onsdag 28 augusti 2013

Det här med att publicera andras bilder på sin blogg !

Fotograf Eva S Andersson

Får man plocka bilder hur som helst ?!

Det här är bilder som var med i ett reportage i Expressens Leva & Bo för några veckor sedan. Reportaget låg också ute på Expressens webb där en rysk bloggerska plockade upp bilderna och la på sin blogg. Sedan plockade en spansk bloggerska upp dom från den ryska bloggerskan och Anna Vattenkanna fick syn på dom. Tack Anna för att du var uppmärksam !

I det första fallet hade bloggerskan lagt en länk till Expressen,  i det andra fallet fanns ingen hänvisning eller uppgift om fotograf. I just det här fallet är det inte jag som tagit bilderna utan fotograf Eva S Andersson.

Fotograf Eva S Andersson

Den universella växthusdrömmen !

Visst är det roligt att människors drömmar är lika över världen ... att det inte spelar någon roll om man bor i Ryssland, Spanien eller Sverige. Vi drömmer alla växthusdrömmen !

Samtidigt kan man fråga sig om det är ok att pinta bilder hur som helst. Jag vet att mina egna bilder florerat på olika bloggar runt om i världen och har haft lite svårt att veta hur jag skall förhålla mig till det. Å ena sidan är det alltid roligt om ens bilder och det man gör kan inspirera ... å andra sidan vill man själv kunna få bestämma över sina egna bilder. De som länkar kan man ju hitta .. de andra är lite svårare att nå !

Fotograf Eva S Andersson

Vad tycker du ? Vad är ok att publicera på sin blogg och finns det några riktlinjer att gå efter? Är det ok att "plocka" bilder om man hänvisar till källan ? Skriv din åsikt i en kommentar ... jag vill gärna veta hur ni andra tänker runt det här !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

21 kommentarer:

Anonym sa...

Det er ikke OK at stjæle andres kreationer, hverken når det drejer sig om musik, litteratur, billeder og. hvad man ellers kan forestille sig.
Der er noget, som hedder copyright, og mange (fx vi i www.danishknitdesign.com) skriver for en sikkerheds-
skyld på vore frembringelser, at de er omhandlet af copyright.

Jeg har også lagt mærke til, at mange i blogverdenen skriver, at deres billeder tilhører dem, og at lånere skal henvende sig og pænt og bede om lov.

Med venlig hilsen
Jytte
www.danishknitdesign.com

Nette Cecilia sa...

Bilder ska absolut inte kopieras utan lov .Men vad gör vi ,man kan ju inte följa med hela världens bloggar ,tyvärr . kram Nette

Ninnis sa...

Bilder ska inte plockas olovandes från varandra...först ett okej från ägaren och så en länk eller hänvisning tycker då jag....!!!
Håller dock med föregående talare att det är svårt att kolla...=(

Kram Ninni

Ruben sa...

Är det inte egentligen redan vedertaget att stjäla bilder? Jag tänker på Pinterest, där ju inte bara den som äger fotosamligen (oftast lånade bilder) utan även alla andra som kan gå in och titta?! Utvecklingen går som vanligt inte att göra något åt, vare sig vi vill det eller inte. Så om det står copyright eller inte, spelar nog ingen roll i detta sammanhang. Trots att det är hur vanligt som helst har jag aldrig hört talas om att det har lett till något rättsfall.
Jag tycker så klart, att det är helt fel att låna utan att ange källan.

Ha det gott!
/Ruben

Fröken Grön sa...

Om man är noga med att ange källan och påpeka att bilderna används i inspirationssyfte, så tycker jag det är OK att människor här i "Blogglandia" visar bilder som de har hittat på andra bloggar. Det är väl liksom lite därför man bloggar, för att inspirera varandra.

Däremot tycker jag INTE att det är OK när någon publicerar andras bilder och hävdar att det är ens egna, eller att bilderna används i reklamsammanhang som man själv inte har godkänt. Då är det helt plötsligt en annan sak, och man kan verkligen prata om stöld.

Tyvärr är det väl så att man får vara beredd på båda delarna när man publicerar sina bilder på nätet...

Meta sa...

Det är inte ok att plocka hur som helst Enligt upphovslagen måste man fråga den som tagit bilden och tala om vem det är, har jag för mig.
Tycker inte att det är ok när man hittar sina bilder både här och där.Jag säger alltid till om så är fallet.
Hoppas det inte händer igen för dig.
Kram Meta

IreneL sa...

Jag fick flera av mina blombilder stulna och sen satte dom in dom tradera som sin bild.
Efter det skriver jag mitt namn på alla mina bilder. Då blir dom inte lika attraktiva för dom som vill ta!
Ha en fin kväll!

Katarinas trädgård sa...

Jag tycker också det är bra att lägga en vattenstämpel på sina bilder, då blir de svårare att stjäla.
Roligt att du också är med i H&H Trädgård!
/Katarina

Malin sa...

http://www.webbstjarnan.se/blogg/kategorier/video-2/

Iden här länken finns det bra filmer som förklarar upphovsrätten och Creative Commons.

Mvh Malin

Berit sa...

Nej det är inte ok att låna andras bilder utan lov om man inte talar om källan eller vem som fotat tycker jag. Lindalunda fick ju vara med om det i våras då till och med hon som stulit bilder påstod att det var hon som gjort dem..
Sen kan det vara svårt att kolla var alla ens bilder hamnar och i vilka sammanhang, vanligast är väl tradera i Sverige.
Ha en underbar dag!!

Helens trädgård sa...

Tycker inte heller att det är ok att ta andras bilder olovandes.
Först fråga bildens ägare om lov, sedan ska källan anges ev. även en länk.
Och bara till inspirationssyfte och inte för att någon annan ska tjäna pengar på bilden.

Har sett många av mina bilder ute i cybern då någon har visat en växt men det är ytterst sällan att mitt namn anges som källa eller att det länkas till min blogg/hemsida. Det tycker jag är tråkigt.

Merja sa...

Tycker man ska fråga ägaren och länka till sidan. Har googlat efter bilder några gånger och då skrivit att de är från nätet då jag inte hittat någon adress. Fråga först!

Marit Björkbacka sa...

Hej, kanske det här är ett litet magsurt inlägg men jag är själv fotograf och bloggare.
Jag tycker att om man lägger upp bilder på nätet om inte har en vattenstämpel på dem måste man ta i beaktande att de kan lånas eftersom det kan göras med ett knapptryck. Det är ju schysst om den som lånar länkar eller skriver ut vem fotografen är men ingen stor grej om det inte görs. Det är ju däremot mycket fräckt att använda andras bilder och säga att dom är ens egna!

Anonym sa...

Det är inte lagligt att använda andras bilder om man inte frågar först. Upphovsrättslagen © säger detta.
Jag som själv är fotograf och bloggare är medveten om att mina bilder som jag lägger upp på bloggen kan användas av andra, som skiter i lagen, och jag kan ju egentligen inte göra något åt det för hur ska jag hitta dem som använder bilderna?
Det jävligaste jag råkat ut för är när jag hittade en av mina bilder som användes som digitalt vykort!! Någon hade skurit bort mitt namn/logga och satt dit sitt eget namn/nickname!!!! Hon som stulit min bild var rankad som en av de bästa med flest gillade bilder på den där vykortssajten!!! Och en av de bilder som användes mest var just MIN bild som hon satt sitt namn på!!
JAg blev skitförbannad, men vad skulle jag kunna göra? Vet inte ens vilket land den där tjuven bor i.

Så, nej, det är inte lagligt att använda andras bilder, även när det enbart är fråga om inspirationsbilder, OM man inte frågar fotografen först.
Det kan ju hända att fotografen skickar en faktura för att någon använt deras bild, och det har fotografen full laglig rätt att göra!

//Boije
The Secret Garden

Anonym sa...

Man KAN komme gruelig galt af sted, hvis man bruger andres billeder/kreationer uden forlov.
For nogle måneder siden læste jeg om en person i blogverdenen, som havde fået præsenteret en faktura fra ejeren af et billede, bloggeren havde 'lånt'. Det var et stort beløb for den pågældende, som kæmper med stor gæld; men billedejeren holdt på sit, og sagen endte med en afdragsordning
Med venlig hilsen
Jytte
www.danishknitdesign.com.

Bloggnyheterna sa...

Nej, det är absolut inte okej att låna bilder utan lov.

Vill också berätta att Isas Trädgård är med på Bloggnyheterna idag.

Blommiga Rutan sa...

Nej, jag tycker verkligen inte att detta är okej!
Om någon vill använda andras bilder är det ju enkelt att fråga först, och sedan om man får använda bilden, alltid ange varifrån den kommer!
Självklart, eller hur?

Trevlig helg
Kram Anncathrine

Bettina Bäck sa...

Nej, nej, nej. Det är fotografen som har upphovsrätt till sina bilder. Och vill man låna så frågar man självklart innan!

Ingrid sa...

...och ändå tycker jag att man hela tiden ser bilder på olika bloggar som helt tydligt är "lånat". Hur har man gjort då?
Det är ju inte så svårt att fråga om det är andra bloggares bilder man vill låna, men funkar det att be att få låna bilder från t.ex Ikea-reklam och liknande?


Anonym sa...

.. Om man nu lägger ut bilder på nätet som är globalt så blir det helt ohållbart att hindra andra människor från att använda dessa bilder i eget syfte. Det borde på något sätt gå att blockera andra från att låna, stjäla eller vad man nu vill kalla det, man bör nog skaffa sig mer kunskap innan man lägger upp bilder som man är rädd om.

Anonym sa...

Om man publicerar andras bilder utan tillstånd så har väl fotografen rätt att skicka en räkning på valfritt belopp?

Tobias