lördag 11 maj 2024

Älsklingsbordet i stökiga hörnan och omskolning av vintersådder

 

Älsklingsbordet

Jag älskar min stora höga arbetsbänk som egentligen är en verkstadsbänk fyndad på Blocket vid en utförsäljning hos ett företag i Västerås för några år sedan. Den står på hjul så den är flyttbar trots att den är ganska så tung vilket också gör att den är extra hög vilket uppskattas av framförallt min rygg. Igår stod jag större delen av dagen här i solskenet och skolade om plantor. Det gick förvånansvärt snabbt när man hade bra arbetshöjd och yta att bre ut sig på. 

Den här hörnan brukar var lite stökig och den får vara så - någonstans måste man ha jordsäckar, tomma krukor och överblivna stenar från trädgårdsprojekt.




Cosmos The Dwarf

Flera av vintersådderna hade vuxit ur sina vindruvs/godis-lådor så det var verkligen på tiden för omskolning. Vissa av de vintersådda fröerna har tagit sig otroligt bra medan andra bara gjort det halvdant och vissa inte alls. Cosmos The Dwarf tillhör de grovilliga och fick nu egna krukor att bo i.



Så vackra i buketter

Egna krukor fick även trädgårdsnejlikan La france som det blev ca 18 plantor av liksom systern Magenta. Dom kommer jag ha både i blomlådor under fönstren och i Blomstergården för plock. Nejlikor är så vackra i buketter och står länge i vas. Och som uppstickare i blomlådorna.



Pionliknande mörkviolett skönhet

Här är en annan vintersådd raring som det blev otroligt många plantor av nämligen Aster Tower Violet - en pionliknande dubbel aster med mörkvioletta kronblad. Otroligt vacker. 





Knökfullt i växthuset med över 200 plantor

Det är nu knökfullt i växthuset och alla 7 skobrickorna från Biltema är upptagna samt ytterligare brickor. Fast nu får plantorna börja komma ut i vind och sol på dagarna även om dom är avhärdade som vintersådda behöver dom vänja sig vid det riktiga utelivet. Det blir i skugga och vandrande sol till och börja med - om två veckor vore det toppen om jag kunde plantera ut dom men vi får se om vi har någon ny låda i Blomstergården klar då att ta emot dom. 




Gräver upp smultronplantor tillsammans med barnbarnen

Vintersådde även en perenn Vitpytta The Pearl som det skall bli trevligt att strössla med i perennarabatterna. Har en annan variant i Vildvackra rabatten på framsidan som jag tror är Marshmallows som jag använder flitigt i buketter och som lyser upp i rabatten.

 Idag kommer barnbarnen hit och vi skall gräva upp smultronplantor som sprider sig som en prärieeld över trädgården. Behöver hjälp att få stopp på den och det skall bli så trevligt att leka, höra barnskratt och grilla korv till lunch tillsammans med dom. En påfyllardag så är man redo för trädgårderandet igen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Vilken härlig bild med alla sådder. Den astern har en mycket vacker färg.
    Jag måste ta tag i mina sådder och ge dem lite större krukor. De har blivit omplanterade en gång, men törs inte sätta ut dem ännu. Idag är det soligt och fint, så det blir en härlig dag i trädgården.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Då ligger du före mig med omskolningen - härligt om dina plantor behöver större krukor då har dom jobbat på bra med rotsystemet.
      Hoppas du haft en härlig dag i trädgården !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa