lördag 19 januari 2019

För 10 år sedan




Träpålar markerar växthuset

För ca 10 år sedan såg det ut så här i trädgården - några utspillda pallkragar och en övergiven sandlåda med en ensam smultronkruka, för övrigt den första saken jag köpte till den här trädgården när jag träffade min nuvarande man 2002, men det är en helt annan historia.

På bilden har vi hunnit slagit ner några träpålar för att markera ut var vi ville bygga växthuset. Det är min fasta övertygelse att man i princip kan skapa vad som helst var som helst - det är bara att gräva där man står. Gräset är inte grönare någon annanstans - det gäller att vattna och gödsla sitt eget så det grönskar i stället. Med en gnutta fantasi, lite jävlar anamma och stora drömmar kommer man långt.




Trädgårdens hjärta

Nu 10 år senare har man svårt att komma ihåg hur det såg då för 10 år sedan innan allt började. Växthusbygget är det bästa jag gjort i trädgården och är trädgårdens hjärta. Det är runt växthuset som sedan allt annat byggts upp som köksträdgård, lavendellund och rosenhäckar. Mitt eget paradis på jorden - tänk att det gick att skapa utifrån miljön på första bilden med pallkragarna. Det känns som två helt skilda världar, vilket det också är.





Omstart när staketet kom upp

Innan växthuset byggdes trivdes jag aldrig i trädgården även om jag tillbringade mycket tid där. När det höga staketet mot gatan kom upp och perennarabatten anlades 2008 kändes det som att trädgården föddes och fick en omstart. Året efter kom ruinen till och nu var vi på väg att skapa trädgården precis som vi ville ha den.




Det bästa liv som finns - växthusliv

Ruinen byggdes på en plats i trädgården vi aldrig skulle ha använt annars och "skyddade" växthuset från insyn. Vi har t.o.m. gift oss i ruinen - prästen såg lite paff ut när vi i förberedelserna träffades på en "byggarbetsplats" eftersom växthuset blev precis klart dagen innan.  Då var det verkligen bråda tider. Det känns som 20 år sedan för jag har svårt att tänka mig ett liv utan växthus. Det bästa liv som finns.

Nu gäller det bara att härda ut tills det är dags igen - att idka växthusliv. Nedräkning pågår !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Wow, vilken förändring. Ditt växthus är så himla snyggt.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Hvilken fantastisk forandring, dette var morsomt å se! Jeg er imponert over hva dere har fått til, jeg forstår godt at du trives og kjenner at dette er livet. Gleder meg til å følge med på årets blomstring også. Ha en fin vintersøndag. Hilsen Anne-Kristin

    SvaraRadera
  3. Jeg elsker virkelig din have Isa.
    Dit hus er så utrolig smukt og kan kun give inspiration.

    Smuk søndag
    Charlotte

    SvaraRadera
  4. Vilken förändring alltså! Å vilka kontraster på
    bilderna! Du har verkligen fått till ett paradis, så fint!
    Skön söndag!

    SvaraRadera
  5. Hej Isa!
    Ni har verkligen skapat ett paradis. Så fint.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  6. Fint och inspirerande inlägg om att våga tro :) Det finns bara möjligheter om man vågar och är beredd att göra lite förändringar längs vägen. Härligt paradis ni har.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa