torsdag 13 juli 2023

Franskans creperie, favoritfärgen och sakral stämning

 

Påfyllarresa på Österlen

Nu har jag landat hemma igen efter årets påfyllarresa till vårt älskade Österlen. Det är så härligt att resa bort och tanka inspiration, se nya miljöer och hälsa på gamla vänner och lika härligt är det att komma hem till min älskade trädgård igen. 

Blir nästan lite sjuk när jag är borta från den en längre period - har ett stort behov av att strosa runt i den, plocka med överblommade rosor, rycka lite oönskade ogräs och plocka en bukett med det som blommar just nu.



Förälskad i franskans creperie

Ett ställe jag blev helt förälskad i var Franskans creperie i Rörum - ett ställe vi tydligen har missat under alla våra år på Österlen. Kanske har jag tänkt att crepes innehåller allt jag inte tål som vetemjöl, mjölk och ägg, men galetter lagade på bovete och vatten och fyllda med lax och underbar pepparrotscreme gick alldeles utmärkt. Att sitta i den här underbara franskinspirerande miljön var verkligen en lisa för själen och jag gick i gång ännu mer på favoritfärgen turkost och vildväxande stockrosor. 




Stämningsfullt

Inne på stenväggen hade dom låtit stearinljusen rinna över alla bräddar och skapat en närmast sakral känsla - helt underbart. Ur högtalarna strömmade fransk musik med Edith Piaf och genom den blommiga svängiga glasdörren till köket skyndade ständigt serveringspersonalen med snabba steg.




Till salu

Eftersom innehavaren berättade att stället skulle säljas till hösten efter 12 år besökte vi creperiet två kvällar i rad. Nästa år kan stället ha en helt annan inriktning när den nya ägaren vill sätta sin prägel på verksamheten. 



Magisk kombination

Till de underbara galetterna serverades alkoholfri äppelcider serverade i rejält tjocka koppar och kombinationen var magisk. Finns att köpa på systemet med artikelnummer 1990 till det facila priset 45kr. Vi kommer att laga galetter hemma nu och göra en inköpsrunda till systemet för att återuppleva den franska känslan på hemmaplan. 



Älsklingsfärgen

Dessutom sprang jag på den turkosa färgen i två olika varianter på ett loppis på extrapris så nu kliar det i fingrarna att måla mängder med saker för att addera känslan i växthuset. Och kombinationen med ljuvliga stockrosor slog också rot i mig - kanske tar jag bort några stenar framför växthuset och droppar ner några stockrosfröer. Är så tacksam att vi till slut hittade till Franskans creperie innan det var för sent. 

Växthuset är så gott som klart - nu återstår en del målning, städning och att inreda det igen - så himla kul. Fick en otrolig lust att måla fönsterkarmarna i älsklingsfärgen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas du har en fantastisk sommar !
Kram/Isa

4 kommentarer:

  1. Det stället har jag också missat. Tror vi varit förbi men att det då varit stängt när vi varit lite tidigt eller sent på säsongen. Vet att det funnits på min "Skåne-lista" över mysiga ställen som jag fått tips om. Får se om jag hinner dit innan det byter ägare då.
    Kram och fortsatt fin sommar!
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika !
      Hoppas du hinner för det är ett fantastiskt ställe - både med god mat och härlig atmosfär !
      Ha det så gott i sommar 1
      Kram/Isa

      Radera
  2. Jeg nyter hver gang jeg stikker innom bloggen din. Det er et så hyggelig sted og det gir meg både ro og inspirasjon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      Så härligt att du känner så - så glad jag blir ! Det är precis så jag vill att man skall uppleva bloggen !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa