tisdag 24 april 2018

Ett rostigt paradis




En härlig trädgårdshelg

För några år sedan var vi några bloggare och journalister som blev inbjudna av Helsingborgs stad att åka runt och besöka trädgårdar under Trädgårdsrundorna i början av juni. Det var en härlig helg som gick i trädgårdens tecken och jag återvände hem med fulltankad kamera, nyfunna vänner och själen full av intryck.




Påhittig och fantasirik

En trädgård som var väldig spännande att vandra runt i var Cindys Paradis där det fanns hur mycket rostigt pynt som helst att upptäcka bland all grönska.  En kreativ, påhittig och fantasirik trädgård.




Allt rostigt passar i trädgården

En gammal rostig mangel eller kanske föregångare till tvättmaskin passar alldeles utmärkt i trädgården - återanvändning när den är som bäst.





Lekfullt och glädjerikt

Buddhan får stå för det lekfulla inslaget bland allt det rostiga. Och den här buddhan uttrycker verkligen det glädjefulla och att allt inte är så allvarligt. Lek mer ! ser det ut som han utropar. Eller kanske njut mer.




Ännu mer rost. Så snyggt med rostiga rosor tillsammans med skira taklök i en rostig balja.




Här rymdes det mesta

I den här lilla trädgården ryms både damm, växthus och flera uteplatser. Och massor av vackra bänkar lite varstans. Mer från den här trädgården hittar du i tidigare inlägg HÄR.




Egen plätt på jorden

Jag tycker det är så roligt att alla trädgårdar kan se så olika ut och känner stor tacksamhet över att jag har en liten plätt på jorden där jag liksom Cindy kan få skapa mitt eget paradis. Att gå all in med att få uttrycka sig och skapa en unik miljö som bara finns här. Precis som Cindy gjort i sitt paradis.

Vill du se fler trädgårdar från Trädgårdsrundorna hittar du dom HÄR, HÄR och HÄR.

Har du vägarna förbi Helsingborg i sommar finns flera tillfällen att besöka fantastiska trädgårdar. Se mer HÄR.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 22 april 2018

Kruka i lavendellunden




Fröjdefulla dagar

Vilken helg det varit - Helt UNDERBAR. Man har varit i trädgården från tidig förmiddag till sena kväll och bara njutit av att det går. Det är nästan så jag får nypa mig i armen att det äntligen blivit varmt och att trädgårdssäsongen startat.

Idag har fokus varit att få fram alla trädgårdsmöbler och få ordning på uteplatsen (som fortfarande är i kaos och som jag inte fotat). En liten bit i taget så blir nog allt klart till slut. Det är en fröjd att få bort allt ogräs mellan stenplattorna ( som faktiskt inte varit så många - kanske tack vare bikarbonatströandet i höstas).

Lavendellunden hoppas jag mycket på i sommar - ser kanske inte så mycket ut för världen i torkat tillstånd men om några månader - då hoppas jag det är en riktig lund och att rosen vid sänggaveln fått glädjefnatt och klätt in den





Tom kruka

Den fina krukan (som jag köpte för presentkort jag fick när jag slutade mitt gamla jobb) tänkte jag skulle få pryda lavendellunden  och det bångstyriga silverpäronet får nog flytta någon annanstans där det bättre kommer till sin rätt. Just nu bor ett fjolårsgräs i krukan och det får vara kvar ett tag för att se om det överlevt och sedan får det också flytta för i lunden vill jag ha krukan tom - den skall bara få stå där som prydnad.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 21 april 2018

Blommor på fat




Nickar blygt ner i rabatten

Vill man njuta av julrosornas vackra blommor kan man klippa av dom och lägga dom på ett fat med vatten istället - dom nickar ju gärna blygt ner i rabatten så man har svårt att se deras fagra ansikten.





Fyller skålen igen

Bilderna har några år på nacken och jag tror bestämt att jag skall ta en klipprunda i trädgården idag, plocka fram den vackra loppade skålen/tallriken och fylla den med vårens vackraste och näpnaste små skönheter.





Hängande variant

Annars kan man ju också hänga vårblommorna i små flaskor på strategiska ställen i trädgården som man passerar.






Ännu en dag i trädgården

Nu väntar ännu en solig och varm dag i trädgården - helt UNDERBART att kunna trädgårdera i sin egen takt och bryta av med lite fika i växthuset och strosa runt och lyssna till fåglarna och glädjas över allt som växer och kommer upp ur marken nu.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 19 april 2018

Växthusliv och en trotjänare i köksträdgården



Öppna pardörrar

Idag har det varit ett fantastiskt väder med över 20 grader varmt. Man trodde knappt att det var sant. Har tillbringat eftermiddagen i växthuset med öppna pardörrar för första gången i vår.  Ljuvligt.

Fåglarna har helt fått fnatt, flaxat runt och kvittrat för full hals. Jag blir lycklig bara av att se och höra dom. Har fyllt på fågelbadet i köksträdgården så dom har något att dricka mellan glädjeyttringarna vilket var uppskattat av de små bevingade varelserna.





Alla platser upptagna

Trängseln på bordet i växthuset är stor nu när allt skall skolas om. Tar lite i taget när energin finns. En del får stampa extra länge i bredsådden, men uppskattar desto mer utrymmet i egen kruka sen.






Blomning i brödburk

Har sått kryddtagetes i dag, både gula som jag hade egna fröer till och orange. Hoppas på många småplantor som man kan strössla med i köksträdgården. Den blomman vill jag inte vara utan. Så himla tacksam och vacker. Jag har den alltid i den gamla brödburken från Leksandsbröd och i flera zinkhinkar.




Tacksam och blomvillig

Den breder snällt ut sig och kan fylla en stor odlingslåda alldeles själv. Dessutom kan man ju använda den i matlagning eftersom det är en krydda.





Här hemma i köksträdgården

Kan inte låta bli att strössla med lite bilder på kryddtagetesen genom åren. Mest har jag den i köksträdgården där jag tycker att den hör hemma.




Blir glad

Det är kul att tagetes överhuvudtaget har fått en renässans för det är verkligen en sommarblomma man blir glad av.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och njut av det sköna vårvädret !
Kram/Isa

onsdag 18 april 2018

Pelargonlycka !




De charmanta pelargondamerna

Nu finns den äntligen i butik - den underbart vackra inspirerande tidningen Pelargonlycka för alla pelargonälskare där jag medverkar med ett reportage om mina charmanta pelargondamer. På sidan 32 hittar du 6 sidor med inspiration, tips och hyllning till och om mina pelargoner.

Tidningen har en alldeles förtjusande layout och jag bara älskar de tecknade pelargonerna. TACK för att jag fick medverka i en sån vacker tidning !

Har reportaget på pdf men vet inte hur jag laddar upp den på bloggen eller omvandlar till ett bildformat - återkommer om jag fixar det eller om någon tipsar hur man gör !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 17 april 2018

Zinkbaljan i ruinen




Hittade Gyllenlack

Idag efter jobbet tog vi en tur till vår närmaste handelsträdgård - Blomstermarken. Jag längtade efter Gyllenlack och tänk dom hade den - så glad jag blev. Nu fanns den "bara" i lila och det gjorde ju ingenting eftersom det råkar vara favoritfärgen.





Räcker i flera år

Gyllenlack är tydligen minst tvåårig så man kan övervintra växten. Den blommar ända till hösten och är väldigt tacksam att ha i kruka.





Reade överblommat

Jag hade tur vid dagens besök att man reade ut överblommade vårlökar för 5kr. Några kungängsliljor och vita pärlhyacinter fick följa med hem och bidra med lite charm till zinkbaljan.





Njuter nu

Det är så härligt nu när man kan sätta ut vårblommor i trädgården. I helgen kom konstrottingmöbeln fram på sin plats i ruinen och det är så skönt att kunna sjunka ner där mellan allt trädgårderande.




Liten och färgstark

Förutom gyllenlack, kungsängliljor och pärlhyacinter så planterade jag ljuvliga penséer, plättar i luften och en liten Aubrieta som är en färgstark marktäckare som blommar nu i april och maj.





Varför ?

Nu ångrar jag mig att jag inte köpte fler överblommade vårlökar. Dom kommer ju tillbaka nästa år om man planterar ut dom i rabatten och kungsängliljan är ju fantastisk vacker i samplanteringar.




Räcker ända till hösten

Nåja, jag får njuta av min zinkbalja flera månader framöver och överblommat är ju bara att klippa bort. När penséerna gjort sitt byter jag ut dom till lila och vita lobelior istället som får hänga över kanten så håller baljan ända till hösten medan något gräs får ersätta kungsängsliljan och bidra med lite höjd.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Har haft Gyllenlack tidigare i kruka i trädgården för några år sedan och hon växte enormt på kort tid vilket jag helt glömt innan jag tittade på inläggen HÄR och HÄR. Hon står nog för höjden på egen hand ! DS

söndag 15 april 2018

Miskantus - dekorativt gräs året om




Man får vänta in sitt värkande lekamen

Vilken fantastisk trädgårdsdag det var i går med upp till 18 grader varmt och en strålande sol som smekte ryggen. Vårens första citronfjäril visade fladdrande upp sig och nyckelpigornas vinterviste avslöjades när jag röjde i rabatten.

Det var en sådan där magisk dag som gick rakt in i hjärtat. Det var också en dag när jag aldrig kunde sluta trädgårdera och det känns i i kroppen idag. Smällar man får ta och det är bara att ta det lugnt i dag och vänta in sitt värkande lekamen.




Klipper sent

Nu är snart allt i rabatterna nedklippt och flera säckar med jordförbättring har slängts ut till de hungrande. Något jag tar sist är gräsen och framför allt Miskantusgräset i perennarabatten som jag alltid gruvar mig lite för innan jag hugger in med häcksaxen och sekatören. Man får också vänta in en blåsfri dag så inte alla de torra stråna smiter och slingrar in sig överallt i rabatten vilket det har en tendens till att göra.





Pampig på hösten

Så här pampigt kan gräset vara i mitten av oktober när plymerna blommar för fullt och höstfärgerna smyger sig på. Gräs ska man aldrig klippa på hösten utan låta det stå tills de värsta frostnätterna är över på våren. Annars kan gräset frysa sönder.




I juni bidrar gräset med grönska och stabilitet i rabatten och det växer stadigt på sig efter vårens nedklippning.





Hela tunnan full

Nedklippningen tar plats och hela komposttunnan brukar bli full så det gäller att planera klippningen. I fjol väntade jag ända till maj och då hade det nya gräset redan börjat komma så det var i senaste laget. I år blir det om ca en vecka då det finns ledigt utrymme i komposttunnan igen.

Många växter klipper jag ner direkt i rabatten men gräset tycker jag inte lämpar sig för det. Fast i år ska jag spara lite av gräset till ett insektshotell. Man får göra vad man kan för att insekterna ska trivas och få det drägligt. Nässlorna har jag redan sett att de börjar komma och de får stå kvar som värdväxt för fjärilar mm.


 


Dekorativt året om

Miskantusgräset är vackert året om och vipporna är dekorativa även som torkade så att nedklippningen tar lite tid är ändå en liten insats i förhållande vad gräset bidrar med. Fast det skall bli skönt när årets nedklippning ändå är klar - inte minst tycker nog mina värkande händer och armar det.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Vill du se vad fler trädgårdsbloggare gör i sina trädgårdar nu när säsongen rivstartat - gå in på samlingsbloggen TrädgårdsFägring  DS.

torsdag 12 april 2018

Stockrosmagi i sommar i rabatten




Pampig tvååring

Under många år hade jag den svarta stockrosen Nigra i perennrabatten. Den blev riktigt pampig och jag tror till och med stockrosrosten var välvillig inställd till den.





Lät dom dö

De två senaste åren har jag varje vår sått den och sedan har det varit alldeles för hårt i jorden för mig för att få ner de små plantorna med tyngdpunkt på små - dom hade inte utvecklats så mycket måste erkännas så kanske var det lika bra att dom självdog så småningom. Usch - så hårt det lät. En trädgårdsälskare som låter sina uppdragna plantor dö.





Pastelliga skönheter

I år kände jag det skulle gå lättare att gräva och att Moder Jord ser till att det kommer lagomt med regn och smältvatten efter vintern så nu har jag satt stockrosen Chaters Double som är precis som namnet skvallrar om en dubbel skönhet och i olika pastelliga färger som ljuvt rosa, blygsam gul och  riktigt mörkrött. Ljuvligt. Hon har tagit sig riktigt bra och jag hoppas hon blommar redan i sommar med pionliknande blommor som kan bli upp till 10 cm.




Nu var det inte så många som tog sig men 6 st är tillräckligt för att det skall bli lite stockrosmagi i rabatten.





Stockrosens hemmamarker

Man vill ju gärna att de skall blomma så här överdådigt som i en gränd i Ystad. Drömma kan man ju alltid göra. Skåne ligger i en helt annan växtzon och har oftast mikroklimat så förutsättningarna är ju lite olika i Ystad och i Örebro.





Stockrosmagi

Så här prassligt vacker var en dubbel skönhet jag hade några år  i perennalandet. Nu sätter jag mitt hopp till mina små plantor att dom skall leverera redan den här sommaren och att rosten håller sig i skinnet för jag vill gärna ha lite stockrosmagi i rabatten i sommar.

Ha det så gott alla  trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 10 april 2018

Små tuffingar, ett vittrande kärlekspar och en stock med inneboende




Samma ställe år efter år

Varje vår brukar jag ställa ut penséer på stegen utanför växthuset annars är det sällan som något ser likadant ut år efter år i den här trädgården - ombyte förnöjer tycker jag, men just dom här små godingarna får gärna hälsa våren välkommen på samma ställe år efter år.






Små tuffingar

Tur att penséerna är lika tuffa som dom är söta för fortfarande kan det bli kallgrader på nätterna och idag var det riktigt kyliga vindar när jag cyklade hem från jobbet. Efter en snabbrunda i trädgården där jag glodde längtansfullt och räknade alla alliumknoppar som kommit upp efter lökarna jag satt i höstas frös jag snabbt in.





En hel värld döljer sig i stocken

Blir jättelycklig för varje knopp som visar sig och sedan är dom så vackra också - hittills har 11 st visat sig och jag satt ca 30 st så än är det många som fortfarande tar sats i myllan inför språnget upp genom jorden. Av den stora stocken efter pilen som vi tog ner för att den var sjuk och stod i vägen för växthusbygget återstår ca 2/3.

Resten har förmultnat efter att olika insekter ätit av den. Man kan se helt runda hål i stocken på flera ställen och man blir förundrar över exaktheten och att det finns en hel värld som lever där som man inte vet något om.




Oj, vad åren går

Letade fram några gamla bilder från när rabatten var ny runt 2009 och stocken fortfarande var hel. Den brukar knappt synas när jättedaggkåpan blommar för fullt.





Kan du ana kärleksparet

Här är också alldeles i början - när allt tingeltangel syns mer än själva växterna. På stocken sitter ett litet kärlekspar som du kanske kan ana.





Herr och fru Groda

Dom var så söta tillsammans - 50-talsgrodan med sin fina prickiga klänning och grodhannen som jag hittat på helt skilda håll. Hannen i en inredningsbutik i en galleria i Jönköping som kan ha hetat "Fågel Blå" och den charmiga honan på en lokal loppis, en sån där med massor med utställare med egna bord.





Söker ny fru

Tyvärr var hon gjord av gips och vittrade snart sönder och Herr groda hamnade senare i växthuset uppflugen på en låda i ett av fönstren så slapp han sitta på sin multnande stock och längta ihjäl sig alldeles ensam. Får nog hålla utkik igen till sommaren ifall jag hittar en ny fru till honom.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 8 april 2018

Rostigt tema på trädgårdsbordet



Äntligen

Idag har vi haft 13 grader varmt här och nu kan man äntligen sätta ut lite vårblommor utan att vara orolig att dom skall frysa. Härligt att mötas av på det gamla trädgårdsbordet som sjunger på sista versen och får vara med så länge det håller.





Ranunkelprimadonna

Det fick bli ett rostigt tema med lite hopplock där en vit ranunkel fick vara lite av en primadonna. Hon flankeras av klöver, vita penséer och en väldigt småväxt gulmelerad pensée.





Helt förälskad

Näpnare litet blomansikte får man ju leta efter. Älskar de här småväxta varianterna av penséer som oftast också står sig längre än den storblommiga varianten. Just den här färgsättningen tar upp den lite rostiga tonen i lådan också. Kan man bli annat än förälskad.





Älvor och fjärilar

Den rostiga trädgårdsprydnaden från Öland har snabbt blivit en favorit som jag tycker är både lekfull och vacker - den lilla älvan som böjer sig fram och pratar med en fjäril som landat på en svamp. Idag såg jag också vårens första fjäril som fladdrade förbi. Lycka i det lilla formatet. Hoppas på många sådana stunder i trädgården. Planterar gärna fjärilsväxter i trädgården och låter nässlorna stå kvar.

Hoppas du haft en riktigt härlig dag i trädgården idag  - ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa