söndag 28 oktober 2018

PelargonflyttFrosten kryper allt närmare

Kände att det var läge att plocka in alla pelargonerna från växthuset idag. Solen sken och blåsten hade avtagit - idealiskt väder för lite pelargonflytt. Dessutom gjorde även kroppen tummen upp och då är det läge att passa på.

Frosten kryper allt närmare och även om växthuset klarar ner till minus 5 är det dumt att chansa. Är ju väldigt rädd om mina pelargondamer som jag haft i många år och vill väldigt gärna umgås med dom nästa år igen.
Svårt klippa av blommor och knoppar

Måste erkänna att en del pelargoner var svårare än andra att klippa av alla blommor och knoppar på som den här raringen - Emma. Men skall dom blomma överdådigt nästa år så behöver dom en viloperiod för att kunna ladda om till nästa vår så när jag tänkte att jag egentligen gjorde dom en tjänst så gick det lättare att klippa av blommorna.
Sparade de allra vackraste

De allra vackraste blommorna sparade jag och satt i sockerskål och gräddkanna från danska Greengate som passar så bra tillsammans med pelargoner.

Har inte plats för alla 

Nu har jag plockat in alla pelargoner som jag är rädd om i förrådet - det känns jätteskönt. Dom som är kvar är ett gäng vanliga billiga zonaler som inte gör så mycket om dom skulle frysa. Är också osäker på om jag har plats att vinterförvara dom.
Ny favorit

Här syns den ursöta Princess Filippa som blev en ny pelargonfavorit i sommar - så otroligt vacker. Föll för det vackra namnet (har ett barnbarn som heter Filippa) och blev glatt överraskad när den började blomma. Nändes inte klippa av alla knoppar på en av plantorna så den fick följa med in i huset och får husera ett tag på fönsterbrädan i köket så man får njuta lite till.

På en del forum hävdas det att Rosenknoppspelargonen Australian Pink Rambler och Prinsess Filippa är en och samma pelargon - kärt barn har många namn skulle man kunna säga.
Skönt med lite vila

Det känns ganska skönt att få avsluta sommarsäsongen 2018 nu när vi snart går in i november månad. Liksom pelargonerna behöver man en andningspaus från trädgården och alla växter för att ladda om batterierna. Dessutom har jag tröttnat på vattningen och även vattenslangen har förpassats till förrådet.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

 1. Elsker bare pelargonier, og de fleste af mine er også kommet ind. Men dem i drivhuset står stadig, men tror jeg må have dem ind idag. Hvor er Filippa smuk. Den må jeg finde næste år ;-)
  Dejlige billeder kære Isa.
  Rigtig smuk dag

  Klem, Lone

  SvaraRadera
 2. Så läckra pelargoner du har! Helt underbara. Och så fint du har arrangerat de avklippta blomstänglarna. Ha det bra.

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa