När jag började drömma om ett platsbyggt växthus letade jag runt på nätet för att hitta inspiration till bygget. Jag hade massor med frågor och hittade väldigt få svar. På den här sidan tänkte jag samla lite information och erfarenheter från vårt bygge som jag hoppas skall vara lite inspiration till dig som just nu går i växthustankar.
Vårt växthus är större (21kvm) än vad som är tillåtet att bygga som friggebod (15kvm). Dessutom översteg takhöjden 3 m och huset skulle ligga närmare grannen än tillåtna 4,5 m. Därför fick vi ansöka om byggnadslov. Huset är 3,5m x 6m och muren runt är 70 cm hög. Numer får man bygga 25 kvm utan bygglov sk Attefallshus som är bygglovsbefriat.
Min högst amatörmässiga ritning funkade bra som bilaga till ansökan och även som underlag till själva bygget. Jag gick också runt till de grannar som berördes av att huset skulle stå nära tomtgränsen och bad dom att skriva under att dom godkände bygget för att underlätta godkännande av ansökan.
Lämna in byggnadslovshandlingarna i god tid för det kan ta tid. Vår "tappade" de bort och jag fick lov att ringa och efterlysa bygglovet.
Vi letade material till växthuset flera år innan vi satt igång med bygget. De vanliga fönstren hittade vi på Blocket och hade tur att det var här i stan. Faktiskt hos en annan bloggerska som fått fönster över från sitt vackra växthusbygge.
Måtten på våra fönster är ca 52 (b) x 125 (h) cm. I de flesta är det riktigt gammalt glas med bubblor i och som är jättevackra när solen silar sina strålar igenom. Runt 100kr/st är det vanligaste priset för gamla fönster. 16 st samlade jag på mig men alla gick inte åt.
De stora pardörrarna fraktade vi hem från Vadstena Antikmarknads härliga vind (dom kapade sedan snickaren nertill så de passade in i bygget). Där hittade vi även halvmånefönstren. Vi valde att inte kitta om fönstren själva utan lämnade in dom på ett glasmästeri. Däremot skrapade vi och slipade fönstren, oljade in och målade (grundmålning + 2 till strykningar). Det började vi med året innan vi startade själva bygget.
Kom ihåg att ta bort alla beslag på fönstren, det gjorde inte vi (på rekommendation av snickaren) vilket fört med sig att det regnar in i växthuset vid slagregn eftersom det blev otätt.
De mindre pardörrarna som sitter på gaveln hittade vi på Blocket och fick göra en tur till Mariestad för att hämta hem. Jättebra med 2 st pardörrar som man kan öppna för att snabbt få in frisk luft och genomdrag i växthuset när det är varma dagar. Eftersom dom är riktigt gamla och charmigt slitna tillför dom väldigt mycket för stämningen i växthuset.
Till mitt drömväxthus ville jag så klart ha en vacker tegelmur runt om ! Vi hade svårt att hitta riktigt gammalt tegel och sökandet tog tid ... sommaren innan vi byggde hittade vi en omgång i Karlstad (HÄR hittar du en krönika om det äventyret !). Under planeringstiden hann det vandra runt och vara både mur, baksida och golv. Vi fastnade till slut för att ha det som golv och det har vi inte ångrat (än i alla fall).
Vi valde att ha en heltäckande mur mot grannarna för att få så lite insyn som möjligt i växthuset och för att man verkligen skall kunna slappna av därinne och känna sig trygg. Inom Feng Shui kallar man det att "ha en sköldpadda i ryggen". Den heltäckande muren och murkanten runt om valde vi att bygga av lecablock.
Vi har söderläge på vår hela murvägg och norrläge på framsidan. Tvärtemot vad jag läst överallt att man skall ha ... det gick inte att ställa växthuset på något annat sätt för att det skulle bli bra. Det har funkat jättebra med muren i söderläge, det hade nog blivit för varmt att ha som man "skall ha". I vår och sommar har jag ställt mycket växter mot muren och där har dom klarat sig från att bli stekta. Långt in på hösten 2013 (slutet av oktober) står det pelargoner, apelsinträd mm kvar mot mursidan.
Allt byggmaterial som behövdes till bygget som lecasten, u-block (till grunden) cement osv tog vi genom en och samma byggfirma. Vi tog med oss ritningen dit, berättade hur vi tänkt oss och sedan räknande vår kontakt ut precis hur mycket material vi behövde och sedan kom en långtradare hem och lastade av allt i trädgården.
Det var då jag började förstå att det var ett ganska stort bygge som väntade !
Vi satt i 4 ventiler, 2 i bakväggen och 1 på varje gavel (12,5cm) och dessutom gjorde vi en luftspalt efter båda långsidorna på ca 4-5 cm samt satt i 2 runda ventiler (15cm) på varje gavel precis under nock.
Det var jättespännande första våren (2011) hur det skulle fungera med frösådderna ! I slutet av mars såddes de första fröerna och sedan fick jag springa med dom mellan huset och växthuset när det blev frostnätter och sedan kom vårsolen och brände en del sådder innan jag lärde mig att ställa alla sådder skyddade mot murväggen och sedan växte de som bara den.
Nu i höst och vinter har jag ångrat luftspalten och funderar på ett sätt att täppa till den under den årstiden för att bättre kunna utnyttja växthuset eftersom det blir så kallt. Har provat med fönsterdrev som finns att köpa i långa längder och det fungerade jättebra tills de blev genomblöta och började mögla. Så den frågan är fortfarande olöst. Dessutom behövs ju luftspalten för att förhindra kondens och släppa ut värmen under den varma årstiden så det är bara att gilla läget och stänga igen växthuset under december- februari och njuta desto mer de andra månaderna.
Vatten och el
Vi valde att inte dra ut vatten till växthuset eftersom det skulle bli för mycket jobb. Vi kommer att samla upp regnvatten istället i tunnor och sätta upp stuprännor och stuprör till våren. Det tänkte vi inte på från början och hann aldrig ta upp det med snickaren heller så nu blir det någon specialvariant eftersom det inte är så mycket utrymme kvar att få plats med stuprännor.
När det gäller el drog vi fram en tåt när vi byggde ut köket 2007 så det var förberett i några år. Sedan grävde grävmaskinen en ränna för elkabeln samtidigt som vi grävde för grunden.
Grunden och byggnation
Här är det grävning av grunden som pågår ! Vårens regnigaste dag lyckades vi pricka in. Här är det inte såå lerigt än. Vi engagerade egen son+grannsöner att frakta bort uppgrävd lera med skottkärror. Vi lånade ihop skottkärror men innan dagen var slut var det flera som kroknat så det blev till att köpa nya till grannen .
Vi hade hyrt in flera lastväxlare som vi tömde leran i och det var jättebra. Det blev några tömningar under dagen. Sedan hjälpte grävmaskinisten till med att väga av grunden. Även fast det var en liten grävmaskin så blev det djupa märken överallt i gräsmattan som det tog hela sommaren att läka ihop efteråt ! Nu kommer jag inte ihåg exakt hur djupt vi grävde men jag tror det var 35cm, genom leran och ner till fast mark. Det djupet kan ju variera beroende på hur marken ser ut.
Sedan följde den regnigaste våren på evigheter ! Utgrävningen för grunden blev swimmingpool istället för grund och hela bygget blev försenad ca 1 månad innan allt torkat upp så vi kunde fortsätta. Vi grävde förtvivlat kanaler från grunden och ut till avloppsbrunn vid vägen och skyfflade vatten för att bli av med vattenmassorna.
Nu får skottkärrorna jobba igen ! Här har vi fyllt upp grunden, paddat och drar gruset slätt med en rätbräda.
Muraren har börjat sitt arbete. Mer grus har östs på grunden och en del av u-formsblocken som det skall gjutas i börjar komma på plats.
Alla U-blocken på plats, avvägt och klart för att blocken skall fyllas med cement.
Marksten framför växthuset på plats !
Son med sambo kom till undsättning igen !
Här har vi målat bräder till regelverket och takstolar en hel helg och lite till.
Regelvirket klart och takstolarna påbörjade !
Här ligger krönlisten på tork och väntar på att komma på plats. Alla takstolarna är klara.
Krönlisten där den skall vara !
Fönstren har satts i med lister runt om som håller dom på plats.
Fönstrerna klara runt om. På några ställen har glasmästaren kompletterat där fönstrena inte passade utan var för breda. Sedan satte vi dit lister efteråt så det ser ut som ett spröjsat fönster ändå.
Här har vi hämtat hem en "altarstege" till glasmästaren som skall påbörja sitt arbete. Den första vi hämtade var för liten så vi fick åka och hämta en som var högre för att man skulle kunna komma åt att sätta glasskivorna.
Dörrarna plockas fram , provas och måttas. De stora pardörrarna kapades en bit på längden nertill.
De gamla avskavda charmiga pardörrarna på gaveln har hittat hem.
Här syns de "fönster" som skapats och som saknar lister.
Här har de första sektionerna av takets glasskivor kommit på plats.
Jag tror att måtten är 40 x 60, vanligt standardmått på glasskivor till växthustak.
Glaset består av 3mm härdat glas.
Tre sektioner är satta efter varandra och hålls på plats med fönsterkitt och små clips.
Här syns också en del av luftspalten som skapats mellan tak och vägg.
Nästan hela framsidan är färdigglasad !
Lutningen på taket medför också att all snö bara rutschar av taket
så man aldrig behöver vara rädd för att snötyngden skall förstöra något. Clipsen har dock gått upp av nedhasad snö men det skall efter koll med glasmästaren inte göra något eftersom glasskivorna är kittade och hålls på plats av kittet.
Äntligen klart och vi kan inviga växthuset, vilket vi gjorde med att gifta oss i trädgården dagen
efter att det blivit klart !
Det var en helt UNDERBAR känsla när bygge och giftermål var över och vi kunde sjunka ner i korgstolarna i det alldeles nybyggda växthuset och bara NJUTA !
Nu återstod det ROLIGA ... att börja INREDA och leva växthusliv !!
Byggnadslov
Vårt växthus är större (21kvm) än vad som är tillåtet att bygga som friggebod (15kvm). Dessutom översteg takhöjden 3 m och huset skulle ligga närmare grannen än tillåtna 4,5 m. Därför fick vi ansöka om byggnadslov. Huset är 3,5m x 6m och muren runt är 70 cm hög. Numer får man bygga 25 kvm utan bygglov sk Attefallshus som är bygglovsbefriat.
Min högst amatörmässiga ritning funkade bra som bilaga till ansökan och även som underlag till själva bygget. Jag gick också runt till de grannar som berördes av att huset skulle stå nära tomtgränsen och bad dom att skriva under att dom godkände bygget för att underlätta godkännande av ansökan.
Lämna in byggnadslovshandlingarna i god tid för det kan ta tid. Vår "tappade" de bort och jag fick lov att ringa och efterlysa bygglovet.
Material
Vi letade material till växthuset flera år innan vi satt igång med bygget. De vanliga fönstren hittade vi på Blocket och hade tur att det var här i stan. Faktiskt hos en annan bloggerska som fått fönster över från sitt vackra växthusbygge.
Måtten på våra fönster är ca 52 (b) x 125 (h) cm. I de flesta är det riktigt gammalt glas med bubblor i och som är jättevackra när solen silar sina strålar igenom. Runt 100kr/st är det vanligaste priset för gamla fönster. 16 st samlade jag på mig men alla gick inte åt.
Pardörrar och halvmånefönster
De stora pardörrarna fraktade vi hem från Vadstena Antikmarknads härliga vind (dom kapade sedan snickaren nertill så de passade in i bygget). Där hittade vi även halvmånefönstren. Vi valde att inte kitta om fönstren själva utan lämnade in dom på ett glasmästeri. Däremot skrapade vi och slipade fönstren, oljade in och målade (grundmålning + 2 till strykningar). Det började vi med året innan vi startade själva bygget.
Kom ihåg att ta bort alla beslag på fönstren, det gjorde inte vi (på rekommendation av snickaren) vilket fört med sig att det regnar in i växthuset vid slagregn eftersom det blev otätt.
De mindre pardörrarna som sitter på gaveln hittade vi på Blocket och fick göra en tur till Mariestad för att hämta hem. Jättebra med 2 st pardörrar som man kan öppna för att snabbt få in frisk luft och genomdrag i växthuset när det är varma dagar. Eftersom dom är riktigt gamla och charmigt slitna tillför dom väldigt mycket för stämningen i växthuset.
Handslaget tegel
Till mitt drömväxthus ville jag så klart ha en vacker tegelmur runt om ! Vi hade svårt att hitta riktigt gammalt tegel och sökandet tog tid ... sommaren innan vi byggde hittade vi en omgång i Karlstad (HÄR hittar du en krönika om det äventyret !). Under planeringstiden hann det vandra runt och vara både mur, baksida och golv. Vi fastnade till slut för att ha det som golv och det har vi inte ångrat (än i alla fall).
Heltäckande mur mot grannarna
Vi valde att ha en heltäckande mur mot grannarna för att få så lite insyn som möjligt i växthuset och för att man verkligen skall kunna slappna av därinne och känna sig trygg. Inom Feng Shui kallar man det att "ha en sköldpadda i ryggen". Den heltäckande muren och murkanten runt om valde vi att bygga av lecablock.
Vi har söderläge på vår hela murvägg och norrläge på framsidan. Tvärtemot vad jag läst överallt att man skall ha ... det gick inte att ställa växthuset på något annat sätt för att det skulle bli bra. Det har funkat jättebra med muren i söderläge, det hade nog blivit för varmt att ha som man "skall ha". I vår och sommar har jag ställt mycket växter mot muren och där har dom klarat sig från att bli stekta. Långt in på hösten 2013 (slutet av oktober) står det pelargoner, apelsinträd mm kvar mot mursidan.
Allt material fixade en och samma byggfirma
Allt byggmaterial som behövdes till bygget som lecasten, u-block (till grunden) cement osv tog vi genom en och samma byggfirma. Vi tog med oss ritningen dit, berättade hur vi tänkt oss och sedan räknande vår kontakt ut precis hur mycket material vi behövde och sedan kom en långtradare hem och lastade av allt i trädgården.
Det var då jag började förstå att det var ett ganska stort bygge som väntade !
Ventilation
Vi satt i 4 ventiler, 2 i bakväggen och 1 på varje gavel (12,5cm) och dessutom gjorde vi en luftspalt efter båda långsidorna på ca 4-5 cm samt satt i 2 runda ventiler (15cm) på varje gavel precis under nock.
Det var jättespännande första våren (2011) hur det skulle fungera med frösådderna ! I slutet av mars såddes de första fröerna och sedan fick jag springa med dom mellan huset och växthuset när det blev frostnätter och sedan kom vårsolen och brände en del sådder innan jag lärde mig att ställa alla sådder skyddade mot murväggen och sedan växte de som bara den.
Nu i höst och vinter har jag ångrat luftspalten och funderar på ett sätt att täppa till den under den årstiden för att bättre kunna utnyttja växthuset eftersom det blir så kallt. Har provat med fönsterdrev som finns att köpa i långa längder och det fungerade jättebra tills de blev genomblöta och började mögla. Så den frågan är fortfarande olöst. Dessutom behövs ju luftspalten för att förhindra kondens och släppa ut värmen under den varma årstiden så det är bara att gilla läget och stänga igen växthuset under december- februari och njuta desto mer de andra månaderna.
Vatten och el
Vi valde att inte dra ut vatten till växthuset eftersom det skulle bli för mycket jobb. Vi kommer att samla upp regnvatten istället i tunnor och sätta upp stuprännor och stuprör till våren. Det tänkte vi inte på från början och hann aldrig ta upp det med snickaren heller så nu blir det någon specialvariant eftersom det inte är så mycket utrymme kvar att få plats med stuprännor.
När det gäller el drog vi fram en tåt när vi byggde ut köket 2007 så det var förberett i några år. Sedan grävde grävmaskinen en ränna för elkabeln samtidigt som vi grävde för grunden.
Grunden och byggnation
Här är det grävning av grunden som pågår ! Vårens regnigaste dag lyckades vi pricka in. Här är det inte såå lerigt än. Vi engagerade egen son+grannsöner att frakta bort uppgrävd lera med skottkärror. Vi lånade ihop skottkärror men innan dagen var slut var det flera som kroknat så det blev till att köpa nya till grannen .
Vi hade hyrt in flera lastväxlare som vi tömde leran i och det var jättebra. Det blev några tömningar under dagen. Sedan hjälpte grävmaskinisten till med att väga av grunden. Även fast det var en liten grävmaskin så blev det djupa märken överallt i gräsmattan som det tog hela sommaren att läka ihop efteråt ! Nu kommer jag inte ihåg exakt hur djupt vi grävde men jag tror det var 35cm, genom leran och ner till fast mark. Det djupet kan ju variera beroende på hur marken ser ut.
Sedan följde den regnigaste våren på evigheter ! Utgrävningen för grunden blev swimmingpool istället för grund och hela bygget blev försenad ca 1 månad innan allt torkat upp så vi kunde fortsätta. Vi grävde förtvivlat kanaler från grunden och ut till avloppsbrunn vid vägen och skyfflade vatten för att bli av med vattenmassorna.
Nu får skottkärrorna jobba igen ! Här har vi fyllt upp grunden, paddat och drar gruset slätt med en rätbräda.
Avvägningen fortsätter i olika omgångar och de första U-blocken till grunden börjar läggas ut.
Muraren har börjat sitt arbete. Mer grus har östs på grunden och en del av u-formsblocken som det skall gjutas i börjar komma på plats.
Alla U-blocken på plats, avvägt och klart för att blocken skall fyllas med cement.
Armeringen är på plats med särskilda armeringsblock i hörnen. Cement har börjats fyllats på.
Här går det undan ! Grunden är gjuten och muren runt om är klar.
Fler lecablock väntar på att komma på plats i bakväggen.
Nu har även pelarna som är ca 40 cm breda på var sin sida om de stora pardörrarna klara ! Pelarna tillkom när vi i planeringsarbetet placerat ut fönster och dörrar och det blev en bit "över" som skulle fyllas med "något". Nu kan vi inte tänka oss växthuset utan sina pelare !
Slamningen har påbörjats, det var tur att vi hade hjälp av en som hade erfarenhet av murarjobb !
Dags för skottkärrorna att jobba igen ! Den här gången är det massor med grus som skall fyllas till golvet inomhus. En lastbil kom och tippade av ett stort lass på garageinfarten. Son med sambo kom och hjälpte oss en lördag att skyffla grus.
Gruset måste paddas ihop så ytan blir jämn och slät innan det är dags att lägga på golvstenarna. Det var många maskiner som behövde hämtas och lämnas under arbetets gång. Paddning vid flera tillfällen , kapmaskiner till att dela stenar och cementblandare bl.a. Vi åkte skyttetrafik med släpvagn kändes det som i bland.
Golvet börjar läggas och för en som kan sina saker går det undan ! (det är alltså inte vi som lägger , utan vår murarsläkting) Vi hjälper istället till med allt runt omkring bygget.
Här är hela golvet färdiglagt och gruset har kommit på plats framför växthuset och är paddat och klart för mer stenläggning.
Marksten framför växthuset på plats !
Nu har alla murarna målats vita. 2 omgångar färg krävdes det.
Son med sambo kom till undsättning igen !
Här har vi målat bräder till regelverket och takstolar en hel helg och lite till.
Nu har snickaren börjat sitt arbete !
Regelverket börjar komma på plats och i bakgrunden ligger målade fönster på tork !
Regelverket börjar komma på plats och i bakgrunden ligger målade fönster på tork !
Regelvirket klart och takstolarna påbörjade !
Här ligger krönlisten på tork och väntar på att komma på plats. Alla takstolarna är klara.
Krönlisten där den skall vara !
Fönstren har satts i med lister runt om som håller dom på plats.
Fönstrerna klara runt om. På några ställen har glasmästaren kompletterat där fönstrena inte passade utan var för breda. Sedan satte vi dit lister efteråt så det ser ut som ett spröjsat fönster ändå.
Här har vi hämtat hem en "altarstege" till glasmästaren som skall påbörja sitt arbete. Den första vi hämtade var för liten så vi fick åka och hämta en som var högre för att man skulle kunna komma åt att sätta glasskivorna.
Dörrarna plockas fram , provas och måttas. De stora pardörrarna kapades en bit på längden nertill.
De gamla avskavda charmiga pardörrarna på gaveln har hittat hem.
Här syns de "fönster" som skapats och som saknar lister.
Här har de första sektionerna av takets glasskivor kommit på plats.
Jag tror att måtten är 40 x 60, vanligt standardmått på glasskivor till växthustak.
Glaset består av 3mm härdat glas.
Tre sektioner är satta efter varandra och hålls på plats med fönsterkitt och små clips.
Här syns också en del av luftspalten som skapats mellan tak och vägg.
Nästan hela framsidan är färdigglasad !
Lutningen på taket medför också att all snö bara rutschar av taket
så man aldrig behöver vara rädd för att snötyngden skall förstöra något. Clipsen har dock gått upp av nedhasad snö men det skall efter koll med glasmästaren inte göra något eftersom glasskivorna är kittade och hålls på plats av kittet.
Äntligen klart och vi kan inviga växthuset, vilket vi gjorde med att gifta oss i trädgården dagen
efter att det blivit klart !
Det var en helt UNDERBAR känsla när bygge och giftermål var över och vi kunde sjunka ner i korgstolarna i det alldeles nybyggda växthuset och bara NJUTA !
Nu återstod det ROLIGA ... att börja INREDA och leva växthusliv !!
Sensommaren 2012 såg det ut så här i växthuset ! |
Växthuset har till och med fått ett celebert besök från Danmark - Claus Dalby kom på besök i samband med att att han samlade material till sin växthusbok " Vis mig dit Drivhus", hösten 2011. Så allra längst bak i den växthusboken finns sidorna från mitt växthus. Väldigt roligt. Dessutom fick jag skriva texten till "mina sidor". Så kan det gå när man bygger växthus !
UPPDATERING 202306
Efter 13 år har väder och vind slitit hårt på trät på växthuset - dessutom har vi inte orkat med att underhålla växthuset de senaste åren pga sjukdom - ett växthus av trä och delvis gammalt material kräver ständigt underhåll. Snickarna har dömt ut snickerierna på växthuset och hela växthuset behövde en ordentlig renovering. Följ gärna med på den nya resan till Växthus 2.0 HÄR !
Hej Isa!
SvaraRaderaÅ, vad inspirerande att läsa om ditt växthusbygge! Vi har drömt i flera år om ett västhus, och just den typen som du har med gamla fönster och dörrar istället för stålvarianten. Nu ligger din sida på favoriter, och jag kommer att titta in med jämna och täta mellanrum.
Hälsningar/Vera
Det var roligt att se. Det blev ju hur fint som helst!
SvaraRaderaHälsningar Tyra
Hej vilken härlig blogg du har, har varit och kikat runt, fantastiskt fint växthus;) Är en stark beundrare av ditt staket letar efter lite bilder har du fler än dem jag ser i bakgrunden på detta inlägg?
SvaraRaderaKramen
Ulrika
Hej!
SvaraRaderaTrevligt att titta in i din blogg! Tycker att jag känner igen det här växthuset från bilder i Allt om trädgårds forum, kan det stämma? :-) Nu har jag tagit mig friheten att spara hela din beskrivning av växthusbygget...bara ifall orken kommer tillbaka efter vår gigantiska husrenovering! ;-)
/Märit i Mariehem
Hej!
SvaraRaderaDet er et meget smukt og velproportioneret drivhus, I har bygget. God fornøjelse med det.
Hilsen Lars og Marthe
Drömmer om ett växthus eller orangeri så jag tackar så mycket för ditt ingående inlägg.
SvaraRaderaSparar det för framtiden :-)
Kram Helene
Vet inte hur många gånger jag har läst ert växthusbygge och jag blir lika imponerad varje gång. Det är så vackert!
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Vilket vackert drivshus! Trevlig helg!
SvaraRaderaKram/Satu från Finland
Hej vilket fint växthus! Jag håller på med ett eget hemmabygge av begagnade fönster, och jag undrar hur ni har gjort taket?
SvaraRaderaSkulle gärna se lite närbilder på hur rutorna är fastgjorda och tätade mot takstolarna!? Vad är det för clips ni har använt och var satte ni fönsterkitt? Berätta!
Eftersom vi hade en glasmästare som la hela taket kan jag tyvärr inte svara på dina frågor. Det jag vet är att clipsen inte har så stor funktion eftersom flera har "gått upp" av nedhasad snö men att det inte spelar så stor roll eftersom det är kittet som håller rutorna på plats. Kolla med en glasmästare är mitt tips !
SvaraRaderaLycka till !
Hälsningar Isa
Er så inspirert av ditt veksthus! Har nettopp lest om deg i norske Vakre Hjem og fant nå tilfeldigvis bloggen din. Den skal eg nyte! Leser at du har brukt glas i taket, vurderte du plastplater? Rekner med at de også kan kjøpes etter mål.
SvaraRaderaPå gjensyn, hilsen Mariann i Norge
Mycket imponerande bygge, och en källa till inspiration.
SvaraRaderaVi ska bygga ett växthus nu under sommaren,
och jag kommer att titta en hel del på hur ni har gjort.
Hälsningar
Ulf
Hej! Jag går i växthusdrömmar och snubblade in på din sida då jag sökte på växthus med murad vägg. Ett sånt fantastiskt vackert växthus!!! Mycket inspirerande också att kunna följa steg för steg hur ni arbetat! Jag inser att jag borde försöka skaffa mig en murarvän... ;)
SvaraRaderaMåste först säga vilket underbart växthus som i en saga. Jag undrar vad ni har för glas i taket?
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaTack för en trevlig och användbar sida och grattis till ett vackert växthus.
Vi ska snart börja bygga vårt växthus. Vi har fått tag på liknande glas till taket som ni har, härdat. Har det fungerat bra att lägga det som ni gjort. Vad jag förstår har ni fäst det med clips, kittat mellan glasen.
Tack
Bästa hälsningar
Per Johansson
Hej min sambo och jag är på gång att bygga ett växthus, vi har dock delade meningar om muren skall vara i norr eller söder, för att få bästa värme hushållning för växterna. Det är särskilt vår och höst man vill ha lite tillskott och hjälp av en mur att magasinera värmen i.
SvaraRaderaMin sambo vill ha muren i söderläge då det blir mot en åker och vi ser den fina entrén och det gröna, Jag däremot vill ha den i norr vilket är framåt för att få mer hushållning. När vi nu googlat om detta hittade vi hit. Vi funderar dock om ni har muren i söderläge eller norrläge då ni skrev båda i samma textdel ? Har ni någon kommentar dom kan hjälpa oss :)
tacksam för svar
Så fint ni har byggt det! Vi är mitt uppe i byggandet för vår del.
SvaraRaderaVad har ni för taklutning?
Du har en av dom finaste självbyggda växthus, som jag har sett. Det är något brittiskt över det.Gratulerar!
SvaraRaderaEn kille från Finland
Då var jag här igen :-) Ska ju sättan igång med slutgrävandet i helgen, en del är utgrävt men under de här fyra dagarna vill jag få hela grunden utgrävd. Tusen tack för dina fantastiska förklaringar
SvaraRaderaKram Hélena
Underbart växthus som jag tittat längtansfyllt på så många gånger... Pinnstaketet som syns framför växthuset, hur har du gjort det? Är stolparna fastgjutna eller håller det att bara slå ner dom i marken? Med vad är det sammanfogat?
SvaraRaderaSkön trädgårdssommar önskar jag dig!/Monica
Hej Isa! Ett så fantastiskt växthus! Jag hittade din sida när jag letade för att se om och i så fall det behövs en grund till växthus och även hur golvet kan se ut. Min plan är att köpa ett monteringsfärdigt i kanalplast, men när jag ser ditt vackra hus blir jag lite fundersam om det är en bra idé.
SvaraRaderaUnderbart växthus och en fantastisk blogg / Monica
SvaraRaderaVerkligen ett underbart växthus!
SvaraRaderaÄr själv i startgroparna att börja bygga växthus med fönster utan karm och jag undrar hur ni gjorde när ni satte i era? Du skriver att ni använde lister men hur användes de? Hur fäste ni dem? *nyfiken*
Mvh
Maria
Hej jättefint växthus är i börja stadiet nu. Jag ska göra ett som är 9*5,5m har gjort takstolar som ser ut som era men jag ska inte ha någon limträbalk längst upp det ser inte ut som ni har det heller. Min oro är att väggarna kommer att kalva utåt, men vi ska sätta vajer. Så min fråga är har ni limträ längst upp??? Ni har ju en murad vägg så ni behövde säkert inte det. Mvh Torbjörn
SvaraRaderaWow. Vilket projekt. En färdig modell https://glashusen.se/produkt/poseidon-vaxthus-vitavia/ hade
SvaraRaderasparat 90 procent av jobbet och även mindre underhåll sedan med aluminiumstomme men ibland är det ju redan som är målet. ��
Så jäkla häftigt växthus och så kul att du valt att dokumentera hela förloppet på bloggen. Det är guld värt att ha. Dessutom kul för läsarna :-)
SvaraRaderaFantastisk blogg för övrigt. Tack för kul läsning & vackra bilder!
Hej! Så fina tips till alla oss som ska bygga växthus! Hur högt har ni upp i nock på ert? Mvh Sofia
SvaraRaderaFunderar också på ett växthus på sockel (inte mur) med tegelgolv... Men ska man inte isolera under teglet? Typ ha frigolit inte bara under sockeln utan även i mitten? Eller kan man inte padda grus då om det är frigolit under?
SvaraRaderaHej! Hittade ditt fina växthus. Jag undrar om du har någon uppskattning kring hur mycket det kostade er att bygga, totalt sett?
SvaraRaderaBästa hälsningar, Frida
Fint växthus. Tänker att man behöver en väldigt tjock plånbok för ett sådant här projekt? Minst 100.000 tänker jag?
SvaraRadera