onsdag 23 januari 2019

Både jag och Jätteverbenan har det kallt om fossingarna
Förra sommarens favorit

En av förra sommarens stora favoriter och som det konstigt nog var första året jag hade i trädgården var Jätteverbenan. Drog upp henne från frö och fick massor av plantor. Hon hamnade mest i stora baljor och korgar och inte alls i rabatten där jag hade tänkt henne från början. Den varma sommaren gjorde att man fick hitta andra lösningar än att gräva i jorden.
I de stora degtrågen i köksträdgården trivdes hon tillsammans med svartkål, tagetes och det vippiga gräset. Hade inte den extrema värmen slagit till hade hon nog aldrig hamnat här.
Den här damen älskas av humlor .....

Tack för tipset Veronica

... och fjärilar och dom vill man ju ha massor av i trädgården. Jag tog fröer i höstas och sedan visste jag inte hur jag skulle få ut fröerna ur de torkade blommorna så jag frågade en expert, Veronica på Sanda cottage. Hon tipsade om att använda en sil, trycka ner de torkade blommorna med handen i silen och sedan lossnade fröerna och ramlade ut genom silens finmaskiga nät. Funkade superbra.

Nu står frösådderna i frysen

Sådde mina jätteverbenafröer för ca 10 dagar sedan och ställde frösådderna i frysen för att stratifieras några veckor. Det tipset snappade jag upp på en föreläsning med Lars Krantz för några år sedan och testade redan förra året och det funkade bra så jag tänkte göra likadant i år och håller tummarna för att de skall gro i år också.
Kanske hamnar "rätt"

Fast i år kanske hon ändå hamnar i rabatten jag hade tänkt ut redan förra året - om inget oväntat inträffar vill säga. I köksträdgården "ser" jag massor av solrosor i sommar men det kanske finns plats för jätteverbenan också och alla grönsaker som knackar på och vill ta plats.
Motar bort januaritröttheten med ny inspiration

Det är ljuvligt att planera, fördjupa sig i sommarbilder och drömma om kommande ljuvligheter i trädgården för nu är det tungt med all kyla och snö. I går tog det 40 minuter att cykla till jobbet och 50 minuter hem - sen blev det inget mer gjort den dan, det är inte bara jätteverbenan som har det kallt om fötterna dessa dagar.

Januaritröttheten gör sitt bästa för att slå klorna i en så nu gäller det att ladda med roligheter. Årets första trädgårdsföreläsning äger rum på söndag - nu gäller det att ladda med ny inspiration så man överlever vintern !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbart inlägg! Så sköna bilder. Sommarlängtan är total:).
Lycka till med dina sådder.
Jag hade lite sommarfeeling på bloggen igår:)
Kram Maria

Charlotte Neve Grün/ Hos Villa Fryd sa...

Jeg har ikke været heldig med den smukke Verbena plante.
Måske er det fordi frøene ikke er frosset!
Jeg kan nemlig utrolig godt lide den.
Vi forsøge mig igen i år.

Klem til dig Isa
Charlotte

Mormorstorp sa...

Så underbart inspirerande det är att kika in hos dej!
Topp topp
Kram
Annica