lördag 4 maj 2024

Skit på garageuppfarten, dött klematisskelett och surrande insekter

 

Traktorskopa med skit

Nu ligger en dov hästskitdoft över hela trädgården efter att en traktorskopa landade på garageuppfarten igår. Egentligen hade jag bara önskat mig en halv skopa,  men är tacksam för allt som blev. Var ute redan kl. 06.00 i morse och langade gödsel i skottkärra - helt ljuvligt att vara ute så där tidigt och möta en ny fräsch dag tillsammans med morgonpigga småfåglar.

Nu har alla rabatter fått en väldoftande och livgivande täcke över sig som jag hoppas gör susen för jordstrukturen och sommarens grönska/blomning.  



Förråd för kommande behov

Vi la ut en presenning framför de vita däckstolarna på baksidan vid Blomstergården och la upp ett lager med hästgödsel till de nya odlingslådorna som snart skall skapas. Det kommer att bli mumma att bottna lådorna med gödsel och även blanda den gamla jorden från degtrågen som står där nu. 

Jag har saknat insekter i år och undrat var dom tagit vägen. Nu behöver jag inte undra längre - gödselhögen lockade till sig tusentals såg det ut som. Så glad när jag såg dom. Ni är så välkomna. 




Bara skelettet kvar

Skottkärrorna har gått heta under förmiddagen och säkert 40 lass har skottats ut. Det känns i kroppen men på ett skönt sätt,  att man har jobbat ordentligt med den.

I en av lövkorgarna ligger ett knotigt skelett efter Paul Fargesklematisen som växt överdådigt i ruinen i många år. I fjol gav den upp och nu har jag rensat bort resterna. Kommer garanterat att köpa en ny klematis av samma sort för den har varit så fantastisk genom åren. Det blir tomt utan den. 



Hon är på gång

En annan klematis som också saknas är Sweet Summer Love i växthuset som växer efter den höga stegen. Hon har stått stilla sedan jag klippte ner henne för några veckor sedan, men till min stora glädje såg jag idag att hon är på gång. Hon brukar klättra ända upp till takstolarna och blomma med tusentals små vackra blommor. 



 

Väntar på sommargästerna

Överallt står det tomma krukor och zinkhinkar som väntar på nya sommargäster. Det skall bli så roligt när man börjar fylla upp dom igen och som vanligt funderar jag över vad jag skall ha i de stora olivkrukorna framför växthuset. 



Gult tema till slut

I fjol fyllde jag upp dom sent på säsongen pga renoveringen av växthuset och fick ta det som fanns på handelsträdgården för tillfället. De gula solhattarna skulle vara perenna,  men jag planterade aldrig ut dom i höstas så dom klarade inte vintern i krukorna. Får fundera på ett färgtema för alla krukorna som brukar stå på framsidan av växthuset. 

Nu blir det en lugn kväll med en mör kropp med hopp om en regnig natt som tar hand om rabatterna efter all gödsling. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Hej Isa! nu är det väl härligt när det äntligen är vår :)
    Jag fick en släpvagn koskit i söndags! Lär väl ta en vecka för mig att få ut den. Lägger du hästskiten högst upp bara eller vänder du även ned den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria !
      Jag toppdressar med hästgödseln dvs ett lager högst upp runt plantorna. På vissa ställen där jorden behöver bearbetas vänder jag ner den som i nya rabatter där marken är ganska hård.
      Vilken lycka med en hel släpvagn med koskit ! Växterna kommer att älska det !
      En skottkärra i taget så kommer du igenom så småningom - stort lycka till !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa