torsdag 16 maj 2024

Utplanterade dahlior i korgar (förgrodda i plastpåsar)

 

Planterar ut dahliorna

De senaste dagarna har jag sysselsatt mig med att plantera ut dahliorna som stått i plastpåsar sedan i mars - först i köket och sedan i växthuset med blandat resultat. Korgarna som jag fyndade på Vadstena Antik i vintras klädda jag med markduk som jag hittade en rulle av i förrådet. Jag har ju använt korgarna hela våren att lägga klipp i och dom har nog farit lite illa vid i och urlastning till tippstället. 



Förgrenat sig som potatisblast

Dahlian Marshmallows Baby  (rosa bolldahlia) har jag varit flitig att toppa och i den här korgen har jag planterat 2 st exemplar. Kan inte låta bli att tycka att det ser ut som potatisblast. Dom har förgrenat sig bra. 



Älskar rosa bolldahlior

I den stora korgen längst bort tronar 3 st plantor av Wizard of Oz - älskar bolldahlior och framförallt rosa raringar. Det är ju stor jordvolym i korgarna som jag bottnade med hästgödsel och toppade med urnjord och dessemellan billig jord som jag blandat så jag hoppas att det ska bli bra för dom. Den här dahliahörnan ger dom morgon- och förmiddagssol och skugga sen eftermiddag vilket jag hoppas blir optimalt. 

I korgen till höger växer dahlian Break Out - en puderrosa skönhet som får 16 cm stora blommor som är utmärkta till snitt. Den har inte växt lika bra som de andra i plastpåsarna liksom Berliner Lemon i zinkhinkarna som är riktigt veka. Hoppas dom växer till sig nu när de är planterade "på riktigt". 




Tänk att dom grodde i plastpåsarna

Otroligt egentligen att dahliorna har växt till sig så bra i plastpåsarna dom levererar i. Det var inga av mina tidigare dahliaknölar som klarade vintern i trädgårdsateljén så till vintern får jag verkligen bädda ner alla de nya dahliaknölarna och märka upp dom ordentligt för dom här vill jag ska överleva. 




Långa stjälkar - bra för snitt

Här är en rosa bolldahlia jag hade för en del år sedan - oftast har dom långa stjälkar som är bra för snitt. Ljuvlig blomning att se fram mot. De stora dahliorna blir nästan för dominerande i buketter medan pompomdahliorna tillför utan att dominera för mycket.

Så ljuvligt tid det är nu - den här skira blomningen är nästan den vackraste tycker jag. Den är så förhoppningsfull när man ser varje dag hur alla växter sträcker sig mot ljuset och solen. Älskar tidiga morgnar i trädgården och skuttar gärna ut vid 05.30-tiden för att se vad som hänt sedan i går kväll. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Så store plantene dine har blitt allerede. Jeg var litt sein med å få sådd i år.

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa