söndag 29 mars 2020

Dansande vårtecken, träningsvärk och små glädjor



Fjärilar kommer med hopp

Vårens första fjärilar dansade rusiga runt i solskenet i helgen och första humlan surrade bland scillorna - så underbara vårtecken att bli glad åt. Blir lycklig i själen när fjärilarna börjar komma. Såg till och med en citronfjäril som fladdrade över grannens staket. Det känns som dom kommer med hopp och det behöver vi en stor dos av nu i dessa tider.




Tulpaner enligt tradition

Något annat jag blir lycklig över är makens tulpanchock som fyller upp den gamla soppterrinen enligt tradition. Krispiga och papegojiga pryder dom matsalsbordet även om dom fick flytta ut på baksidan en stund för fotograferingens skull.




Ryckte upp nässlorna med rötterna

Fåglarna kvittrar och solen skiner. Det känns nästan som vanligt även om vi håller oss mest hemma nuförtiden. Tacksam har jag tillbringat helgen på uteplatsen i södersol med att städa undan vintern, sopat, rensat mellan plattor och plockat ut utemöblerna. Klippt perenner och rosor och ryckt upp nässlor med rötterna. Har sparat nässlor i rabatterna för fjärilarnas skull men just här vill jag inte ha dom.




Rejäl nedklippning

Har klippt ner lavendeln rejält som stormtrivs i hörnet i solen - den var riktigt förvedad och gammal. I vanliga fall är uteplatsen det sista jag brukar göra på våren och då klipps vanligtvis lavendel bara i "topparna" så den behövde en rejäl klippning - hoppas nu bara att plantorna överlever kuren. Det är ju trots allt bara mars än. Det är så lätt att tro att vi är långt framme när vi inte haft någon vinter.




Ömma muskler

I dag har jag världens träningsvärk så i dag har jag inte gjort många knop.  Muskler man inte visste att man hade har gjort sig påminda.

Kvällarna blir ljusare nu i och med sommartiden och jag ser fram mot påskledighet i trädgården. För säkerhets skull har jag tagit semester veckan efter påsk också för att riktigt njuta och fixa i trädgården. Hoppas the handyman har fixat klart framsidan till dess - fast man vet ju aldrig med hantverkare. Dom verkar ha en annan tidszon än alla vi andra.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och ta hand om varandra !
Kram/Isa

fredag 27 mars 2020

Projekt framsida startar



Ett minne blott

Vi har haft ett gammalt plommonträd på framsidan av vårt hus som farit ganska illa genom åren av överfulla grenar med mogna plommon, kraftiga vindar och tydliga ålderstecken. Nu finns det inte mer.

Vi var ganska färdiga med varandra jag och trädet. Jag har tröskat mig igenom sylt- och kompottstadiet för länge sedan och är urless på att ta hand om ALLA mogna plommon samtidigt. Plockar man av dom för tidigt spelar det ingen roll hur mycket man sockrar dom - dom smakar ändå surt, vilket kocken på min förra arbetsplats surt fick erfara när han lagade till en efterrättskompott till hugade restauranggäster.




Vrålet av en motorsåg

"Jaha, kommer ni någon gång i april", frågade jag hantverkarn via mail efter att vi var överens om offerten för omgörning av framsidan. Sedan hörde jag inget mer. Förrän i onsdags när vrålet av en motorsåg nådde mig där jag satt vid datorn. När jag kikade ut såg jag hantverkarn i full färd med att demolera plommonträdet. Jag hann inte ens säga adjö och tack innan det låg i itusågade bitar på marken. Nu är det ett minne blott och jag ser framför mig de träd som skall komma istället och hur fina de kommer att bli tillsammans med lavendelhäcken.




Nu börjar det

Så här såg framsidan ut innan all uppgrävning och innan plommonträdets bortforsling till sällare jaktmarker. En plattrad har plockats upp vid rabatten närmast huset eftersom både gången och rabatten skall breddas.




Nu grävs det

Sen gick det snabbt. En liten grävmaskin rullades in och satte igång att gräva. Först hann vi i alla fall gå igenom vad det var som verkligen skulle göras och det var tur att jag var hemma annars hade det blivit lite galet eftersom hantverkarn inte hade antecknat allt vi gått igenom. Sedan var det bara att ha tillit till allt som hände.


Både planteringsjord och grus på plats


Jag ville ha en snirklig rabatt närmast staketet men grävarn sa att "Jag gräver rakt och sedan får du forma det efteråt". Så nu är det väldigt många raka kanter men jag tror att när allt är klart så kommer det att bli bra.




Mormors soffa skall restaureras och flyttas fram

Vid farstubron kommer det att bli en liten "uteplats" med plattor att ställa en soffa på och några krukor. Tre hål är nu uppgrävda och förberedda för 3 Silverpäron närmast lavendelhäcken. En helt ny framsida håller på att växa fram även om det just nu ser ut som den är helt uppgrävd.




Spår överallt

Även efter gaveln har grävmaskinen härjat och lämnat djupa spår i gräsmattan. Här måste vi lägga om alla plattor, rikta upp och fylla upp med sten. Den smala rabatt som fanns här tidigare och som var ett litet helsicke att hålla rent från ogräs skall läggas igen. Det skulle vi gjort för flera år sedan men nu skall det äntligen ske. Har ju mycket roligare saker för mig än att rensa ogräs.

Det skall bli så spännande att se hur framsidan kommer att bli. Har en klar bild i mina drömmar efter tio års planerande!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om varandra !
Kram/Isa

måndag 23 mars 2020

Vårlig kruka med dold finess



Ville ha något nytt med kvalité

Under årens lopp har jag släpat hem åtskilliga krukor, lådor och baljor från olika loppisar för att plantera i och en del har farit väldigt illa av väder och vind och till slut helt gett upp. Så i år tycker jag det är roligt att ha något i trädgården som är nytt med kvalité och med ett tänk av långsiktighet.

Den här vackra krukan Cubeto Color 40 från Stayhome är tillverkad av slagtålig plast med lång hållbarhet men ser inte ett dugg "plastig" ut - tvärtom upplever jag att den påminner starkt om alla mina zinkbaljor fast med ett helt annat uttryckssätt och formspråk.




Proppad med vårväxter

Krukan är generös med sina 40 cm i diameter och sväljer en hel del plantor. Jag proppade den nästan full med plantor i tonerna lila, vitt och grått som passar så fint till den grå tonen på krukan. Färgnyanser som även skall återkomma i den nya rabatten på framsidan och i de nya vita blomlådorna.




Skira ranunklar sätter tonen

Här har jag valt skira ranunklar i vitt och lila med vackert grönt öga, små och stora penséer i samma färgton, lila gyllenlack som är högväxt och vit pärlhyacint tillsammans med lite "trassel" som spretar över kanten för att mjuka upp intrycket.




Dold finess

Den här krukan har en dold finess - den är nämligen självvattnande. Ingenting som syns utanpå utan vattenröret döljs av växtligheten.


Bild från Stayhome

Självvattnande via botteninsats

Krukan har en botteninsats som toppats med granulat där vattningsinsatsen sätts fast. Via det lilla röda röret som rör sig mellan mini och maxi beroende på vattennivån kan man följa vattenståndet.  Tanken är att rötterna skall söka sig ner genom jorden till granulaten och genom olika nedsänkningar i botteninsatsen till vattnet som samlats längst ner i krukan.




Är maffig i sig själv

Några avklippta smågrenar från Silverpäronet fick flytta in i krukan. Tycker de tar upp färgen på krukan fint och harmonierar. Jag brukar ju göra små installationer i trädgården av lite allt möjligt men den här krukan är så maffig i sig själv full med härliga vårväxter att den talar för sig själv och klarar att stå på egna ben.

I morse hade vi 10 grader kallt här så krukan har fått bo inne under nätterna och fått flytta ut i solskenet under dagarna. Visst klarar de olika plantorna några minusgrader men inte för mycket kyla. Krukan däremot är frosttålig och kan användas året runt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner i det vårliga solskenet !
Kram/Isa

Det här inlägget sker i samarbete med Stayhome.se. Jag brukar aldrig göra sponsrade inlägg men Stayhome har kvalitétsprodukter som jag gillar och kan stå för och som passar bra in i mitt tänk med trädgården att jag gjort ett undantag. 

tisdag 17 mars 2020

Trädgårdstider - en glädjebacill

Bild:SVT

Full fart från första stund

Snart är dom här igen - det välkända gänget från Trädgårdstider i en TV (eller dator) nära dig. Vi får följa dom på gården Torstens även den här programserien. Det är full fart redan från början. Med hjälp av charmiga grisar anläggs bl.a en överdådig rosenträdgård med 16 olika rosor och vackra inspirerande växtstöd i en rasande fart.

Har förhandstittat på första avsnittet och man blir så upplyft av vackra vyer, medryckande musik och trädgårdslivet i den skånska myllan.  Att det här gänget trivs tillsammans går rakt genom rutan och som tittare blir man smittad av glädjebacillen och känner sig lite lättare om hjärtat när programmet är slut. Man är så utsvulten på trädgård nu att man blir lycklig i själen av glada grisar som viftar på knorren, drömmar om växtvägg i fransk stil och inburade vårblommor.

Härligt med trädgårdsprogram på TV nu i Coronatider när alla trädgårdsföreläsningar/trädgårdsmässor IRL är inställda - man kan njuta hemma i soffan istället och få en ordentlig trädgårdsinjektion.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 14 mars 2020

Buddhapojken sprider stilla energi i trädgården



Tacksam för min trädgård

Idag var det ett fantastiskt väder även om vindarna fortfarande är iskalla men det var bara att klä på sig och skutta ut i det vackra vårvädret. Egentligen skulle jag suttit i en bygdegård hela dagen på trädgårdsdag men med coronaviruset som stökar till livet avstod jag.

Det kommer nya trädgårdsdagar och trädgårdsmässor - tills hotet blåst över är jag så tacksam att jag har en trädgård att vistas i. Och allra helst en sån här solig dag.




Jag tror solen lyste lite extra på Buddhapojken där han stod på knä på det gamla trädgårdsbordet i ruinen och spred sitt lugn.




Bidrar med sin stilla energi

Jag blir lugn bara av att titta på honom. Han bidrar med en stilla energi som sprider sig i trädgården. Symboler är viktiga i trädgården tycker jag. Symboler som står för något och förstärker den känsla man vill ha i sin trädgård. Och jag vill ha frid, lugn och ro i min trädgård. Allra helst nu när hela världen är i kaos där ute.





Favorit just nu

Ranunklarna har klarat flera frostnätter ute och jag tror att ruinen skyddar dom lite från värsta kylan. När jag vaknade till vid 04-00-tiden i morse var det -4 ute och vattnet i vattenkannan i växthuset var fruset upptäckte jag senare.




Ljuvliga ranunklar - är så förtjust i dom ! Finns i så många härliga färgnyanser och tål en hel del fast den ser skör ut.




Klippt, klippt och klippt

Mest har jag hängt i rostiga rosenrabatten i dag och klippt ner torra sommarblommor med häcksaxen i 3-5 cm bitar direkt ner i rabatten. Istället för att lägga det på komposten så hamnar det där det ska på en gång. Förr tyckte jag att det såg så skräpigt ut men nu ser jag bara liv istället. Sedan skall jag lägga på gödsel blandat med barkmull lite längre fram.




Slumrade till

Släpade ut en korgstol och ställde den mitt i solen. Det var UNDERBART att sjunka ner där efter allt klippande - tror till och med att jag slumrade till en liten stund. Det är så tillvaron i trädgården ska vara - att varva trädgårderande, avslappning och njutning. I love it.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 10 mars 2020

Primulor i verktygslåda



Cykeln går av sig själv

Det är livsfarligt att ha en handelsträdgård inom räckhåll för cykelturen hem från jobbet för det är som att cykeln hittar dit alldeles av sig själv. Jag behövde bara svänga in där en gång och sedan har cykeln liksom tagit över, styr själv och det är bara att hänga med. Jag brukar inte streta emot utan trampar glatt på i symbios med min älskade cykel. Efter en förmiddag fullspäckad med siffror är det rena drömmen att kliva in en värld full av sprakande färg och lyckliga dofter.





Rostig verktygslåda

Färgstarka primulor till extrapris formligen skrek åt mig när jag klev av cykeln framför handelsträdgården och det var bara att langa ner några i korgen. Plättar på tråd fick göra dom sällskap och väl hemma fick hela härligheten flytta in i den rostiga verktygslådan som jag rotade fram under en buske där den bott en längre tid.





Dubbla skönheter på lök

Blomstermarken hade även tulpaner på lök till försäljning och dessa dubbla skönheter uppenbarade sig framför mig. Ryckte raskt upp 10 st godingar och nu står dom på ett loppat fat i växthuset.





Just den här tulpanen är så vacker med sina röda strimmor.






Törstar efter färg

Eftersom dom står i växthuset där det är svalt kommer dom att klara sig länge. Dessutom är det så härligt att mötas av vackra tulpaner när man kliver in i växthuset. Man längtar efter färg just nu och gult är aldrig så vackert och ger så mycket energi som den här tiden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 8 mars 2020

DIY - pallkragevägg i trädgården



Påhittig sonhustru

Pallkrageväggen i köksträdgården skapades för 6 år sedan (om inte minnet sviker mig) efter en resa till Oslo där svärdottern byggt en sänggavel av gamla slitna pallkragar. Den var så himla läcker att jag funderade om inte den idén skulle kunna användas i trädgården och just här hade kastanjestaketet inte räckt till så det passade bra med en hel vägg av gamla pallkragar.




Fortfarande "glapp" på väggen

De pallkragar vi hade räckte inte ända upp utan det blev ett "glapp" längst upp och det är det fortfarande efter 6 år. Det som inte blir färdigt direkt har en tendens att aldrig bli klart. Har inte direkt saknat den sista pallkragen eftersom Klockrankan har slängt sig runt stolparna som sticker upp och fyllt upp utrymmet.


.

Lätt som en plätt

Så här såg det ut när vi byggde pallkrageväggen. Först slog vi ner 4 st rejäla stolpar som man kan skruva fast pallkragarna på. Själva pallkragarna delade vi på kortsidorna så vi fick ut två stycken delar av varje pallkrage. Sedan var det bara att "stapla" dom på varandra på väggen och skruva fast.




Hoppas dom återvänder

I fjol hade vi flugsnappare som bodde i holken på väggen och jag hoppas av hela mitt hjärta att dom kommer tillbaka i år också för dom var en fröjd att ha i trädgården. Så snabba och duktiga flygare. Roliga att följa. Och omöjliga att fånga på bild.




Rabarbern hamnade utanför

Väggen har hållt väldigt bra genom åren och kanske 2020 blir året när väggen blir klar. Kom på att vi har en pallkrage kvar precis utanför köksträdgården mot rosenhäcken som fick stå kvar när vi anlade köksträdgården. Tanken var väl att rabarbern skulle få flytta in i köksträdgården så småningom och pallkragen tas bort men sen har den blivit kvar. Rabarbern är väldigt sur och ingen favorit precis så jag skulle inte sakna den om den försvann.

Dessutom börjar det bli svårt att komma emellan med gräsklipparen så det finns många fördelar med att ta bort både rabarber och pallkrage. Hoppas den är i sådant skick att den går att använda till pallkrageväggen. Vill ju ha patinerade bräder så de matchar de som redan sitter där. Får bli ett tidigt vårprojekt i lämpligt format.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 4 mars 2020

Kan inte tiden gå liiite fortare



Frossar i bilder

Nu är längtan stor efter FÄRG som man blir glad av efter allt gråväder man levt i de senaste månaderna även om kanske smällkaramellen Pippa Small på Chelsea är i färggrannaste laget. Den här tiden frossar jag i bilder både på Pinterest, andra bloggar och egna för att överleva innan hela HÄRLIGHETEN sätter i gång i trädgården.




I år ska DET ske

Det är nu DRÖMMEN är som störst hur trädgården skall förvandlas just den här säsongen och bli så där grönskande, frodig och ljuvlig som i ens allra största visioner.




Vill ut och fynda

Jag längtar lika mycket efter loppisrundor som är så få på vintern och få göra det där klippet som skall bli den ultimata knorren i trädgården. Älskar att gå på skattjakt och känner mig som en kapplöpningshäst i fållan som står och stampar. Börjar bli trött i hoven av allt skrapande.




En middag en len sommarkväll med öppna pardörrar i växthuset känns som en hägring just nu.




Älskar basilika

Basilikadoft från egenuppdragna kryddor och hemlagad pesto får det att vattnas i munnen och snälla nån kan inte tiden gå liiite snabbare så det kan förverkligas igen ?




Solen steker genom solhatten

Jag vill sitta i den lilla mysiga omslutande trädgården till "En liten bit av medelhavet"i Hammenhög medan bina surrar i lavendeln och njuta av en grekisk sallad med äkta oliver medan solen steker genom solhatten.




Tegelstensroman i knät

Jag vill bara finnas till och må-bra med en tegelstenroman i knät som aldrig tar slut medan solen sakta går ner i öster och värmer mina bara ben och armar.





I köksträdgården prunkar det överallt och kryddorna väller över i sina krukor. Det är knappt man kommer fram.




Tålamodet tryter

Mitt i härligheten kan man slå sig ner för att bara njuta och ha det skönt mellan allt trädgårderande. Åhh om man kunde kliva in i framtiden bara för en endaste liten sekund och tanka både doft och alla intryck. Nu är det tålamod som gäller - snart är vi där, även om det känns lååångt just nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 2 mars 2020

Vårens första ljuvliga vårblommor



Ny väg med nya intryck

Idag när jag kom ut från jobbet vid lunchtid var det ett strålande väder och det kändes som vår i luften. Helt underbart.  Jag brukar alltid cykla en senväg hem för att slippa cykla efter "stora" vägen men stärkt av en klarblå himmel och att jag läst någonstans att ibland ska man ta en helt annan väg för att få nya intryck gav jag mig av tryggt cyklande så nära dikesrenen som möjligt.




Som ett lyckligt barn i godisbutiken

Det fanns en anledning till att jag gav mig ut på "okända" vägar. Inte så långt hemifrån ligger en handelsträdgård med massor av skira vårlökar, doftande kryddor och vill-ha-pelargoner och jag har länge tänkt att jag måste göra en visit för att stilla begäret efter vackra vårblommor. Jag blev inte besviken när jag kom instormande i hela härligheten och bara drog in alla dofterna på en och samma gång. Jag var som ett Lyckligt barn i en godisbutik och bara gick runt och plockade en sån och en sån och en sån. Åhh vilken boost för själen.




Magisk ranunkel

Vem kan motstå en helt magisk purpurfärgad ranunkel ? Tur dom bara hade en annars hade jag köpt alla. Den påminde om kornvallmon "Amazing Grey" som jag köpt fröer till från Impecta och som jag hoppas mycket på till sommaren.




Spretig samling

I min korg hamnade förutom den bedårande ranunkeln även murgröna, bellis, pensé, hyacinter och en ljuvligt doftande vit blomma som jag just nu har glömt namnet på och som kommer att växa sig hög i hinken.




Solen värmde över köksträdgården

Nu börjar jag byta ut vinterns dekorationer till vårliga i stället - så himla skönt och välkommet. Det känns verkligen att mars har börjat och vilket början sen. Nu kan vintern vila och släppa fram våren istället och just idag kändes det verkligen så när solen värmde över köksträdgården och pardörrarna till växthuset stod vidöppna. Fortsätter det så här är det dags att plocka fram korgstolen så man kan slå sig ner mitt i härligheten och bara njuta. UNDERBART.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa