fredag 22 juli 2022

Årets pelargondamer i växthuset, loppisfynd och en sneak peek av en omvandlad "svan"

 


Pelargonerna "puttrar på"

Pelargondamerna i växthuset har fått väldigt lite kärlek i år och fick flytta ut på sommarbete sent mot vad dom brukar ändå tycker jag att dom växt på sig och blommar ganska bra. Tacksam att dom trots allt "puttrar på" - växthusmiljön brukar dom gilla och får ofta stanna här till långt in i oktober och det är oftast då dom är som vackrast.

Några nykomlingar har det blivit medan de flesta är sparade från förra året.



Min absoluta favorit

Princess Filippa tillhör favoritpelargonerna och nu har jag flera exemplar av henne i olika storlekar. Hennes små rosenknoppiga blommor är ljuvliga och jag är lika förundrad varje gång jag studerar dom. Dessutom delar hon sitt vackra namn med mitt äldsta barnbarn så det är inte så konstigt att hon är en klar favorit. 




En slitstark kulla

Torsång som syns mot den runda järnkransen är en annan långlivare i min pelargonsamling - lätt att ta sticklingar av så man får fler och som är sällsynt blomvillig. Hon har sålts av Torsångs handelsträdgård i Borlänge i Dalarna sedan 1930-talet.



Nykomling som växt upp

Estelle var förra årets nykomling och för säkerhets skull inhandlade jag 3 st sticklingar som nu växt på sig och blommar underbart i skira pastelliga blomklasar. Den är också vald till årets Plantagen- pelargon 2022 och skall tåla skugga bra. En pelargon som räcker i generationer - hoppas bara jag kan hålla mina vid liv så länge. 



Fokus på att tillfriskna

Här syns hon igen - närmast i den vita blombänken fast det är någon av de andra i trion. I år har jag bara gödslat pelargonerna med en gammal flaska Blomstra som jag hittade i gömmorna. Har inte varit utanför huset på evigheter känns det som - vi blev sjuka när vi kom hem efter Österlensemestern och alla roliga planer på dagsutflykter blev istället till fokus på att tillfriskna. 



På skattjakt

EN utflykt hann vi alla fall med innan Coronan angrep oss - till Nora och en härlig båttur med Plaskus ut till Alntorps Ö och ett efterföljande obligatoriskt botaniserande i Noras Diversehandels små bodar ner mot sjön där jag hittade en fönsterlucka för 200kr som min hjärna omedelbart omvandlade till tjusiga franska bilder i Annie Sloans magiska färger. 

Med ett stadigt grepp om fönsterluckan styrde jag mina steg till Diveresehandeln för att betala min skatt medan maken njöt av den lika obligatoriska struten med Noraglass på bänken framför kyrkan. Jag hade precis 200kr i min plånbok som jag tömde innan avresan för jag ville resa lätt och räckte över sedeln till biträdet i butiken. Yes - vilken förvandling den här fula fönsterluckan ska genomgå - ungefär som när den fula ankungen blev en svan. Det gäller att se potentialen när man skall fynda !



  

Bjuder på en sneak peek 

Nu är den inte riktigt klar än men en "sneak peek" kan jag alltid bjuda på så ni förstår att svanen är på gång. Har några detaljer som skall fixas som kräver ett besök i en byggnadsvårdsbutik innan den skall få hitta sin plats och fotas i sin nya skepnad. Så himla kul att gå loss med de olika färgerna och se förvandlingen. Dessutom var ju den här fönsterluckan redan fulbrun vilket var perfekt grund för omvandlingen. 




Blir nog mer ! 

Så nu när jag sitter här och skriver det här inlägget SER jag hur fönsterluckorna ovanför pelargonskrivbordet SER ut och genast börjar nya bilder poppa upp i min hjärna. Gjorde ingenting åt dom när jag fyndade dom men nu när jag blivit invaderad av Annie Sloans magiska värld där allt är möjligt ligger dom i farozonen till total förvandling. Åhh så kul.

Dom får i alla fall vänta ett tag för nu väntar en ny resa till Österlen - tillsammans med barn och barnbarn den här gången. Jag har tillfrisknat medan maken får kurera en envis öroninflammation. Skall bli så roligt att få upptäcka Österlen utifrån ett barnperspektiv och få rå om barnbarnen igen. Hoppas på soligt strandhäng och härliga grillkvällar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

lördag 16 juli 2022

Färgstämd bukett i harmoniska nyanser

 


Avbladade och klara för arrangemang

Jag fortsätter att botanisera runt i trädgården efter snittblommor till buketter och eftersom jag är känslig för att blanda för många färger blir det mer färgstämda buketter som här i lila och rosa nyanser. 

Från vänster hittar vi överblommande exemplar av Jungfrun i det gröna som får jättevackra kapslar - det är första gången jag har dragit upp henne och är väldigt förtjust. Sedan ligger följande blommor på snickarbänken i väntan på att arrangeras:

Överblommade kantnepeta och stäppsalvia
Stjärnflocka
Jätteverbena
Broksalvia
Rosenspirea Little Princess
Lövkoja Figaro Lavender




Skir och näpen

Utanför bild hittar vi sommarfloxen Blushing Bride som med sitt skira sätt och näpna uppenbarelse kommer att bli primadonnan i många buketter i sommar. Dessutom hade jag ett stort bestånd av vita höstflox i långa perennarabatten som också går att plocka från. 
 


.. och doftande

Dessutom doftar den ljuva varelsen fantastiskt och det tackar man ju inte nej till. En doftande bukett på köksbordet som möter upp till frukost sätter avtryck hela dagen. 



Favoritnyanser

Det här är mina absoluta favoritnyanser och harmoniserar så fint. Lövkojan i mitten kommer att få pryda många buketter i sommar. Också en nykomling som dessutom är perenn - härligt om den kommer tillbaka nästa år så har jag en mindre att dra upp från frö. 




Njuter av den varje dag

Den söta kannan kommer från danska Greengate som jag hade ett samarbete med när jag skapade balkongen på Nordiska Trädgårdar 2017. Den står annars på en hylla på mitt hemmakontor precis ovanför datorn så jag ser den varje dag. 



 

Fulsnygg frökapsel

Här är kapseln från Jungfrun i det gröna - blomman blommar ganska snabbt över och lämnar den här fulsnygga frökapseln med ett dilligt bladverk. Vackra även att torka och ha i buketter.



Charmerande 

Här är hon i blommande tillstånd - så charmerande. Gäller att vara snabb att plocka av innan hon går över i nästa stadie. Så härligt nu att följa utvecklingen varje dag hur sommarblommorna till snitt tar sig och börjar blomma. Och det bästa av allt att plocka skönheterna till ljuva buketter att njuta av.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har det fint !
Kram/Isa

torsdag 14 juli 2022

Solrosängen tar sig med både rostiga och levande solrosor


Ms Mars levererar

Solrosorna i solrosängen tar sig bra även om det är en seg väntan på de riktigt höga. Ms Mars som jag dragit upp under våren blommar nu riktigt bra och skiftar i olika vinröda/solgula nyanser.  



De låga kommer fint

Jag fick 7 st plantor av Ms Mars och satt 3 st i en zinkhink och resten i solrosängen tillsammans med direktsådda Pacino Gold som nu kommer fint - den skall blomma ända till oktober så det finns hopp att det kommer att krylla av av små solar i just den här delen av solrosängen. 

Till vänster direktsådde jag ringblommor med fröer från svärdotterns trädgård i Norge - dom sådde jag relativt sent när jag hade slut på solrosfröer och inte kom ihåg om jag sått några i just den delen. Tyckte det var bättre att det kom upp vackra ringblommor än inga blommor alls. Dom är i alla fall gula och vackra i buketter. 



 

Rostiga solrosor

Vid Österlenbesöket ramlade jag över rostiga solrosor hos Karl-Fredrik och eftersom det var 3 rostiga ting och betala för 2 kunde jag inte motstå. För är det knappt inga av alla stora solrosfröer jag sått som tar sig har jag i alla fall rostiga höga solrosor i år. 



Kanske finns det hopp

Jag har sått 5 påsar med höga solrosor av olika sorter och från olika fröfirmor. I rostiga barnsängen har jag sått 2 påsar med Hella från Impecta och en del har faktiskt tagit sig och tittar snart upp ur rutnätet - dom får slåss med ogräset/ohyra för så lätt ger dom inte upp sina domäner där dom fått härja fritt i så många år. 

Är så glad över plantorna jag köpte på Blomsterlandet som lyser upp så fint och levererar ständigt nya blommor även om inte själva plantan är så hög. 



Ogräset frodas

Jag har ju varit bortrest på semester i över 15 dagar och på den tiden har ogräset passat på att invadera solrosängen så nu rensar jag en liten bit i taget. Ryggen spökar fortfarande med mig så det får bli lite varje morgon efter morgonvattningen. Dessutom är det fler än jag som gillar solroserna så det blir en del bladklippning fast det är bara några få mördarsniglar jag sett trots att jag är ute vid 5-6-tiden på morgonen. Då greppar jag spaden och klyver dom på plats. 



Får vara glad och förnöjsam

Jag har även sått Strawberry Blonde från Raraväxter, Sunny Babe från Klostra och Twilight Zone från Gourmetgarage. Ett fåtal har kommit upp - osäkert vad det beror på. Maken och grannarna har vattnat under min frånvaro så ängen har fått vatten. Kanske tittar fler upp sent om sider eller också äter sniglarna upp fröerna/rötterna nere i jorden. Jag får bli glad och nöjd med det som blir, kommer upp och blommar nu så här första året. Kom ju på så sent och helt hastigt att det skulle bli en solrosäng av fulhörnet. Förnöjsam är ett bra ord. Och en bra känsla. 



Njuter av det fria livet

Nu har jag varit ledig så mycket att det känns jättekonstigt att åka och jobba i morgon även om det är tillfälligt. Glömmer nästan bort att jag fortfarande jobbar även om det är sporadiskt. Det går fort att vänja sig vid det fria livet. Och det måste jag ju erkänna att det är roligare att skapa och vara kreativ än att analysera månadsresultatet med den andra hjärnhalvan. Fast det kanske är bra för balansen att ge näring till båda.. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en skön sommar !
Kram/Isa

tisdag 12 juli 2022

Första buketten från Blomstergården med slöjsilja och sommarflox


Det mesta platsar

Finns det något mer avkopplande än att strosa runt i trädgården med sekatören vilande i handen på spaning efter blommor att klippa till en bukett ? Älskar det. Nu börjar fler och fler blomster att visa sig i Blomstergården och även i långa perennarabatten och det mesta platsar faktiskt i en blomsterbukett. 



Hänger över staketet

Slöjsiljan är den som växt mest i Blomstergården och hänger nu till och med över staketet. Sist jag hade henne för ganska många år sedan var hon sen och visade sig inte förrän sent på sommaren - kanske hade jag direktsått henne på fel plats som gjorde att hon anlände med sen ankomst. 

Hennes flockbildade blomsterställningar gör sig så fint i buketter och fyller upp och jag är glad att hon trivs i Blomstergården. Jag sådde henne i växthuset den 7:e april och redan efter en vecka hade hon stuckit upp sina små groddar ovanför jordytan. Sen blev hon ganska ostyrig innan jag fick henne i jorden i degtrågen men hämtade sig snabbt. 



Rymde ut på gatan

Nu plockar jag stora buketter med henne och Blomstermoroten Dara, utblommade vallmor och den skira blå blomman som rymt från långa perennarabatten ut på gatan utanför staketet och som jag tillfälligt glömt namnet på. Martorn tror jag den heter.  



 

Köpte jättevas av misstag

Fyndade en jättevas i återbrukat glas på "En liten bit av medelhavet" vid årets Österlenbesök fast inköpet gjordes av misstag för jag trodde att jag köpt en mindre vas men nu vill jag inte vara utan den för förmodligen kommer jag aldrig mer att ramla över något liknande. Älskar återvunnet glas som blir så levande och själfullt. 

I den andra vasen tronar säsongens sista pioner - lite tufsiga men så älskade och vackra tillsammans med slöjsiljan, ormbunksblad och några havrestrån. 




Början på en samling ?

Här har jag lagt på lite boost i bilden så man ser bubblorna i glaset. Tror jag blivit en samlare på gröna skira vaser i återbrukat glas för nu har jag ett gäng som också blir vackra tillsammans. Dessutom har jag också samlat på sådana där glasmojänger som var föregångaren till blomsterfakiren - så användbara och miljövänliga och håller blommorna på plats i vasen. Har man tur kan man fortfarande hitta dom på loppisar. 



Blomstergården är på gång

I den återbrukade vasen i växthuset har första blomman av sommarfloxen Blushing Bride eller Creme Brulée plockats - den första av många i sommar hoppas jag. Fick en hel del plantor och alla ser lite olika ut. Den är så romantisk och ljuvlig både där den växer och i buketter och lyser upp. Har också stora bestånd med Stjärnflocka i rabatterna - både i rosa och vita toner som kompletterar. Olika sorters vädd är på gång, vita jungfrun i det gröna och alla dubbla astrar. Kommer nog att plockas en hel del buketter framöver och hela hösten hoppas jag. Tur att man har vaser att fylla dom med. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - njut av vackra sommarblommor i din trädgård !
Kram/Isa 

söndag 10 juli 2022

Spinner som den hemmakatt jag är

 

Ljuva Sarah Bernhardt 

Pionerna i ruinrabatten var bara hårda enorma knoppar när vi åkte till Orsa för att fira midsommar och jag var övertygad om att när jag återvände för en snabbvisit hemma efter 8 dagar att pionerna skulle ha blommat över. Till min stora glädje hade Sarah Bernhardt i det gamla bordet klarat sig medan hennes syster i det rostiga växtstödet hängde avbrutna mot marken. Nedslagna av regnet. Man skall aldrig underskatta ett gammalt avskalat bord utan bordsskiva som växtstöd.    



Packade om och for igen

Jag hann runt en runda i trädgården innan det var dags att packa upp, tvätta och packa om för semester på Österlen efter en vecka i Norge och umgänge med barnbarnen. Njöt för fullt under min trädgårdsrunda och fotade för det insåg jag att efter Österlenvistelsen skulle pionerna ha blommat över.  




Invaderade tacksamt armeringsmattan

En annan växt jag passade på att njuta av i trädgården var klätterrosen Valdemar som nu blommade för fullt för första gången på tre år sedan planteringen. Den tog tacksamt emot armeringsmattan på väggen att sprida ut sina blomstrande grenar på även om den fick lite hjälp på vägen under våren att hitta rätt. 



Rosig uppenbarelse

Även rosen Leonardo da Vinci blommade för fullt i den rostiga stolen i rostiga rosenrabatten. Den visade verkligen upp sig och kråmade sig framför mina svältande trädgårdsögon.



Finns hopp för rosendrömmen

Valdemar på armeringsmattan i långa perennarabatten blommade också och det finns hopp för min dröm att den skall klä in hela mattan så småningom. Äntligen har en ros tagit sig och trivs efter mängder med misslyckade planteringar. Man skall aldrig ge upp - till slut hittar man den ultimata växten för den omöjliga platsen. 



 
Spinner som den hemmakatt jag är

Nu när jag landat efter Österlensemestern tar jag in trädgården igen och njuter av att vara hemma - som den hemmakatt jag är. Jag spinner nästan när jag ger mig ut i trädgården efter att ha langat in alla fullspäckade resväskor och otaliga kassar med fyndade skatter och ny smutstvätt (tur att maken älskar att tvätta!). 

Ogräsrensningen är som en meditation som aldrig tar slut och solen håller sig barmhärtigt bakom de strövande molnen. Mellan allt trädgårderande lyssnar jag i kapp sommarprat med Emma Hamberg som blivit en stor inspirationskälla med sin sprudlande livsglädje som går hand i hand med döden.  En riktig högtidsstund där jag blir berörd i hjärtat på riktigt. Rekommenderas varmt. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en riktigt skön sommar !
Kram/Isa