tisdag 27 november 2018

Doft av lavendel, franska fönsterluckor och trädgårdshörnorDrabbad av lavendellängtan

Helt plötsligt mitt i mörkaste november när jag en stark längtan efter lavendel. Kanske kom jag plötsligt på att lavendellunden framför växthuset nu är färdigplanterad och förhoppningsvis kommer att blomma och dofta för fullt nästa sommar.

Kanske var det boken " I min trädgård vill jag vara Karin" som väckte min längtan. Läser lite varje dag om hur Karin och Carl fyller sin trädgård i Lilla Hyttnäs med influenser från franska Grez. Ett trevligt sällskap i förkylningstider.  Det nämns dock ingenting om lavendel i boken utan det är min egen koppling till Frankrike som väcks till liv.


Skapa trädgårdsrum

Däremot skrivs det en del om att skapa rum i trädgården vilket inte behöver vara så krångligt eller svårt. Det räcker med att ställa en stol eller en skön fåtölj under ett träd så har man skapat ett litet avskilt rum och trädgårdshörna eller skilja av med ett lågt staket eller spaljé. Klart jag måste ha en skön korgstol i närheten av lavendellunden så man bara kan sitta där och och njuta av den.

Frankrikefeeling

Något som aldrig kom ut i trädgården i år var mina franska fönsterluckor som jag fyndade på en antikmarknad vid ett av våra Frankrikebesök och som sonen så omsorgsfullt fick paketera och skicka med posten hem till Sverige. Nu när jag fick Frankrikefeeling kom jag på var jag vill ha dom - apropå att skapa rum i trädgården.
Nu ser jag plötsligt var fönsterluckorna skall stå

Här till vänster om klotpilen har jag ibland haft en gammal rostig sänggavel och numer planterat en ros som knappt tagit sig - på den här platsen ser jag plötsligt  fönsterluckorna. Spjut för att sätta fast dom i marken står redan i förrådet, det var platsen som varit osäker.

Med fönsterluckorna på plats ser man inte in i ruinen förrän man rundat pilen och växthuset blir också lite dolt. Och jag har fått in lite mer Frankrike i trädgården och förstärkt ruinen som ett eget rum. Precis som jag vill ha det. Något som klättrar på dom kommer säkert också att planteras.
En liten trädgårdshörna omgiven av lavendel

Till våren byter jag ut den slitna trädgårdsstolen vid silverpäronträdet och ställer dit en skön korgstol istället gärna med ett litet runt bord bredvid som jag kan ställa tekoppen på och kanske en fotpall att vila fötterna på. En liten trädgårdshörna omgiven av lavendel från båda sidor med växthuset i fonden och den nya rostiga rosrabatten längs med huset att njuta av samtidigt som fontänen porlar lite i bakgrunden. Mmmmm - något att se fram mot.

Lätt att skapa

En fotpall att lägga fötterna på är lätt fixat med en upp och nervänd gammal äppellåda och en kudde sydd av en gammal jutesäck fyndad på loppis. Passar också in i den franskinspirerande stilen med doftande lavendel, gedigna fönsterluckor och knarriga inbjudande korgstolar.

Det finns mer som är inspirerat av Frankrike i trädgården - ruinen kom till efter en resa till Provence för många år sedan. Skriver mer om det i kommande inlägg.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

Lone Hall sa...

Så meget dejligt at glæde sig til kære Isa :-) Det bliver helt fantastisk fint med både lavendel, stol og skodder i din smukke have. Det vil jeg glæde mig til at se til sommer.
Rigtig god aften

Klem, Lone