söndag 30 juli 2023

Ett steg i taget, sommarrudbeckior och klart utvändigt

 

Lycka att få hjälp

Lycka är att få målarhjälp av växthuset på de höga gavlarna och i går var äldste sonen på plats. Vi hade lyckats pricka in en lagom solig dag utan regn vilket inte är så lätt i dessa regniga tider.  



Van att måla från ställning

Det är högt upp att stå raklång på ställningen så jag är så glad att jag slipper. Antagligen hade jag "glömt" att jag stod på en ställning om jag vågat mig upp och trillat ner. Sonen är van sedan han målat ett helt hus utvändigt på ställning och hanterar den med van hand. 




Ett steg i taget

Så skönt att allt är färdigmålat på gavlarna utvändigt - ett steg i taget är mitt mantra i trädgården och i livet i övrigt också så kommer man fram till slut.




Äntligen är krukorna på plats

Känns underbart att börja ställa tillbaka olivkrukorna framför växthuset och fylla upp dom med blommor. Eftersom det är sent på säsongen får man ta vad som finns på handelsträdgården.




Sommarrudbeckia

Vid en av våra utflykter i närområdet svängde vi förbi Lindesbergs Handelsträdgård som hade fina växter. Föll för ett gult tema så här sent på säsongen och kraftiga exemplar av Sommarrudbeckia plus lite utfyllnad som faller snyggt över kanten fick fylla upp krukorna. 



Återvinning i höst

Sommarrudbeckian är perenn och kommer att få flytta ut i rabatterna i höst. Win win-situation med lång blomning i kruka som kan fortsätta nästa år i rabatten. Sånt gillar jag. Sommarblommor har blivit alldeles för dyra och jag försöker dra upp så många jag kan själv för att kunna strössla med dom. Får ha blomningen i de stora olivkrukorna i åtanke när jag sätter fröer nästa vår och planera i tid eller gräva upp rudbeckiorna igen och sätta tillbaka dom i krukorna. 



Gick alldeles utmärkt

Gick det då att få in ställningen i växthuset efter min smyginredning ? Japp, det gick alldeles utmärkt. Nu är det inoljat på ena gaveln och på tisdag är sonen tillbaka för att måla det sista. Oljan har en torktid på ca 2 dygn innan man kan måla på den vita färgen så därför tar det lite tid. Sedan har vi "bara" den andre gaveln kvar där klematisen växer som kan bli lite bökig att komma åt men det får vi lösa då. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

8 kommentarer:

  1. Tackolov för söner <3
    Såg ditt inlägg där du smyginrett och förstår precis hur det var omöjligt att motstå. Du gör alltid så fint! Gillar ditt blyinfattade fönster och blir nyfiken på var du kommer att placera det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni !
      Tack ! Sönerna är guld värda - så tacksam för hjälpen !
      Har ingen riktigt plan utan känslan och lusten får styra så får jag se var vi landar när det gäller inredning - så kul !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Heldige vi som begge har hjelpsomme sønner. Det ble utrolig flott ferdig malt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      Så härligt med hjälpsamma söner !
      Tack för alla dina kommentarer - de värmer !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Hej Isa!
    Det blir så fint i växthuset. Det får ta sin tid, då blir det bra resultat. Skönt att ha hjälp av sonen, de är gott att ha dem, ungdomarna. Jag har haft sommar Rudbeckian Sahara i kruka i några säsonger nu. I höst gräver jag ner den i trädgårdslandet. Nästa sommar hamnar de tillbaka i krukorna.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Tack snälla du - det är så kul att komma i ordning, ett steg i taget.
      Tack för tipset att jordslå Sahara, hon är helt underbar. Brukar dra upp fröer av henne men inte i år.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  4. Bra du fick hjälp om du känner dig tveksam själv. Vid förra huset behövde jag använda en dubbelstege för att nå upp till takfoten. Under stegen lutade marken. Damerna som jobbade i bamba tvärs över gatan tittade ut och sa jag skulle gå ner men jag var ju tvungen att få det målat. Så jag bad de hålla ett öga istället. Men jag var rätt glad när jag var klar och gjorde en notering om att nästa hus skulle ligga på mark som gjorde huset mer lättmålat och inte vara så himla högt.

    Vacker sommarrudbeckia du har. De är så himla fina och tacksamma. Jag fick sätta ut nya i år för de gillade inte sista vintern. Men de är ju lätta att så.

    Allt det bästa! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina !
      Så skönt att du hade damerna som hade koll på dig, låter lite läskigt med både högt och marken som lutade. Tur att det gick bra !
      Nästa år skall jag så mängder med sommarrudbeckia - i år blev det inga.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa