torsdag 11 oktober 2018

Gick på känsla och stundens förälskelse när jag valde rosorLjuvlig roligt

I går for vi på en liten turné efter jobbet och hamnade åter hos Solhems handelsträdgård i Fellingsbro. Köpte så fina rosor hos dom till vår bakgård för några veckor sedan som tagit sig så bra och erbjudandet 3 för 2 gällde fortfarande.

Behöver jag tala om att jag hade en högtidsstund när jag gick runt bland alla rosor och skulle välja. Tog gott om tid på mig och hade inte bestämt en enda ros innan vi åkte - alla inköp fick ske på känsla och stundens förälskelse, ljuvligt roligt. Och det fanns mycket att välja på ...


Några av rosorna blommade fortfarande som Leonardo da Vinci

Bilderna ploppar upp

De som var nedklippta hoppade jag över och valde istället rosor som växt till sig. Det var precis att vi fick in dom på golvet i baksätet - maken fick hålla in de mest högväxta grenarna medan jag stängde bildörrar. Sedan åkte vi hemåt med rosorna hängande fram mellan sätena i bilen - helt underbart.

Väl hemma bar jag varsamt dyrgriparna till baksidan och ställde ut dom i rabatten bara för att få känslan av att ha dom där. Det var då bilderna hur det skulle kunna se ut började ploppa upp i huvudet - och i hjärtat.

Alla är remonterande i alla fall

Jag ser två rostorn eller flera i armeringsjärn framför mig - en på varje sida eller flera efter varandra med samma sorts ros på flankerna. Där kommer nog Louise Odier - en gammaldags buskros som man även kan använda som klätterros att planteras, nu fick jag bara en med mig hem men det kan ju lätt åtgärdas, hehe.

Eftersom jag enbart gick på känsla och stundens ingivelse när jag inhandlade alla rosorna får jag nu sprida ut dom efter hur höga dom blir, färg och vilken sort dom är. Gemensamt för samtliga är i alla fall att dom är remonterade och blommar hela säsongen, det var ett krav jag hade.

Roslista:

Novalis. En klasblommande rabattros som blir 60-100cm hög och vunnit flera utmärkelser för sina fina egenskaper och unika färg. Den är lavendelfärgad  - 2 stycken letade sig in i mitt hjärta tack vare den nyansen.

Bering TM Renaissance. Modern buskros som blir ca 120cm hög och har en ovanlig blekviolett nyans. Oj, ytterligare en violett, den måste ha smugit sig in medan hjärtat fortfarande var öppet.

Chandos Beauty. Blev utvald till Blomsterlandets ros 2018. Storblommig kraftigväxande rabattros som blir 80-100cm och som doftar starkt. Färgen på blommorna växlar från vitt till ljust rosa med aprikosa inslag.

Leonardo da Vinci. Buskig rabattros som framröstats som årets ros 2010. Tätt fyllda blommor i mörkrosa som övergår till ljusrosa och blommar från juli till oktober. Blir inte så hög, ca 70 cm.

samt Louise Odier som jag nämnde här ovan. Vilken salig blandning känner jag nu - hoppas dom passar ihop.
Raring sen tidigare

Dessutom har jag den här raringen Jubilée Celebration som stått i kruka sedan Österlensemestern i somras som också skall planteras i rosrabatten. En Austinros som doftar starkt och kan bli lika hög som hon blir bred 1,2 m. Det lovar ju gott för att det skall bli en riktig frodig rosenrabatt !

Kan det bli bättre ?

Blir det "bara" två rostorn i var sin ände kan det gamla soluret få flytta in i mitten på en hög sten så det kommer upp. Det fyndade jag redan 2014 på antikmarknaden i Åmmeberg och det har fortfarande inte hittat sin plats i trädgården. Tror det kan bli vackert med rosor runt omkring. Patinerat, rostigt och rosor - kan det bli bättre ?

Drar upp egen lavendel

Ja, det kanske det kan ! Till sommaren tänkte jag dra upp lavendelplantor igen och sätta som en ram runt rabatten. Gjorde det för flera år sedan och är sugen igen. Patinerat, rostigt, rosor och lavendel - DET kan ju inte bli bättre !

Idag har jag ofrivillig soffdag och ägnar dagen åt att plöja gamla trädgårdstidningar efter inspiration. Idéerna poppar i takt med att jag vänder sidor för sommarblommorna ska ju också adderas i rabatten. Jag ser den ena frodiga rosrabatten efter den andra passera revy och nya blomsterstigar plöjs upp till mitt hjärta. Tror det kommer att bli fantastiskt roligt att dra upp fröerna nästa vår - fast närmast väntar rosplantering i helgen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

 1. Va härligt att bara gå på känsla, det kommer att bli jättefin! Jubilée Celebration har jag och den är ju underbar! /Gunilla

  SvaraRadera
 2. vilken dröm du kommer få till med alla rosorna, antar att du längtar till helgens bestyr. ta hand om dig kram stine

  SvaraRadera
 3. Kan inte bli annat än vackert!

  Lycka till med rosenrabatten.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Smukt med smukt på. Elsker roser, og især David Austin. Rigtig god weekend kære Isa

  Klem, Lone

  SvaraRadera
 5. Vilka fina rosor du köpt - och vad tjusigt det kommer bli! Själv har jag tyvärr kommit till insikt om att rosor inte trivs i vår jord (den är lätt sandig och enormt kalkrik) eller med den ynkliga tillgången på vatten. Alltså tänkte jag rätt från början när jag sa att jag INTE skulle ha några (men man kan ju ändra sig). Jag får nog nöja mig med att titta på andras - i verkligheten eller på nätet!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa