Växthus 2.0

Här hittar du växthus 2.0 där vi renoverar växthuset efter 13 års slitage. De senaste åren har vi inte mäktat med att underhålla växthuset så de flesta snickerier kommer att behövas bytas ut. Jag lägger in inlägg löpande från den nya växthusresan. Välkommen att kika in !

Växthusbygget går framåt i en rasande takt 20230622


 

Dags för takstolsbygge

Återuppbyggandet av växthuset går framåt i en rasande takt. Under veckan tog sig snickarna an de inoljade bräderna till takstolarna och radade upp dom framför växthuset i den takt de skulle upp på stommen.
Här håller den första takstolen på gaveln att komma på plats - notera krönlisten som ligger i framkant på bilden.Krönlisten på plats

När jag vände ryggen till hade den kommit upp tillsammans med takstolen på den andra gaveln. Hur dom fick upp den där tunga krönlisten har jag ingen aning om - dom är otroligt skickliga och jobbar strukturerat och proffsigt.
Går i en väldig fart

Sedan går det undan i en väldig fart med att langa upp takstolbräder på taket och snickra dit dom. Allt är förberett och utsågat innan för att underlätta själva byggandet. 
Nu är det bara några bräder kvar på baksidan av växthuset som skall sättas dit - annars är takstolarna på plats. Något att hänga ljuskronan i

Här är det tvärliggarna på takstolarna inomhus som sätts på plats - de behövs egentligen inte för konstruktionen eftersom limträbalken/krönlisten bär allt men kan vara bra att hänga ljuskronan mm i. När alla överliggare är ditspikade är det dags för listerna runt fönstren att komma på plats. 
Som nya

De gamla fönstren har finsnickaren gått igenom, bytt ut murket trä och fräschat upp. Nu sätts dom upp igen i växthuset. Det satt beslag kvar som snickarna tog bort så det inte skall bli någon glipa där regnet kan regna in vilket det gjort tidigare. Sista justeringen

Sista justeringen av fönsterbågarna annars är alla fönster ditsatta igen. Vid de gröna pardörrarna kommer det att sättas dit glas som satt där innan rivningen. 
Det var som magi

Snickarna kom efter lunch och vid 17-tiden hade de plockat ihop och gett sig av. Det var som magi och helt fantastiskt hur mycket de uträttade under de timmarna de var här. Så otroligt tacksam och imponerad över deras yrkesskicklighet. OBT Byggprojekt heter det fantastiska byggföretaget. 

Nu återstår all målning, vissa glas skall bytas i fönstren och inväntan av nytt tak samt allt på gavlarna. 
Någon gång i juli är det dags att inreda  - får se vad som kommer att få flytta tillbaka igen. Man vet aldrig om man ramlar över något under semestern som bara måste bidra till det "nya" växthusets charm.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Grundmålning av bräder till takstolarna till Växthus 2.0 20230617Tidigt i trädgården

I lördags var vi ute i trädgården redan kl. 06.00 -  jag och maken för att olja in alla bräder till takstolarna. Då hade det inte hunnit blivit så varmt så det var väldigt rofyllt att stå och måla i lugn och ro i den tidiga morgonen.  

Imponerande krönlist

Här ligger den över 6 m långa krönlisten som skall toppa växthuset. Den rubbade vi inte på utan puttade bara omkull för att olja under. Den är respektingivande och kommer att hålla ihop hela konstruktionen som kronan på verket. 
Oljade in hela stommen

Även hela stommen oljade vi in och jag var så imponerad av maken som stod på trappstege och oljade in överliggarna. Med tanke på hans skadade ben var det en bedrift att han fixade det. Vid 10-tiden var det bara några enstaka bräder kvar som fick vänta till solen gick i moln under eftermiddagen. 

På kvällen var vi ganska så trötta och oerhört nöjda med dagens insats. Nu är vi spända på fortsättningen med uppbyggnaden av växthuset.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

Nu börjar återuppbyggnaden av växthuset - 230617

 

Allt virke i trädgården

Efter att allt material landade i trädgården under veckan har det gått undan med allt virke. Här är det fönsterbräderna som kommit på plats runt om växthuset. Tjocka härliga plankor i ett stycke som känns väldigt gedigna. 
Äntligen igång

Det är verkligen an byggarbetsplats just nu med sågar, verktyg och material överallt. Så härligt att bygget är igång.
Ny konstruktion

Det är en helt annan konstruktion på fönsterbrädorna mot det gamla växthuset där det var 3 olika bräder vilket gjorde att det blev ett väldigt slitage av väder och vind. Den här massiva brädan ger hopp för att det skall hålla mycket längre.  Stommen på plats

Medan jag höll på i köket var hela stommen på plats och klematisens stege stod så vackert lutad mot ställningen så jag tror att klematisen kommer att gå helskinnad genom det här och blomma obekymrat som vanligt i juli. Takstolar och krönlist

Här ligger nu alla takstolar och krönlisten färdigsågad - det är samma sak med krönlisten som med fönsterbrädan, nu är den i ett stycke mot tidigare i 3 delar och brädan är lika massiv här. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - i helgen skall det äntligen komma regn !
Kram/IsaNu börjar rivningen av växthuset - före- och efterbilder, 230613

 

Snickarna på plats

Idag kom snickarna som skall renovera och först riva växthuset. Punktligt strax efter kl. 07.00 i morse var dom på plats och började bära in material till den stora ställningen inne i växthuset att stå på för att komma åt glasskivorna på taket. 
Imponerande att följa deras arbete

Det var imponerande att följa deras arbete där dom försiktigt plockade ner glasskiva efter glasskiva från växthustaket. Meningen var att sätta tillbaka glasskivorna igen men nu blir det en annan lösning istället som är mycket bättre - man vill ju säkra att det skall både hålla och vara säkert långt in i framtiden. Det har varit lite otäckt när glasskivorna kanat av taket i den här konstruktionen. 
Det gick verkligen undan i värmen - här är nästan hela framsidan på växthustaket nedplockad. 
Undan för undan

Snart var hela taket nedplockat och prydligt uppstaplat inne i växthuset och dom började istället såga ner takstolarna undan för undan. 

Före

Så här såg växthuset ut i morse innan snickarna var på plats.Efter

Vid lunchtid i dag hade dom plockat ner hela taket med takstolar och snickerierna runt om och tagit med sig allt. Snickarbänken står kvar på sin plats i hörnet och även stegen med klematisen gick inte att rubba. Nu efteråt förstår jag inte hur vi har fått in stegen i växthuset för den når ju ända upp till nock. 
Före

Växthuset sett från Blomstergårdens håll tidigt i morse innan rivning. Efter

Nu ser det ut så här. Det skall bli jättespännande att se det nya växthuset växa fram - det kommer ju att se ut som det gamla men med nya snickerier överallt. Pardörrarna blir kvar på båda sidor. Muren skall jag måla så den också blir uppsnyggad och fräsch.

I morgon hoppas snickarna ha fått material så dom kan fortsätta med att bygga upp växthuset igen. Det skall bli så spännande !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa
Växthusresan 2.0 inleds 27 maj 2023 En ren snickarbänk

Så här tomt har det inte varit på snikarbänken i växthuset på 13 år. Jag hann precis klart innan snickarna stod i trädgården och skulle plocka fönstren. Det känns fantastiskt att reparationen äntligen skall bli av. Pardörrarna på plats

De stora pardörrarna plockade finsnickaren redan i höstas och reparerade upp. Och nu har jag borstat, skrapat, sandpapprat och målat dörrarna. Så skönt att få dom på plats och så fina dom blev. 

Den uppmärksamme noterar nog "hålet" i taket där en glasskiva gett sig av och kraschat på stenläggningen nedanför. Därför måste hela taket läggas om och takstolarna (där en del murknat) bytas ut. 
Respass för fontänen

Nu skall finsnickaren byta ut en del av virket i de gamla fönstren - på sidan där jag haft fontänen har de farit illa så fontänen kommer att få stå någon annanstans i fortsättningen.  Undanplockat både inne och ute

Snickaren gjorde ett fantastiskt bra jobb när han frilade de gamla fönstren. Jag hade plockat undan både utanför och inne i växthuset för att han skulle få gott om space. 
Tömma hela växthuset

Så nu har jag full genomblås genom växthuset tills den andra snickaren kommer som skall göra grovjobbet - lägga nya reglar och ta ner taket. Måste tömma hela växthuset tills dess och har kommit en bra bit på väg redan nu. Dörrarna är i alla fall kvar och de glasrutor som inte är fönster som vi fyllde upp med vid bygget. Nu får man hoppas att det inte blir oväder eller storm när det är så öppet. 
Stort planteringsbord och högt

Det är tur att jag har ett stort planteringsbord (som är ett verkstadsbord hittat på Blocket) alldeles utanför växthuset mot ruinen som sväljer en hel del krukor och där jag kan stå och skola om mm. 

Självförsörjande på lerkrukor

Ropade in en stor kartong med närmare hundra lerkrukor för många år sedan på auktion som stått på fönsterbrädan vid snickarbänken - nu får dom husera på verkstadsbänken under renoveringen. Dom kommer väl till pass till alla mina uppdrivna pelargonsticklingar. 

Tänk att växthus 2.0 är i gång - skall bli fantastiskt att få allt åtgärdat och leva växthusliv resten av mitt passionsliv. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du får en riktigt härlig helg !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa