fredag 29 mars 2019

Vår på skrivbordet i växthuset




Slapp cykla i blåsten

Idag var jag på jobbet redan halv 7 - när man får skjuts när det blåser så trädtopparna viker sig då går man gärna upp i ottan för att slippa cykla i motvind och spara på krafterna.

Man kan ju ha roligare saker för sig som att duka upp vårens första penséer på skrivbordet i växthuset. Vi = andra trädgårdsnördar+jag svärmade som flugor runt en sockerbit på handelsträdgården där årets godsaker höll på att plockas upp.




Röjde undan hösten

Helt underbart att stå i växthuset och pyssla medan vinden drog runt knutarna där ute. Jag röjde av skrivbordet från höstens installationer och planterade mina fynd, bl.a. småblommiga penséer i olika färger. Älskar dom småblommiga som är så blomvilliga och precis lagom i storlek.

Dessutom hade jag turen att Blomsterlandet även hade Gyllenlack i olika färger. En klar favorit sedan tidigare år och en växt som lockar till sig humlor och bin.




Liten rostig vakterska

Min lilla fairy Hannah fick vakta hela härligheten - hon har varit med mig väldigt länge och håller uppsikt över trädgården sommartid. Hon var helt grön vid inköp och rostar sedan vackert med tiden.

I bakgrunden skymtar de fina patinerade äggen från den häftiga trädgårdsbutiken Vått och torrt på Österlen som precis öppnat för säsongen.




Ny favorit

En annan rostig varelse på skrivbordet är den lilla rostiga grisen som charmade mig totalt på Trädgårdsmässan. Redan på håll började jag prata "bebisspråk" med den och en dam som stod i närheten kunde inte undgå att höra "vårt samtal" och anförtrodde mig att precis så lät hon när hon konverserade med sin lilla hund - ingen rostig hund i gjutjärn dock utan en livs levande liten vovve.

Nu är ju jag allergiker och kan inte ha något djur så då får man hålla till godo med en rostig variant istället. Den fanns i olika storlekar och jag hade gärna inhandlat hela familjen men fick lov att begränsa mig.





Inlangad i växthuset - just nu i alla fall

Den vackra julrosen som stått på farstukvisten och som vi langat ut och in varje kväll fick nu flytta in i växthuset -  i alla fall temporärt tills vädret stabiliserats. Den rostiga gamla vispen jag fyndat på antikmarknad i Nice fick räta upp den lite så man kan njuta av den tjusiga damen. När hon nickar med böjd nacke ser man ju inte hennes förtjusande ansikte.




Rätt storlek

Penséerna har sån behändig storlek att dom oftast platsar i vad som helst - som här i en hängande burk. Patinerad naturligtvis - för att passa in i miljön.




Skrivbordslåda full med penséer

Skrivbordslådorna var klädda invändigt med tåligt papper så jag tvekade inte en sekund utan langade ner några penséer i en av lådorna. Sedan bestämde jag mig för att zink + rostigt fick bli temat. Baljor, hinkar och vattenkannor saknas inte efter många års samlande så det var bara att gå en sväng i köksträdgården och plocka in.




Några veckor kvar till påsk

När det är dags för påsk har jag säkert svidat om på skrivbordet. Älskar aldrig gult så mycket som när det våras även om det just idag bara blev lila toner. Har inte börjat tänka påsk än men när det börjar närma sig går jag all in !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och ha en riktigt trevlig helg trots blåsvädret !
Kram/Isa

onsdag 27 mars 2019

Vårens första lyckopiller



Vårens första citronfjäril

Idag när jag cyklade hem från jobbet genom skogen såg jag vårens första citronfjäril som dansade bredvid vägkanten - jag blev helt varm i hjärtat när jag upptäckte den efterlängtade vackra lilla varelsen. Citronfjärilar är mina absoluta favoriter jämte blåvinge som man tyvärr inte ser så ofta. Där det är helt obesprutat kan man ha turen att se skymten av den ibland.




Gult i dikesrenen

Längre fram på vägen lyste det även gult i dikesrenen där jag upptäckte vårens första tussilago och stannade för att plocka några. Det är alltid så roligt med de allra första - när man ser att våren vaknat i år med.




Växt ur sina frölådor

Idag var det också första gången jag stått i växthuset den här våren och skolat om plantor som växt ur sina fröaskar. Det var riktigt varmt och jackan åkte av. Så ljuvligt att vara igång igen - som jag längtat.




Alltid samma antal

Det är märkligt med klockrankan för varje år är det alltid sex fröer som gror även fast jag sår minst  dubbelt så många. Nu räcker sex plantor precis till mina stora korgar så det blir precis som det ska.





Strössla med Zinnia

Zinnian "Green apple" som är en dubbelblommande dahlialiknande skönhet grodde för brinnande livet och nu ståtar ca 40 omskolade plantor i växthuset. Den här blomman har jag tänkt att strössla med både i krukor och rabatter i sommar och dessutom tror jag hon är jättevacker som solist i en vas så det känns helt ok att det blev så många plantor.

Nu får dom stå i växthuset under dagtid och inne i huset nattetid innan jag kan lita på att frosten inte slår till.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 25 mars 2019

Idéträdgårdar och balkonger på Nordiska Trädgårdar



Fastnade för en

Det fanns ju inte bara miniatyrträdgårdar på trädgårdsmässan även om jag snöade in en hel del på dom utan även idéträdgårdar även om det bara var en jag fastnade för. Vi fick en väldigt trevlig guidning av kreatören själv Cina Monn från Sagojord.




Poetiska inslag

Förutom att trädgården var lugn och harmonisk i sin uppbyggnad, färgsättning och utformning hade den även poetiska inslag och en lite djupare innebörd där tanken var att bygga en mötesplats för alla väsen både stora och små på sin resa genom livet.




Här är den urbana hörnet av trädgården - där allting startar. Märk väl likheten med den urcharmiga dockan på bordet och kreatören själv.





En riktig vill-ha-tunna-till trädgården står i hörnet där liten docka kommit upp i skolåldern ungefär.




Nästa station är vuxenlivet eller ung vuxen som ställer de stora frågorna till sig själv. Vem är jag och vart är jag på väg - symboliserat av en bok av Karin Boye i en av fåtöljerna.





Blomstrande och grönskande tid

Nästa etapp i livet är en blomstrande tid innan allt långsamt går till vila i nästa hörn som jag aldrig fotade. Ett vackert tänk och genomförande som resulterade i en silverplats av juryn.




Lockade inte som tidigare

Utställningsbalkongerna som alltid varit mina absoluta favoriter tidigare år tyckte jag inte nådde upp till den nivån de tidigare haft. Jag förstår att alla lagt ner sin själ och vet hur mycket jobb det ligger bakom men där tror jag mässan måste göra ett nytänk på något sätt. Varje kreatör får själva stå för alla kostnader och allt jobb och är ett stort dragplåster på mässan vilket känns lite orättvist, detsamma gäller idéträdgårdarna som nu håller på att utarmas.





Den här balkongen var kreativ, vacker och grönskande av kreatörerna Undergrowth/Maria Svennbeck och Pim Bendt.





En annan balkong var italieninspirerad även om jag kanske inte kände av så mycket av just Italien - den var inbjudande och blomstrande.




Vinnande balkong

Balkongen "Trädgård för alla - härodlat, närodlat och återbrukat" av kreatörerna Skillingebyholms trädgårdsutbildning tog hem både besökarnas pris och juryns pris som bästa balkong.




Kroknade i förtid

Det var fruktansvärt mycket folk på mässan och redan en timme innan bussen skulle gå kroknade jag och var tvungen att leta upp ett lugnt hörn för återhämtning. Jag smet ut genom Östra entrén och letade upp en sittplats där jag kunde hämta andan. Tidigare år har man alltid kunnat smita undan i B-hallen längst in på cafét och vila en stund men den möjligheten var helt borta i år när en annan mässa flyttat in.




Hamstrade för flera år

Jag hamstrade Pelargonfönstrets största burk pelargonnäring till alla sommarblommor och föll pladask för en liten rostig gris som garanterat kommer att dyka upp i någon installation framöver.

Är osäker på om jag kommer att besöka mässan nästa år även om det är väldigt trevligt när man väl är där, men det kostar på. Kroppen värker flera dagar efteråt och hela helgen går åt till återhämtning.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 24 mars 2019

Charmiga miniatyrträdgårdar på Nordiska Trädgårdar - del 2



Olika trädgårdar

Här fortsätter inlägget om miniatyrträdgårdarna på Nordiska Trädgårdar. Alla trädgårdarna såg helt olika ut och jag är imponerad över vilket enormt arbete alla lagt ner på sina miniatyrträdgårdar - som det här fina staketet som påminner om ett kastanjestaket.




De blommiga knotiga träden var så fina och gav den här trädgården liv och karaktär precis som det egengjorda staketet.




Den rostiga tunnan var ju så charmig med en liten vas med videkissar och snödroppar. Älskar också den patinerade odlingslådan med ärtskott i bakgrunden.




Här ser man det fina staketet på nära håll och hur man bundit ihop spjälorna - inspirerande ifall man själv vill göra en miniatyrträdgård.




Fåglarna trivs i den här trädgården och sitter gärna både i trädet, på växthustaket och på staketet.





Hjärtat i trädgården - det vita växthuset

En annan miniatyrträdgård som också var jättefin var den här med ett vitt växthus som allt byggts runt. Här fanns både odlingsbäddar, bro och portaler.




En liten hörna att slå sig ner i när man behöver vila från allt trädgårderande. Allt i miniformat. Så fina trädgårdsmöbler och verklighetstrogna.





Morötterna är skördade och gurkan och salladen ser också skördningsklara ut. Inspirerande.




Så fint gjord. Den här trädgården skulle mycket väl kunna genomföras i storformat.





Ett litet växthus fylld med terrakottakrukor och odlingsglädje. På gaveln finns en tunna med vattenkran - i miniformat.





Blir jätteinspirerad

Slutligen en liten bod med sedumtak från någon av de andra miniatyrträdgårdarna. Och kolla vilken fin stege. Blir jätteinspirerad av alla de fina trädgårdarna och kanske skapar mig en egen i vår/sommar. Började samla på miniredskap, tunnor, vattenkannor och trädgårdsmöbler för flera år sedan och hade en liten, liten variant med på min utställningsbalkong på Nordiska 2017.

HÄR hittar du mer inspiration och tips till en miniatyrträdgård i en gammal kruka eller låda !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 23 mars 2019

Charmiga miniatyrträdgårdar på Nordiska Trädgårdar



Nytt inslag på mässan

Det absolut roligaste på mässan Nordiska Trädgårdar var miniatyrträdgårdarna längst ner i hall A som vi hittade efter mycket letande. Allt var komprimerat i år till en hall och det var lite förvirrande innan man hittade rätt. Det nya inslaget miniatyrträdgårdar som Minna Mercke Schmidt ansvarat för var verkligen ett inspirerande och kreativt nytänk och lockade många besökare.




Fantastiska miniatyrträdgårdar

Utställningen var uppbyggd på utställda lastpallar där miniatyrträdgårdarna var skapade på en pallkrageliknande form. Så många fina miniträdgårdar som man kunde gå hur länge som helst att titta på och hela tiden upptäcka nya saker.




Jag fastnade lite extra för det röda huset med halmtak där det fanns en fantastisk trädgård där ingenting saknades.




Urgullig köksträdgård med odlingslådor i miniatyrform där spadarna och vattenkannorna står tillgängliga.




Ett vilohörn där man kan dra sig undan i skuggan under ett parasoll i en lummig del av trädgården saknades inte heller.




Helt underbar

Till och med ett charmigt hemlighus fick ta plats i den här lilla trädgården. Antar att kreatören haft väldigt roligt när hon skapat den här trädgården och lagt ner mycket skaparglädje, fantasi och kreativitet för den är helt underbar.




Små detaljer överallt

En riktig sommaridyll med massor av små detaljer överallt. På skorsten har till exempel en stork byggt ett bo som jag dock inte fick med på någon av bilderna trots att jag tog så många. I buskaget med vintergröna trivs små igelkottar och på farstukvisten ståtar en höna och en liten katt som ser ut att trivas förträffligt.




Piggade upp mässan

Miniatyrträdgårdarna piggade verkligen upp mässan och jag hoppas att utställningen blir ett återkommande inslag. I nästa inlägg kommer fler bilder från den här charmiga miniatyrvärlden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 21 mars 2019

Årets pelargon - en riktig chokladpingla

Bild Blomsterfrämjandet fotograf Lina Arvidsson

Vackra mörka blad

Nu är den äntligen släppt - årets pelargon och det blev en pelargon jag aldrig hört talas om till skillnad från förra årets utvalda som redan var en klar favorit i växthuset. Hela två st sorter ur Brocade-serien blev vald till Årets pelargon i år - nämligen Brocade Salmon Night och Brocade Cherry Night, vilken av de utvalda som syns på bilden är jag dock osäker på.

Pelargonerna ur Brocade-serien har mörka blad och kallas chokladpelargoner (roligt när man lär sig något nytt !). En del har den enbart för sitt vackra bladverk och plockar av blommorna vilket jag skulle ha lite svårt för.

Den här godingen (eller godingarna) skall jag hålla utkik efter på mässan i morgon för dom får gärna förgylla tillvaron i vår!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 18 mars 2019

Dubbla Ellen, fler frösådder och vilken jordkvalité är egentligen bäst



Knopparna frös sönder

Skickade efter 3 st dubbla julrosor Double Ellen Picotee från odla.nu för flera veckor sedan och planterade alla tillsammans i en zinkhink, sedan har hinken åkt ut och in beroende på temperatur. Dessvärre har vi glömt hinken ute när det varit minusgrader så alla knoppar hittills har frusit sönder.




Får bo i den planerade lunden

Glädjen var desto större när en knopp äntligen levererade -  jag är alldeles förtjust i den här skönheten. Hoppas hon hinner sätta massor av ljuvliga knoppar under våren innan hon blir planterad i den kommande lunden bredvid ruinen.




Vackrast i drömmarna

Idag har jag sått massor med fröer av Kronärtsskockan Violet de Provence, Green Globe samt purpurkål Scarlet. Tänker att dom kan vara vackra tillsammans med solrosor och dyka upp som en överraskning i trädgården där man minst anar det tillsammans med perenner och rosor och dessutom ätbara. Trädgården är väl aldrig så vacker som i ens drömmar den här tiden på året när man fantiserar om sommarens prunkande rabatter och köksträdgård.




Jord med eller utan näring?!

Hade en 50 L säck kvar av Emmaljungas yrkesodlarjord i garaget som fick bottna sålådorna. Var på ett intressant föredrag angående jord när Adolfsbergs Trädgårdsförening hade årsmöte där en forskare från SLU hade gjort experiment med olika sorters jordar och jämfört växtligheten. Han menar på att man kan lika gärna köpa billig jord och tillföra flytande växtnäring istället.  En väldigt bra resumé av föreläsningen kan du läsa HÄR. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - vilken sorts jord använder du helst i dina krukor till sommaren ?
Kram/Isa

fredag 15 mars 2019

Nu gror det till min stora lycka



Varmt välkomna 

Trodde aldrig att dom skulle komma upp så snabbt som dom gjorde - årets nykomling, Zinnian. Hade jag vetat det hade jag väntat ytterligare någon vecka innan jag sått henne. Samtidigt är jag naturligtvis jätteglad över alla små groddar som sticker upp sina små huvuden ovanför jordytan och hälsar dom varmt välkomna.




Återbruk av plastförpackningar

Jag bredsår/odlar i vindruvs- och tomataskar som redan är som små växthus med hål i locket så sådderna kan andas. Det lilla växthuset med extra belysning får jobba flitigt nu och fler askar skall fyllas med efterlängtade sådder under helgen. Kronärtskocka måste ner i jorden nu om det inte redan är försent och ytterligare någon tomat samt fler zinnior.




Strösslar med zinnior överallt

Sådde alla fröerna av zinnian "Green Apple" och ett 40-50-tal har redan kommit upp. Kommer att strössla med den här vackra madammen både i krukor och i rabatter i sommar så det passar utmärkt att få så många plantor. Dessutom har jag tre sorter till som snart skall komma i jorden.

Hon får stå i sin låda ett tag till,  till det kommit ytterligare ett bladpar innan jag skolar om henne. Har bottnat med bra jord och bara toppat med såjord så hon kan ha det gott för rötterna ett bra tag bara hon inte drar iväg utan håller sig på jorden.

Tomatkompisen bredvid har också börjar titta upp sina små ögon och jag går rundor flera ggr varje dag, gläntar på locket och spanar över jordytan om det dyker upp någon ny grodd. Lycka varje gång det händer.


Här är klockrankan på väg att slingra sig upp under tidigare år och tar sin plats innan hon kommer ut i korgarna och slänger ut flera meter långa lianer under en säsong.  


Små groddar på väg upp och lyckan är total

Något annat som äntligen börjar visa livstecken är klockrankan i sin box på det varma badrumsgolvet. Sådde henne den 6 mars och i morse såg jag 3 små groddar som var på väg upp även om hon fortfarande står med böjd nacke. Vilken lyckokänsla att starta dagen med. Ingenting är som väntans tider på livstecken från en mörk jordbox med fröer full med förväntan.

Klockrankan brukar gro i etapper så det finns stort hopp om fler plantor till köksträdgården i sommar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa