söndag 24 februari 2019

Före- och efterbilder på blommande och nedklippta pelargoner



Känns dom igen ?

Mina största pelargoner plockade jag in från förrådet idag för att frigöra från alla torkade blad och överblommade blommor. På bilden är det Torsång som den såg ut i höstas i växthuset.




Medfaren och vildvuxen

Inte mycket likhet med den här plantan som efter några månader i förrådet i alla fall har överlevt vintern men ser lite medfaren och vildvuxen ut. Här får jag klippa bort allt som hänger och putsa till den ordentligt.




Massor med sticklingar

Efter lite kärleksfull behandling och en hel hög med klippta sticklingar ser nu Torsång ut så här inför kommande säsong. Jag klipper inte ner den helt utan behåller lite gamla grenar och några nykomlingar. Planterar inte om plantan i det här läget utan väntar några veckor och ser hur den kommer igång först.





En annan av mina storväxta pelargoner är Älvdalen som ståtade med massor av blommor i växthuset i höstas.





Efter en vinter i förrådet är det mycket som har torkat men fortfarande är den blomvillig och har satt nya knoppar.




Nu klippte jag bort alla blommorna och ansade pelargonen. Älvdalen vill gärna vara lite stor så jag klipper inte ner den mer och tog bara 2 sticklingar som såg friska och välväxta ut.




Tänk att alla klarade sig

Alla blommorna på bordet har till min stora glädje klarat vintervilan och är nu utspridda i huset på alla tillgängliga fönsterbrädor. En del har jag klippt hårt - andra får bli lite spretiga. Det är formen på plantan som får avgöra hur hårt jag går med sekatören.

Den stora Mårbackan tillhörde de sista pelargonerna jag plockade in från förrådet.




Så här såg den ut innan ansning och rensning av torkade blad. Notera att diskhon blir mer och mer fylld med torkat för varje pelargon jag visar.






Förtjänar lite god jord

Så här ser Mårbackan ut efter ansning och lite toppning av grenar som sticker iväg. Den skall nog få behålla den här formen och i år är det nog dags för omplantering för det har jag inte gjort de senaste tre åren, bara fyllt på med bra jord uppe på i krukan. Hon förtjänar lite god jord för lång och trogen tjänst för hon har varit med mig i många år.




Var ska jag ha alla ?

Så här ser mina sticklingar från Mårbackan ut - 3-5 blad i toppen och ett skarpt snitt på stjälken. Nu återstår bara att plantera alla sticklingar jag tagit idag, säkert ca 15 st - var jag nu skall få plats med dom någonstans?





Fyller hjärterum med pelargoner

Här är ganska trångt på fönsterbrädorna både av nykomlingar och gamlingar från förra året. Man brukar ju säga att finns det hjärterum så finns det stjärterum så någonstans ska jag nog få plats med allt. De stora fick flytta ut i förrådet igen för den här veckan börjar reparationen av mitt hemmakontor - skall bli så himla kul att följa förvandlingen. När tapetseringen är klar finns det väldigt mycket hjärterum att fylla med pelargoner innan det är dags att flytta ut i växthuset någon gång i april.

Ha det så gott alla trädgårdsvnner !
Kram/Isa

fredag 22 februari 2019

Drömmer om lavendeldoft och blåvitrutiga dukar



Idyll i grönskan

Det jag mest av allt längtar efter just nu förutom sommarens grönska är en sittplats mitt i grönskan. En härlig liten sittgrupp där man slå sig ner för en matbit eller en svalkande dryck i värmen - den ännu mer efterlängtade när snön åter har målat världen (i alla fall min lilla bit av den) vit igen.




Försöker hålla ut

Lite undangömd för världen där ute -  som ett hemligt ställe att smyga undan för en stunds baravara mitt i den frodiga växtligheten. Det drömmer jag om och nästan dreglar över bilderna och förundras över att om några månader är vi där !




Aromrik medelhavstallrik

Vita solskensstrukna murar fyllda med väldoftande lavendel som nästan slänger sig hämningslöst över den blåvitrutiga duken - kan det bli bättre ? Det skulle i så fall vara att bli serverad en aromrik medelhavstallrik med knubbiga svarta oliver, örtig olivolja och närodlade tomater som det här stället är fantastiska på att servera. Mumsfilibabba.




En sån här vinterdag kryper jag nästan in i bilderna av längtan och om jag riktigt anstränger mig kan jag känna lavendeldoften som kommer emot mig i små doftpuster.




På det här drömstället på Österlen som vi besöker varje sommar finns också massor av härliga terrakottakrukor till salu från egen spansk import. Så vackra med den veckade kanten.




Många som hittar hit

Älskar terrakottakrukor nästan lika mycket som jag älskar lavendel så det är klart att man trivs och längtar efter årets besök även om det är många som hittar hit numer. Vid förra årets besök i värmen stannade vi faktiskt inte så länge för trängseln var för stor (för vår smak) eftersom vi tidigare nästan haft hela stället för oss själva vilket kanske syns på bilderna.




Tankar kraft och hopp

Härligt med bilder som man kan tanka kraft ur när världen fortfarande är vit och kall därute. Fast nästa vecka går vi in i mars och då väntar en massa roligheter som föreläsningar, mässor och trädgårdsdagar fyllda med enbart trädgård - det finns hopp mina vänner !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Bilderna är tagna i trädgården till butiken "En liten bit av medelhavet" mitt i Hammenhög på Österlen. DS.

onsdag 20 februari 2019

Kan man gödsla med harskit ?



Objuden gäst

Vi har haft en flitig gäst i trädgården i vinter - så flitig att han har skuttat upp en alldeles egen stig i snön från portalen vid gatan och in genom trädgården till sina favoritställen. Bilden är tagen hösten 2015 men jag tror att det är samma hare som härjar fortfarande.  Tidigare har han inte gjort någon större skada, men i år har han gått bananas upptäckte jag häromdagen när jag tog en inspektionsrunda i trädgården.




Sorgligt

I nya rostiga rosrabatten har han kalasat på de nysatta rosorna, visserligen kanske en del är buskrosor som ändå skall klippas till våren men det gör jag gärna själv utan harhjälp. Dessutom har vallmon jag höstsådde redan börja titta upp och visst ville jag att den skulle komma tidigt men inte såå här tidigt.





Favoritplats

Silverpäronen som står framför växthuset måste ha varit en av harens absoluta favoritplatser i trädgården för där ligger högar med harspillning. Dessutom har den här bamseharen stått på bakbenen och ätit av grenarna runt om och ansat träden.





Ansat kronan

Just det här trädet har klarat sig ganska bra det är värre med det andra trädet på motsatta sidan . Det har nu fått en helt annan form på kronan än den hade i höstas - en harkrona. Tack och lov har han inte gett sig på stammen så jag kanske skall vara tacksam istället.





Skall bli intressant och se hur trädet växer och hur det kommer att se efter harens ansning. Kanske är han är riktig duktig på det här.






Festat på svartkål

I köksträdgården har han festat till på svartkålen som stått kvar och till och med hoppat upp i lådorna och gjort det bekvämt för sig. Kanske har han också fått hjälp av ett rådjursgäng som jag träffade på härom morgonen när jag skulle cykla till jobbet. Inte långt härifrån kom 6 st djur hoppande över gärderna och försvann in i skogen mitt framför mig. Fast någon rådjursspillning har jag inte sett i trädgården och inte så många spår heller. Så haren har nog haft trädgården alldeles för sig själv.




Preparerat med blodmjöl

Nu har jag preparerat rabatterna med blodmjöl och ingången vid portalen som jag hoppas skall hålla honom borta och dessutom har all snö försvunnit nu så han borde hitta mat i skogen i stället. Annars lever nog tulpanerna som är väg upp farligt. Hoppas harskitarna  han lämnat efter sig gör någon nytta i landen så har han i alla fall lämnat något gott efter sig.

Ha det så gott i solskenet alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 16 februari 2019

Blev det som jag drömde om?



Skissade och drömde

När jag städade igenom en del mappar på mitt kontor så hittade jag den här skissen över hur jag drömde att perennarabatten skulle se ut. Någon gång 2007 eller 2008 skulle jag tro att jag tecknade ner den - kanske en tråkig februaridag som i dag. Över 10 år sen alltså och innan växthuset fanns. Perennarabatten var det första jag anlade efter att vi hade satt upp staketet och stödmuren på framsidan.

De stora olivkrukorna (som nu står framför växthuset på var sin sida) drömde jag om att sätta i rabatten och jag tror till och med att jag försökte IRL men gav upp för de var för stora. De tre krukorna i första svängen som är blå med grönt gräs i skapade jag aldrig i verkligheten men kommer ihåg nu att det var tre cementrör nedstuckna i rabatten som jag tänkte klä in med mosaik - haha, ibland kanske inte alla idéer var så där jättebra. Ibland är det så himla roligt att titta tillbaka.





Kalla färgtoner

Hur blev rabatten då när den väl var anlagd och planterad ? Ja - inte följde jag min skiss överhuvudtaget tror jag. Vad jag ville ha i rabatten skiftade från dag till dag har jag för mig och sedan plockade jag växter från landet runt huset och fick fylla upp med det som stod till buds som jättedaggkåpa, solhattar och bergsklint. Kant med lavendel planterade jag bara i bortre svängen och efter några år fick även dom flytta till andra delar av trädgården.




Olika former och sorter

Elefantgräs hade jag ritat in 3 st men bara ett fick flytta in som har trivts väldigt bra och är enorm. Istället för trädgårdssoffa stod under många år en gammal trädgårdsgrupp på platsen där jag ritat in soffan. Även om man skissar och drömmer så tar verkligheten sina egna vägar.

Nävor och aklejor har däremot flyttat in under årens lopp i olika former och sorter medan jag aldrig haft en enda Malva i rabatten. Det kanske kommer att ändras till sommaren eftersom jag fått en ny favorit i den frösådda Zebrinan som jag tänkte dra upp från frö.






Dahliarevansch

Mörkröda dahlian Arabian Night planterade jag under många år varje vår tills jag ett år aldrig fick ner dom i jorden och dom tvinade bort i förrådet. Dags att ge dahliorna revansch till sommaren för dom är oerhört dekorativa under sensommar/höst.





Älskade rosenskära

Rosenskära stod med på min skiss och dom frösådde sig varje sommar tills det blev för torrt i rabatten och förutsättningarna ändrades.  Dom är väldigt saknade och kanske blir det ett nytt försök till sommaren men då kanske med uppdragna plantor.




Försvinner mer och mer

De älskade solhattarna fanns inte alls med på min skiss och ändå har dom fyllt upp rabatten otroligt bra på flera ställen under många år innan dom de senaste åren försvunnit mer och mer. Antagligen är det förutsättningarna i rabatten som förändrats i kombination med att många plantor var frösådda och inte har så lång livslängd.




Nu har det kommit ut nya jättevackra sorter på marknaden så kanske blir det inflytt av några sådana till hösten eller redan till våren om det går att gräva i rabatten. Det skulle vara mumma med en regnig vår för växtlighetens skull.





Den stäppade salvian

Stäppsalvia är en medspelare i rabatten som också är helt oumbärlig och lyser upp. Flyttade in ett gäng till i höstas under den rostiga portalen och den rosa rosen.

Även om jag hade följt min skiss till fullo då för 10 år sedan så hade rabatten sett helt annorlunda ut i dag i alla fall. Det är ju levande material som hela tiden förändras. En del växter tar över, en del dör under vintern och återkommer inte medan andra flyttar runt och lever nomadliv. Man har fullt upp att hänga med i svängarna även om stommen håller sig intakt.

.




Hur kommer det att bli ?

Skall bli väldigt roligt att se hur rabatten kommer att uppföra sig sommaren 2019. Har stockrosorna jag drog upp förra sommaren och planterade i höstas överlevt vintern och klarat sig från rost ? Har höstanemonerna klarat vintern - kanske planterade jag dom försent igen ? Tro om rosorna jag planterade för flera år sedan rotat sig ordentligt nu och äntligen skjuter fart? Var skall jag sätta dahliorna - finns det verkligen plats för dom ?




Här skall det prunkas

En sak är i alla fall säker - i år skall det planteras tätt, tätt i rabatten. Uppstår något hål skall det fyllas upp med ettåringar med eller utan hink, här skall det prunkas. Tänkte lägga krutet på Zinnia i alla möjliga varianter och färgskalor när jag skall dra upp fröer - kanske räcker dom till både framför växthuset i krukor och byttor och till hålen i perennarabatten. Så roligt att fantisera om. Zinnia hade jag nog inte ens hört talas om när jag skapade min skiss då för många år sedan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Kom på så här efteråt att jag inte ens planerade rabatten som en perennarabatt utan tänkte fylla upp initialt med mycket ett- och tvååringar och sedan bara blev den en perennarabatt på vägen. DS.

onsdag 13 februari 2019

Odlar grönt på fönsterbrädan



Klipper lite i taget

Det är alldeles för tidigt att dra igång sommarsådderna än så jag har sått en del grönt i stället under extra belysningen på fönsterbrädan. Från vänster hittar vi vattenkrasse, broccoligroddar, spenat "Viking" från Carl Larssongården och italiensk basilika. Underbart att klippa av lite i taget eller dra med handen över basilikan och sniffa in den goda doften.




Älskar spenat

Det är roligt att odla något som Karin Larsson hade i sin trädgård i Lilla Hyttnäs där spenat var en av de vanligaste och tidigaste grönsakerna som odlades hela säsongen. Just den här sorten har stora, mörkgröna blad och går sent i blom. Används färsk, kokt eller stuvad. Älskar spenat och den kommer garanterat att finnas i köksträdgården när utesäsongen sätter igång för jag har massor av frön kvar i påsen jag fyndade på Trädgårdsmässan förra året.





Mumma för kroppen

Broccoligroddarna är ju egentligen groddar som skall groddas men jag sådde lite av fröerna istället så kan man klippa av som garnering till soppa och andra maträtter. Den här morotssoppan är en favorit med massor av riven färsk ingefära, gurkmeja och chiliflakes efter behag som är mumma för kroppen. Receptet hittar du HÄR.




Gör snart plats för Micro Leafs

Snart dags att flytta över basilikan och spenaten till större krukor och sätta på en ny skörd av Micro Greens - har laddat upp med ett gäng spännande fröpåsar. Kanske håller jag på att bli en odlare ändå - jag som annars brukar dra upp enbart sommarblommor och kryddor. Fast när jag tänker efter brukar jag odla tomater, svartkål och squash också så grönsakerna smyger sig in mer och mer. Och inte mig emot.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 12 februari 2019

Hastigt besök, framplockade pellisar och meditativ procedur



Trängs i köksfönstret

Nu har jag plockat in alla mindre pelargoner från förrådet och befriat dom från alla torkade blad och en och annan överblommad blomma. Dom trängs i köksfönstret tillsammans med helgens nyförvärv och det blev inte av att ta någon bild. Istället kommer bilder från när hela härligheten blommar istället. På bilden är det fjolårets stora favorit - underbara Princess Filippa som jag aldrig tröttnar på.




En del hade otur

Man har ju begränsat med plats under vintern och bordet i förrådet fylldes snabbt med alla storvuxna exemplar. Så alla på fönsterbrädan blev tyvärr kvar i växthuset under vintern. Det blir till att börja med att tömma krukorna när våren kommer på allvar för att fylla upp med nykomlingar och gamlingarna som hade turen att få ett vinternäste.




Hastigt besök

Längtan efter växthusliv tillsammans med alla pelargonerna är stark nu och i går tog jag mig in genom de gröna pardörrarna på gaveln. Det gick lätt att skotta sig in efter några dagars blidväder även om jag fick klampa genom skaren för att komma fram. En månad till av otålig väntan sedan är det nog äntligen dags.





Spretar vidare

Den okända spretiga stjärnpelargonen har klarat vintervistelsen bra och står nu i köksfönstret och lapar sol. Ännu spretigare än tidigare när den nästan är kal, men jag gillar ändå formen och kommer inte klippa ner den.




Spännande nykomling

Den är väldigt lätt och tacksam att ta sticklingar av och de har blivit några under årens lopp - är inte ens säker på att det är moderplantan jag har kvar utan att det är en av sticklingarna som växt till sig.

Annars har jag inte så många stjärnpelargoner även om det smög sig in en nykomling bland de shoppade under helgen som det skall bli spännande att få stifta bekantskap med. Richard Hodgsons är en samlarpelargon från Gluggstorps handelsträdgård med dubbla rosa blommor.




Meditativ procedur

Det var underbart att få dona lite med pelargonerna igen - har saknat de där dagliga rundorna när man vattnar, plockar överblommat och torkade blad. Det är något meditativt över den där proceduren som känns harmonisk och rogivande.

Till helgen är det dags för omplantering av vissa pellisar, andra kanske bara får en bra topping och de stora bamsingarna i förrådet - ja, dom får får vänta lite till.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 9 februari 2019

Eldorado för pelargonälskare



Småsprang i ösregnet

Med regnet piskande mot bilrutan kom vi iväg i morse, jag och maken på vår väg till Västerås med första stopp på Åsby Hem & Trädgård. Strax efter kl. 10.00 svängde vi in på parkeringen och fick småspringa i ösregnet in genom entren. Vi var bland de första för dagen och  kunde strosa runt i lugn och ro, dvs jag strosade medan maken uppsökte caféet med sporttidningarna i högsta hugg.




Det är så roligt att spana in all interiör och olika miljöer för här finns det verkligen massor att titta på och låta sig inspireras av.




Fast i ärlighetens namn måste jag säga att jag hastade bara förbi inredningsavdelningen för det fanns ju så mycket annat roligt som lockade längre bort.




Populärt igen ?

Väl ute i det stora växthuset fanns en stor avdelning med sidenblommor - inte visste jag att det var så populärt. Torkade växter har man ju hört är inne igen men sidenblommor ?




På min väg till det mest intressanta hann jag njuta av både vattenfall och djungelgrönska. Ljuv musik från dolda högtalare strömmade ut. En riktig bra start på dagen.




Ett helt smörgåsbord

Ta da  - framme ! De senaste dagarna hade de fått en stor leverans med pelargonplantor från Gluggstorps handelsträdgård som är specialiserade på just pelargoner. Vilken lycka med ett helt smörgåsbord med åtrådda pellisar. Här trängs bulliga zonalare med flikiga stjärnor och en och annan  knubbig dvärg blandat med både skir tulpan och vackra rosenknoppar.




Hur väljer man ?

Expediten berättade att i går kom en Pelargonsamlare in som redan hade 75 olika sorter och även hon hittade rariteter hon inte hade då vet man att utbudet är bra. Frågan är bara hur man skall välja bland godsakerna.




Godingar allihop

En dvärgzonalpelargon Frou Frou fick i alla fall följa med hem liksom stjärnpelargonen Richard Hodgson och Zonalarna Mums Mums, Barbara Hines, Tornedalen och Maureen.  Riktiga godingar allihop. Hade kunnat langa ner många fler i korgen men både utrymmet hemma på fönsterbrädan innan våren startar i växthuset och plånboken hintade stopp.




Långlunch och kvarnspring

Sedan väntade långlunch på Westerqvarns Restaurang i Kolbäck med äldste sonen med familj. Jättemysigt ställe i en gammal kvarn med väldigt god mat och barnvänligt med pysselhörna för barnen. Perfekt ställe. Jag och yngsta barnbarnet I 2 år botaniserade runt i timmar och hann både dansa i kapprummet, titta på gamla vagnar och rita blommor med färgpennor mellan rätterna.

I bilen hem slocknade hon pladask och jag måste medge att jag gjorde det samma. Det tar på krafterna att shoppa pellisar från fullmatat smörgåsbord och springa runt i gamla kvarnar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa