onsdag 3 januari 2024

Planer för Valdemar till sommaren

 

Första sommaren

Sommaren 2020 var han inte stor - Valdemar, fast jag visste ju redan när jag planterade honom att han kunde bli enorm och skulle snabbt växa ur sitt växtstöd av armeringsjärn. Jag hade ju under årens lopp sett Valdemar vid Engelska Trädgårdens entré på Österlen och visste vilken växtkraft som dolde sig där under jorden i rötterna. 



Andra sommaren

Sommaren 2021 hade rosen klättrat lite högre fast jag visste att den siktade mycket, mycket högre. Det här är en ros som vill mycket och jag älskar de småblommiga kronbladen som flörtar med en när man går förbi. Man måste liksom bara stanna till och beundra rosen och nosa lite. 



Tredje sommaren

Till sommaren 2022 var jag tvungen att hänga en armeringsmatta på väggen som Valdemar kunde klättra på för nu har han kommit i gång ordentligt. Min klätterställning av armeringsjärn räcker inte långt. 




Fjärde sommaren

I somras började den bli riktigt kraftig ända nerifrån och slängde ut långa grenar som man fastnade i när man gick förbi - det var då jag upptäckte vilka vassa klor Valdemar har. Dom är inte att leka med. Till årets säsong måste jag lösa klätterfrågan och hämtar inspiration lite överallt. Jag är sugen på en pergola från väggen och ut mot ruinen. Då tar man klivet in i en annan del av trädgården och den blir mer indelad i rum. 




Kliver in under en roshimmel

Här är entrén till Engelska Trädgården tagen inne från trädgården och mot entrén med en överdådigt blommande Valdemar som hänger ner som en roshimmel - helt underbart. Så där vill jag också ha det !




Samplanterad för längre blomning

I Engelska Trädgården är Valdemar samplanterad med Constance Spry för att förlänga blomningen då Valdemar blommar ca 3-4 veckor runt midsommar. Kort och intensiv blomning så man får passa på att njuta. 




Utmaning att göra det snyggt

Nu har ju vi en lite sluttande tomt så det blir en utmaning att få till en snygg portal som smälter in i omgivningen samtidigt som den skall bära upp rosens alla grenar och göra det lätt att passera med skottkärra osv. Den skall vara rejält hög och kanske byggd av stockar. Har Engelska Trädgårdens bok från hur dom anlade allt från början så där kan jag nog få mer konkreta tips och se bilder från start. 




Så glad att rosen trivs

Underbara Valdemar - är så glad att du trivs i min trädgård och rosorna är köpta hos just Engelska Trädgården som har jättefina plantor till bra priser. Österlen ligger i zon 0-1 och Örebro i zon 3 så det är lite skillnader i förutsättningarna för bra tillväxt. 




Drömmer och planerar

Så härligt att drömma och planera nu under vintern så planerna ligger klara när det är dags. I alla fall en fördel med den här årstiden - annars är det jobbigt med blåst, halka och snö. Idag sticker jag inte ut näsan ens. Stoppar den hellre i bilderna på rosorna och drömmer mig bort. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

8 kommentarer:

  1. Såklart Valdemar ska ha något rejält att klättra i. Både han och jag ser fram emot vad som erbjuds när sommaren kommer!
    God fortsättning!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva-Mari !
      God fortsättning på det nya året fina bloggvän !
      Ja, det skall bli roligt att se hur det blir - inte helt lätt att få till det men det känns som en självklarhet med en portal som ny inramning till den delen av trädgården och så härligt att passera under en roshimmel.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Hej Isa!
    Tror att jag behöver en Valdemar också, så fin.
    God fortsättning /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Alla behöver vi en Valdemar i I trädgården - älskar den rosen !
      God fortsättning på det nya året!
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Wow tenk å kunne ha en hage som din...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Lillian - så glad jag blir !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  4. Åh, en Valdemar hade jag på min "vill-ha-lista" när jag bodde i min förra, stora trädgård, eftersom min pappa hette så samt att den är så härlig! Men nu blev det inte så, och min nuvarande trädgård är alltför liten för den. Men jag kan ju njuta av din!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla !
      Ja, han tar verkligen stor plats Valdemar och du får så gärna njuta av min. Hör gärna av dig om du har vägarna förbi Örebro så får träffa honom IRL.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa