onsdag 16 januari 2013

Före och efterbilder i perennarabatten !


Ibland måste man gå bakåt för att se att man gått framåt !

Ibland kan man tycka att det inte har hänt någonting i ens trädgård. Då kan det vara bra att gå tillbaka till bilder på INNAN projekten startade för att se svart på vitt att det faktiskt hänt en hel del i trädgården.  Den här bilden på staketet är tagen sommaren 2007.

Jag har visat det tidigare men det är några år sedan och det har kommit till många läsare sedan dess, så det kan kanske vara kul att se före och efter bilder från perennalandets tillkomst.Lycka  = staket

Innan vi fick upp staketet 2005 fanns det ingenting alls här ... bara en stenkant som ingen människa blev glad över och där det växte massor med ogräs . Jag var aldrig på den här sidan av tomten för jag kände mig så utlämnad när det inte fanns någon häck eller staket som skyddade mot gatan. Så det var stor lycka bara att få upp staketet !
Jord från luften !

Sensommaren 2007 kom en grävare och grävde upp för perennalandet över staketet. Vi hade lagt ut vattenslangen och sprutat upp linjerna med färg som grävaren sedan grävde efter.

Sedan fick det stå till sommaren 2008 när vi grävde bort en massa lera och fyllde upp med storsäckar med jord från Atleverken. Jorden kom med en kranbil och jag stod redo med en kniv och skar upp säckarna i luften så all jord drev ut  i landet. Minns att säckarna var väldigt stora och svårhanterliga där i luften och jorden kom väl inte riktigt där det var tänkt !
Vi hade sten kvar sedan vi hade lagt om en mur på framsidan så vi kompletterade upp och fick en snygg inramning till rabatten.  ÄNTLIGEN var det dags att börja plantera och inreda rabatten ... som jag väntat och längtat efter detta !!

Många växter fick flytta med från landet runt huset, som Bergsklinten på bilden. Stenen som legat mot gatan fick flytta tillbaka som kant mot staketet och lite gångar osv.
Sommaren 2009 hade vi flyttat de flesta växter och fyllt upp rabatten. Jättedaggkåpan var tacksam att dela och fylla upp med och stocken från den gamla pilen fick bli avdelare i rabatten. Jag tillbringar all ledig tid ute i rabatten och kallar den min läkerabatt då den bara har kalla, lugnande färger som är läkande och ger lugn och ro.
 Våren 2009 såg det ur så här i rabatten ! Växterna börjar på att etablera sig och trivas på sin nya plats ... och det gjorde jag också!
Blomningen har kommit igång hos aklejorna, bergsklinten och veronican och jag njuter i fulla drag av att ÄNTLIGEN har vi kommit så HÄR långt ... min drömrabatt börjar ta form !
Nu blommar det för fullt !

Sedan går det fort för blomningen att komma gång när växterna väl har etablerat sig ... Löjtnanshjärtan, solhattar, ulleternell, silverarv, lavendel och sköldpaddsört har fyllt upp landet bra tillsammans med daggkåpan, bergsklinten, aklejorna och veronican som jag tidigare nämnt (dessa flyttade jag från landet runt huset och delade på den nya platsen) och sedan har jag kompletterat med stäppsalvia, kransveronica, dahlior, rosor, miscantusgräs, liljor och ettåringar som blomman för dagen och luktärtor.


Solhattarna är en stor favorit som frösår sig generöst och jag är så tacksam och glad att växterna trivts så bra!Det bästa med rabatten har varit att det varit blomning från tidig vår till sen höst. Det är fördelen när man anlägger en rabatt från start att man verkligen kan styra växtvalet så det hela tiden är något som känns fräscht och vackert !Bergsklinten flyttar ut och nomader flyttar in !

Rabatten har verkligen belönat mig och växt precis som jag önskat 2010 och 2011. Sommaren 2012 däremot hände något ... bergsklinten gav sig av från sina territorium och gav sig ut på vandring, andra nomader flyttade in lite hur som, lavendel kändes plötsligt väldigt gammal och trött och daggkåpan kvävde allt i sin väg ... landet uppförde sig inte alls som det SKULLE !

Förändring är på gång ... ingenting är statiskt ... kanske har rabatten tjänat ut som läkerabatt och går nu in i en annan fas (liksom jag) ... känns lite spännande .. omgörningen startade redan sensommaren 2012. Visar mer om det i nästa inlägg !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

29 kommentarer:

 1. Jag älskar din rabatt och jag ser så fram emot nästa inlägg. Precis så känner jag för mina första rabatter. Det känns som de helt har tappat styrning och jag vill göra om dom. Perfekt med lite inspiration från ett riktigt rabattproffs.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Så vacker din rabatt är! Det är jättekul att se före- och efterbilder.

  SvaraRadera
 3. Det är så det ska vara - ständig förändring och utveckling. Både hos oss själva och i trädgården. inget levande är statiskt och det är ju härligt.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Har märkt att en fem sex år sedan börjar växterna ta sina egna vägar och det börjar bli en enda röra på en del ställen.Min längsta rabatt är en sådan som jag måste ta itu med i år.Ska bli skoj att följa din omdaning av rabatten.Kram.

  SvaraRadera
 5. Oj vad roligt att se denna förändring. Det ger hopp om att det är faktiskt lönt att anlägga nytt. På bara några år har du ju världens frodigaste och planerar redan att göra om igen. Spännande! Brukar du göra skisser över dina rabatter eller växer de fram allt eftersom?

  SvaraRadera
 6. Åååå du har så fint du med. Har nyss varit hos en annan bloggare och njutit av rabattbilder.

  kram

  SvaraRadera
 7. Tänk vad det händer mycket på bara några år! Din perennrabatt är fantastiskt vacker! Men inte gör du väl om den fina rabatten...?

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 8. Hej hej!
  men åååå...himmel så kul att få se från början..;)
  Du är så duktig och jag faccineras över din otroliga förmåga att SE..
  att kunna se vad som passar ihop och hur det kommer att se ut då det växt till sig. Din blandning av andra föremål i rabatten...ååå så vill jag med ha...men då jag försöker ser det bara fånigt ut och inte alls sådär naturligt som hos dig. Hur som helst blev jag sååå sugen att gå ut och gräva nu..;) Fniss...får nog vänta ett tag va??
  Va kul det ska bli att få följa ert projekt på framsidan. Det kommer bli en stor inspirationskälla i vår..;)
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 9. Älskar verkligen före och efter bilder, vilket resultat och vilken förändring, tänk vad lite växter kan göra. Staket i all ära men ack så snyggt du fick till det med rabatten framför.
  Ha det bäst!
  Madde

  SvaraRadera
 10. Så artig å se før og etter bilder. Virkelig en finfin rabatt. Her fikk jeg noen ideer. Skal starte på en rabatt i min "nye" hage til våren :) I stedet for stakitt (liker ikke å male) så tror jeg jeg velger ut svartsurbærshekken som ble plantet at forrige eier med en agnbøkshekk :)

  SvaraRadera
 11. Så fint er det at du får være med på min hagefacebookside idag. Siden finner du via min blogg :)

  SvaraRadera
 12. Å, vilket jätteroligt inlägg. Så kul att se något växa fram.
  Vilken förändring!

  SvaraRadera
 13. Jag älskar före och efterbilder! Jättekul att se din rabatt växa fram! Ska bli spännande att se förändringen igen!

  Ha det fint//Laila

  SvaraRadera
 14. Hej jag har tittat på din lilla "film" som ligger på din blogg om den här rabatten. Jag kan aldrig se mig mätt och är så glad att du tar upp det igen. Man lär sig såå mycket av det här, och får sån lust att sätta igång direkt!
  Ser fram emot fortsättningen.
  Må så gott
  Pia

  SvaraRadera
 15. Hej jag har tittat på din lilla "film" som ligger på din blogg om den här rabatten. Jag kan aldrig se mig mätt och är så glad att du tar upp det igen. Man lär sig såå mycket av det här, och får sån lust att sätta igång direkt!
  Ser fram emot fortsättningen.
  Må så gott
  Pia

  SvaraRadera
 16. Det er sjovt med før og efterbilleder.

  Dem har jeg også taget en del af i min nye (og første) have.

  De har været en stor hjælp, når jeg ikke rigtig syntes jeg nåede noget som helst i haven.

  Når jeg så kigger på gamle billeder, kan jeg jo godt se, at der ER sket en hel masse :)

  Et eksempel:
  http://www.ildkat.dk/?p=3701

  SvaraRadera
 17. ..og så glemte jeg helt at sige, hvor smukt dit bed er blevet. :)

  SvaraRadera
 18. Det var litt av en forskjell fra et ensomt gjerde, og til en frodighet som du har der! Fantastisk flott å kunne planlegge og plante et såpass stort bed! Men som du sier, så endrer det seg hele tiden. Stauder forsvinner, og noen tar helt overhånd og kveler de små sarte! Det er det som er så givende, at en aldri blir ferdig, men stadig kan flytte på planter, og få et helt nytt uttrykk!

  SvaraRadera
 19. Vad kul att få följa din rabatts framväxt. Känner igen det där, när rabatten man trivts så gott med plötsligt inte är favorit längre utan det är dags för att skapa om.

  SvaraRadera
 20. Underbart inlägg!! Vilken rabatt!! Jag har läst och scrollat upp och ner flera gånger. Så generöst du delar med dig av hur du gått tillväga.
  Jag tar fasta på det du skriver om att solhattarna frösår sig generöst:)). Jag lyckas inte med varken frösådd eller plantor, så då ska jag prova att köpa en planta som får fröa av sig i rabatten:)).
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 21. Så kul att få ta dela av din trädgårds historia. En sak är i alla fall säker vacker är den, med eller utan vandrande eller trötta växter och jag ser fram emot fortsättningen.

  Ha det gott
  Elisabet

  SvaraRadera
 22. Krásna záhrada.Tiež som milovníčka kvetov. Zdravím Lenka.

  SvaraRadera
 23. Wow, vad ni är duktiga och vad ni har jobbat! Så blev det ju ett fantastiskt resultat också! Det är superhärligt att se dina bilder när man själv håller på att anlägga en trädgård. Inspiration på hög nivå!
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera
 24. Det var verkligen en vacker rabatt! Veronicor och rudbeckior, det var snyggt ihop! Så kul att få följa utvecklingen!

  SvaraRadera
 25. Så kul att få se hur din vackra rabatt "kommit till". Vilket jobb, men resultatet är verkligen helt fantastiskt!

  Kram Tamara

  SvaraRadera
 26. Helt fantastisk for en forskjell!
  Mvh Monica

  SvaraRadera
 27. Så intressant att få följa med från början och till färdigt resultat!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 28. Jättesnyggt staket, fin båglinje och tjusig plantering. Lite justering behövs alltid efter några år. Bara grundtanken är bra går det lättare. Lycka till!
  Ha en bra helg/Luna

  SvaraRadera
 29. Det är så fantastiskt roligt med före-efter bilder. Det är verkligen lätt att förstå att staketet har gjort stor skillnad för trädgården!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa