lördag 21 mars 2015

Ruinspecial !En ruin blir till !

Har sett att en tysk trädgårdssajt uppmärksammat ruinen så här kommer ett inlägg speciellt med ruinbilder och historik runt ruinbygget.

Runt vår tomt har kalkstenar från Gotland legat dels som en mur på framsidan och dels längs en borttagen häck där perennarabatten med staket numer finns. Vi hade sparat dom i väntan på något lämpligt projekt och ett sådant dök upp en sommar när jag på en resa i Provence besökte Lena och Gösta Linderholms trädgård "Plätten".
Så här såg Lena och Göstas ruin ut och jag blev jätteinspirerad och travade runt där i värmen i Provence och funderade på om vi skulle kunna bygga något liknande med våra stenar som låg i buskaget.
Sagt och gjort - det tog några år innan vi kom till skott på allvar och förstod att vi måste mura upp ruinen för att den inte skulle falla ihop med ett brak en mörk höstnatt så hela kvarteret hoppade i sina sängar. Stenarna var otroligt tunga så det blev makens roll att kånka ut dom från buskaget och lägga ut dom på gräsmattan där jag kunde peka ut vilka stenar som skulle kunna passa - en lite lättare och roligare uppgift.
Som tur var fick vi proffshjälp i form av en släkting med murarförflutet som kunde skapa ruinen som jag ville ha den. Innan dess hade vi grävt ur ca 70 cm och fyllt upp med väggrus och stenmjöl för att skapa en ordentlig botten för ruinen att stå på.
En öppning i ruinen ville jag ju också ha och en stock från mina föräldrars numera sålda sommarställe fick bära upp öppningen. Det är lite nostalgi att bygga in något som påminner om roliga somrar under ens uppväxt och har en historia.
Tack vare ruinens placering i trädgården utnyttjar vi trädgården på ett helt annat sätt än tidigare. Nu sitter man skyddad från vägen och har utsikt mot växthuset och in mot trädgården med en skön mur i ryggen.
Här äter vi ofta middag under somrarna och så är det skönt att bara sjunka ner i en korgstol att vila i under trädgårderandet.
Växthuset står också skyddat bakom ruinen så det knappt syns från vägen under trädgårdssäsongen.
Några år efter ruinbygget grävde vi ur för en rabatt framför ruinen - tanken är att låta klä in ruinen med klättrande rosor.
Vi har kommit en liten, liten bit på väg och förhoppningen inför sommaren 2015 är att klätterrosorna äntligen skall sätta fart - gillar kombinationen hård gotlandssten mot skira rosa rosor, både små och storblommiga.
Från utsatt till favoritställe !

På vintern tillför den struktur till trädgården och jag har väldigt svårt att tänka mig trädgården utan min skyddande ruin. Så lätt det är att förvandla ett utsatt ställe i trädgården till ett favoritställe i stället!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
kram/Isa

13 kommentarer:

 1. Hur läckert som helst och så många olika funktioner ruinen fyller. Året runt dessutom.
  Nu får jag hoppas på ett nedfall av kalkstenar från Gotland.

  SvaraRadera
 2. Den är så vacker din ruin, vilket arbete ni lagt ner och jag som sett den i verkligheten kan intyga att det är ingen liten ruin heller. Tänk så fin den blir rosbeklädd!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Så fin den är. Har alltid önskat mig en ruin, får kanske visa maken dina bilder och se vad som händer. Tack för inspirationen/Titti

  SvaraRadera
 4. Din ruin verkligen lyckad och kul att få veta hur ni inspirerats och hur ni arbetat. Verkligen trevligt exempel på både återbruk, avskärmning, blickfång och sittplats. Kanske har du också skapat mikroklimat som gör att känsligare växter än vanligt trivs vid muren.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 5. Din ruin är bara sååå läcker!
  Och inspirerande!
  Tänk om...

  Ha en fortsatt fin helg!

  SvaraRadera
 6. SUPERSNYGGT!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. For en flott plass! Jeg skjønner godt at dere tilbringer mye tid i ruinen! Og det blir virkelig vakkert med rosene inntil!
  Ha en fin lørdagskveld! Klem fra Anne-Kristin

  SvaraRadera
 8. Så fint Isa! Superläckert kommer det att bli när rosorna kommer igång och klättrarUpp mot ruinen. Ser fram emot fler bilder sen!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 9. Muren är så otroligt fin....ser ut att alltid stått där....=)
  Tack för alla fina bilder och all inspiration som du skänker oss....!!!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 10. Hej på dig!
  Längesedan jag bloggade runt ser jag.
  Är lite sugen på att bygga något liknande. Så himla fint.
  Här är det också kallt idag så jag pallar inte vara ute.
  Allt gott och tack för din fina kommentar.
  Annika
  Ja vi ses på fredag.
  Det är bloggträff någonstans som jag inte minns nu. Det står hos Laila tror jag och jag skall skriva om det på tisdag.

  SvaraRadera
 11. Så fint! Ni har verkligen lyckats bra med att få den hårda stenen att bli välkomnande och mysig. Önskar dig många härlga stunder där!

  SvaraRadera
 12. Otroligt fint! Nu fick jag lite nya idéer igen hm...
  Alltid lika kul att kika in till dig!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 13. Adorável seu jardim!!

  Cada detalhe é cheio de bom gosto e encanto!

  beijinhos,

  Lígia e =ˆ.ˆ=

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa