tisdag 23 oktober 2018

Höstens sista installation framför växthusetVille bli skapad

Idag blåste det inte lika mycket som igår och morgonregnet hade dragit förbi när det blev en riktigt trevlig eftermiddag i trädgården. Solen tittade fram titt som tätt bakom molnen och jag fick feeling i trädgården.

Äntligen grävde jag ner tulpanerna Shirley i perennarabatten som jag hade tänkt göra för länge sedan, de sista överblommade kryddtageteserna blev nedklippta i köksträdgården och en installation framför växthuset knackade plötsligt på och ville bli skapad.
Gudinnan Guanyin

Finns inget mer påfyllande än att få fixa till något vackert i trädgården och strosa runt och plocka bland alla pryttlar som står överallt. Oftast får något byta plats och flytta runt i trädgården, det är sällan något nytt flyttar in - oftast är det redan gammalt, nött och själfyllt. Så det mesta passar ihop.

Nu fick barmhärtighetens gudinna Guanyin som brukar stå i öppningen i ruinen flytta in och pryda installationen med sin närvaro och sprida sitt lugn. Henne fyndade jag på Lauritz.com medan dom fortfarande fanns kvar i stan.
Flyttar runt och plockar

Plockade ihop lite sommarblommor (de grå ostyriga) som fortfarande levde och tömde cykelkorgen som hängt på den gamla damcykeln på framsidan. Dom fick mjuka upp installationen lite med sitt ostyriga och vilda växtsätt tillsammans med en pampig thuja i en zinkhink som jag köpte för flera veckor sedan och som äntligen blev planterad. 

I den patinerade lådan växer ljung, prydnadskål och andra matchande växter (som jag helt plötsligt har glömt namnet på !) 

Zink håller ihop

Håller ihop installationen genom att använda ett enhetligt material som zink i hinkar och spannar. Betongpumpan tar också upp tonen och växterna i lådan bryter av medan allt annat harmonerar. Det ostyriga gräset stod på bordet sedan tidigare och fick nu en annan plats i piedestalen medan timjankrukan fyndades från köksträdgården liksom zinkkrukan till höger med överblommad jätteverbena. 

Kopplar av hjärnan och fyller på

Det var jätteskönt att pyssla lite i trädgården och koppla av hjärnan som gått på högvarv på jobbet under förmiddagen. Återhämtning i trädgården genom lite skapande är oslagbar. 
Höstens sista installation

Nu har jag nog gjort höstens sista installation i trädgården innan vintern. Till helgen tömmer jag nog växthuset och plockar in alla pelargoner till förrådet och alla textilier, sedan blir växthuset förvaring för trädgårdsmöbler och plats för kransbindning. 

Allt går snart till vila och tiden ställs om till vintertid i helgen - snart är sommarsäsongen 2018 ett minne blott. Då får vi ladda för nästa säsong istället och drömma om prunkande rabatter. Inte helt fel det heller.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

PS. Nu kom jag på vad växterna hette i lådan - alunrot och slideranka, tänk ibland bara "försvinner" växtnamnen. Tur att man kan "hitta" dom igen ! DS.

6 kommentarer:

 1. Ååh... så snygg din "sista" höstinstallation blev! Tittar noga på bilderna och låter mig inspireras, många detaljer i min smak.

  Ha de fint!

  SvaraRadera
 2. men vad snyggt det blev!!! du är så duktig, det blev verkligen höstigt o mysigt

  SvaraRadera
 3. Jeg er vild med alt du laver Isa.
  Syntes du har så smuk en have.
  Så tager du skønne billeder.
  Man fornemmer slet ikke at der er høst. For de er så varme at kigge på.

  Smuk dag
  Klem

  Charlotte

  SvaraRadera
 4. Så smukt du gør det kære Isa.
  Det er altid en fryd at kigge ind på din fine blog.
  Jeg er også vild med at flytte rundt og pynte her og der.
  Det er en flot gudinde du har.
  Ja i weekenden tager jeg nok også pelargonierne ind. Om lidt kommer frosten. Så skal der pyntes endnu mere.... julepyntes ;)
  Rigtig smuk efterårsdag kære Isa

  Knus, Lone

  SvaraRadera
 5. Älskar dina installationer och detta blev verkligen superfint!

  På ett sätt känns det lite skönt att mörkret och kylan snart är här på riktigt så att det verkligen är ett faktum att säsongen är över så man till 100% kan ha fokus på nästa år.

  Grattis på födelsedagen :D

  Kram

  SvaraRadera
 6. Väldigt vacker installation. Zink /grått är något jag gillar. Den låter växterna tala men bidrar ändå till helheten utan att försvinna.
  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa