måndag 22 januari 2024

Röllikan en riktig soldyrkare

 

Tama eller vilda

Efter att slagits med vilda röllekor som flyttat in i rabatten och brett ut sig ihopsnärjd med nävan Ballerina handlade jag perenna röllekor från handelsträdgården och planterade i långa perennarabatten i fjol sommar. Man kan ju fråga sig hur jag tänkte - hade det inte varit bättre att välkomna den vilda som verkligen ville bo i rabatten istället för den "tama" varianten som kanske inte alls trivs fast hon skulle vara lättodlad. 

Den här varianten heter Cerise Queen och jag hoppas att hon återkommer till våren, trivs och breder ut sig för att jag kan tänka mig att hon även är vacker i buketter eftersom hon har ett ståtligt växtsätt. En rakryggad dam som står upp för sig. Även långlivad inne i vas.




Det där med minnet

Jag kommer ihåg att jag köpte flera plantor och om det är samma Cerise Queen som jag planterat i krukan kommer jag inte ihåg. Då är det bra att kunna gå tillbaka till mina tidigare inlägg på bloggen från maj i fjol och visst är det Cerise Queen som sitter i krukan - hoppas jag tog ur den i höstas och jordslog den annars har den nog inte överlevt. 

Tydligen hade jag köpt 6 st plantor med rölleka av 2 olika sorter och var jag planterat den andra sorten och vilken den var har jag ingen aning om. Det blir en överraskning till våren. Om jag nu hittar dom igen.



Kände moderlig ömhet

Någonting jag däremot väl kommer ihåg är när jag hittade dessa exemplar på billiga-hyllan-med-fula exemplar på Blomsterlandet och kände direkt en moderlig ömhet för de välväxta plantorna. Klart jag var tvungen att förbarma mig över dom. Dom förtjänade ett bättre öde. Välkommen hem till mig raringar !




Rensade och planterade

Efter att ha rensat bort allt överblommat, brunt och fult blev dom jättefina och sedan grävde jag ner dom i rostiga rosenrabatten. Nu när jag tänker på det hade jag gärna grävt ner dom någon annanstans men jag får se till våren hur dom passar in när dom börjar blomma. Dom står ju i alla fall i söderläge så det är sol större delen av dagen så där kommer dom garanterat att trivas.  De här sorterna var en röllika Milly Rock Yellow Terracotta. Tror Milly även gör sig bra i buketter. 




Vild, vit och vacker

Några röllika jag satt i bukett eller blomsterarrangemang i fjol var den vilda vita varianten som jag plockade i dikesrenen på min morgonpromenad. Hon är verkligen jättevacker så hädanefter skall jag inte utrota henne i rabatten utan kanske bara flytta lite på henne. Om det går. Hon är kanske en nomad som vill bo där hon slår ner sina bopålar själv. Som Bergsklinten. Fast nävan Ballerina blir aldrig mer sig lik - dom plantorna får jag nog gräva upp i vår och förbarma mig över. 



 

Finns i så många olika färgnyanser

Den här skönheten såg jag hos Engelska Trädgården på Österlen i somras så röllika finns i så många olika varianter och färgsättningar att man blir alldeles snurrig. Hon är torktålig och behöver inte så mycket näring - kort sagt en perfekt perenn i rabatten i soliga och utsatta lägen. Som dessutom blommar länge från maj-september och sånt gillas i min trädgård. Dessutom snygg som torkad till höstens alla kransar. 

Jag upptäckte att jag till och med hade en påse med vilda frön av röllika i min frölåda - hade nog tänkt att strössla ut henne i ett hörn av trädgården där det kan bli en äng. Får nog göra slag i saken till våren.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

1 kommentar:

  1. Det var nesten vårstemning hos meg i dag. Mange varmegrader og solskinn. Men det er nok bare et lite blaff før vinteren kommer tilbake for fult igjen.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa