fredag 21 juli 2023

Claire Austin, Morten Korch och vad heter hon egentligen ?

 

Stöd av rostiga stolen

Den vita rosen Claire Austin blommar nu i vildvackra rabatten på framsidan. Har 3 st rosenbuskar utspridda i rabatten och den i mitten har stöd av den rostiga stolen. Det är en fantastisk vacker modern buskros som lyser upp hela rabatten. 




Trångt om saligheten

Ibland blir det lite trångt när alla knopparna vill tränga upp samtidigt. Hoppas hon skjuter i höjden så alla får plats. Blommorna doftar av myrra, vanilj och heliotrop medan knopparna har en nyans av citron.




Rosor i klase

En annan fantastisk ros som blommar just nu med inte mindre än 20 st blommor på samma gren växer i en rabatt på vår uteplats. Just den här har jag tappat namnet på men ironiskt nog kommer jag väl ihåg de två andra som jag planterade vid samma tillfälle och som dött i vinter - Astrid Lindgren och Chippendale. 

Den bortglömda har rosor i alla stadier på grenen från knoppar till fullt utslagna och snart överblommade. Jag njuter så länge det går !



Blommar över så snabbt

Det går fort med rosblomningen och man får passa på att njuta innan det är dags att ansa och klippa bort hela härligheten. Ösregnet i dag har gått hårt åt rosorna och daggkåporna ligger som slickade efter marken.




Vad heter hon egentligen ?

Visst är hon ljuvlig - man kan knappt tro att det är samma ros som på 20-mannastjälken. Jag planterade henne hösten 2018 så nu är hon väletablerad. Jag köpte henne som en Giardina minns jag nu men hon har aldrig sett ut som den rosen och var förmodligen felmärkt så inte undra på att jag inte kommer ihåg/vet vem hon är. 




Blev kvar i jorden 

En annan ljuvlig ros är Morten Korch som växer i lavendellunden framför växthuset. Hade den i kruka från början och jordslog den när hösten kom och sedan har den blivit kvar i jorden. Kanske gräver jag upp rosen och sätter i kruka igen när jag skall göra iordning framför växthuset. 


Från sommaren 2021


Ser fram mot att ställa krukorna på plats

Har inte planterat något i år i de stora olivkrukorna pga renoveringen av växthuset så det skall bli kul att få göra iordning dom även om utbudet kanske inte är så stort den här tiden på säsongen. Kanske blir det perenner istället som är mer prisvärda när man kan återbruka dom i rabatten i höst. Det skall bli fantastiskt när vi kommit så långt med målningen av växthuset att man kan ställa krukorna på plats.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Hvite blomster, om de er roser eller andre er faktisk de flotteste blomstene som finnes. Blir nok utrolig flott hos deg når veksthuset er helt ferdig og alt er på sin plass igjen. Ha en flott helg!

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa