torsdag 11 januari 2024

Odlingslycka paketerad i små rasslande påsar



Lycklig som ett barn

I bland undrar jag vilken det är som beställer alla fröer som helt plötsligt dyker upp utan förvarning i brevlådan. Har jag ett Alter Ego som smattrar på tangenterna på nätterna ? Går jag i sömnen och beställer ljuvliga förtrollande fröer hej vilt eller vad är det som händer.

Det är likadant varje år vid den här tiden - oavsett hur mycket jag lovat mig själv att INTE beställa fler fröer så kommer små rasslande kuvert neddimpande i brevlådan och jag blir lika lycklig varje gång jag öppnar och plockar fram små förtjusande fröpåsar fulla av kommande drömlik överdådig blomstring i trädgården. Odlingslycka paketerad i påsar. Bättre än på julafton för en trädgårdsnörd. 



Lågväxande cosmos

När jag ändå skulle beställa fröer till sommarfloxen Blushing Bride klickade jag även hem några lågväxande rosenskära. Dom brukar bli så höga och vajande i lådorna i Blomstergården så det blir bra med en lägre variant. Dessutom fick jag en överdos i somras av Apricottan så den hoppar jag i år och får längta efter istället. Nu blir det mer traditionella färgsättningar istället. 



Elegant gräs

Gräs måste jag bara ha i lådorna som jag kan plocka av till buketter som tillför lite spret och i år blev det ett kärleksgräs Elegans som ser ut precis som Jungfruhirs som jag hade överallt i somras och knappt visste var jag skulle göra av, så många plantor fick jag. 

Dessutom hittade jag en ny sort som jag föll för nämligen Sommarhalsört - en högväxt ettåring som kan strössla med i bakkant i rabatterna och samtidigt få till buketter. 



Trädgårdsnejlika - en-måste-ha-blomma

Helt plötsligt insåg jag att trädgårdsnejlika skulle vara väldig trevlig i buketter och hittade så vackra  hos Fröbanken så det blev 2 olika sorter - Chabaud Magenta och Chabaud la France. Dom här godingarna gör sig bra i lådor och krukor också så dom skall jag strössla med lite överallt. Dessutom är la France -varianten en fransk kulturväxt från 1904 och sånt gillar jag skarpt. ALLT som kan ge en fransk touch i trädgården är så välkommet. 

Hittade också storpack av sommarslöja i en mixedvariant i ljuvliga färgtoner från vitaste vitt till purpur och rosa så nu har jag verkligen fröer till blomlådorna i sommar. Härligt att mixa egen uppdragna plantor med några köpta. Ekonomen i mig blir glad. 



Världsberömd vallmo

Sen fick jag tydligen feeling på en alldeles bedårande vallmo som jag bara måste ha i trädgården och som var jättedyr. Hoppas få många plantor så jag kan ta egna fröer av henne till hösten. Hon anges som drottningen av vallmo och skall tydligen vara världsberömd och det förstår man när man ser bilden av henne. Det vore rena drömmen att plocka av den här primadonnan som kommer att pryda vilken bukett som helst i sommar. Det pirrar i hjärtat av lycka över att dessa fröer hittade till mig. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du hittar dina favoriter bland årets alla fröer !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Jeg gikk på en liten smell her om dagen og bestilte frø på nettet. Jeg hadde jo bestemt meg for å kjøpe ferdige planter i år, om jeg skulle ha noen. Men brått kommer en på noen sider som har noe som frister... Så da kommer de vel dumpende i postkassa en dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      Ja, det är svårt att motstå de ljuvliga bilderna på sommarblommorna som strålat mot en. Vi har en härlig sommar framför oss att njuta av sådderna !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa