onsdag 22 juni 2022

Midsommarbukett från trädgården

 

Skattjakt i trädgården

Även om inte snittblommorna i Blomstergården kommit igång och producerar blommor än så finns det annat i trädgården som man kan plocka buketter av - så himla härligt att bara strosa runt och plocka lite här och lite där. Jag är bara en glad amatör så det gör inget att buketterna inte blir perfekta utan får vara lite spretiga och så där skönt operfekta. Det är nog inte en typisk midsommarbukett heller utan på temat man tar vad man har. 




Massor med tips

Hade ingen tanke på att man kunde använda blommorna från blommande rabarber förrän jag såg ett inlägg på Facebook i gruppen odla snittblommor. Får många tips där och blir inspirerad. Det är så mycket man kan använda sig av och det är spännande att gå runt i trädgården och botanisera. 




Kontraster

Gräslöken blommar för fullt på långa stjälkar och den är ju dekorativ i buketter så det gäller att passa på innan blomningen är över för det går så fort nu med allt. Gillar färgen och kontrasten mot rabarberblommorna.



Okänd skönhet

Duchesse de Montebello har precis börjat slå ut och efter att jag klippt henne rejält under våren har hon satt massor med knopp så man kan klippa stjälkar och njuta av. Den lila bredvid är en perenn som växer i långa perennarabatten och som jag aldrig tidigare tänkt på som snittblomma. När jag klippt av några stjälkar inser jag hur vacker den är när man börjar granska den på nära håll och nu är den basen i buketten. 



Så välkommen

Här växer den lila i rabatten - jag har för mig att det är en toppklocka av något slag men jag kan ha helt fel. Hädanefter kommer jag att se på den med andra ögon för den verkar vara användbar och allt som är användbart i buketter är varmt välkommen i trädgården, även ogräs.

  


Trevlig midsommar

Nu närmar vi oss midsommar och det är inte klokt så fort våren gått. Nu väntar efterlängtad semester med lata dagar, långa strandpromenader och roliga utflykter - skall bli så härligt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktig härlig midsommarhelg och en trevlig sommar !
Kram/Isa

måndag 20 juni 2022

Besök i trädgården, blomsterarrangemang som avledare och tack till grannen

 

Äntligen på sin växtplats

Tänk att alla småplantor kom ut till slut i Blomstergården och alla zinkbaljor hittade sin plats precis lagom till trädgårdsvisningen i lördags. Så trevligt och lite overkligt när en stor turistbuss från Norge körde in på gatan och trädgårdsbesökare vällde av bussen och in i trädgården. Ett väldigt trevligt besök och trädgården levde verkligen upp under den timmen. Jag öppnar inte upp trädgården så ofta, men ibland gör jag ett undantag. Trädgården är ju mest min egen oas och ingen besöksträdgård utan skapad utifrån min vision, lust och ork. Är det andra som tycker att den är värd ett besök är det bara roligt. 



TACK till grannen

Det var osäkert in i det sista om jag skulle kunna ta emot dom pga ryggskottet men den värsta smärtan hade gett sig under fredagen. Jag har sån tur att jag har en fantastisk granne som jobbar som fysioterapeut som förbarmade sig över mig, stack akupunkturnålar på händerna och gav mig en behandling så allt vände. Så tacksam. Känns som han räddade mitt liv. 



Och till maken 

Maken förbarmade sig över gräsmattan, klippte och trimmade överallt och t.o.m. åkte och köpte en ny kraftigare trimmer och när allt är klippt såg trädgården så prydlig ut även om inte allt annat var i toppskick. Trädgården visade i alla fall upp sin bästa sida under omständigheterna även om det verkar som det tar lite tid innan jag är helt återställd. Jag hoppas att besökarna var nöjda när dom äntrade bussen igen för avfärd till hotellet i stan. 



Startade dagen med ett blomsterarrangemang

Själv vaknade jag redan vid 06-tiden och tassade ut i trädgården och gjorde en stor blomsterinstallation på det rostiga planteringsbordet nere i ruinen - allt för avleda från "fulhörnan" som uppstått efter snösmockan och avverkningen av buskage och tallar. 



Öste på vad trädgården erbjöd

Det var jättekul att strosa runt i trädgården och plocka allt möjligt som att klippa grönt från klotpilen, pioner, funkia och kvistar från svartvinbärsbuskarna och sedan ösa på med växter från trädgården som stjärnflocka, kantnepeta, stäppsalvia, klematis, kaprifol och toppa med några rosenkvistar från Therese Bugnet och blommor från kirskål. Knölade ihop kycklingnät och stack ner allt i - så himla roligt och det blir så lätt att forma när man använder sig av nätet i vasen vilket det var flera av besökarna som uppmärksammade. 



Solros i rostig zinkskopa

När jag klippte bort de överblommade solrosorna från solrosängen följde några andra blommande också med som fick flytta in i en zinkskopa med vatten tillsammans med några margeriter. Piffar upp lite på stenbeläggningen framför växthuset.

Några bilder hann jag aldrig med att ta från besöket vilket är lite synd så här efteråt. Blir så närvarande i nuet med att svara på alla frågor och hur plötsligt trädgården blir så levande med människor överallt. Och sedan snipp, snapp, slut så var besöket över. Nu går jag bara runt och njuter av trädgården och att det är så prydligt överallt. Eftersom jag vet att det inte varar så länge så får man passa på. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - ha en riktigt härlig junivecka !
Kram/Isa

onsdag 15 juni 2022

Kruksamling framför växthuset

 

Krukorna på plats

Kruksamlingen framför växthuset vid fontänen börjar bli klar fast jag hade svårt att hitta terrakottakrukor i gömmorna. Märkligt eftersom jag köper nya varje sommar men har ändå för få när allt skall planteras på våren. Och fat är alltid en bristvara i min trädgård - dom går lättare sönder efter någon säsong och behöver ständigt kompletteras. En del krukor blir helt enkelt utan fat eller också får dom tillbringa sommaren på något kantstött från Gustavsberg.



Håller färgen

Den målade rostade krukan som jag lagt ner en hel del kärlek på fick flytta in bland terrakottakrukorna på ett bordsunderrede där bordsskivan lossnat. Det kom en rejäl regnskur i går och tänk att det bekom inte den här krukan ett dugg. Den fortsätter att hålla färgen - förlåt rosten, menar jag. 



Naket hörn

En liten bit i taget blir trädgården klar för säsongen. Har rensat plattorna framför växthuset så noggrant men nu är det dags igen - innan man hinner blinka smiter ogräset in igen. Till vänster har vi hängt upp klädstreck i stammen av tallen som togs ner i våras efter snösmockan - enklast möjligt insynsskydd efter att delar av buskaget höggs ner i samband med att tallarna togs bort. 

Nu börjar det växa upp igen och en väldigt vacker ros tog chansen att visa sig efter åratal av mörker. Blir en spännande resa att se hur det kommer att bli. Just nu känns det lite "naket" i det hörnet när man har varit van att haft ett rejält buskage som insynsskydd. 




Så länge det varar

Blir ett lila/rosa tema framför växthuset i år. Satt några perenner som får flytta ut i långa perennarabatten till hösten som vädd och kransveronica. I den rostiga sprider grusnejlikan sitter skimmer så länge det varar - tycker det är svårt att få henne att överleva en hel säsong, hon torkar lätt och sedan är det kört.



Väntans tider

Brukar måla runt fönstren på växthuset inför varje säsong men nu väntar jag på snickaren som jag hoppas ska byta ut en del snickerier, men ni vet ju hur det är med hantverkare - det är inte alltid dom dyker upp när man behöver dom. 

Hortensian i stora krukan har överlevt vintern i garaget men har inte satt knopp än så vi får se hur blomvillig hon är i år. Var mest rädd om krukan och hade ingen tanke på att Hortensian skulle klara vintern. 

Nu har jag "bara" andra sidan av växthuset kvar att fylla med lerkrukor - om jag hittar några. Får gå på jakt i förråd och leta. Hoppas jag har jord hemma för det går åt massor till stora krukor, sommarblommorna kräver bra jord för att orka hålla igång hela sommaren oftast till frosten kommer i höst någon gång även om jag brukar bottna med långtidsverkande. 




Ryggen strejkar

Har fått ryggskott av allt bubbande med jordsäckar, krukor och rensande i rabatterna. Fast det bästa är ju ändå att försöka hålla igång så med hjälp av Voltaren gel och alvedon skall alla småplantor ner i jorden i dag (vilket jag sagt en längre tid). De som inte har tagit sig så bra ligger risigt till att hamna på komposten för nu vill jag verkligen bli klar. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och din kropp!
Kram/Isa

söndag 12 juni 2022

Tidig morgon i växthuset, Blomstergården fylls och älsklingsvasen lever farligt

 

Morgonstund har guld i mund

Alla småplantor som invaderat växthuset har nu fått flytta ut och duken från Indiska har åkt på bordet så man kan sitta där och äta frukost. Så skönt att det börjar bli ordning i växthuset även om inte alla pelargoner flyttat in än. Tar några i taget och eftersom det är så mycket annat som också kräver uppmärksamhet går det lite långsamt i år. Så härligt att vakna riktigt tidigt under helgen och tassa ut och öppna upp växthusets pardörrar. Morgonljuset strålar in och allt är tyst. I love it !




En i taget

Zinkbalja för zinkbalja i Blomstergården fylls med småplantor och en och annan köpt sommarblomma . Här är det Silverrisp Limonium platyphyllium i den lilla zinkbaljan som jag vintersått som fortfarande är små men ändå kraftiga plantor som skall ge yviga lavendelblå blomsterställningar med lansettlika blad. Den skall tydligen vara perfekt som det fylliga i en bukett. I den större zinkbaljan fick plantor av borstnejlika husera, den är en bienn och kommer att blomma först nästa år. I höst kanske jag får plantera ut den i en rabatt för att den skall överleva vintern.



Full i knopp

Rugosarosen som slagit sig ner vid kastanjestaketet hänger nu över med en allt yvigare buske full med knopp in över Blomstergården. Hon doftar underbart så hon är så välkommen att kika in. 



Snart, snart är allt ute

Blir hon för närgången klipper jag bara av några grenar och håller henne lite tillbaka - allra helst nu när ängeln på piedestalen fått flytta tillbaka på sin plats under hennes grenar. På trädgårdsstolen står småplantor som Sahara, riddarsporrar mfl som väntar på sin tur i kön till att bli utplanterad. 

En liten bit i taget blir Blomstergården klar och det ser jag verkligen fram mot. 



Snyft

Älsklingsvasen från "En liten bit av medelhavet" fylldes med midsommarblomster som slagit sig ner vid vattenslangen och fick på grund av sitt skräpiga sätt pryda bordet i ruinen. Det gick bra i flera dagar ända tills blåsvädret idag stjälpte vasen och slog sönder den till min stora sorg. Hoppas på att det skall gå att limma ihop den så den går att använda igen för den finns nog inte kvar i sortimentet. 



Hatar blåsväder

Blåsvädret riste även min kropp och det har varit en riktigt jobbig dag med ihållande värk. Blåsväder kan verkligen ställa till det i flera dagar och nu är det även snart dags för fullmånen att spöka igen. Får se om jag kommer ur sängen i morgon bitti för i morgon är det jobbdag igen - en av få under juni. 

Maken har i alla fall förbarmat sig över gödselhögen på garageuppfarten så nu är den ett minne blott - puh. Han tröttnade kanske på att få hästskit under skorna när han klev ur bilen - är evigt tacksam.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en härlig junivecka !
Kram/Isa 

lördag 11 juni 2022

Till slut knäckte jag rostkoden

 

NU blev det rostigt

Jag är inte den som ger mig i första taget så jag gav mig på den "rostiga" plastkrukan igen enbart med Barcelona Orange den här gången och tänk det blev ROSTIGT. Så himla kul. Det lönar sig att lägga lager på lager och till slut få till det rostiga och patinerade uttrycket.




En plastkrukas resa och förvandling

Här kan man följa plastkrukans resa från vit-stått-i-förrådet-i-tjugo-år till svart och första försöket till rost till det slutliga resultatet. Yes - ett tag tänkte jag faktiskt att rost inte var för mig men när jag klurat lite till tänkte jag om. Nu skall det bli så roligt att plantera i den och ställa ut den i trädgården. Det är möjligt att det blir fler.




Öva-på-pryttlar

Vid förra helgens Göteborgsresa hann jag med några loppisar och fyndade lite 20kr-pryttlar att öva på. De två kronorna tänkte jag spara och ärga med färgen Provence när jag kommit till en återförsäljare och köpt färgen - tror dom kan bli fina i den nyansen.




På't igen

 Ljusstakarna och hjärtat har jag övat på och kommer att gå en runda till på då dom blev lite väl "gulrostade". Skulle nog ha målat dom svarta från början så det blev en riktig grund men det är bara på't igen. 



Luktar ateljé

Det luktar färg i hela ateljén och det trodde jag kanske inte från början när jag skapade den men nu får nog alla mina målarpryttlar och staffliet flytta ut dit så det blir en riktig ateljé. Behöver lite mer ljus därinne men det har jag en plan för - hoppas den går i lås under sommaren.



Nästa projekt

Här är nästa rostprojekt jag skall ge mig på - inköptes för många år sedan men inte används så mycket så det skall bli kul att se förvandlingen. Kanske blir det också ett nytt användningsområde för den stående hyllan. Spännande.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktigt härlig helg !
Kram/Isa

torsdag 9 juni 2022

Färgstarkt par, mängder med knoppar och diagonalt blir det fler

 

Kan inte bli annat än förälskad

Jag som inte är så förtjust i starka färger i trädgården planterade några plantor av trädgårdsnejlikroten Mai Tai för några år sedan när jag råkat förälskat mig i den på ett besök på Rosendahls trädgårdar i Stockholm där dom planterat en kraftig planta i kruka som bara vällde så där vackert att man inte kan bli annat än förälskad.




Färgstarkt par - nejlikrot och kantnepeta

Nu har den etablerat sig ordentligt och lyser verkligen upp rabatten tillsammans med mina egenuppdragna kantnepetor som växer i framkant - ett sällsynt färgstarkt par i den här rabatten. 




Förlåter med åren

Jag har blivit mer förlåtande med åren att släppa in varma färgnyanser i den långa perennrabatten även om det är dom kalla färgerna som fortfarande dominerar. Vill man ha en engelsk cottage garden så är det sillsallad som råder och inte så ordnat. Fast hos mig har det inte blivit så där charmigt engelskt blandat att man bara stoppar ner någonting när man har ett hål i rabatten. 

Kanske ska tänka mindre och bara gräva ner allt möjligt. Det där tänket med upprepningar av samma växter har också liksom försvunnit med tiden när rabatten tagit kommandot och gett sig ut på egna resor. 



En kär rosvän

Rosenbuskarna Thérese Bugnet har satt igång att blomma och det gick så snabbt att jag inte riktigt hunnit med. Har klippt bort massor med torkade grenar under våren och gett henne rikligt med hästgödsel att gosa sig i.  Hon tackar med att växa sig kraftig och frodig och levererar mängder med knoppar. 




Härlig knoppande tid

Älskar den här tiden på året när knopparna visar sig i rosenbuskarna - tjocka och stinna färdiga att slå ut när som helst och sprida både sin skönhet och väldoft över trädgården. Utslagna är dom underbara att stoppa ner nosen i när man strosar förbi. 



På diagonalen blir dom fler

Här är det Valdemar i rostiga rosenrabatten som satt mängder med knopp. Ser så fram mot när dom börjar slå ut om någon vecka. Snappade också upp i TV-programmet Trädgårdsmästarna att rosen sätter mer knopp om man leder grenarna diagonalt och inte låter rosen växa rakt upp. 



Ser fram mot årets väldoftande möte

Mängder med knoppar har även pionerna i ruinrabatten satt - har faktiskt aldrig sett så många pionknoppar som i år. Jättekul att pionen jag flyttade från framsidan för några år sedan etablerat sig och trivs. Sarah Bernhardt ger fler och fler stänglar och knoppar för varje år - vilket är helt underbart. Ser så fram mot årets väldoftande möte ! 

Alltså vilken underbar tid det är nu även om det också är mycket jobb med att få ordning på allt i trädgården. Bara man vänder ryggen till så passar ogräset på att smyga sig in överallt och gödselhögen på garageuppfarten har sakta minskat men väntar på flytt till annat ställe så vi får garageuppfarten fri till slut. Har naprapattid på fredag så det skall nog ordna sig.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och njut av din trädgård mellan allt trädgårderande!
Kram/Isa

tisdag 7 juni 2022

Dom första solarna lyser nu i solrosängen

 

Solroselycka

Nu har dom första solrosorna flyttat in i solrosängen. Hittade kraftiga förgrenade plantor på Blomsterlandet och hivade lycklig ner 8 st i vagnen. Frågade tjejen i kassan hur hög dom skulle bli men hon trodde att dom bara skulle bli något högre - trots att hon konsulterade en kollega fick jag inget riktigt svar på frågan. 



Hur hög blir dom egentligen ?

Hur höga dom skulle bli var ju ganska viktigt för var jag skulle placera dom i solrosängen och till slut hittade jag ett namn på krukan Helianthus annuus som jag googlade på och fann att det ska vara en vanlig solros som brukar bli 90-100 cm hög. Lusläste på Blomsterlandets hemsida om solrosor men ingenstans hittade jag hur hög dom kan bli utan bara leveranshöjden i butik. Nu planterade jag solrosorna med utgångspunkt att dom kan bli ca 1 m och komma att förgrena sig vilket också syns genom mängder av nya knappar på plantorna. 



Som lysande solar

Oj, vad solrosorna lyser upp den här delen av trädgården - kommer bli magiskt när resten ansluter (fröerna jag sått) och plantorna förgrenar sig med nya lysande solar. Ett fulställe som verkligen har blivit ett finställe som man blir glad av i trädgården.




Skriver på skifferbitar

När tjejerna röjde solrosängen från ogräs och stickande berberisbuskar se HÄR  hittade dom småbitar av skiffer efter allt skiffer som tidigare låg här som jag sparat och ska använda till att skriva på och lägga ut på väl valda ställen i trädgården. Hade en Poscapenna efter mitt måleriryck i vintras som gick alldeles utmärkt att skriva på skiffret med även om plattorna är lite ojämna och inte helt plana.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en mysig kortvecka!
Kram/Isa

 

måndag 6 juni 2022

På skattjakt hos Vadstena Antik till solrosängen

 

Tog "rätt" väg hem

När vi åkte hem från helgens besök i Göteborg tog vi vägen över Jönköping och Vadstena för att slippa alla vägarbeten och det passade ju mig alldeles utmärkt med ett efterlängtat besök hos Vadstena Antik. Man vet aldrig vilka skatter man kan hitta där -  dom har ett sortiment med mycket allmoge som jag gillar. Under årens lopp har jag hittat allt från vackra pardörrar till växthuset till rosiga täcken och den alldeles ljuvliga arbetsbänken i Trädgårdsateljén. Och idag hittade jag en rostig fransk barnsäng ! 




Föll pladask för det vackra mönstret och rutmönstret i botten som skulle passa så bra för solrosor att växa upp genom i solrosängen. 




Precis som i mina drömmar

Jag hade tur att sängen gick att vika ihop och bli till ett platt paket och gick precis in i bilen med nedfällt baksäte och lite omstuvning av resväskor. Väl hemma med min dyrgrip insåg jag att den blir perfekt i solrosängen tillsammans med de franska dörrluckorna så bordsunderredet som jag ställt där fick flytta tillbaka till osynligheten igen. Nu skall bara solrosorna jag sått växa upp och invadera sängen också. Precis som i mina drömmar.




Ogräset ger sig inte

Ogräset ger sig inte så lätt i solrosängen efter att ha fått härjat fritt där i många år så kirskålen gör sina försök att återerövra området. Får gå dagliga rundor med spaden och gräva upp rötter. De få plantor jag fick av Ms Mars är utplanterade i zinkhink och i ängen. De är kraftiga men har inte satt riktigt fart än uppåt - kanske inväntar dom värmen.




Så roligt med nya områden i trädgården

Har en känsla av att det här området kommer bli sommarens mest fotograferade - alltid lika roligt och spännande med ett nytt område i trädgården. Skall se om jag hittar uppväxta plantor av solrosor ute i handeln för nu är jag lite otålig och vill se några solrosor blomma i solrosängen också för att se hur det blir i verkligheten. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och en riktigt skön Nationaldag !
Kram/Isa


torsdag 2 juni 2022

Första försöket med "rostning"


Äntligen inköp 

Det har regnat här en hel del de senaste dagarna så man har fått springa in när skurarna attackerat så då passade jag på att använda färgburkarna från Annie Sloan jag köpte under Tysslingedagen förra veckan. 

Har tänkt så länge att införskaffa kalkfärg för att rosta krukor och annat men aldrig kommit iväg till någon återförsäljare. Nu fanns Bäcks Målarverkstad och butik med bland utflyktsmålen där det fanns hur mycket färgburkar som helst så nu passade det bra. 



Den som spar han har

Makens gamla plastkrukor som han hade när vi träffades för 20 år sedan har hela tiden stått kvar i förrådet och nu plockades dom fram för att bli rostade. Formen är ju jättefin och det plastiga skulle nog försvinna med rostningen.




Grundade med svart

Tur att jag har en ateljé att hålla till i med allt pyssel. Först grundade jag krukan med en svart färg Graphite som jag tyckte var mer grå - tror det finns en svartare bland Annies sortiment. 




Första försöket

Sedan skulle man hälla upp färg från 3 olika färgburkar som Barcelona orange, Primer red och Honfleur på ett fat och sedan var det bara att dutta penseln i alla tre färgerna och dutta på krukan - vansinnigt roligt men eftersom det var första gången jag gjorde det hade jag ingen aning om hur resultatet skulle bli eller hur jag skulle tänka. 

Nu när färgen torkat inser jag att jag använt alldeles för mycket rött och skulle låta det svarta skina igenom mycket mer. Samt framhävt det gula. Det tar nog ett tag innan man fått in tekniken. Det är bara att måla på och lära sig på vägen. 




Går på metallen

I Blomstergården har svarta pallkragar införskaffats istället för degtråget som kraschade efter lång och trogen tjänst. Metallhörnen lyste metalliska så jag grundade dom med den "svarta" kalkfärgen och skall rosta dom så lådan smälter in bättre. Handtaget från den gamla lådan har jag sparat och eventuellt skall pallkragen bli med ett rostigt handtag. Får ta ställning till det när jag ser hur metallen blir efter rostningen.

I pallkragen har nu många småplantor av olika sorters astrar fått flytta ut från växthuset och jag försöker få ut så många småplantor som möjligt varje dag. I degtråget bredvid huserar nu slöjsilja, riddarsporrar, praktvädd och ringblomma förutom jätteplantan med gräslök som får stå kvar för sina vackra blommor skull. 



Små burkar blir nog stora burkar

Köpte små burkar till att börja med men det kommer garanterat att bli större färgburkar för det här var vansinnigt roligt. Går runt i trädgården nu och studerar rost för att ha det med mig in i nästa målarprojekt. Dessutom upptäckte jag min favoritnyans Provence ärgad koppar på en hemsida så kanske kommer jag att gå bananas med den älskade nyansen också. Kolla HÄR ! 

Åhh så mycket roligt det finns att ägna sig åt och skapa - det är bara kroppen som sätter gränser. Vilar ofta mellan allt trädgårderandet och sköna sittplatser är viktigare och viktigare i trädgården för återhämtningen. Så ljuvligt att sjunka ner i en skön däckstol några minuter, plira mot solen (förhoppningsvis) och njuta av trädgården. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - kom ihåg att njuta av trädgårdsresan också 1
Kram/Isa