars en tendens att bre ut sig över hela gaveln och bli helt ostyrig.




Varför - varför inte ?

Andra planterar vinrankor i sitt växthus - jag planterar klematis. Varför ? ja det kan man fråga sig - har faktiskt inget bra svar på det. Tänkte plantera ett Blåregn först innan jag insåg att rotsystemet kunde bli hur stort som helst. Och just då kom denna klematis i min väg och så blev det den i stället.





Sitter under grönskan

Det är som att sitta under en djungel när man slår sig ner i däckstolen som står i hörnet på gaveln. Här sitter man dold för världen och det är mitt absoluta favoritställe i växthuset. Här läser jag och löser korsord och slumrar till efter jobbet. Eller bara sitter och tittar upp i himlen och följer fåglarnas väg över skyn. Filosoferar och dagdrömmer.




Behålla semesterfeelingen

I går var det ett fantastiskt väder här och större delen av dagen tillbringades i trädgården, från dagens långfrukost i växthuset, lunch på soldränkt uteplats till lyssnande i sköna solstolen av Sommar i ruinen. Vi brukar ta ut CD-spelaren från växthuset till skuggan i ruinen och samtidigt kan jag röja lite i rosenhäcken. Att sitta still i solstolen i en och halv timme har jag svårt för - gör gärna lite nytta medan jag lyssnar.

I dag vräker regnet ner och det känns som höst - dessutom är det första jobbdagen efter semestern. Är så tacksam för gårdagen och dagen innan som också var fantastisk. Nu gäller det att behålla semesterfeelingen in i vardagen igen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa