tisdag 30 augusti 2022

Mässingsljusstakar, design från Särö och dubbla astrar

 

Gamla men oanvända

På Österlenresan hamnade vi en mulen blåsig dag på Ale Stenar tillsammans med alla andra turister som hade samma mål i sikte i den ihållande vinden och sedan traskade vi ner till hamnen i Kåseberga där jag gjorde ett fynd på Kåseberga Retro. Älskar mässing och hittade gamla mässingsljusstakar i en design jag inte sett tidigare från Nils Holgersson Garden AB/Calmare Nyckel AB. Innehavaren sa att dom var gamla och inte använda tidigare utan stått i sina kartonger under alla år. 



Fjolårets födelsedagspresent

Jag har 2 st liknande sedan tidigare som maken förärade mig vid förra årets födelsedag när vi besökte Skultuna Mässingsbruk i Västerås. Kanske är det början på en liten samling för jag är helt kär i materialet.



Med inspiration från Särö

Brickan är designad av Joy Zandén, mamma till skådespelarna Jessica och Philip Zandén. Efter många år i källaren kom till slut hennes vackra mönster till produktion och jag har förutom brickan hennes tallriksunderlägg samt sjalen som ligger på bordet i samma vackra mönster med inspiration från floran på Särö. 



Nu blommar alla sorter

Astrarna blommar nu för fullt och alla sorter har slagit ut - både dubbla och enkla, det är knappt jag hinner plocka av innan dom torkar. Önskar bara att jag hade gräset Jungfruhirs i Blomstergården som jag drog upp i fjol som komplement. 




Satt både en lavendelfärgad dubbel sort, Aster Lady Coral Lavender samt en ljusare variant som Aster Tower Chamios. Gillar båda.



Skrotar runt och känner in

Njuter av lediga dagar och landar efter långhelg i Orsa med massor av intryck och trevligt umgänge. Borta bra men hemma bäst känns väldigt sant. Älskar att bara skrota runt och göra det som känns bra för stunden. Kanske blir det en del ogräsrensning i morgon eller inte beroende på om kroppen vill vara med eller bara vila. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fin vecka !
Kram/Isa

onsdag 24 augusti 2022

Sensommarens första installation i mättade toner

 

Mitt väsen ville skapa

Idag sa kroppen ifrån och ville absolut inte klippa och röja i rabatterna som varit mitt fokus den senaste tiden. Lite i taget ni vet så kanske man kommer igenom till slut. Nej, idag ville hela mitt väsen något helt annat när jag plötsligt upptäckte att det var väldigt länge sedan jag gjort någon installation i trädgården så det fick bli dagens lustfyllda projekt. Sensommarens dova toner talade till mig och jag plockade ihop lite av vad som redan fanns i trädgården.



Rostiga ljuslyktor

Jag har sparat marschallerna från i vintras som fått stå ute och blivit så där härligt rostiga - dessutom upptäckte jag att hålet var precis lagomt stort för ett värmeljus. Jag fyllde mina med grus och tryckte sedan ner ett värmeljus som passade perfekt. Återanvändning när det är som bäst.




Zink och rost gillar varandra

Det var jätteroligt att rådda om på symaskinsbordet nere i Blomstergården och testa sig fram vad som skulle passa ihop. Zink och rost går bra ihop tycker jag och sedan lyfte jag in lite passande växter som jag redan hade. 

Kronan längst fram fyndade jag hos Karl-Fredrik på Eklaholm vid ett av sommarens besök. Rostiga stolen till vänster hittade jag på loppiset i Suckarnas Gång i Simrishamn - första besöket på flera år då både regn och pandemi lagt hinder i vägen tidigare. Så roligt att botanisera runt.



Mättade toner i sensommaren

Gul Stjärnöga har jag inte haft tidigare och nu är jag glad att jag fastnade för den tidigt i somras. Den har blommat oavbrutet och nu matchade den sensommarens mättade toner. 




Så användbara

Den rostiga lådan är så användbar och den köpte jag till julens installationer på brickbordet i köket. Kan användas året runt och blir bara vackrare med åren. Den buckliga kopparkannan är ett loppisfynd för en billig penning som mycket annat i min trädgård.




Snirkligt vackert hjärta

Älskar det där snirkliga på stolen som med lite fantasi formar ett vackert hjärta. Skönt också med de här lite lugnare tonerna när vi går mot hösten som känns så mycket mindre kravfylld än sommaren när så mycket skall hända. Nu tar jag dagen som den kommer och njuter av den stora belöningen med lediga dagar efter ett långt yrkesliv. De ligger som ett pärlband framför mig med någon enstaka jobbdag som tittar in som en välkommen kontrast. Livet är härligt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 22 augusti 2022

Pysslar om pelargondamerna i växthuset, madonnan satte avtryck och tid att kura skymning



Påfyllande meditation att pyssla med damerna 

I dag har jag månat om alla pelargondamerna i växthuset där var och en har fått min fulla uppmärksamhet och kärlek. Det var en avkopplande stund att plocka bort överblommat och skrumpna blad från skönheterna och sopa fönsterkarmarna rena - hade nästan glömt att det är som en påfyllande meditation. Vattnade med Blomstra vilket jag gjort vid varje vattning i sommar och det har hjälpt dom att blomma oavbrutet. 




Var och en blev sedda och ompysslade

Lyfte fram varje pelargon på bordet i växthuset så det var lätt att verkligen se alla bruna blad och överblommat. När det varit så här tryckande varmt som det varit den senaste tiden har dom inte fått så mycket kärlek så det kändes så bra nu när solen inte stekte att passa på. Dessutom kan jag bara öppna pardörrarna på gaveln för dom stora pardörrarna håller knappt ihop längre och måste ersättas vilket blir höstens stora uppdrag.



Satt ett djupt avtryck i min barnasjäl

Klart det hänger en loppisfyndad madonna över pelargonerna i fönstret som vakar över dom. Har en fäbless för madonnor som jag tror kommer från min barndoms besök hos farmor och farfar där det i "salen" fanns en gungstol i ett hörn med en hylla ovanför med madonnor som såg mäktiga ut. 

Det var tryggt att gunga där i hörnan och se upp på de vitkalkade änglarna som vakade över oss. Dessutom var farfar baptistpastor och bad inför måltider och innan vi åkte hem för att vi skulle komma hem tryggt och säkert vilket satt ett djupt avtryck i min barnasjäl. Kanske är det den känslan jag vill återskapa i mitt växthus. Ett ställe som madonnorna vakar över. Tryggt och fridfullt. 



Nu trängs dom och hälsar välkommen

Nu trängs ett 30-tal pelargoner i olika storlekar på fönsterbräden, olika blomsterbord och på det slitna gamla skrivbordet i växthuset och bidrar starkt med sin hemtrevnad och näpna uppsyn. Dom sätter verkligen sin prägel på trivseln i växthuset. Dom välkomnar mig varje gång jag kliver över tröskeln till växthuset. 



Sticklingarna lever vidare

Här har vi ett storväxt exemplar av Älvdalen som jag ursprungligen fyndade på Haven på Österlen (stängd sedan flera år) för många år sedan. Moderplantan dog i höstas och jag är så glad att jag tagit sticklingar från henne som lever vidare och levererar även om den är lite ostyrig. 



Kurar skymning och njuter

Det är nu när sensommaren drar in över trädgården och kvällarna helt plötsligt är mörka som växthuset verkligen kommer till sin rätt. Häromkvällen satt vi här och kurade skymning med äppelkompott till efterrätt när brorsan med fru var på genomresa. Så mysigt att samtala runt bordet medan skymningen smyger sig på därute och sippa på ett glas vin. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - njut av sensommarens sötma !
Kram/Isa

lördag 20 augusti 2022

Sensommarens första krans, järnet framträder och saknaden är stor

 

Avklippta skatter från trädgården

Idag band jag sensommarens första krans av ljuvliga små humlekottar, knoppig kärleksört och originella frökapslar från ett av årets nytillskott i frösådderna - Jungfrun i det gröna. Så härligt att stå i växthuset igen och skapa en krans av avklippta skatter från trädgården.




Binder på favoritkransen

Det går ju åt sååå mycket material när man skall binda en fyllig krans på en vanlig kransstomme av halm därför binder jag på min absoluta favoritkrans - järnringen från Orsa Saluhall. 



Spretiga strån på ett bra sätt

Frökapslarna är verkligen en jättetrevlig bekantskap där alla ser lite olika ut - både i storlek, färg och utseende. Sedan är det extra plus att dom har lite spretiga strån på sig som tillför så mycket i kransen. Själva blommorna blommade snabbt över men jag kommer nog att så henne nästa år igen just för frökapslarnas skull. 




En traditionell skördekorg är bra att samla sina små godingar i när man strosar runt i trädgården med sekatören i högsta hugg. 




Järnet framträder och bidrar

Fördelen med den här kransstommen är att man inte behöver binda hela kransen utan kan välja hur stor del man vill täcka med växter. Tycker den blir dekorativ ändå samtidigt som järnet får framträda och bidra.


Sommaren 2020 härjade tandpetarsiljan i rabatterna

Saknar henne i år

Tidigare år har jag använt mig av tandpetarsilja, utblommad hortensia och blomstermorot i sensommarkransarna - i år måste jag erkänna att jag saknar tandpetarsiljan som absolut måste frösås nästa år. Saknar henne även i buketterna eftersom hon fyller så bra - hon har självsått sig och dykt upp på vissa ställen i rabatterna och är så efterlängtad. Hon tog nästan över rabatterna helt och hållet sommaren 2020 och var så blomvillig. Hur kunde jag missa henne i år!

Vill du se tidigare års sensommarkransar hittar du inlägg HÄR och HÄR.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en sval och skön helg !
Kram/Isa

torsdag 18 augusti 2022

Mustiga färger i buketten, hon gör verkligen skäl för namnet och ofrivillig toastol i trädgården

 

Lite mustiga färger

Nu blommar en annan mer höstlik färgskala i Blomstergården - så roligt att plocka ihop en liten bukett nästan varje dag. Känns som det är helt ok att vi går med jättekliv mot sensommaren och hösten. Den här tryckande kvävande värmen som dominerat den senaste tiden har nästan tagit kål på mig - det har knappt blivit något trädgårderande överhuvudtaget. 




Dubbel skönhet

Nu har den dubbla astern Tower Chamois börjat slå ut och hon såg lite beige ut från början men har nu fått en aning mer färg på kronbladen. Hon skall ju bli lite persikofärgad fast jag tycker mina lutar mer åt smutsrosa. Hur som är hon bedårande i buketter och mognar undan för undan så kanske får jag ihop en riktig maffig bukett till slut med enbart denna skönhet. 




Gör skäl för namnet

Jätteverbenan är verkligen JÄTTE nere i Blomstergården - kanske skulle jag ha kapat henne så hon hade blivit kraftigare från start istället. Det blev inte av när det var så många plantor som skulle tas om hand i våras - får ta med mig det till nästa år. Toppa, toppa, toppa. 



Får leta fröer

Till nästa år skall jag leta fröer till den lite lägre sorten som jag har hört skall finnas. Googlar och hittar en Verbena bonariensis Lollipop som bara skall bli 50 cm men som blir buskig. Får så båda sorterna om jag hittar fröer så har man henne i olika format. 



Enbart en rosett ?

I zinkbaljor klämde jag ner mängder med plantor av Borstnejlikor och Silverrisp som jag dragit upp i våras. Borstnejlikorna är ju tvååriga så dom blommar först nästa år - dom skall jag plantera ut i rostiga rosenrabatten så dom klarar vintern bättre, men silverrispen som skulle fylla ut så bra i buketter ser väldigt märklig ut. Det är bara en mystisk bladrosett som inte verkar bli något mer så jag undrar vad det är för fröer som var i påsen egentligen. Får spara plantorna till nästa år och se vad som dyker upp då. 



Fortsätter plocka

Jag fortsätter att plocka buketter av astern Silvery Blue även om jag börjar tycka att hon tar över lite väl mycket i Blomstergården. Så där är det när man drar upp plantor själv - en del får man jättemycket av och andra ingenting. Astrarna är extremt lättodlade och ett säkert kort vid frösådd.



Toastol i trädgården

Igår var en extrem dag med olika hantverkare som försökte spränga ett stopp i avloppet någonstans som orsakade översvämning i badrummet och en toalett som inte fungerade. Till slut skruvades toastolen bort och hamnade ett tag i trädgården medan olika slangar sänktes ner i avloppet. Till min stora glädje lossnade till slut proppen som ingen förstod var den var från början och toastolen kunde skruvas tillbaka strax innan kl. 16 på eftermiddagen. Tänk att man kan bli överlycklig över en toastol som fungerar och ett badrumsgolv som efter otaliga upptorkningar äntligen är torrt. Sånt man bara tar givet skall fungera - totalkaos när det inte gör det. Så tacksam. 

Idag är det i alla fall ingen strålande sol även om dom lovat att det skall bli 28 grader i dag med. Njuter av att kunna vara ute och trädgårdera under morgonen/förmiddagen. Trädgården är så eftersatt och gräset behöver klippas igen. I morgon hoppas jag blir en bra gräsklippardag.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

onsdag 10 augusti 2022

Klåfingriga revor i ruinen - Sommersnow invaderar

 

Njuter av den vildväxta Sommersnow

Det är riktigt lummigt och grönt nu i min från-växta-trädgård. Jag väljer att se den från det hållet istället för att få panik över allt som skall klippas och rensas. Vissa delar kan jag verkligen njuta av som ruinrabatten och den spretiga klematisen Sommersnow Paul Farges som slänger ut sina revor helt hämningslöst över både ruin, korgstolar och närliggande buskar. 



Långa klåfingriga revor

Allt som kommer i dess väg klär den in med sina vackra vita skira blommor och långa klåfingriga revor. Det kanske är tur att vi inte en enda gång har suttit i korgstolarna i ruinen eftersom det just nu är helt omöjligt att sitta där - klematisen har helt ostörd fått härja hela sommaren när jag ägnat mig åt annat. 



Får hitta en lösning

Nästa sommar får jag hitta en lösning för då vill jag kunna njuta i korgstolarna och hänga i ruinen. Efter att tallarna försvann i snösmockan i våras och hela den här delen ändrade utseende var det inte lika skönt att hänga här men till nästa sommar är nog ordningen återställd med ett grönt och lummigt buskage igen som hindrar från insyn från grannarna. 




Så förundrad över olikheterna

Underbara Sommarrudbeckian Sahara har nu börjat blomma och jag slutar aldrig att förundras över olikheterna mellan alla blommorna - plantorna ger både dubbla och enkla skönheter.




Höstlika toner - på ett bra sätt

Älskar de här höstlika färgtonerna och Sahara blommar ända till frosten tar henne. Så tacksam att dra upp från fröer och ett-måste i min trädgård. 



Väntar in frosseri

Hon är dessutom fantastisk att plocka och skapa buketter av. Det är då jag plockar gullris och kompletterar med samt en och annan zinnia från Blomstergården och vädden Magic Night. Nu väntar jag bara till att hon växt till sig lite mer så jag riktigt kan frossa i avplockade blomster. 



Fyndade sensommarblomster

Sen tror jag att den här nyinköpta godingen skulle bli ett väldigt trevligt komplement till Sahara - den är lite spretig och med ett helt annat växtsätt men går lite i samma färgskala. Fyndade den samt en massa tagetes (som bara kostade 2kr/st) när vi åkte hem från Antikmarknaden på Kalles Trädgård i Askersund som alltid har så fina plantor och nu till extrapriser så här i slutet av säsongen. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fin vecka !
Kram/Isa

måndag 8 augusti 2022

Langelandsrosen flyttar in, efterlängtad whiskeytunna på plats och buketteriet fortsätter

 

Utökning i pelargonfamiljen

En samlarpelargon har flyttat in i min pelargondamsfamilj - en danska den här gången som jag inte sett tidigare, bara hört talas om. När vi åkte hem från antikmarknaden i Askersund i helgen svängde vi så lämpligt in till Rönne Trädgård som ligger efter vägen - där hade dom utförsäljning av samlarpelargoner till extrapris. Ett stort kraftigt exemplar av rosenknoppspelargonen Langeland lyste bland de övriga pelargonerna och jag föll pladask. Rosenknopparna tillhör mina klara favoriter. Bland många andra skönheter måste jag nog erkänna.  



  

En dam med anor

Langelandsrosen är en dansk sort från slutet av 1800-talet så det är en historisk dam med anor som flyttat in i växthuset. Jag brukar aldrig köpa röda pelargoner men den här damen lyckades charma mig. Tycker röda pelargoner är vackra,  men det är något med den starka färgen som stör mig. Är väldigt känslig för olika färgtoner så därför har jag mest rosa och lila varianter i växthuset för att skapa ett lugn. Röd är en väldigt kraftfull färg som ger starka energier men den här enstaka rosenknoppsvarianten går bra eftersom hon ligger mer åt det cerisröda hållet. .  




Äntligen står den i trädgården

Vi var tidigt på Antikmarknaden i Askersund som startade redan kl. 09.00 men det fylldes hela tiden på med massor med människor som efter 2 års uppehåll hade ett uppdämt behov av att fynda antika saker. Det var trångt vid stånden och svårt att få en överblick av utbudet. Jag har också blivit kräsnare med åren och det skall verkligen vara något som väcker mitt ha-begär om jag skall slå till. 

Något jag redan förbokat och skulle hämta i Askersund var en patinerad whiskeytunna för att samla regnvatten i trädgården. Har tittat på dom i flera år men tyckt att dom varit för dyra men nu kände jag att jag inte kunde vänta längre utan MÅSTE ha en vacker vattentunna i trädgården. Nu gäller det bara att hitta ett bra ställe för tunnan så vi verkligen tar till vara så mycket regnvatten det bara går och för att tunnan skall må bra. Dessutom är tunnan som ett smycke i trädgården och passar så bra in i miljön. Blir glad bara jag ser den.




Astern blommar

Något annat som också gör mig glad är att den blå dubbla astern "Silvery Blue" har börjat blomma. Det var den som grodde tidigt i vintersådderna och som det blev väldigt många plantor av. Den skiftar lite i utseende och jag kommer att kunna plocka mängder av den till buketteriet under sensommaren. 



Sådderiet ger belöning

Plockar buketter varje dag och nu när jag har så många lediga dagar är det ett utmärkt sätt att starta dagen på. Vårt köksbord pryds nu alltid av en vas med egenplockat som känns som en belöning efter allt sådderi i våras. 



Direkt i handen

Det roligaste är att bara gå på upptäcktsfärd i trädgården och sätta ihop en bukett direkt i handen av det man hittar, oftast finns det mer än man tror. Och just då kanske jag blundar för min övervuxna trädgård som jag fortfarande (och förmodligen aldrig den här säsongen) kommer att komma ifatt efter sommarens bortavaro. 

En liten bit i taget försöker jag röja och rensa och klippa fram. Nu börjar jag också tänka på nästa säsong och längtar till den stora planteringsveckan första veckan i september för att fynda nya perenner och komplettera upp så allt skall prunka nästa år när jag är hemma på heltid för då är det jag som skall ha makten i trädgården. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fin vecka !
Kram/Isa

fredag 5 augusti 2022

Sommarutställning på slottet, handen skall synas och inspirerande myller

 


Sommarutställning i papper

Just nu pågår en sommarutställning av modeskaparen Bea Szenfeld och konstnären/illustratören/författaren Stina Wirsén på Örebro slott som jag besökte i veckan. Jag var riktigt nyfiken på Beas skapande och hoppades få se Alice Bah Kunkes vackra klänning som Bea skapade som ett manifest till en Nobelmiddag för ett antal år sedan. Nu var inte just den klänningen med på utställningen men det fanns en del andra lekfulla kreationer i papper som visar Beas konstnärskap och lekfyllda ådra.




 Hyllar det analoga

Det är så häftigt i dessa tider när allt skall gå så snabbt att det finns kreativa personer som hyllar det analoga och låter skapandet ta månader av genuint hantverksarbete istället för en snabb process i datorer. Som hyllar det handgjorda och levande precis som Karin Larsson som sa att "handen skall synas" i skapandet. Sånt imponerar.



Så fascinerande

Något som också var väldigt roligt och inspirerande att se var konstnärernas arbetsskrivbord - där under glasskivan myllrade det av allehanda ting som gett inspiration till skapandet. Där fanns även måttband , blyertspennor och pennvässare som avslöjar kärleken till det analoga arbetet. 




Här trängs det mesta

Här ser vi Beas arbetsskrivbord med handskrivna skisser på väggen och inspirerande urklipp från gamla sagor som trängs med hennes påbörjade coutureplagg av papper. 



Inspirerande myller

Här är det Stinas myller av detaljer under glasskivan på hennes skrivbord. Så roligt att se vad hon blir inspirerad av i sitt skapande som ger näring och energi till hennes egen röst och uttryck. Just det här att lyssna till sin egen röst är så oerhört viktigt i allt skapande. Att tillföra fantasi och uppfinningsrikedom utifrån men behålla kärnan intakt och gå sin egen väg för att skapa något som bara är ens eget är så häftigt. Det är något som båda dessa konstnärssjälar lyckats med.





Inspirerad av en spargris ?

På Stina Wirséns skrivbord fanns en rund rosa spargris - en sån man hade när man var liten med en plutt under som man kunde ta bort och med en bordskniv peta ut de sparade slantarna. När jag ser den här figuren känns den som en omdaning av den runda fryntliga spargrisen även om det är en helt egen figur. Så häftigt. 



Fler utställningar mm i helgen

Jag blir så inspirerad i mitt eget skapande i trädgården av att besöka såna här utställningar och i helgen blir det garanterat ett besök i Hallsberg på Bergööska huset där Lena Linderholm - en annan väldigt inspirerande konstnär ställer ut. Jag tror det är sista veckan nästa vecka och sommarutställningen på slottet med Bea och Stina pågår till 11 september. 

Det blev mycket spring i trappor i slottet och jag var ganska slut efteråt och dessutom hade jag cyklat in till stan, ett av få besök under sommarhalvåret. Fick ihop mina 10.000 steg i alla fall (just den här dagen) och efter ett trevligt och välbehövligt frisörbesök kom maken och hämtade mig. 



Går all-in i Askersund

I morgon är det Antikmarknad i Askersund, något jag ser mycket fram mot. Missade årets marknader i både Åmmeberg och Nora så nu får jag gå all-in i Askersund i stället. Brukar alltid hitta något roligt och spännande bland utställarna (som buddhapojken på bilden) och dessutom är det dags att fylla på med sommarblommor som gjort sitt på Kalles Trädgård i Askersund och Rönnes Trädgård i Rönneshyttan. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en påfyllande helg !
Kram/Isa