onsdag 3 oktober 2018

Farväl alla vackra sommarblommor


Bilder från sommaren som gått

Vemodigt pyssel

Det är både vemodigt och skönt samtidigt att tömma alla krukor och säga adjö till alla sommarblommor nu när hösten på allvar landat i trädgården.
Kommer igen nästa år

Härom morgonen hade frosten tagit hängpelargonen som fortfarande stått ute och det var med vemod i fingrarna jag klippte ner de småfrusna blomstjälkarna. Farväl för i år viskade jag - nästa år skall jag plantera massor med vackra hängpelargoner i alla lådorna på framsidan, i år kom dom inte ens upp. Då ses vi igen !
Rosa istället för vit eller gul

Den rosa vildvuxna raringen som egentligen heter svartöga växte som aldrig förr och levererade hela sommaren ända tills jag åkte bort i slutet av augusti och maken skulle vattna. Det sved i hjärtat att jag svikit den livskraftiga plantan som blommat så livfullt. Nästa sommar skall jag ha flera !
Trotjänare

Kryddtagetesen är en riktig trotjänare - ingen sommar utan den solgula sötnosen i köksträdgården. Nu är det dags att tömma buttorna som står på planteringsbordet, skura ur och vända upp och ner.
Andra sorter nästa sommar

Rosenskäran som jag hoppats så mycket på hann inte blomma så länge innan den dukade under för en enstaka frostnatt. Nästa år skall jag sätta fler rosenskäror fast andra sorter - cupcakesvarianten blev ingen favorit.Ny kär favorit

Den här högresta damen har jag precis tagit fröer av och hoppas att hon vill föröka sig och återkomma nästa år, dessutom har jag använt överblommande exemplar i kransar. Hon är så vacker tillsammans med prasslig hortensia. En ny kär favorit som också gillas högt av humlorna.
Övervintra i garaget ?

En annan favorit som också snart har gjort sitt är den melerade Million Bells i den gamla trälådan på cykeln. Undrar var jag skall göra av cykeln i vinter slog det mig - får göra en raid i garaget, kanske går den att hänga på väggen.

Kurar skymning och tänder ljus

Sist ut att tömma blir garanterat sommarblommorna i mormors gamla soffa. I fjol tömde jag dom inte förrän i våras - kanske blir dom kvar i år också fast nu har blommorna frusit bort och blommat över.

Nu får man kura skymning istället, tända ljus och dra på ullstrumporna - ganska mysigt det med. Och planera för nästa trädgårdssäsong !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Nog är det med vemod man skurar ur sina krukor. Men det kommer en ny säsong, redan nu vet jag på ett ungefär hur min balkong ska se ut nästa år!
  Tänk så bra att vi har våra fyra fina årstider. Nu vilar vi lite och njuter av lugnet, tända ljus och alla vackra höstfärger.

  Glad oktober!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Ja det känns lite i hjärtat att slänga alla sommarblommor nu, men allt har sin gång...frosten är här och var tusan har jag packat ner alla varma kläder tro???
  Höstkram från Titti

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag brukar aldrig slänga mina sommarblommor, de kallas för ettåriga här i Sverige enbart för att de flesta arterna ej klarar av att övervintra ute i vårt klimat.. Men de är ju fleråriga i sina ursprungsländer.. Million Bells, Surfinior och Petunior går alldeles utmärkt att övervintra svalt och ljust, med bara någon liten skvätt vatten då och då, för de vill ju helst inte torka ut helt, vilket vissa andra växter vill under vinterhalvåret. Har man ej någon ljus & sval plats för alla sina "ettåringar", så går det även bra att göra små sticklingplantor av dem, som man rotar under sensommaren. Detsamma gäller i stort sett alla sommarblommor, vilket gör att man varken behöver så, eller köpa nya plantor till våren, utan kan lägga de pengarna på något annat vackert som man ej har sen tidigare i sin trädgård eller vad man nu känner för att lägga pengarna på.. En gammal tant som jag känner pga vårt gemensamma intresse för trädgård & som alltid vill ha min hjälp i trädgården, för andra är tydligen alldelses för stressiga och slarviga. Rena rama motsatsen mot mitt arbete enligt henne. Hon önskar att hon kunde få tillbaka den energin som hon hade i min ålder igen, men hon orkar bara med lite småsaker nu för tiden. Hon fyller 93 år strax före jul & själv är jag 42.. Till saken, hon har en storbladig violett surfinia (hybridpetunia) den absolut största och vackraste jag sett i hela mitt liv, som hon har tagit in varje sensommar och ut igen varje vår i lite över 22 års tid nu.. Hpn klipper bara tillbaks den lite & planterar om den i en större kruka varje vår.. :) By the way, du har en riktigt vacker trädgård i mina ögon.. :) Mvh/Trädgårdsgreken..

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa