tisdag 31 maj 2022

Projekt solrosäng fortsätter

 


Nu står dom där

Under helgen satt vi upp fönsterluckorna i solrosängen på riktigt för säsongen. Vi har satt en stolpe i ett stolpspjut och najat fast fönsterluckorna mot stolpen genom gångjärnen. Dom fick lite stöd genom att stå på en stenplatta så dom inte står direkt på jorden och ruttnar - stenarna kommer att döljas när solrosorna växer upp eller så lägger jag lite kullersten runtom. 



Gödsel och jord på

Vi har öst på gödsel och blandat med jord från ett av de kraschade degtrågen från Blomstergården och jag har sått solrosfrön runt fönsterluckorna. Jag ville ha en rostig veckad kant runtom och hittade rullar hos Trädgårdsväxter till extra pris. 




Rostig veckad kant

2 rullar räckte nästan runtom. På ett ställe sticker en sten ut så den fick jag hoppa över. Får komplettera med ytterligare en rulle under veckan. Grävde kanten i omgångar för det tog på krafterna att gräva och trycka ner kanten så det blev bra men så roligt att se allt växa fram. 




Gör sig så bra

Katsurans färgnyans gör sig så bra mot både fönsterluckorna och den rostiga kanten vilket var helt omedvetet. Hoppas hon sätter fart nu när hon får lite uppmärksamhet och kärlek.




Får flytta fram ur gömmorna

Höga solrosor behöver stöd så jag letade igenom trädgården efter något som skulle passa och hittade ett gammalt bordsunderrede jag fyndade på Blocket för många år sedan med vacker form som solrosorna kan växa upp genom. 



Lyser upp

Ljusslingan som tidigare hängt nere i Blomstergården på pallkrageväggen fick nu flytta in och binda ihop fönsterluckorna. Tänker mig att det blir maffigt på sensommaren när kvällarna blir mörkare med en ljusslinga över solrosorna.




Som ett tittskåp

Går man runt solrosängen så blir det som en inramning mot lavendellunden och roshäcken som kommer bli läckert när det blommar. Roshäcken är full med knopp och lavendeln har också vaknat för säsongen när den fick ett gödseltäcke över sig. 




Är jättenöjd med det här projektet och att allt gick så snabbt från idé till genomförande. Ibland bara händer det. Fönsterluckorna oljade jag in innan vi satt upp dom för dom vill jag hålla länge - dom är riktigt gamla och genuint franska med träplugg och inga skruvar eller spikar (förutom gångjärnen). 




Dags att så, så och så

Nu gäller det bara att få ner så många solrosfrön som möjligt - de höga där de kan få stöd och lägre runtom sedan vet man i alla fall inte hur höga dom blir beroende på om dom trivs och tillgången på sol. 

Jobbar inte igen förrän fredag​​10 juni och jag njuter av trädgårdslivet så det finns gott om tid att få ner alla frön och allt annat som pågår samtidigt. Så himla skönt - dansade glädjedans innan jag åkte hem från jobbet i går och sjöng hela vägen hem.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 29 maj 2022

När mor själv får välja blir det doftande pioner

 

Väljer rufsiga underbara pioner

Om den här mamman själv får välja blommor till Mors dag blir det garanterat pioner. Trodde jag befann mig i himmelriket när jag klev in på Blomstermarken för där fanns det mängder med pioner i stora hinkar i alla möjliga färger och varierad rufsighet så jag blev alldeles kollrig. Vad skulle jag välja ? 




En av varje

Det blev en av varje sort vilket jag annars aldrig brukar köpa men nu ville jag verkligen ha variationsrikedomen i Morsdagsbuketten. Nu känner ju innehavarna igen mig efter alla besök på väg hem från jobbet och gav mig fria tyglar att själv välja och botanisera bland skönheterna. Dom är vana vid att jag brukar gå bananas i deras butik och stå där hänförd med glittriga ögon. 




Adderade hundkex och tandpetarsilja

Ett par Tandpetarsilja fick också fylla ut buketten - sådana som jag brukar ha mängder av under säsong hemma i trädgården fast på floristspråk hette dom något helt annat. På hemvägen åkte vi om makens arbetsplats och där växte ett gäng hundkex så vackert precis som på beställning så det var bara att hoppa ut och plocka några gracila exemplar med sig hem till buketten. Väl hemma adderade jag några kantnepeta och bergsklint för att få in en helt annan färg. Det blev en underbar Morsdagsbukett helt i min stil - lite vild, spretig och yvig. 




Svårslagen doft

Tänk att få stoppa ner nosen i en Sarah Bernhardtpion och dra i sig den underbara doften - det är svårslaget. Går i väntans tider och kollar pionerna i ruinrabatten varje dag. Dom växer bra och har massor med knoppar - hoppas bara dom hinner slå ut till trädgårdsvisningen helgen före midsommar då trädgården får Norgebesök. 




ALLT händer nu

Det är underbara tider nu med grönskan i naturen och allt som händer i trädgården man kan nästan se hur det växer - magiskt. Jag fortsätter i Blomstergården, med solrosängen och att plantera ut alla småplantor, en del orkar jag inte skola om utan dom åker ut direkt. Dom kanske får en lite tuff start men kommer nog att kvickna till och bli ännu starkare.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktigt härlig och trevlig Mors Dag !
Kram/Isa 

torsdag 26 maj 2022

Zinkinvasion i Blomstergården



Avbrott i grovgörat 

Mellan allt grovgöra i trädgården som att fylla solrosängen med gödsel från en allt mindre dynghög på garageuppfarten (om man har mycket fantasi) och jord från ett havererad degtråg från Blomstergården kan jag ibland få ett ryck och "se" något helt annat som att all zink skulle fylla det slitna, mossiga bordet i Blomstergården. 

Sagt och gjort - då släpper jag allt annat och letar zinkbaljor och andra zinkpryttlar, bubbar och bär. Testar och flyttar om. Adderar en katt eller någon zinkvattenkanna. Flyttar om igen. Letar upp en zinkhink med växter i osv. Och så där håller jag på. 

 



Småplantor gör entré i Blomstergården

Nu har en del småplantor fått flytta ut i den jättestora zinkbaljan i Blomstergården som slöjsilja, jätteverbena och riddarsporre Misty Lavender och kanske adderar jag med ytterligare någon planta om det visar sig att det finns utrymme för fler att flytta in. 

Var tvungen att gräva bort krukhallonet Ruby som jag planterade innan jag visste att köksträdgården skulle omvandlas till Blomstergård. Hon har nu fått flytta in en lerkruka som skall få flytta in på uteplatsen vid huset - alltså denna växtkarusell på våren när man får nya planer. Dessutom hade hon satt sticklingar som jag gav bort till glada kollegor. 




Inte lättflyttad men det kanske kan gå

Den här jättebaljan är inte lätt att flytta. Den har stått på samma plats sedan jag släpade hem den och släppte ner den i den dåvarande köksträdgården. Jag har känt lite på den och med makens hjälp skall det nog gå bra att baxa den på sin nya plats. Några degtråg har nämligen kraschat efter lång och trogen tjänst och behöver bytas ut - så det pågår en omgörning och flyttkarusell överallt i Blomstergården. 




Älskar harmoniska och andliga symboler

Den lilla Buddhastatyn som står ute året om och har blivit lite medfaren tillför ett lugn med sitt harmoniska leende. Älskar symboler i trädgården som tillför så mycket för stämningen. 



Tar över så fort hon får chansen

Inte visste jag att hon flyttat in innan hon började visa sig under våren i växthuset. Zinkbaljan var reserverad för tulpaner men den här damen tog chansen att invadera och nu får hon ta över hela härligheten med sin grönska och senare sin dubbelblomning i rosa rufs. Vallmon Poppy Love dyker upp lite överallt och överraskar efter sitt intåg för många, många år sedan.



Bara dom håller färgen

Hoppsan - det har flyttat in några uppdrivna dahlior sedan första bilden. Skickade efter ett gäng som stått på uppdrivning i växthuset och sedan har jag blandat ihop dom så jag inte vet vilken som är vilken men det visar sig sedan när dom börjar blomma annars spelar det ingen roll. Huvudsaken dom håller färgen. Alla lila- och rosatoner är godkända. 

Zinkhinken till vänster gjorde som sin kompis på bordet - invaderade en tulpanhink med sina vallmofrön. Zinkhinken till höger däremot har uppdrivna små asterplantor som inneboende - dom har nyss flyttat ut och farit lite illa i blåsten men kommer nog att ta sig. En liten bit i taget blir trädgården klar. Så skönt att ha kommit till Blomstergården - brukar hamna här sist eftersom den ligger längst in i trädgården. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en fantastisk helgdag !
Kram/Isa

tisdag 24 maj 2022

Projekt solrosäng är nu igång - före- och efterbilder


Räddade änglarna landade i trädgården

Igår hände det stora saker i fulhörnan i trädgården som skall bli solrosäng. Tjejerna från Mor & Dotter Trädgård och fastighet AB dök upp i trädgården vid lunchtid fullrustade med spadar och redskap. Så efterlängtade eftersom jag aldrig hade mäktat med fulhörnan själv. 

 


Totalt igenväxt

Det var länge sedan den här delen av trädgården fick någon kärlek överhuvudtaget så hörnan är totalt igenvuxen - inte ens de stora stenar som döljer sig därunder syns.




Dom jobbade imponerande snabbt

De här två fantastiska människorna högg i så det stod härliga till. Sällan har jag sett någon arbeta så hårt - ogräset försvann med en väldig fart och stenarna började komma fram.



Bye, bye stickiga buskar

Sten efter sten blottläggs och skottkärra efter skottkärra fylls med taggiga buskar och ogräs. Flera Berberisbuskar hade oinbjudna slagit sig ner i fulhörnan och när man kom i närheten passade dom på att stickas - kommer inte att sakna dom. 

Nu kom också rönnen fram på ett helt annat sätt och får ta plats - dessutom blev det så ljust och fint på platsen när allt det andra försvann. 



Franska fönsterluckorna blir som ett fönster 

När allt var klart såg jag för min inre syn att de franska fönsterluckorna skulle passa perfekt in i solrosängen och fick lov att springa in och kånka ut en av dom för att testa hur det skulle kunna se ut. Tänker mig att solrosorna skall skymta mellan fönsterluckorna, runtom och skapa en härlig Provencefeeling när de blommar. 

Eftersom man skall kunna gå runt solrosängen är det även dags att ta itu med ogräset som växer i häcken och det som tidigare känts tungt känns nu bara lätt och roligt. Så kul att förvandla fula hörn till vackra hörn. För det finns ytterligare ett fulhörn bortom solrosängen. Där vi förvarar alla skottkärror (4 st), stenplattor mm. Tro om man kan göra en snygg installation av skottkärrorna ? 

 


Nöjd och tacksam

Är så otroligt nöjd och tacksam att den här idén helt plötsligt bara dök upp och att projektet är igång. Nu återstår att sätta en kant mot gräset där jag tror på en veckad rostig kant, fylla på med gödsel och jord (redan startat) och så mängder med solrosor. 



Får en ny chans

Katsuran som stått på undantag är nu framgrävd och jag hoppas hon sätter fart. Hon fick vara med och bidra till formen på solrosängen. 



Stort TACK för hjälpen

Tidigare hade hon det lite tufft i sin bortglömda vrå av trädgården. Nu skall det bli så roligt att fortsätta arbetet med solrosängen. Så glad att det finns så arbetsamma och snabba trädgårdsfirmor som Mor & Dotter Trädgård och fastighet AB att anlita när man själv inte orkar. Kommer absolut att ta hjälp igen om det skulle behövas.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 22 maj 2022

Nyklippt gräsmatta, välvattnade småplantor och magiska Orsadagar

 


Lycka är en nyklippt gräsmatta

Nu njuter jag av en nyklippt gräsmatta - tänk att trädgården blir prydlig på en gång bara gräset blir klippt. Maken klippte och jag trimmade, så skönt när man kan hjälpas åt. Sänggaveln mot lavendellunden kom också på plats efter att den åkt kana efter snösmockan i april. 

Nu väl förankrad med böjda armeringsjärn så den är redo att ta emot rosen som skall välla mellan spjälorna vilket rosen inte förstått alla år, dessutom brukar den frysa ner totalt innan den kommer igen vilket den även gjort i år. Hur förtjusande Kordes Moonlight ser ut när hon blommar hittar du HÄR. Nu är hon överröst med hästgödsel så jag hoppas hon fattar galoppen att det är dags att komma upp och börja jobba. 



En hel skog av jätteverbena

De hundratals småplantor som jag skolat om löpande har jag börjat flytta ut i Blomstergården, fortfarande på sina brickor. I bakgrunden på träsoffan står en hel skog av Jätteverbena som grannen sa när hon fick syn på dom. Till helgen tänkte jag få ut det mesta av alla plantor - de flesta vintersådda eller kallsådda så de är ganska så härdade.




Först på plats

Solrosen Ms Mars är redo för utelivet och skall få den stora äran att bli den första solrosen att få flytta in i solrosängen dock i zinkbalja men i alla fall. Hon skall nog få flytta in redan i dag så får jag loss små plastkrukor för andra trångbodda små plantor väntar på att få flytta in. Varvar att skotta ut gödsel med att rensa överallt och skola om plantor. Tänk att de små liven överlevde makens mycket generösa vattning under min Orsaresa i veckan. Behöver nog inte vattna dom på en hel vecka. 



Magisk natur i Orsa

Det var magiska dagar i Orsa med strålande sol och t-shirtläge. Naturen runt Orsasjön är så läkande och man kommer verkligen ner i varv när man tar långpromenaden runt campingen. Möten med gamla vänner, mycket skratt och en pigg snart hundraårig fader gjorde besöket fantastiskt trevligt. Ett par dagars avkoppling som gav ny energi till trädgårderandet hemma i trädgården.



Kort vecka så är det helg igen

Nu väntar två dagars jobb sedan blir det helg igen för min del - underbart. Jag skall njuta av tidiga morgnar i trädgården när allt är tyst och stilla.  15%-lönearbete är precis lagom innan det blir trädgård på heltid i höst.  

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - ha en riktigt trevlig vecka !
Kram/Isa

tisdag 17 maj 2022

Grönskande dynghög, sötmonstret invaderar växthuset och daggkåpekriget pågår

 

De röda blåste bort

De röda tulpanerna har redan blommat över - det senaste blåsvädret tog alla kronblad med sig när de kraftiga vindarna svepte över rostiga rosenrabatten. Nu är det istället de rosa tulpanerna som dominerar precis som det var tänkt från början. Hade aldrig satt röda tulpaner själv men nu välkomnar jag dom varje vår eftersom dom är först med att blomma av tulpanerna och lyser upp hela trädgården med sin intensiva nyans. 




Rensat, sopat och kapat

I helgen har vi gjort massor med trädgårdsjobb som aldrig syns som t.ex. att innan trädgårdsmöblerna kunde bäras ut var Thujahäcken tvungen att kapas upptill och jämnas till (och allt klipp fraktas bort), plattorna på uteplatsen rensas och sopas och trädgårdsmöblerna torkas av. Krukor som stått kvar sedan i höstas som måste tömmas osv. 




Rensningskrig pågår

Omflyttningskarusellen av växter har börjat och fingerborgsblommorna som slagit sig ner runt rosorna i rostiga rosenrabatten fick i stället flytta in mot muren i ruinrabatten. En del kantnepeta fick respass till daggkåporna i långa perennarabatten där jag rensat bort massor med daggkåperötter som slingrat sig underjordiskt. Nu hoppas jag att jag ska ha lite kontroll på daggkåpan så den inte tar sig in i nya områden i rabatten. Det stora rensningskriget pågår. Jag uppskattar jättedaggkåpan men inte när den brer ut sig för mycket. Så nu gäller det att plantera snabbväxande nävor som kan ge kåpan en match. 




Längtar efter pionblomningen

Tänk att det lagom till midsommar kan se ut så här i ruinrabatten och det gamla bordet utan bordsskiva som fungerar att hålla pionerna på plats knappt syns. Magiskt att se fram mot. Pionerna brukar hålla länge i den här rabatten eftersom dom inte står i sol hela tiden utan i vandrande sol/halvskugga. Så härligt att följa utvecklingen varje dag. 




Sötmonstret passade på

I växthuset har murrevan passat på att invadera golvet och börjat blomma. I vanliga fall brukar jag riva bort henne så mycket det går när jag vårstädar växthuset - i år har jag inte hunnit dit utan hon har fått härja fritt. Visst är hon både bedårande och ett sötmonster så hon får hållas i år. Får koncentrera mig på andra saker i stället som att försöka få ut dynghögen på garageuppfarten vilket går i snigelfart eftersom ryggen säger ifrån, nu har det börjat grönska på högen också så det känns så där. Ytterligare jobb med att rensa bort det annars har man snart en havreåker i rabatten. 




Orken tryter

Är ovanligt trött den här våren så orken tryter snabbt. Är det fler som känner igen sig? Fattar inte hur jag har hunnit och orkat med trädgården tidigare år eller hade man trots allt mer tid på sig för i år kom ju snösmockan och ställde till det rejält. 

I går var jag klar med ett stort jobb på jobbet och gick som en zoombie i trädgården hela eftermiddagen för hjärnan var helt uppe i varv efter att ha gått på högtryck men egentligen var jag supertrött och sedan spökade fullmånen som grädde på moset. Nu ser jag fram mot lediga dagar utan siffror, bara-vara-tid och umgänge med gamla vänner och min gamla far som är på väg mot de hundrade. Skall bli så skönt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 14 maj 2022

Fulhörna ska bli finhörna med en touch av Provence

 


Fulhörna skall bli finhörna

Det fulaste området i trädgården ska bli det finaste om det blir som jag tänkt mig. Här har det växt en stor helt gudomlig en för många år sedan - en sådan där dröm en med kvistar med bär på. Fantastisk att binda kransar av. Men en februaristorm klöv enen och vi fick lov att ta bort den. Stor sorg i mitt trädgårdshjärta. Sedan har det varit ett upplag för skifferplattor innan vi sålde av hela härligheten. 

Nu har det växt igen med berberisbuskar som slagit sig ner och en rönn som växt upp där en tidigare stod. Den ska stå kvar för den tillför höjden men alla buskar ska bort och området rensas upp, sedan blir det förmodligen en veckad rostig kant mot gräset.




Bild på näthinnan

Längst bort i siktlinjen härifrån skymtar rönnen och området som nu ska bli det vackraste området i hela trädgården om mina planer går i lås. Jättekul när man helt plötsligt efter alla år får en bild på näthinnan och plötsligt vet hur den här hörnan ska se ut. Har aldrig haft tillräckligt med energi tidigare eftersom trädgården liksom har tagit allt och även jobbet och sjukdom. Nu när jag gått ner i tid och håller på att avveckla jobbet har annat en chans att få ploppa fram. Sånt som är skapande och kreativt.




Förlängning av Blomstergården

Det här området ligger i anslutning till Blomstergården och kommer att bli en förlängning av snittblomsodlingen. Här ligger det också en hel del stora stenar som ska få vara kvar för dom tillför karaktär till odlingen. Sedan skall jag fylla upp med hästskit och lägga ny jord mellan stenarna.  

Vad skall det då bli kan man undra ?



Solrosäng

Jo - en hel äng av solrosor ! Älskar ju Frankrike och Provence och vill gärna ha in den feelingen i trädgården så mycket det bara går och jag glömmer aldrig de oändliga solrosfälten vi passerade vid Provenceresan för många år sedan. 

Hela området skall formligen prunka av olika sorters solrosor och Mrs Mars är redan vintersådd och på gång som den första solrosen att inviga solrosängen när den är rensad och klar. Tänker att det också blir snyggt med olika zinkbaljor med solrosor och kanske ett badkar. Har kikat i ett hos en loppis där jag hoppas badkaret finns kvar tills jag har möjlighet att ta mig dit.



Vill frossa i solrosor

Vill ju också kunna plocka in stora buketter och riktigt frossa i solrosor. Har fröer till både höga och låga så man kan variera sig - hon kommer att bli årets primadonna i buketterna. 



Solidarisk med Ukrainas folk

Det finns ytterligare en anledning till att odla massor med solrosor och det är att solrosen är Ukrainas landsblomma och det känns fint att vara solidarisk med det ukrainska folket och deras kamp. Dom är fantastiska som slåss för sitt land och inte ger vika. Solrosängen får bli en hyllning till alla som kämpar.




Kommer inlägg framöver

Återkommer med inlägg och bilder när projektet är på gång och förvandlingen börjar. Det ska bli så roligt och spännande. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - lycka till med dina trädgårdsprojekt!
Kram/Isa