måndag 20 maj 2024

Säsongens första bukett från trädgården

 

Säsongens första

De senaste dagarnas explosionsartad värme har satt fart på växtligheten och idag på morgonen tassade jag ut i blåsten och plockade ihop säsongens första bukett från trädgården. Så roligt att kunna plocka blommor i trädgården igen och bara ta av det som finns - bliss i vardagen! 




Blommar i hänryckningens tid

Löjtnantshjärtana i Vildvackra rabatten på framsidan har börjat blomma och man fascineras alltid av de utsökta hjärtana som verkar som skapta i sagans värld. Från rönnen i solrosängen skar jag av några bombande grenar - det var inte många dagar sedan som jag upptäckte att hon satt knopp och nu har börjat blomma i vackra klasar i hänryckningens tid. Underbart. 



Nomaden Brunnävan

Brunnävan har brett ut sig bakom Therese Bugnét i långa perennarabatten och har öppnat sina kronblad för världen. Hon är en lycklig nomad som gärna flyttar runt i rabatten och slår sig ner lite överallt. Jag köpte en stor planta för många år sedan av smeden Lina i Karlslund när det var någon vårmarknad som nu spritt sig. 



Tvångsplacerad

Den vackra Bergsklinten brukar vara först ut på våren att blomma. Den gillar inte så där jättemycket att bli avplockad och placerad i vas. Men i säsongens första bukett får den helt enkelt gilla läget. 



Spring Green stod pall

I min bukett idag hamnade brunnäva, tulpan Spring green, grenar från rönn och vinbär, kantnepeta, löjtnantshjärta, bergsklint, daggkåpa och några skira stensöta från Blomstergården. Alla tulpaner i rabatterna blommade över på rekordtid i den värmebölja som varit så det är endast några Spring green som överlevt. Skall nog plantera fler av henne i höst då tulpanlökarna varit med väldigt länge. 



Växte upp ur stubben

Rönnen har växt sig enormt stor sedan vi röjde upp området runt den och skapade Solrosängen för några år sedan. Tror det är första året jag ser den blomma. Här stod för många år sedan en enorm och med väldigt vackra bär som det var en fröjd att använda till vinterkransar. I ett oväder bröts den av och ur stubben efter enen har rönnen vuxit upp. Skall snart ta mig an det här området men fortfarande finns det en del kirskål att tampas med. 

Idag blåser det och kroppen vill helst ta det lugnt efter en intensiv helg i trädgården. Man får ta sina vilodagar för att orka upploppet på allt förarbete - lullar nog mest runt i dag eller kurar inne och tar det lugnt för att ha mer energi ikväll när skuggan ligger på vid gaveln där de nya lådorna nu kommit upp och skall fyllas med egen. . . uppdrivna plantor. Skall bli så kul att se hur de utvecklas i lådorna och om det blir som i mina inre bilder. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa