söndag 30 september 2018

Lusten att binda kransar slog till igen



Ett eget pysselhus

Mellan myset i växthuset passade jag på att binda lite kransar. Så skönt att stå inne i växthuset och pyssla. Är så glad att jag har ett alldeles eget hus att pyssla i där jag kan lämna allt framme när orken tryter. Sedan är det bara att gå ut och fortsätta igen.





Skördekorgen under armen

Jag tar gärna vad som finns till hands när jag binder kransar. Ett varv i trädgården med skördekorgen under armen brukar generera lite smått och gott som ljuvlig ulleternell, knoppig kärleksört och nya favoriten i kransar, vintergröna.





Återanvändning

De stora hortensiakvistarna jag fick av maken för några veckor sedan har nu torkat och gjort sitt i vas. Och vad passar bättre än att återanvända dom i kransen istället. Sånt gillar jag - när man kan ta tillvara och använda material igen.




Överblommat och vackert

Några överblommade solhattar är alltid användbara och dekorativa liksom några andra små kvistar i rosa och vitt som jag plockade från den fådda buketten från förra veckan. Man tager vad man haver är en bra devis för en glad trädgårdsamatör.





Förbereder för våren 2019

Idag har jag både klippt gräset och trimmat - det är alltid lika fascinerande vilken förvandling trädgården genomgår så fort gräset är klippt. Man känner sig så nöjd när trädgården helt plötslig ser prydlig ut. Massor av överblommat blev också nedklippt i köksträdgården och stora grästuvor vid portalen rensades ut liksom jordgubbsrevor som hoppat ut degtrågen och parkerat sig i gruset.

Skall fortsätta att rensa ur sånt eftersom jag planerar att måla degtrågen till våren - mitt framtida jag kommer att tacka mig för allt jag gör nu som underlättar. Vitlök är inköpt och skall planteras under veckan. Så nu hoppas jag på vackert väder utan blåst så man kan fortsätta förbereda för våren 2019 !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 29 september 2018

Hur mycket ryms det i ett växthus egentligen ?!



Beredd att galoppera ut

I natt hade jag svårt att sova och var lite orolig om mina pelargondamer i växthuset skulle klara frostnatten eller inte, trots att jag vet att växthuset brukar klara 5 minusgrader utan problem. Var beredd vid 04-tiden att galoppera ner med en värmande filt att svepa om axlarna på älsklingarna när termometern stod på -2,8 men hejdade mig i sista stund och lyckades somna om.





Kvar i växthuset så länge det bara går

Nu verkar det som det var en enstaka frostnatt som slog till och att de kommande nätterna blir varmare innan frosten slår till igen för det lär den göra. Jag vill ju ha kvar pelargonerna så länge det bara går i växthuset och ibland står dom kvar till en bit in i november beroende på när farbror frost bestämt knackar på dörren och meddelar att nu finns det ingen återvändo.




Murrevan invaderade

Förra hösten hade murrevan som invaderat växthusgolvet letat sig in i elkaminen jag brukar ha i växthuset på hösten och orsakade gnistbildning när jag slog på den så den vågar jag inte använda igen. Så idag blev det ett nyinköp till växthuset - en elkamin med dekorationslågor som jag kikat på ett tag. Min kommer från Bauhaus där vi fick springa många varv innan vi till slut fick hjälp av personalen att hitta ett exemplar.




Slukar allt jag släpar hem

Så här har jag hängt i blåsten med elkaminen på och njutit av låtsaslågor, gott tee och inredningstidningar. Det är fantastiskt hur mycket som går in i det här växthuset egentligen - det är som att det bara säger ja och slukar allt jag släpar hem och vill ha in. Däckstolen som jag sitter i, stegen med jätteklematisen och den stora snickarbänken har också sin plats och syns inte på bilden - allt på 21 kvm.




Värmer upp ?

Elkaminen blev ett dekorativt inslag i växthuset och nu hoppas jag bara att den skall värma upp också vilket jag inte tyckte att jag kände av så mycket idag. Fast ett tag blev det så varmt att jackan åkte av så det finns nog hopp. För säkerhets skull skall jag dra bort murrevan runt kaminen också för man vet aldrig med den damen vad hon hittar på.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - nu fyller jag på med mer värme för nu väntar makens goda plankstek och ett glas rött, inte så dum avslutning på den här dagen.
Kram/Isa

fredag 28 september 2018

Redo för helg




Mest varit på stan

Efter en riktig blåsdag och en med hällande regn blev det äntligen en riktig solig dag i dag - helt underbart och vilken härlig inledning på helgen.

Har mest hängt i växthuset och landat efter en ledig vecka med långa trevliga luncher på stan, promenader i Stadsparken och eftermiddagsbio på mysiga 100-åriga Bio Roxy. Kan rekommendera franska filmen "Trädgårdsfesten" - en småputtrig nysläppt feelgoodfilm där mungiporna ofta glider upp i ett igenkännande leende.





Dekorativa både i knopp och utblommande

Plockade in några revor från Klockrankan och satt i vas tillsammans med lite blommor från en skördebukett jag plockade i Karlslund för några veckor sedan samt från en vacker fådd bukett från förra helgen. På revorna finns både outslagna blomknoppar liksom helt utblommade och båda är dekorativa tycker jag.




Redo för helg

Efter ett naprapatbesök är jag lagom mörbultad och avslappnad och redo för en helg i trädgården. Såg flera sommarblommor som nu gett upp och krukor som behöver tömmas, lökar skall ner och gräset klippas. Hösten brukar annars vara en lugn period där jag inte gör många knop i trädgården. Den här hösten har varit helt tvärt om - lägger jag ner jobb nu har jag igen det i vår tänker jag.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - önskar dig en riktig härlig helg !
Kram/Isa

onsdag 26 september 2018

Ny rosenrabatt i söderläge




Marsipanros ?

Tänk att det finns rosor som fortfarande levererar så här sent på säsongen. Morten Korchrosen har fantastiskt vackra rosenknoppar som påminner om äkta marsipanrosor.





Blommar långt in i oktober

Den här bilden tog jag igår på den vanliga trädgårdsrundan och trots frost, blåsväder och höst på ingång så är rosorna så otroligt vackra. Hon brukar blomma om långt in i oktober.





Krukad igen ?

Ändå upplever jag att rosen var friskare och trivdes bättre första sommaren när den fick stå i kruka. Den här rosen blir ju inte så hög så nästa sommar kanske jag gräver upp henne och sätter henne i en stor kruka/hink igen. Då kan man flytta runt henne där man vill ha henne och njuta ljuvlig rosendoft från en skön korgstol.
.




Helt bedårande

Så här ser hon ut fullt utslagen - helt bedårande. Andra rosor i trädgården som också är på gång med nya knoppar är den nyplanterade Chippendale ( som jag är väldigt nyfiken på) på bakgården i söderläge och Kordes Rose Moonlight vid sänggaveln i lavendellunden.

Andra har gett upp helt för den här säsongen som Karen Blixen och Therese Bugnet. 





Bara remonterade rosor

Något att tänka på när den här rabatten skall breddas och bli en rosenrabatt är det tänkt. Förra sommaren satt vi nytt ytskikt på grunden och massor av växter flyttades och i år har den bara fått vara.

Nu skall det läggas sten närmast grunden och kantsten och plattrad skall flyttas ut så rabatten blir minst dubbelt så bred. Får hjälp av en firma som kommer nu i början av oktober - det skall bli så himla kul att få ordning på det här och förhoppningsvis hinner jag plantera rosorna redan i höst. Fortsättning följer !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 24 september 2018

Dekorativt gräs i rabatten



Rufsiga vippor

Det mäktiga Miskantusgräset i perennarabatten blommar nu för fullt med sina härligt rufsiga vippor som skimrar i dimrosa och vitt.




Härligt med blommande gräs den här tiden

Varje vår när jag klipper ner gräset har jag svårt att förstå att det kommer att växa upp och bli så här maffigt. Det pryder verkligen sin plats i rabatten.




Vipporna gör sig så bra mot det vaniljgula staketet i bakgrunden.





Vackrare än någonsin

I år är det vackrare än någonsin tycker jag. Nu får det stå och pryda rabatten ända till i vår - då jag kommer att svära över alla torra strån som sliter sig i vinden och letar sig in precis överallt i trädgården. Smällar man får ta för att få njuta nu av dess skönhet och storhetstid.

Den vita höstfloxen framför Miskantusgräset blommade snabbt över i hettan i sommar och det är frågan om den inte står lite för torrt. Kanske får den flytta så småningom till en plats som passar den bättre.




Hemmasemester

Den här veckan har jag hemmasemester hela veckan och en härlig blandning av väninneträffar på stan och trädgårdshäng väntar - helt underbart !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 23 september 2018

Klockrankan som skiftar i vackra färgnyanser



I korgar i köksträdgården

En av sommarblommorna som blommar sent är Klockrankan. Enstaka klockor har kommit under sommaren men det är först nu som hon verkligen levererar. Jag brukar dra upp 5-6 plantor och de flesta har jag i stora korgar i köksträdgården. Kan inte tänka mig en sommar utan klockrankan som slänger ut sina lianer och väver sig in lite överallt.




Skiftar i färg

Det som är så häftigt med klockrankan förutom växtkraften är knopparnas alla olika stadier. På bilden syns de allra första knopparna, sedan hur klockan börjar tränga fram och och slutligen de ljusa nykläckta klockorna som skiftar i ljusaste gult och ljuvlig lilaton.





Klockrankan skiftar sedan i färg och innan den ramlar av har den hunnit övergå till mörkaste purpur.





Först är bladverket djupt klargrönt för att sedan skifta till höstfärger när september börjar närma sig, så det är inte bara själva blomman som skiftar färg.




Hoppas på frökapslar

Hoppas hon blommar ända in i november om inte Farbror Frost hinner före. Jag brukar ta egna fröer men i år har jag inte sett tillstymmelse till någon frökapsel så det kanske blir att köpa fröer till nästa år. Håller ändå tummarna för att det dyker upp en och annan frökapsel innan vintern. Förra året kunde jag till och med dela med mig till flera trädgårdsvänner.





Komma ihåg att vattna

Hon kom i gång sent i år - kanske var det jag som var sen med utplanteringen eller också var det den extremt varma sommaren som spelade in. Nu är hon i alla fall igång för fullt - nu gäller det bara att komma ihåg att vattna vilket jag brukar krokna ur på så här sent på säsongen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 21 september 2018

Den tåliga kaprifolen



Trotjänare

Fortfarande finns det några trotjänare som oförtrutet blommar vidare i trädgården - synd bara att inte kaprifolen doftar. Har planterat två tidiga och en senblommande tillsammans så det är alltid någon som blommar under trädgårdssäsongen.




Ljus grönska

Dessutom har jag upptäckt hur tålig och vacker kaprifol är i buketter. Och då menar jag inte blommorna utan bladverket. Står sig jättelänge och tillför en ljus grönska.




Står sig länge

Kaprifolen i den här buketten stod sig flera veckor efter att rosorna kollapsat och dess egna blomblad spridits för vinden.





Efterlängtat besök

Nu håller jag tummarna för att att det utlovade regn- och blåsvädret uteblir och att vi kan sitta med öppna pardörrar i morgon i växthuset då det vankas kärt besök med yngsta barnbarnet.

Den allergisanerade pannacottan som brukar vara populär står redan i kylen. Recept hittar du HÄR.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 19 september 2018

Dags för matchande tulpaner




Kompletterar med Shirley

I våras blev jag helt kär i Allium Purple sensation. Gick där varje dag och kollade när knopparna började komma upp och följde alla stadier - det var guldkant på tillvaron att se dom utvecklas.

Källa

Vackra Shirley

Nu har jag köpt tulpanen Shirley som går lite i samma toner och tänkte sätta dom i framkant i rabatten. Tror det kan bli snyggt till daggkåpan och med de lite högre Allium i bakkant.





Kanske blir det fler Allium också trots det gula bladverket. Daggkåpan växer ju snabbt och döljer det mesta.





Önskar mig en elcykel i blåsten

Det är bra att ha bilder att titta på så man ser var lökarna sitter, annars kan det vara lite knepigt när man vill plantera fler. Ett litet hav med Allium och Shirley bland alla daggkåpa i den här delen av rabatten hade inte varit helt fel.

Hoppas på att blåsvädret avtar så man kan vara ute igen och hålla på. I morse hade jag motvind hela vägen till jobbet - det är då man önskar att man hade haft en elcykel att svischa fram på.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 18 september 2018

Avklippta pelargoner, masseffekt och små favoriter




Värmen slog till

Att det skulle bli så här varmt som över 21 grader det trodde jag inte när jag cyklade till jobbet i morse i duggregnet och en gråtyngd himmel. Härligt när vädret kan överraska - det är bara att tacka och njuta.


Princess Filippa

Masseffekt

Idag har jag bara myst i trädgården, strosat runt och klippt något överblommat. Klippte av några pelargoner i växthuset och satt i vaser. När man sätter ihop dom blir det verkligen masseffekt och man ser bättre hur vackra blommorna verkligen är.


Appleblossom 

Favoriter

De små lilatonade vaserna är favoriter som jag skickade efter från Trädgårdsflow för många år sedan. När jag inte har blommor i dom får dom stå framme tomma för formen är så vacker.


Emma till vänster

 Några i taget

Jag har putsat några fönster under eftermiddagen där solen inte ligger på. Skönt att komma igång eftersom det tar tid att komma runt (vilket jag inte brukar göra). Får ta några fönster åt gången annars trilskas kroppen. Det är en sån skön känsla med nyputsade fönster - det är bara att njuta när det väl händer. Man riktigt ser hur rena dom är och blänker.



Bricka från antikmarknad i Frankrike


Läsa bok och bara vara

Tror bestämt jag skall tillbringa resten av eftermiddagen i sköna däckstolen i växthuset, läsa bok och bara vara och njuta av alla mina pelargondamer medan tid är. Middagen är redan förberedd och står snart i ugnen och sedan väntar Idol på TV. Dagen tog sig verkligen från den regniga gråa starten i morse.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 17 september 2018

Inspirerad av rufsiga och charmiga rabatter i Stadsträdgården




Kålplantor och sommarblommor

Igår avslutade vi vår lilla utflykt efter Mickelmäss i Karlslund och ett loppisbesök med en rundvandring i Stadsträdgården. Har inte varit där på hela sommaren och det brukar vara så överdådiga planteringar som man kan frossa i och hämta inspiration ifrån.

Det var det i år också - älskar när man blandar kålplantor med sommarblommorna. Kommer garanterat att plantera ut fler svartkålsplantor i rabatterna nästa år - i år började jag i köksträdgårdens lådor och blev kär.




Skön blandning

Längs den stora blomstergatan med blomsterbårder på bägge sidor växte massor med dahlior, jätteverbena, gräs och tagetes vanilla (och några andra växter) i en skön blandning.





Ljusgula blommor lyfter

Det är så läckert när ljusgula växter i rabatten lyfter de andra som de gula dahliorna gör med jätteverbenan på bilden. Jag måste ha ljusgula dahlior i rabatten nästa år för att få den här effekten - yes, yes !!





Så här i mitten av september är rabatterna ganska rufsiga men åhhh så charmiga.





Skapar liv och mjukar upp

Är också helt kär i hur gräset väver sig in bland de andra växterna och liksom omfamnar dom. Det skapar liv i rabatten och mjukar upp intrycket. Så det är också en sak som åker upp på önskelistan till nästa år - mer gräs i rabatterna. Drog ju upp massor med plantor i år men inga hamnade i rabatten utan i köksträdgårdens lådor, zinkhinkar och baljor.





Skirt och rufsigt

Tycker det är en sån skön rörelse i den här kompositionen - den skira chokladblomman som leker med det rufsiga gräset. Me like. Har till och med fröpåsar med rufsigt gräs så det är bara att så till våren.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en trevlig septembervecka!
Kram/Isa

PS. Vill du se fler förslag på ljusgula blomster i rabatten kika gärna in hos Glad i Grönt och proffsiga Monica DS.

lördag 15 september 2018

Kransbindning i växthuset




Skönt att väcka kroppen på morgonen

Vilken fantastisk skön trädgårdsdag det varit idag. Skön dag överhuvudtaget - startade dagen med en rask morgonpromenad (med ilägg i skorna). Är ju van att cykla till jobbet varje vardag ca 5 km och under helgerna kan det också vara skönt att väcka kroppen så den kommer igång.

Idag letade jag fram gamla mosshjärtan från förra året och tänkte använde dom som stomme till hjärtkransar i trädgården.





Lusten infann sig

Har inte bundit en krans på flera år och helt plötsligt fick jag både inspiration och lust efter att ha sett den ena bloggen efter den andra skapat så vackra kransar. Tog skördekorgen och gick en lov i trädgården och klippte av det som fanns tillgängligt - hortensia, kärleksört, vintergröna, päron från silverpäronträden och kaprifol.





Tur jag inte grävde upp Vintergrönan

Vintergröna har jag varit på vippen att gräva upp men nu är jag helt kär i den i kransar. Funkar ju superbra - att jag inte tänkt på det tidigare. Den är som en korsning mellan lingonris och buxbom.





Öste på

Jag är ju van att binda kraftiga halmkransar så den här hjärtvarianten blev nog en aning för tjock. Den kanske drar ihop sig när den torkar tänker jag. Jätteskönt att stå i växthuset och binda mellan varven ute i trädgården med gräsklippning och annat.





Det andra hjärtat band jag av bara vintergröna och nypon från en av klätterrosorna.





Mmmmmmmmmmmm

Under dagen har jag både ätit lunch  och fikat i växthuset och nu väntar makens goda middag med grillad fläskfilé och ett gott rödvin. Mmmmmmmmmmmmmm säger jag bara !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa