tisdag 31 januari 2023

Den själfyllda och charmiga korgstolen tillför så mycket i trädgården

 

Drömmer mig bort i gamla bilder

När livet svänger spelar jag musik, målar och drömmer mig bort i gamla bilder i arkivet och skapar nya drömmar. Så lämpligt går jag just nu en kurs i personlig utveckling digitalt med vackra meditationer och affirmationer som dagligen fyller på glädjekontot för att balansera upp det svåra som livet bjuder på. Som tur är har jag många redskap att ta till som jag kan bottna i tack vare tidigare tuffa erfarenheter under livsresan.



Har avverkat ett antal

Till dagens inlägg var det bilder med korgstolar som talade till mig och just korgstolar har jag verkligen älskat att ha i trädgården - den knarriga fåtöljen bidrar med både charm och hemtrevnad. Synd bara att dom inte håller så länge för utelivet. Jag har avverkat ett antal innan jag var tvungen att gå över till konstrotting. 

På det gamla ärvda örngottet har jag skapat decoupage av servetter i blommiga toner - ett jätteroligt skapande som jag ägnade mig åt intensivt under en period. 



Möbler med själ

Jag måste ju erkänna att de äkta korgstolarna är mycket charmigare än konstrottingen. Och det gamla patinerade trädgårdsbordet vilka jag också har haft många av i trädgården och har fortfarande även om en del till slut högst motvilligt har åkt till tippen när de varit bortom all räddning. Möbler och saker med själ tillför så himla mycket för helhetsintrycket och trivseln i trädgården. 



Magisk utflykt

Den här gröna gruppen åkte vi en vår till Falun och hämtade hem som ett Blocketfynd - älskar de där utflykterna där man aldrig riktigt vet vad man möts av eller om vi hittar dit. Just den här utflykten var helt magisk och vi kom hem med hela släpet fullt. 




Så användbar och charmig

Fick med en järnsäng som jag haft lite överallt i trädgården som klätterstöd och som dessutom fick hänga med som säng till en visningsbalkong på Nordiska Trädgårdar 2017.  Den är ganska lätt att sätta ihop och plocka isär. Gavlarna står nu ute i rabatterna och blir bara vackrare med åren eftersom rost älskas i den här trädgården. 



Får börja leta igen

Till årets säsong känner jag så starkt för att leta korgstolar på Blocket igen - känslan att åter ha dessa charmiga möbler i trädgården är så stark att jag inte kan stå emot. Dessutom är de ju så sköna att bara slänga ner sig i när jag blir trött efter allt trädgårderande. 



Tillför även i rabatten

En del korgstolar har hamnat i rabatterna tills de ramlat ihop efter lång och trogen tjänstgöring som charminslag. Har verkligen saknat dess utstrålning där bland grönskan - skulle vara väldigt trevligt att få stifta bekantskap med en fyndad söting till sommaren.



Får inta första platsen igen

Första sommaren med växthus tronade en korgstol framför växthuset innan den fick respass när fontänen fick första platsen istället. Till sommaren är jag tvungen att flytta fontänen eftersom dess stänk har tagit på träet runt fönstren. Det är nog läge för den charmiga korgstolen att få flytta tillbaka igen.

Livet har som sagt svängt en del de senaste veckorna då maken akut hamnade på sjukhus - det är då man inser vilken fantastisk vård vi har i det här landet och känner en stor tacksamhet till alla som jobbar där. 


Första gången jag tagit en selfie


Fyller mig med positiva energier

Jag känner mig trygg med att han får den bästa vård som går att få i hans situation. Själv försöker jag fylla mig med positiva saker för att stå stark vid hans sida så i helgen var jag på en länge inplanerad konsert med Samuel Ljungbladh som var helt magisk - hans sprakande energi och fantastiska röst kan man leva länge på. Mitt mantra är numer : Hold on, be strong, move on - FIRE !  

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och fyll dig själv med glädje och tacksamhet över livet !
Kram/Isa

onsdag 25 januari 2023

När man inte kan skapa i rabatterna får man skapa på målarduken

 

Allt annat försvinner för en stund

Är så glad att jag har mitt målande som en ventil när livet kärvar, när jag sitter där och pillar försvinner allt annat och det är så roligt att måla med ink som man klär in med plastfolie som sedan bildar häftiga mönster när färgen torkat oftast i form av blommor. Nu på vintern när man inte kan skapa rabatter i trädgården kan man i alla fall skapa på målarduken. 



Tekniken börjar sätta sig

Nu äntligen efter ett år med flera målarkurser hos Anna Karolina Skaparglädje börjar teknikerna sätta sig och det är mycket exprementerande. Många målningar målar jag över och börjar om med när det inte blir bra men det ger erfarenhet och learning-by-doing. 



Gled genom nålsögat

Den här målningen skall jag nog rama in och hänga upp på väggen - det är bara ett fåtal som slinker genom nålsögat än så länge men den här är jag faktiskt nöjd med. Den fick ta lite tid och jag kunde vänta in att den skulle torka mellan målningarna vilket jag annars knappt har tålamod till.



En del av målningen

Jag hittade en diktbok "Fruset guld" av Ulf Lundell när jag röjde i bokhyllan där jag hittade en dikt jag skrev av på målningen med Poscapenna. Text tillför ytterligare en dimension och skall egentligen inte gå att läsa utan vara som en del av målningen. Det var lite ovant att skriva skrivstil eftersom jag alltid textar annars. Sedan skulle jag göra lite stänk men tydligen var färgen lite för tjock så där lärde jag mig något. 

Den tänkta tapetseringen/målningen av vardagsrummet är skjuten på framtiden eftersom livet kom emellan. Det viktiga just nu är hälsan hos min älskade - vi tar en dag i taget och ser vad som händer. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädda om varandra, livet kan svänga när man minst anar det !
Kram/Isa

lördag 21 januari 2023

Luktärter - sommarens stora blomsterglädje

 

Plötslig längtan

Helt plötsligt fick jag en väldig längtan efter luktärter eller Erteblomster som det heter på norsk. Det låter så ljuvligt när dom säger det. Det var ett antal år sedan jag hade luktärter i trädgården men till sommaren är det dags igen. Har dragit upp så många andra sorter varje år att jag glömt bort att så luktärter. 



 

Odlade i pallkragar

Innan vi anlade köksträdgården/Blomstergården odlade jag luktärter i pallkrage vid den gröna gruppen vid växthuset samt anlade en luktärtshäck med armeringsjärn bakom gruppen så man kunde sitta där och njuta av doften. 



 

Blev skuggigt på platsen

Det gick bra ett antal år innan det blev för mycket skugga på platsen pga att trädet bakom växthuset växte sig större och större och skymde solen. Nu till sommaren har vi tagit ner en del grenar som hängde över växthuset och som skuggade så jag hoppas det skall bli mer sol i Blomstergården.  



Luktärter som insynsskydd

Till säsongen 2015 drog jag upp luktärter vid den rostiga sänggaveln vid ruinrabatten som insynsskydd. Det måste ha varit innan jag planterade en ros där och klotpilen fick fnatt och började växa enormt. Idag är det helt igenväxt på platsen så det behövs inget insynsskydd. 




Hittade henne i frölådan

Luktärten Matucana växte hela sensommaren/hösten och levererade mängder med blommor så det var bara att plocka oavbrutet för att det skulle komma nya. Idag upptäckte jag att jag hade en fröpåse av just den här sorten i frölådan - vilken lycka. Den kan bli upp till 2m om den trivs och det hoppas jag att den skall göra i Blomstergården vid den rostiga portalen. 

Där skulle jag egentligen plantera en ros men har inte orkat gräva en grop för den eller köpt in en klätterros heller för den delen så det känns (just nu) som en bra idé att låta luktärter klä in portalen. 




Klär in rostiga portalen

Här syns entrén till Blomstergården med den rostiga portalen - tror det kan bli läckert med luktärter som klär in den och som doftar ljuvligt när man går igenom den. Min längtan förde mig till en websida där man kunde beställa luktärtsfröer, nämligen Blomstersafari Frö & förlag AB som drivs av luktärtsexperten Cecilia Wingård.

Naturligtvis klickade jag hem några ljuvligheter som:

High Society har stora vita blommor med rosa kant och är starkt doftande. 250-300cm hög. 
April in Paris hette tidigare High Scent. Är cremevit med violett kant. Bra till snitt. 180 cm hög
Mrs Collier är en cremevit rikblommig sort med en aning citrus. Stark doft. 180 cm hög

De här damerna är ju inte så färgstarka utan mer sobra så då kan det vara bra med någon färgklick som Matucana. 




Direktså eller förgro?

Jag brukar så mina luktärter direkt på växtplatsen för att slippa dra upp innan men i år tror jag att jag skall göra både ock för att få lite tidigare blomning. Har tyckt att de varit lite svåra att dra upp tidigt och upplevt att dom är lite rädd om sina rötter. Hur brukar du göra ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - nu drömmer vi vidare om en blomstrande säsong 2023!
Kram/Isa

tisdag 17 januari 2023

Mitt hjärta klappar för Magnus - så saknad

 


Ett minne blott

Idag blir det ett nostalgiskt inlägg från långa perennarabatten. En rabatt håller sig ju inte precis så som när man planterade de första växterna utan under årens lopp är det vissa som tar över, vissa försvinner och andra för en tynande tillvaro samtidigt som nya flyttar in. Så som min rabatt ser ut på bilden så ser den absolut inte ut i dag. 

Den vita blomman i mitten som hänger över kanten på rabatten är en ulleternell - den är helt borta idag. Det var nog 2-3 plantor som samplanterats och som gladde mig under många år innan den en vår gav upp. Borde naturligtvis ha grävt upp och delat den för att förnya plantan men det gjorde jag aldrig. Så saknad. 



 

Lika saknad av fjärilarna som av mig

En annan växt som också är oerhört saknad är solhatten. Jag hade flera plantor i rabatten runt huset när jag anlade långa perennrabatten som ropade sig hesa efter mig: 

Ta mig, ta mig, jag vill också flytta med, ropade dom efter mig. 

Klart jag lyssnade och flyttade nästan alla plantorna till den nya rabatten där de trivdes i många år innan de också började lysa med sin frånvaro. Tror de är lika mycket saknade av fjärilarna som av mig.



Lyste upp

Solhattarna lyste verkligen upp rabatten och återkom på flera ställen och det kändes som det var harmoni i rabatten tillsammans med ulleternellen, stäppsalvia och kransveronica. Den här bilden är från 2011 så det är många år sedan. Det var innan kaprifolen klädde in klätterställningen av armeringsnät i bakgrunden. 



 

Mitt hjärta klappar för Magnus

Jag har försökt att plantera in nya exemplar av solhattarna men dom har inte riktigt tagit sig. Förutsättningarna på platsen måste ha ändrats på något vis. I fjol försökte jag dra upp egna plantor men dom kom aldrig ut i rabatten vad jag minns. Idag finns det ju så många varianter av solhattar och i olika färgsättningar men det är den vanliga Magnus som mitt hjärta klappar lite extra för. 



Gör ett nytt försök

Kanske blir det ett nytt försök till sommaren med Magnus - skall kolla om jag har fröer kvar i frölådan. Ulleternellen skall jag köpa nya plantor av så den får flytta in igen - den kan bli fin som utfyllnad i buketter också. 



Kul att drömma och planera

Här är rabatten under våren innan ulleternellen börjat blomma - den bildar vackra tuvor som bidrar till grönskan i rabatten. Riddarsporrarna tog jag ursprungligen plantor från vårt sommarställe i Hornberga och dom är också borta sedan några år. På bilden är dom stora och frodiga men tynade också bort till slut. Saknar något som ersätter dom med samma växtsätt. Kanske bolltistel kan vara något eller fler kransveronicor. Gärna i samma färgtoner som solhattarna. 

Öste på mängder med hästgödsel förra våren för att jordförbättra och låter oftast klippet från gamla perenner ligga kvar för att maskarna ska få jobba men det är något som saknas i jorden tror jag.

Kul att fundera över sommarens blomning och planera inköp av perenner - kom på att jag har ett presentkort liggande sedan avtackningen när jag gick i passion som jag kan använda till att fräscha upp rabatten med. Yippie ! 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 15 januari 2023

Ut med julen och in med våren

 


Fira tjugondag Knut

Efter att ha varit bortrest under veckan började jag städa ut julen idag och det är klart att man vill ha en vas med krispiga vårblommor att fira att tjugondag Knut passerat - det blev en tur till Blomstermarken där jag botaniserade bland snittblommorna. 




Som att vara liten och välja i godisbutiken

Så kul att plocka lite av varje till en riktig vårig bukett på matsalsbordet där ändå tulpanerna skall vara stommen.




Vad sjutton heter hon ?

Det blev ett 7-pack med tulpaner och 3 st av den vackra blomman som jag helt plötsligt glömt vad hon heter men som är helt bedårande och som går i samma färgtoner som tulpanerna. 




Ut med julen och in med våren

Underbart att städa ut julen, ta bort alla små prydnadgrenar som barrat och alla julkulor. Vika ihop julduken och lägga ner i tvättstugan - lägga på linneduken och pynta upp med blommorna och mässingsljusstakarna på brickan designad Joy Zandén.




En stund i ateljén

Jag stod ute i ateljén, snittade om blommorna och band buketten. Den kommer bli fin när tulpanerna slagit ut lite mer - det är ju Tulpanens dag i dag så egentligen skulle tulpanerna få vara ensam primadonna men det brukar den alltid få vara annars när maken förärat mig Tulpanchock och kommer hem med 40 st av samma sort som får fylla soppterrinen. 

I morgon fortsätter jag att städa ut julen och sedan börjar några veckor med att packa ned hela vardagsrummet för vecka 6 börjar målning och tapetsering. Har massor av böcker och tidningar som jag måste göra mig av med - det är konstigt hur bokhyllorna hela tiden fylls upp.  Skall bli så himla roligt att se det nya växa fram!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - ha en riktigt härlig januarivecka!
Kram/Isa

tisdag 10 januari 2023

Emma bjuder på ohämmad Frankrikefeeling att hämta kraft ifrån

 

Badar i Frankrikefeeling

Alltså den här tiden på året när januari bjuder på regn, mörker och rusk behöver man en rejäl dos livsglädje i Frankrikeformat för att överleva eländet. Jag önskade mig Emma Hambergs glädjefyllda bok Au pif! av maken i julklapp och nu kan jag frossa i alla mustiga recept, sköna illustrationer och mysiga anekdoter från hennes färgsprakande värld. Emma tar läsaren i handen och tillsammans valsar vi ut på en härlig upptäcksresa bland doftande aprikoslundar, mjuka ostar och långa oändliga middagar. 




Älskad antikmarknad

Jag älskar Frankrike och längtar ständigt dit. När yngsta sonen bodde där passade vi på att resa dit höst och vår när antikmarknaden invaderade staden första söndagen i varje månad. En helt underbar marknad där det kryllade av vill-ha-saker - har släpat hem både små charmiga statyer, patinerade flaskhållare och rund antik bricka med målade blommor som används flitigt - ibland har vi stått på flygplatsen och packat om att få med allt hem.  Har till och med fyndat fönsterluckor som sonen fick paketera och skicka hem med posten allt för att få lite Frankrikefeeling på hemmaplan. 



  

Älskar ALLT med lavendel

Jag gör mitt bästa för att få in Frankrike lite överallt - som underläggen på bordet i växthuset med lavendelmotiv inköpta under en tur till Nice när jag fyller 60. Allt med lavendel älskas högt i den här trädgården. 




Stryker med handen

Det finns säkert över 50 plantor med lavendel i min trädgård och jag älskar att stryka med handen över rabatterna och känna doften som frigörs eller plocka knippen med blommor att hänga upp lite varstans. Som en essens av Frankrike. Vid en resa till Provence 2007 köpte jag en stor bukett med lavendel som sedan hängde vid min plats i bussen att sniffa på under hela hemresan och när jag kom hem möttes jag av den blommade lavendelhäcken på framsidan. 




I Provence föddes idén till ruinen

Det var på resan till Provence och ett besök hos Lena och Gösta Linderholm som idén till en egen ruin i trädgården föddes. På Plätten fanns nämligen en ruin med en liten charmig öppning som jag föll pladask för. 




Plockade fram alla våra Ölandsstenar

Skulle våra Ölandsstenar som tidigare legat runt tomten kunna muras upp till en liknande ruin ? Vi strödde ut alla stenarna på gräsmattan och anlitade sedan en släkting med gammal murarerfarenhet och satte igång. 




Visst blev det en ruin

Och visst blev det en ruin i trädgården som skyddar från insyn från gatan och döljer växthuset. En plats i trädgården vi aldrig skulle nyttja annars har blivit ett härligt hörn att hänga i. Vi har till och med gift oss här. Men det är en helt annan historia som du kan läsa mer om HÄR




Vattnas i munnen

För alla oss som älskade Emmas bok Je m'apelle Agneta känns miljöerna från klostret igen, till och med sköldpaddan Lizette finns med och har fått babysköldpaddor under sin långa rymning. Det vattnas i munnen av alla härliga bilder och inbjudande recept - jag vill genast ge mig ut till närmaste fiskhandlare och inhandla kammusslor, nät med blåmusslor och mjäll torskrygg till den bästa Bouillabaissen eller en ljuvlig Moules Frites. Mums!




Uppföljaren kommer snart

Som grädde på moset upptäckte jag att Emma har skrivit en uppföljare till Agnetaboken som heter Au revoir Agneta som  släpps i mars där vi får möta Agneta och alla karaktärerna igen - så underbart. Till dess skall jag frossa i  Au pif  ! och formligen vältra mig i franska recept och tanka Frankrikefeeling.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du hittar din väg till påfyllning av ny energi!
Kram/Isa


söndag 8 januari 2023

Abstinens efter pelargonliv

 

Längtar ihjäl mig

Den här tiden på året håller jag på att längta ihjäl mig efter trädgårds - och växthusliv och i synnerhet mina pelargondamer. Tur att jag har Trädgårdsateljén att gå ut i några timmar, plocka med pelargonerna, spela yogamusik och må bra. Att plocka bort torkade blad är som en meditation som jag inte vill vara utan och dessutom är ateljén det närmaste jag kommer växthuset så här i januari. 



En stjärna bland nykomlingarna

En av nykomlingarna förra säsongen var en stjärnpelargon som jag inte visste namnet på men som blommade otroligt hela sommaren och långt in på hösten. Tror jag fyndade henne på Bona Trädgård som brukar ha ett bra urval av pelargoner och där man kan hitta lite ovanliga sorter. 




En Sune Tryggpelargon

Till min stora glädje dök en kvinna upp när jag besökte Blomstermarken i höstas där dom tar emot pelargoner för vinterförvaring med en precis likadan pelargon. Jag skyndade mig fram och bad att få fota av etiketten så jag skulle få lite bättre koll på vilken pelargon hon är, min nya skönhet. 




Snart, snart får dom flytta in

Snart får man kasta ut julen och börja plocka in pelargonerna i köksfönstret igen, vilket ska bli ljuvligt. På mitt kontor har ett antal stått hela hösten/vintern för att få plats för alla ca 40 st. I år har jag bestämt mig för att inte köpa några nya pelargoner utan att ta sticklingar av dom jag har istället - får se om jag kan hålla det löftet när man väl står där framför ett dignande bord av raringar som hittat vägen till ens hjärta.
 



En riktig samlarpelargon

En annan nykomling i somras var Langelandsrosen - en rosenknoppspelargon som är en riktig samlarpelargon. Så kul att jag hittade henne på Rönne Trädgård på sensommaren på utförsäljning - ett riktigt kraftigt och vackert exemplar som jag hoppas överlever vintern i ateljén. Alla pelargoner ser faktiskt ut att klara vinterlivet så det finns stort hopp att hon fortsätter sitt växthusliv även i år. 




Står skyddade

Dom trivs bra i växthuset, pelargondamerna där dom får stå skyddade för regn och blåst men samtidigt få tillräckligt med sol och värme på sig. Gödslade dom med Blomstra och nässelvatten i somras och det blir det nog till sommaren också. Om man inte orkar plantera om dom varje år kan man vara mer frikostig med gödningen i stället. 




Tänk att en av tre överlevde

En annan goding jag haft i många år är en engelsk pelargon - jag lyckades överleva en av tre inköpta exemplar och hon har glatt mig sedan 2015. På bilden från 2017 är hon ganska kompakt och blommar frikostigt medan hon med åren blivit lite yvigare och kräver lite större utrymme. 




I år ska det banne mig ske

Hon har en egen piedestal i växthuset liksom i ateljén där hon får bre ut sig och varje år tänker jag att jag måste plantera om henne - kanske sker det i år. Hon är ganska så duktig på att släppa sina kronblad lite hur som helst men det förlåter man henne gärna. 

Åhh - så jag ser fram mot växthusliv igen med ett växthus fullt med pelargoner ! Det är faktiskt mycket ljusare längre nu på eftermiddagarna så en dag i taget så går vi mot vår och sommar. 
Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa