tisdag 31 augusti 2021

Augusti avslutade stilfullt

 

Avslutade stilfullt

Augusti avslutade stilfullt med värme och sol - så välkommet efter en hel vecka med regn och rusk. Månaden bjöd på många plockade buketter vilket jag är väldigt glad över. En del blommor tog för sig medan andra blommade över ganska snabbt. Och jag lärde mig jättemycket till nästa år.

Nu välkomnar jag september som gör entré redan i morgon. Nu får vi njuta av mättade färger, klar luft och en inbjudande matresa bland närliggande gårdsbutiker i helgen. Även en och annan bukett kommer att plockas.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

lördag 28 augusti 2021

Otto´s Thrill och andra ljuva dahlior


Mängder med nya knoppar

Nu blommar de ljuvliga dahliorna från Eklaholm igen - dom blommade även när jag köpte dom i juli och har nu mängder med nya knoppar. 



Skall vårda dom i år

Har inget sortnamn på dom, men det spelar ingen roll. Till hösten ska dom bäddas in i trädgårdsateljén i en korg med barkmull och väckas till liv igen till våren för att fortsätta blomma i trädgården. Nu skall jag verkligen vårda alla dahliaknölar inför kommande blomstrande säsonger. Vissa år har jag inte orkat med, men den nya trädgårdsateljén ger mig ny energi. 



Klipps kärleksfullt

Här är den andra godingen från Österlen - sprängfull med vackra knoppar. Är så nöjd och glad över inköpet. Tror att växterna får ett väldigt kärleksfullt omhändertagande på Eklaholm och klipps för att bli buskiga och sätta nya knoppar. 



Så hår såg ett av zinkbadkaren ut i somras - massor av avklippta blommor som får ett nytt liv en stund till. Ingenting får förfaras. 




 

Ogästvänligt uteväder

Än har jag inte klippt av några dahlior för att fylla ett litet, litet zinkkar i trädgården. När fler knoppar brister ut kan det nog vara dags. Just nu har det regnat och blåst i flera dagar och vädret är så ogästvänligt att man helst håller sig inne. 




Följer utvecklingen varje dag

5- 6 st dahlior övervintrade jag från i fjol och grävde ner i ett av degtrågen i Blomstergården där de stora Otto´s Thrill nu börjat slå ut sina många kronblad. Hon ser lite lustig ut när hon håller på att slå ut vilket tar tid. Ifjol var hon fullt utslagen först 12 september. Det är många kronblad som ska vecklas ut så med ett i taget tar det lite tid. Ingenting man kan skynda på utan det är bara att följa utvecklingen och njuta varje dag. 




Maffigt i Blomstergården

Det börjar bli lite maffigt i Blomstergården nu när allt i princip blommar även om astrarna farit illa i blåst och regn medan något äter upp zinniorna i ett annan degtråg. 



Målar och bidar min tid

Nu ser jag fram mot nästa veckas sol och värme som är på väg. Under tiden målar jag vidare i trädgårdsateljén och fantiserar hur det skall bli när det är klart. Är en person som ser allt i bilder och dom blir klarare och klarare. Vi har röjt ut massor med gamla kemikalier som stått i många år, slängt överblivna tapeter och plastgolv sedan huset byggdes, furubord som inte används på 20 år och en massa annat. Nu sparas bara sånt vi använder och som skall vara kvar. 

Min plan är att all spik, verktyg och fiskegrejor skall få flytta ut i garaget - det vet inte min man om än. Vi måste bara röja där också så än återstår en hel del. Ett steg i taget så kommer jag närmare drömmen. Hoppas på att måla klart under helgen och att elektrikern kan komma till veckan och dra om all el. När hösten är här på allvar någon gång i oktober skall i alla fall allt vara klart. Och jag kan flytta in, inreda och få in allt som skall vinterförvaras från dahliaknölar till pelargoner och stora krukor.   

Ha det så gott alla trädgårdsvänner, var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

torsdag 26 augusti 2021

Blomsterarrangemang i loppad skål


 
Leker som den amatör jag är

Jag fortsätter att skörda sommarblommor från Blomstergården och även från trädgården i övrigt till buketter och installationer. Så himla roligt. Här har jag fyllt en loppad gammal skål med en stomme av hönsnät och sedan gått loss med vad jag hittade. Är ju en glad amatör så det är bara att leka på. 





Kalla eller varma färger

Tycker det harmonierar om man håller sig till kalla eller varma färgtoner precis som i rabatterna i trädgården. Jag är väldigt känslig för det där med färger som kan bli för starka och dominerande.




Många som bidrar

Broksalvian har växt ut igen på sina håll liksom kantnepetan och tar upp färgtonen i dekoren på skålen. Outslagen kärleksört är vacker och lite rosenblad fyller ut bra med sin grönska. Årets perenn Millenium ska jag nog plantera flera av för den står sig jättelänge i en bukett och har en härlig purpurfärgad ton. Den blir inte så hög men är ljuvligt fin i sin enkelhet. 



Fler dubbla astrar till nästa år

De dubbla sommastrarna har jag ju förälskat mig i och redan beställt flera nya sorter till nästa år som Silvery Blue, Tausenschön, Princess Eva samt Chamois Turm. Planeringen inför nästa års magiska blomning pågår redan. Nu vet jag ju vad som inte funkade så bra i Blomstergården som t.ex. att Rosenskäran fick det alldeles för bra med gosig hönsgödsel runt rötterna och inte hade/har någon större lust att sätta knopp eller att jag kan blanda hur mycket som helst i ett degtråg till nästa år - huller om buller blir bäst istället för en eller två sorter. Man lär så länge man lever.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

måndag 23 augusti 2021

Nu blommar klockrankan, en rostig knorr med charm och ett ljus i mörkret


Yes - hon blommar

Nu blommar äntligen kockrankan till min stora glädje - det är ju inte alldeles säkert att man får klockor varje år så jag blev så glad när jag såg att hon satt knopp. Nu hoppas jag att hon sätter frön också så jag blir självförsörjande på fröer till nästa säsong.



Blommar på krönet

Hon passade på att börja blomma när hon nått krönet på den rostiga portalen där hon syns som bäst. Blåser det kraftigt blommor hon dock över snabbt och klockorna landar på gräsmattan. Det känns lite sorgligt att de blommorna som hon jobbat så hårt för att pressa fram blåser bort med vindarna fast just nu är det idel solsken och vindstilla. 




Har flera olika stadier

Här är en klocka som gått från det första ljusgula stadiet till det mer mogna prunkande purpurfärgade - det är så fascinerande att följa hennes utveckling.  



En knorr med charm

Mer rost bjuder den lilla grisen från Eklaholm på med sin charmiga knorr. I år var grisarna mycket dyrare än i fjol så det var tur att jag slog till i fjol för i år hade jag inte haft råd att köpa en. Ljuslyktorna har stått ute i ur och skur i många år och blivit lite mer rostiga för varje år. Älskar rost i trädgården. 



Får tåla det mesta

Bor man i min trädgård för man vara beredd på att få bo ute året runt och då blir det mesta lite rostigt och slitet till slut. Den lilla hängande kannan har till och med övervintrat med vatten i sig och då blir botten inte så glad när den fryser till is och blir alldeles rund och då kan kannan inte stå för sig själv längre - men hänga går ju bra, dessutom kan man ta hammaren och hamra ut botten igen. Det har jag provat med bra resultat flera gånger. 

Det bästa vore ju förstås att plocka in grejorna från trädgården varje höst vilket jag hoppas ska kunna bli verklighet nu när jag snart har en trädgårdsateljé - blir alldeles varm i hjärtat bara jag tänker på den.



Ett ljus i mörkret

Ljusslingan lyser nästan hela nätterna efter att den laddats upp av solen. Ibland har jag kikat ut på den vid 02.30 när jag tassat upp någon sömnlös natt - då lyser den så fint nere i Blomstergården. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

lördag 21 augusti 2021

Maffig bukett från trädgården


Blomsterlycka

Vilken lycka det är nu att gå ut i trädgården och plocka en riktig maffig trädgårdsbukett. Det var precis det här jag drömde om i vintras och som den trädgårdsnörd jag är har jag redan börjat drömma om nästa års magiska blomning. 



Den borttappade har kommit till rätta

De dubbla astrarna är ju helt ljuvliga och kommer att bli ett stående inslag kommande år i Blomstergården. Nu har jag också kommit på att dom här skönheterna inte alls är Kingsize Appelblossom utan Silvery Rose - den borttappade fröpåsen som jag fortfarande inte hittat men jag hittade sortnamnet när jag sökte på dubbla astrar på nätet. Viktig info till vårens frösådder. Henne vill jag ju ha i nästa års buketter också. Och gärna andra dubbelblommande astrar. Som är vackra. 



Favoriterna som visas igen och igen och igen

Jungfruhirs, gräset som är så sirligt och elegant har också blivit en favorit och tandpetarsilja och Blomstermoroten är ju självklara återkommande blomster som alltid ska finnas i trädgården. Dom har jag visat flitigt på bloggen i sommar. Hoppas ni inte tröttnat. 



Småblommiga lika viktiga

Jag har också upptäckt att de småblommiga växterna är lika viktiga för helheten i en bukett som de storblommiga så till våren måste jag dra upp jätteverbenan igen och sedan har jag förälskat mig i sommarfloxen Creme bruleé som är helt fantastisk i buketter. Har redan lagt in bevakning på fröer på nätet hos Klostra så jag inte blir utan.



 

Blomrikedom

Längst upp till vänster blommar Kingsize Appleblossom - den trodde jag skulle bli storfavorit men den är jag inte så nöjd med så den kommer jag inte att dra upp nästa år. Ibland måste man prova sig fram och alla växter blir inte som man tänkt sig att dom skall vara medan andra överraskar. Det är alltid trevligt att bli överraskad.  Känner mig så rik när man kan frossa i egenplockade buketter. Jag väntar fortfarande på att dahliorna ska slå ut och rosenskäran - härligt att se fram mot.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

torsdag 19 augusti 2021

Trädgårdsateljén börjar ta form, äkta hantverk och blomster från trädgården


Äkta hantverk

Ramlade över äkta hantverk vid årets Österlenbesök på Backagården i Löderup och fastnade för den här lite annorlunda keramikvasen. Tycker det är kul med något som sticker ut och inte finns i massproduktion. Gillar både utförandet, designen och färgen. 



Alla 8 vaserna sitter ihop så vattnet rinner emellan vilket underlättar när man skall fylla upp den. 



Drömt om den här duken i flera år

Vasen kommer att bli flitigt använd och är redan en favorit på matsalsbordet där även linneduken från Eklaholm nu pryder bordet. Det blev verkligen en helt annan känsla när den kom på. En klassiker från Chamois för resten av livet.



Blommar länge

Blomstermorot, tandpetarsilja och astrar som jag har i överflöd i trädgården just nu fick flytta in i vasen. Det räcker ju med 1-2 blommor i varje vas för att den skall fyllas upp. Dessutom är dom här blomstren väldigt tåliga och blommar länge.



Överlycklig att affärsdisken anlänt

För övrigt har mycket tid gått åt till att tömma förrådet och måla inför leveransen av affärsdisken från Vadstena Antik som anlände i går. Jag var som ett barn på julafton eftersom jag letat bänk i flera år och nu äntligen hittade jag en som passade in perfekt. Det skall bli väldigt roligt att fortsätta tömma, måla och inreda.

 


Omvandlas till vacker trädgårdsateljé

Som ni ser var förrådet överfullt med prylar så det har varit ett hårt jobb att rensa men det kommer att bli så bra när det blir klart. Till och med det röda skitiga golvet blev vackert när jag knäskurade den biten där affärsdisken skulle stå - det finns hopp för ett gammalt slitet förråd att omvandlas till en vacker trädgårdsateljé !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa
 

lördag 14 augusti 2021

Ljuvliga astern Kingsize Appleblossom blommar nu i Blomstergården

 

Ljuvlig färgton

Nu börjar astrarna slå ut nere i Blomstergården och dom har en ljuvlig rosa/vit ton. De flesta är dubbla och en del har gul mitt - alla är lika höga oavsett om jag satt låga eller höga astrar så där ser jag ingen skillnad. Jag drog upp massor med plantor så chansen är stor att jag får plocka ljuva astrar hela sensommaren och hösten. Aster Kingsize Appleblossom är sortnamnet på den höga astern och den andra har jag tappat bort fröpåsen på så den har jag ingen koll på. 



Alltså, man kan ju inte annat än älska den här skönheten - älskar färgtonerna som skiftar. 



Tog över degtråget

Där skymtar hon bakom den rostiga portalen och kastanjestaketet. Satt henne tillsammans med gräset jungfruhirs, broksalvia och vildfänkål. Broksalvian drog jag nog upp för tidigt för den är redan överblommad och nedklippt så det är den ljuva astern som dominerar degtråget.



Ensam primadonna

Det behövs inte så många blommor i vasen när primadonnan tar plats - räcker med lite grönt som diskret backar upp bakgrunden som tandpetarsilja, jungfruhirs och ett ormbunksblad. En zinnia fick också bidra med samma färgskala som den sköna astern. 





Fascinerande att följa nykomlingarna

Det tog tid men hon var värd att vänta på. Det är första året jag driver upp astrar och visste inte riktigt hur hon skulle bete sig. Först kom det som en stor grön liggande knopp och ur den trängde blomman sedan fram. Alltid lika fascinerande att följa nykomlingar man inte haft tidigare. Nu väntar jag bara på att dahliaknopparna ska bryta fram och att rosenskäran ska slå ut. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

torsdag 12 augusti 2021

Sweet Summer love

 

Förlåter henne så gärna

För varje år så tycker jag hon blir större och större och större. Klematisen  Sweet Summer Love. Nu blommar hon i tusentals små vackra lilafärgade stjärnor på stegen i växthuset. Kronbladen singlar ner och täcker både däckstol, golv och fönsterkarmar. Och varje år förlåter jag henne så gärna.




Det är bara att borsta och borsta och borsta

Vem kan vara förargad på den här skönheten någon längre stund ? Det är bara att ta fram borsten och borsta bort överblommat som lägger sig i driver överallt och njuta av den överdådiga blomningen så länge den varar vilket brukar vara långt in på hösten för det mesta. 




Imponerande tillväxt

Jag klipper ner henne varje vår till ca 30-40 cm så hon klättrar rejält varje säsong - visst är det imponerande ? Stegen syns knappt under henne och i år har hon nått taknocken och slänger sig hejdlöst över takstolen närmast gaveln.



Klippa om det blir för mycket

Det är härligt med så generös blomning i växthuset och blir det mycket får man helt enkelt klippa av några stänglar som har blivit too much och hänger i vägen.




Får sticka ut

Hon platsar både i små och stora vaser beroende på sällskapet. Tillsammans med gullris och tandpetarsilja kan hon briljera och sticka ut med sina lianer. Överskottet fick flytta in i en liten vas - det räcker med några få stänglar så fyller hon ut så fint.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

måndag 9 augusti 2021

Myllrande Eklaholm, vackraste blombordet och första steget mot ateljén

 

Besökt varje år sedan öppnandet 2016

Inget besök på Österlen utan ett besök eller två hos Karl-Fredrik på Eklaholm ! Vi har besökt Eklaholm sedan Karl-Fredrik öppnade sin sagolika butik 2016 - långt innan TV-programmens dragningskraft lockade dit storpublik. Det har varit kul att följa utvecklingen och ibland träffa på K-F i myllret på gården. Tror det var första året vi blev inbjudna till cocktailparty i slutet av sommaren - synd bara att vi bara var där en vecka i juli och inte i slutet av augusti. Karl-Fredrik är från Örebro och vi tillhörde samma trädgårdsförening under ett antal år. 

Det här vackra blombordet som passar in så perfekt på sin plats med små prydliga blomvaser har jag för mig att jag sett hos min favoritloppis - Vadstena Antik. Nu har det verkligen hittat hem hos Karl-Fredrik på Eklaholm.



Små vaser i mängder kan man aldrig få nog av så jag frågar mig fortfarande varför jag inte köpte några.




Hoppas hon överlever

Det gamla 850-åriga olivträdet som K-F förbarmade sig över och som sköttes om som ett spädbarn med värmeslingor i marken och omstoppning såg inte ut att må så bra trots att hon hade fått ett alldeles eget hus byggt runt sig. Det kanske behöver tid att etablera sig och finna ro på sin nya boplats och det kommer sidogrenar som är gröna så än finns det liv i den gamla damen. 



Imponerande dahlior

På den stenbeklädda innergården hittar man olivträdets alldeles egna hus - Casa Olivias. Vi lyckades boka in två besök under vår vistelse på Österlen och jag blev så imponerad över hur man hade lyckats flytta hundratals dahlior som stod på ett ställe i sina vagnar på måndagen till att släppa ut alla i full frihet på innergården, klippta och fina på onsdag morgon. I tunnan vid ingången och i zinkbadkaret i flowerbaren trängdes mängder med avklippta vackra dahliablommor. Så stämningsfullt. Två kraftiga fina dahlior fick följa med hem till trädgården. Dom blommade snabbt över men har mängder med nya knoppar på väg just nu.




Trängseln är stor

Rost i mängder överallt från fullvuxna hjortar ner till små charmiga grodor - här trängs verkligen allt för trädgården och i år tror jag man lyckats få in ännu mer än tidigare år. 





"Jag har sovit bland hjortarna" skämtade maken när K-F frågade om han fortfarande var kvar när vi även dök upp på onsdagen. 




Myllrande Eklaholm

Den här bilden skildrar myllret på Eklaholm tycker jag. Eklaholm som inte liknar något annat ställe. Så trevligt att besöka varje år och det är alltid något som pockar på att följa med hem. I år blev det en linneduk som jag redan spanade in förra året. Från Chamios. En sån där man köper en gång i livet. Nu ligger den på matsalsbordet och jag är så nöjd.



Stand ins

Det är nog tur för K-F och Petter att dom tryckt upp pappfigurer av sig själva för när vi besökte butiken var det en strid ström av besökare som ställde sig bredvid och tog bilder. TVs genomslagskraft är stor och att ställa upp på selfies hela tiden måste vara jobbigt även om det också är kul att vara efterfrågad antar jag. 




Första steget mot ateljén

På tal om Vadstena Antik så har jag blivit med affärsdisk från en lanthandel i Småland. Skall inreda en ateljé i förrådet och har spanat på affärsdiskar i flera år - nu slog jag till när bilden legat ute i 10 minuter på nätet. Yes - jag hann. Nu väntar jag bara på leverans och att vi ska rensa förråd och garage  och måla om och förbereda för ateljén. Kommer nog att ta hela hösten innan vi är klara så mycket skrot som vi samlat på oss genom åren. Jätteroligt att ha tagit första steget !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

torsdag 5 augusti 2021

Lavendelhäcken levererar trots en tung start

 

Besatta humlor surrar i lavendelhäcken

Humlorna surrade som besatta i den överblommande kantnepetan som jag till slut var tvungen att klippa ner när det kom ett nytt flor underifrån. Dom formligen älskar den växten men lavendel går ju också bra och den har jag inte klippt ner än så nu håller dom till i lavendelhäcken på framsidan och även i lavendellunden framför växthuset även om inte så många humlor var vakna när jag var ute tidigt i morse och fotade. 




Riktigt trångt om fötterna vill dom ha

Otroligt att lavendelhäcken har vuxit så bra som den gjorde i sommar med tanke på hur den såg ut på försommaren med flera plantor som torkat och inte kom i gång, dom är dolda nu under de som växt riktigt bra och brett ut sig. Så tacksam. Det var heller inte så länge sedan vi rensade kanten nedanför där nya plantor hoppat ner och frösått sig - tänk att lavendeln trivs att växa där det är riktigt trångt om fötterna. 



Nomader vill välja boplats själva

Jobbarna som la om en del av gatan utanför oss drog upp lavendelplantor som spritt sig i asfalten och slängde in under portalen till min stora glädje - har dom en gång rotat sig i gatan är dom nästan omöjliga att få upp med rötterna igen. Jag planterade både i zinkhinkar och i lavandellunden men där trivdes dom inte alls. Sätter man nomader på andra växtplatser än vad dom själva valt så förtvinar dom och dör, det har jag varit med om tidigare.  




Det är bara klipp, klipp som gäller

Daggkåpan i ruinrabatten är också överblommad och väntar på sin tur att klippas ner dessutom har den slagits ner totalt av åskskurarna förra veckan och ligger tryckt mot marken. Rabatterna i trädgården ser inte så roliga ut nu och det är bara klipp, klipp som gäller. Ett digert arbete med devisen lite i taget så kommer jag säkert att komma igenom en vacker dag.


Rostiga rosenrabatten innan nedklippning


Nu kan rosorna andas igen

Kantnepetan runt rostiga damen är nu nedklippt och ett nytt flor håller på att växa upp och ta plats - förmodligen kommer nästa flor inte att bli lika stort och yvigt som det första som nästan var för stort. Nu har de stackars rosorna som växer bakom kantnepetan fått komma fram och andas igen och nu skall de få all kärlek jag kan uppbringa för att komma igen. 




Solhatt + Perovskia = lycka

Köpte med mig solhatten Eccentric samt Afganperovskia Little Spire från Engelska trädgården på Österlen som har jättefina plantor till riktigt bra priser. Båda klarar full sol och blommar juli - september. Tyckte det var en vacker kombination så nu hoppas jag hitta en plats för dom i långa perennarabatten som behöver hottas upp lite, det är fortfarande för tungt och torrt i marken för att gräva ner dom så jag sätter dom i zinkhinkar så länge och provar mig fram i rabatten innan dom grävs ner i september.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa