måndag 17 juli 2023

Kantnepetan får ett andra liv i buketter

 

Återanvände avklippt kantnepeta

Nu har första floret på kantnepetorna gjort sitt men jag nändes inte slänga stjälkarna riktigt än utan en hel del fick mellanlanda på sin väg till komposten i nya älsklingskrukan. 



Yvigt, knoppigt och skirt

Plockade ihop lite annat också från trädgården som blomstermoroten Dara som blivit för hög i rostiga rosenrabatten och behövde ansas, yvig knoppig tandpetarsilja från Blomstergården och den skira vita slöjsiljan som ändå gärna lägger sig ned i rabatten och som lyser upp buketten. 



Apricotta som blickfång

Rosenskäran Apricotta har precis börjat blomma med några få blommor och fick bli blickfånget med sin näpna uppsyn, där den gula knappen går igen i renfanans vilda blommor som flyttat in i rabatten. 



Känner lycka

Vilken lycka det är att ha förmånen att plocka buketter från trädgården även om det är mycket som inte har börjat blomma än så kan man alltid ta av det man har just nu. Blanda perenner, vilt och sommarblommor i stora buketter. 



 

Nedklippning i etapper

Jag klippte ner hälften av rabattens kantnepetor innan semestern i slutet av juni och det har redan bildats små gröna dekorativa kullar. Den kommer igen med ett andra flor som inte blir lika kraftigt som det första utan precis lagomt. 

Tar man nedklippningen i omgångar finns det alltid efterlängtad blomning till alla små pollinatörer. Dessutom blommar lavendeln för fullt som alternativ på matbordet.  




Putsning och ansning

Här pågår nedklippning runt den rostiga damen av kantnepetan sedan väntar daggkåpan på sin tur att bli snaggad och alla nävor att få en putsning av överblommat så dom kan komma igen med en andra blomning. Jag tar lite i taget mellan regnskurarna och målning i växthuset. 

I går var en ofrivillig soffdag med värk i hela kroppen så jag är så glad att jag är tillbaka och kan vara igång idag igen. Så tacksam för alla bra dagar. De dåliga slänger jag över axeln och går vidare. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

4 kommentarer:

  1. Wow så nydelig buketten ble med kun den ene blomsten. Det er detaljer som skaper en flott helhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      Tack snälla du - den var så rolig att skapa !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Hej Isa!
    En härlig bukett i en vacker kruka. Min apricotta har jag sett någon enstaka blomma på, liksom dubbel cosmosen. När man sår tänker man sig ett hav av blommor, och så blir det inte riktigt så. Men de har bara börjat blomma än så länge. Färgen är härlig.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Förstår precis vad du menar - man ser det där blomstrande havet för sin inre syn och sedan är verkligheten något helt annat. Vi får hoppas plantorna tar sig och levererar.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa